Cadran international

Josefina Vidal: „Se elimină un detonator de criză migratorie dintre Cuba și S.U.A.”

  „Astăzi, 12 ianuarie, guvernele Cubei și respectiv  al Statelor Unite am semnat un nou acord migratoriu care a intrat […]

 

„Astăzi, 12 ianuarie, guvernele Cubei și respectiv  al Statelor Unite am semnat un nou acord migratoriu care a intrat în vigoare chiar în această după-amiază. Acest acord, care se numește Declarație Comună, reiterează interesul ambelor țări de a normaliza relațiile”, a spus astă-seară Josefina Vidal Ferreiro la Centrul de Presă Internațional de la Havana.

„Acordul recunoaște necesitatea de a facilita migrația  reglementată în beneficiul ambelor țări, de a preveni migrația neregulată și de a  opri ieșirile riscante care pun în pericol viața omului și de a combate actele de  violență asociate cu aceste fenomene”, a spus Directorul general pentru relația cu Statele Unite din Ministerul Relațiilor Externe al Cubei.

Alături de Josefina s-a aflat Gustavo Machín Gómez, sub-director general pentru Statele Unite din Ministerul de Externe, care a  oferit detalii despre conținutul Acordului: „Statele Unite urmează să elimine politica de «picior  uscat-picior ud» și programul de racolare a medicilor cubanezi și vor aplica tuturor cetățenilor cubanezi – în conformitate cu legile și normele internaționale –, aceleași proceduri și norme migratorii pe care le aplică cetățenilor altor țări”.

Josefina Vidal, director general pe relația Statele Unite din Ministerul de Externe al Cubei și Gustavo Machin, sub-director pentru SUA în Ministerul de Externe cubanez, la conferința de presă.

Josefina Vidal, director general pe relația Statele Unite din Ministerul de Externe al Cubei și Gustavo Machin, sub-director pentru SUA în Ministerul de Externe cubanez, la conferința de presă. Foto: José Raúl Concepción/ Cubadebate.

Funcționarul a mai spus că „SUA vor continua să asigure migrația legală dinspre Cuba cu un minim de 20.000 de persoane anual. De asemenea, el a asigurat că țara noastră va accepta ca persoanele incluse  pe lista celor 2.746 de cetățeni cubanezi care au emigrat prin portul Mariel în 1980 și au fost considerate ne-eligibile pentru a rămâne în Statele Unite, conform Comunicatului comun din 14 decembrie 1984 și care nu pot fi returnate, să fie înlocuite de alte persoane și returnate în Cuba”.

Diplomata cubaneză a  subliniat că începând de astăzi Cuba și cubanezii, în termeni migratorii, devin egali cu restul lumii. „Această politică implica un tratament diferențiat care crea serioase probleme pentru siguranța națională a ambelor țări, dar și pentru siguranța cetățenilor cubanezi, expuși traficului de persoane”, a specificat  Vidal în conferința de presă.

Machin a spus ziariștilor că se reafirmă decizia ambelor părți de a opri ieșirile ilegale pe cale maritimă „și prin urmare se menține angajamentul Statelor Untie de a returna în Cuba toate persoanele care  sunt interceptate pe mare sau care pătrund în Baza Navală de la  Guantanamo”.

Vidal a amintit că în ciuda existenței acordurilor bilaterale în acest domeniu, Cuba avea interesul constant de a subscrie un acord ca acesta cu Statele Unite, cu scopul de a soluționa „gravele probleme pe care le genera această politică agresivă care afecta relațiile migratorii și relația bilaterală în ansamblu” și că marea a răpit o  mulțime de vieți.

Funcționara  a conchis că: „Acesta este un pas important care răspunde interesului național al Cubei, dar și al Statelor Unite”, ambele țări trebuie să fie interesate să nu dea înapoi în ceea ce privește progresul reprezentat de ceea ce am semnat astăzi, chiar dacă au  mai rămas multe teme  de rezolvat  la masa negocierilor.

Înainte de a încheia dialogul cu presa, Josefina a insistat pe faptul că noul Acord elimină cel puțin două din obstacolele puse în calea unei migrații regulate, sigure și ordonate, „dar rămâne în vigoare Legea de Adaptare  Cubaneză din 1966, unică de acest fel în lume, care nu corespunde cu contextul bilateral actual și care va trebui revizuită, lucru pentru care vom continua să lucrăm cu administrația americană”. (preluat de pe site CUBADEBATE)

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *