Investigatii

Judecătoarea Andreea Ciucă şi activitatea Curţii de Apel Târgu Mureş, o altă frână în calea intrării României în spaţiul Schengen

      ANDREEA CIUCĂ un personaj sinistru al justiţiei mureşene. Fosta preşedintă a Tribunalului Tg.Mureş prinsă în flagrant şi […]

 

 

 

ANDREEA CIUCĂ un personaj sinistru al justiţiei mureşene. Fosta preşedintă a Tribunalului Tg.Mureş prinsă în flagrant şi arestată pentru luare de mită. Alte capete de acuzaţie împotriva acesteia şi legăturile sale cu oameni politici. După şapte ani de suspendare din magistratură, Ciucă se întoarce. Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!

După un întreg scandal mediatic provocat de înregistrarea flagrantului luării de mită din anul 2003, după declaraţiile şocante ale fostului director SRI Radu Timofte privind colaborarea judecătoarei  şi preşedintă a Tribunalului Târgu Mureş cu mafia italiană, cu Gheorghe Huţanu  –  fostul şef al Gărzii Financiare Mureş şi cu importanţi oameni politici ca Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Frunda, Ioan Rus, Teodor Stolojan, sprijinită puternic de Valeriu Stoica şi Monica Macovei  –  foşti miniştri ai justiţiei,  Andreea Ciucă a revenit în instanţele mureşene. În ciuda opiniei separate a celor patru din cei nouă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna cu trecut pătat, care a fost suspendată din funcţia de judecător timp de şapte ani, a reuşit cu sprijinul Monicăi Macovei să câştige şi un proces la CEDO. Sfidând orice limită a bunului simţ, a câştigat de la Statul român drepturi salariale pentru perioada suspendării şi consistente daune morale şi materiale. Din 19 decembrie 2016, Andrea Ciucă a devenit președinte interimar al Asociației Magistraților din România (AMR)! Şi, ca o culme a succesului datorat influenţelor politice, din judecător al Curţii de Apel Târgu Mureş, Andreea Ciucă a ajuns preşedinta Curţii în iunie 2017! Lupul paznic la oi…

Postul dobândit este un post cheie din care face ceea ce făcea şi înainte de arestare adică… ţine sub observaţie tot ce mişcă în cele trei instituţii, continuînd să sfideze justiţiabilii după bunul său plac.

În dubla calitate, de jurnalist şi justiţiabil, am observat că instanţele mureşene nu sunt preocupate de aflarea adevărului şi de aplicarea legii. Din contră, au devenit instrumente puse în slujba celor dornici de îmbogăţire rapidă, pe căi ilegale. De multe ori, prin negarea dreptului la apărare, instanţele devin adevărate instrumente de tortură psihologică, cauzând îmbolnăviri grave şi ulterior moartea.

La noi anormalul a devenit normal: dacă un hoţ vrea să obţină un imobil sau o sumă de bani de la cineva, e suficient să facă o cerere de chemare în judecată, să mituiască un judecător pentru ca în scurt timp, eludând prevederile legale, să îşi atingă scopul. Din păcate la Târgu-Mureş nu există justiţie şi, ceea ce este şi mai grav este faptul că, cei care ar trebui să înfăptuiască actul de justiţie sunt primii care îl încalcă în mod grosolan, devenind duşmanii acesteia. Este tristă dar foarte adevărată zicala: „În România, ca să câştigi ceva, trebuie să mituieşti un judecător!”. Dar la fel de adevărat este şi faptul că, în ciuda unei majorităţi, am întâlnit şi judecători  profesionişti, cu înaltă ţinută morală şi demnitate umană. Din păcate însă numărul acestora din urmă este foarte mic…

Acum, mai mult ca niciodată, ţara noastră are nevoie de o justiţie în adevăratul sens al cuvântului, lucru demonstrat de oamenii care au manifestat în stradă în luna februarie a acestui an. Fără realizarea acestui deziderat, România este cea care pierde, un adevăr evident fiind acela că prin acceptarea tacită a corupţiei din magistratură, românii îşi taie singuri craca de sub picioare. A sosit momentul  în care noi, cetăţenii acestei ţări, trebuie să ne unim şi să luptăm pentru o justiţie curată, transparentă, pentru eliminarea din magistratură a elementelor corupte şi mai ales pentru introducerea legii răspunderii magistraţilor pentru erorile comise.

Ca jurnalist de investigaţii cu o experienţă bogată, am acordat o mare importanţă problemelor justiţiabililor. Oameni nemulţumiţi, descurajaţi şi trişti care la un moment dat nu ştiu cui să se mai adreseze.

 Un caz de abuz în serviciu şi de corupţie marca Andreea Ciucă şi acoliţii. Dosarele Curţii de Apel Secţia contencios Administrativ şi Fiscal – numerele 2240/1/2016 şi 1741/42/2003 judecate în aceeaşi sală, cu aceleaşi părţi, la ore diferite. Două trupe de judecători în arena injustiţiei şi o sală de judecată păzită ca o bază militară.

În data de 3 noiembrie a.c. am asistat la un proces în dosarul  2240/1/2016 la Curtea de Apel Tg.Mureş, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Am fost solicitată să mă prezint în calitate de observator de către un reprezentant al unei organizaţii anticorupţie din străinătate.

În aceeaşi zi şi în aceeaşi sală, la ore diferite, două complete de judecată au judecat două dosare diferite dar cu aceleaşi părţi. Primul complet, format din Bogdan Cristina Beatrix – preşedintă, Corina Mureşan şi Ionaş Nicolae Gabriel, era programat pentru ora 8:30 pentru soluţionarea dosarului 2240/I/2016 cu obiect revizuire-recurs, în timp ce al doilea complet,  condus de Andreea Ciucă  – preşedintă şi judecătorii Tanka Attila şi Rodica Micu, urma să intre la ora 10 pentru soluţionarea dosarului  1741/42/2003 cu obiect acţiune în anulare- îndreptarea erorii materiale, în Cameră de consiliu.

Primul lucru care m-a frapat a fost prezenţa non stop a doi jandarmi care ţineau sub observaţie atât pe mine cât şi părţile prezente la proces…  pe coridor, cât şi în sala de judecată. Deşi sălile se deschid la ora 8:00 pentru a permite avocaţilor şi părţilor prezente să studieze dosarele, dosarul 2240 nu se afla în sală, deşi una dintre părţi, cetăţean american de origine română venise cu avocatul ales tocmai din Bucureşti. Persoana în cauză a ajutat mult România, atât înainte de 1989 cât şi după aceea, prin aducerea, în cadrul programului de dezvoltare PNUD al Naţiunilor Unite, a primelor calculatoare personale şi a primelor reţele de calculatoare Ethernet. La ora 8:20 apărătorul părţii revizuente, avocat din Bucureşti a solicitat grefierei de şedinţă dosarele însă aceasta, terorizată, a ridicat din umeri. Completul celor trei muşchetari a intrat în sală doar la ora 8:40. Magistraţii au fost informaţi în culise despre protestul avocatului faţă de faptul că dosarele nu erau în sală. Când avocatul ales a ameninţat că pentru lipsa nejustificată a acestora va sesiza CSM-ul, magistraţii s-au speriat şi, încercând să dea impresia legalităţii le-au adus la studiu, suspendând şedinţa pentru 10 minute.

Răsfoind paginile cu ultima încheiere de şedinţă, apărătorul ales a sesizat un lucru extrem de grav: aşa-zisa Încheiere 110R din 02.11.2017 prin care partea revizuentă a fost amendată cu 500 lei (pentru că recuzase completul de judecată) era nesemnată, nemotivată, nenumerotată  şi necusută la dosar. Ba chiar avea un conţinut contradictoriu cu minuta scrisă de mână pe o altă filă! Problema gravă este aceea că Încheierea 110 fusese semnată de Rodica Micu, judecător incompatibil în soluţionarea cererii de recuzare întrucât făcuse parte din completul Ciucă-Tanka-Micu care, în 2015, pronunţase hotărârea a cărei revizuire se face in dos. 2240/1/2016.

Avocatul apărării a solicitat să fotografieze în timpul şedinţei acel document compromiţător, ca să nu dispară, însă Beatrix Cristina Bogdan i-a respins categoric cererea. Deasemenea, avocatul revizuentei a făcut alte două solicitări: comunicarea înregistrării de la termen şi a celei de la termenul anterior, dat fiind faptul că în trecut, reprezentanţii Curţii de Apel Târgu-Mureş au şters înregistrări audio sau au redactat Încheieri cu conţinut contrar faţă de problemele discutate la termene. Aceste nereguli au fost cercetate în dosarul penal 343/P/2016 al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Nici cererea de coborâre a dosarului pentru fotocopiere după încheierea şedinţei de judecată nu a fost aprobată.

În ceea ce priveşte dosarul instrumentat de Andreea Ciucă la ora 10:00, nu vă pot spune decât că, din ordinul Andreei Ciucă, unul dintre jandarmi s-a postat în faţa uşii, loc de unde nu s-a mişcat decât la terminarea  şedinţei de judecată. Timp în care, de pe coridorul instanţei, am auzit vocea tunătoare, iritată a lui Ciucă, care, probabil, încerca să se justifice în judecarea pe fond a cauzei.

Un cetăţean american de origine română, asistent în securitate al guvernului american, fost membru al comisiei ONU şi acţionar al SC CONEX PRAHOVA SA  –  parte implicată în proces, solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea judecării dosarului 1741/42/2003 la o altă instanţă. Motivele invocate în cerere acuză magistraţii mureşeni .

Din cauza celor petrecute la Curtea de Apel în judecarea celor două procese,una dintre părţi , care şi-a însuşit cererea de revizuire a revizuentei,  societatea CONEX PRAHOVA  –  listată pe piaţa bursieră AeRo, a susţinut cererea de strămutare a dosarului de revizuire,  Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie , motivând temeinic cauzele cererii:  „Obstrucţionarea justiţei de către judecători de la Curtea de Apel Târgu-Mureş, angajaţi, jandarmi grefieri, pericolul unui scandal public începând cu termenul din 29.09.2017, tergiversarea, tracasarea, intimidarea, periclitarea sănătăţii şi punerea în pericol a vieţii revizuentei şi ai reprezentanţilor săi legali prin metode inumane. Aceste note scrise constituie şi un protest la modul în care se pretinde că se administrează justiţia la Curtea de Apel Târgu-Mureş şi îmi rezerv libertatea de a-l trimite la autorităţi americane şi internaţionale, autorităţilor superioare româneşti, presei americane sau oricărei entităţi care supraveghează condiţiile de calificare a României în Schengen, ca şi oricăror entităţi care au activităţi de supraveghere a României şi sistemelor justiţiare din România, cu referire la Curtea de Apel Târgu-Mureş şi la orice entitate care ar favoriza situaţia ilegală de la Curtea de Apel Târgu-Mureş.

Evident este faptul  că doamna preşedintă Ciucă îi instrumentează pe subalternii dânsei, fie ei judecători, fie angajaţi, astfel încât să nu fie revizuită obiectiv hotărârea 730/R/2015 pronunţată de completul condus de doamna preşedintă de curte Andreea Ciucă.

Ceea ce am văzut că se întâmplă la Curtea de Apel Târgu-Mureş nu este justiţie, ci ANTIJUSTIŢIE! Judecătorii acestei Curţi nici măcar nu vor să menţină aparenţa obiectivităţii, sustrăgând file din dosar, ameninţînd, intimidând, inclusiv prin aducerea forţelor de ordine, distrugând probe, inclusiv înregistrări audio ale şedinţelor, împiedicând accesul la dosare, ţipând la cei care nu le-au cumpărat influenţa şi multe altele. Toate acestea sunt evidente acte de corupţie şi de favorizare a părţilor care în mod cert au cumpărat influenţa sau au legături dubioase cu doamna judecător Andreea Ciucă, noua şefă a Curţii, care susţine şi promovează aceste politici ilegale care contravin noţiunii de dreptate, adevăr, nepărtinire, solemnitate a actului  de justiţie.”

În concluzie: ceea ce se întâmplă la Curtea de Apel Târgu-Mureş constituie aspecte grave, care trebuie soluţionate de către autorităţile superioare, căci altfel aceste practici constituie în mod cert o frână în aderarea României la spaţiul Schengen.

                                                                                                                               Liliana Delia MORARIU

2 Comments

  1. alex

    Nu am studii juridice, dar Inspectia Judiciara nu poate intra si pe fagasul Curtii de Apel Targu-Mures? Aceste aspecte sunt deosebit de grave. Stau si ma intreb , ca orice om simplu, cum de s-a putut, ca dupa 7 ani de suspendare din magistratura, CSM-ul sa o repuna in functie, si inca in ce functie: de Presedinta a Curtii de Apel Targu-Mures. Aceasta dovedeste, inca o data ca, coruptia in Romania este la ea acasa, si mai mult, este politica de stat. Practic, coruptia este un cancer generalizat si atunci , ma intreb, ce viitor mai are tarisoara noastra?

  2. Țărișoara noastră dragă, pământul stropit cu singele eroilor si martorilor neamului nu are nici un viitor atîta vreme cît la putere se află politruci criminali, care ne au condamnat la moarte prin cel mai teribil asasinat înfăptuit împotriva lui Ceaușescu! Pedeapsa capitală trebuie reintrodusă, în România nimic nu poate funcționa cu astfel de lichele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *