Atitudini

Jurnalistul Costi Rogozanu: „Fake news sunt o invenție pentru a privatiza cenzura”

  Fake news sunt o invenție pentru a privatiza cenzura. Era nasoală cenzura de stat, dar stați să vedeți cum […]

 

Fake news sunt o invenție pentru a privatiza cenzura. Era nasoală cenzura de stat, dar stați să vedeți cum e să te cenzureze Facebook sau Google sau firma de cablu la care ești abonat după criteriile lor obscure.

Elitele liberale iubesc termenul „fake news” pentru că le explică, cred ei, propria impotență politică. În timp ce se ridică valuri xenofobe, ultranaționaliste, fasciste pe față chiar, ei chiar cred că totul e de la faptul că niște ruși sau niște oameni răi, în general, cumpără reclamă pe Facebook și ne fut feng shui-ul.

Sunt ăia care îți vor explica, de exemplu, că o temă banală precum dublul standard în supermarket-uri e o conspirație rusă, nu e o problemă reală certificată chiar de Comisia Europeană.

Fenomenul fake-news în varianta brută există de când lumea sau, în orice caz, de când a apărut tiparul (primele cărți populare, după măreața invenție a lui Gutenberg, au cuprins manuale de vânat vrăjitoare, fanatisme religioase etc.) și te poți apăra de el prin educație.

Fake-news acum sunt o armă politică foarte la modă prin care democrații cred că pot apăra democrația subcontractând cenzura unor neni proprietari de megacorporații.

Să mai urli împotriva cenzurii de stat îți dădea măcar șansa unei aure de disident. Să te văd cum urli împotriva unei cenzuri care îți taie chiar mediul de expresie. Probabil așa va reapărea literatura de sertar.

                                                                                                                        Costi Rogozanu

Citiți și Niște propagandiști iohannisto-globaliști decid cu de la sine putere care știri și site-uri  sunt „fake news” pe Internet și Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.