Atitudini

Kaiserului Klaus Werner îi pute numele românesc Vasilica

                         Prezidențiabilul Ubu și Viorica Am simțit în plex […]

 

                       Prezidențiabilul Ubu și Viorica

Am simțit în plex tot disprețul colosal din viscerele werneriene când a pronunțat scârbit-sacadat „Va-si-li-ca”.

Erau înscrise în acest substantiv propriu sutele de ani de iobăgie suportați de românii ardeleni, interzicerea dreptului de a-și ridica sau cumpăra locuințe în orașe – rezervate numai națiunilor privilegiate -, interzicerea ridicării de biserici în burguri, eliminarea de facto a românilor din viața politică și socială a Transilvaniei.

Românii au fost, sute de ani, „tolerați”, cu un mic respiro sub Mihai Viteazul, care reușește să impună o Mitropolie Ortodoxă la Alba Iulia. În rest, viața românilor, iobagi în marea lor majoritate, a fost o umilință continuă.

Iubita mea nașă de botez a fost Vasilichia, vlahă din zona Salonicului, încrustată în memoria mea pentru vecie, micuță, asprită de pierderea copiilor însă zâmbitoare, îmbrăcată în negru după datină. Numele de botez din familia noastră sunt Gheorghe și Petra – bunicii materni. Paterni: Nicolae și Elisabeta. Părinții mei: Andrei și Florica – iertați să fie în Împărăția Domnului!

Cum poate un individ cu o constituție interioară precară, care e vremelnic președinte al unui popor creștin, să batjocorească un nume, cu un iz prea “țărănesc” în mintea lui de “privilegiat”, care pentru români are conotații atât de adânci?

Și, oricât ar părea de paradoxal, cu etimologie aristocrată.

În Imperiul Roman Creștin de 1000 de ani (numit de occidentali mai târziu „Bizantin”), βασιλεύς – basileús, însemna „REGE”.

Nu mai spun că din grecescul basileús provine latinescul basilica, rămas la poporul nostru până azi și în vecie ca numele sfânt al Bisericii, cu cele trei semnificații: de clădire-templu de cult; de pleromă, totalitate a credincioșilor, Trup al lui Hristos în Lume, precum și de Instituție divino-umană.

Deci Klaus Werner Johannis, atunci când îți pute un nume prea neaoș, prea românesc, chiar dacă o disprețuiești pe Vasilica, cea care-l poartă, (dar care a fost validată de 2 milioane de români), de fapt batjocorești un întreg ethos și o întreagă istorie, pe care nu le înțelegi și nu le vei înțelege niciodată!

                                                                                                                Iulian Capsali

PS: Mă adresez ofițerilor superiori din Structuri: Cum puteți susține un asemenea conglomerat de vanitate, prostie și lipsă de empatie pentru tot ce-i românesc și omenesc? Bun, răspundeți la comenzile externe militărește, dar nu mai licărește în voi puțină dragoste pentru acest popor înjosit? Mai există vreo urmă de onoare în voi, domnilor?

Citiți și:

Atrocitățile sașilor împotriva românilor ardeleni

Asuprirea țăranilor români în Ardeal sub ocupația habsburgică, decăderea orașului Alba Iulia

Imperiul habsburgic: Atrocitățile împotriva credincioșilor ortodocși români din Transilvania, preoți și țărani martiri

Centenarul Marii Uniri batjocorit la Alba Iulia, chiar în orașul în care a fost parafată unirea tuturor românilor cu o sută de ani în urmă

Cum se sărbătorește centenarul Marii Uniri în Ardeal? Prin tendințe secesioniste: La Alba Iulia se defileză zilnic cu gărzile austriece ale imperiului habsburgo-austro-ungar! Sibiul sărbătorește prin promovarea în prima ligă de fotbal cu echipa F.C. Hermannstadt, numele săsesc al orașului de pe vremea când românilor le era interzis înnoptatul în cetate!

După modelul Alba Iulia, și Timișoara scoate gărzile criminalilor habsburgi la defilare

Sindromul slugoiului îndobitocit: Hermannstadt în loc de Sibiu

De ce-i iubesc sibienii pe sașii care-i jefuiesc și îi umilesc?

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, somat să înlocuiască paradele în uniforme militare habsburgice cu spectacolul intrării triumfătoare în oraș a unificatorului Mihai Viteazul

Raiffeisen Bank, ca toți austriecii pripășiți în România, sprijină separatiștii și dezmembrarea țării!

Timișoara – 3 august 1919, o palmă dată secesioniștilor, nostalgicilor habsburgici și austro-ungari

Propagandă secesionistă în Transilvania

 

3 Comments

  1. Ciobanu

    Nu sunt viscere werneriene ci viscere wiermeriene, de la Wiermer.

  2. un mizantrop

    N-are nimic cu numele vasilica, doar ce-l irita cand il poarta o femeie…nu mi s-a parut deranjat de Vasilica Danilet, nici de Vasilica Catzu (cacofonie inevitabila!)…E ceva defect rau in aceasta alcatuire bipeda, are o problema cu femeile, de competenta institutiilor antidiscriminare, nu e prima data cand se manifesta, niciun barbat n-a fost atat de jignit, atat de nedreptatit ca o femeie…Olguta Vasilescu, Adina Florea, Dana Garbovan, Elena Iordache…de fiecare data, cand ar fi trebuit sa-si justifice nejustificabila (!) inactiune, ori refuzul de a respecta legea in legatura cu aceste doamne, individul s-a intrecut in scrasneli, jigniri si insinuari calomnioane niciodata sanctionate de o societate fara apetit democratic….In legatura cu vasilicii prezidentiali, aparent masculi (ca sa fiu politic corect), atitudinea lui e mai degraba incurajatoare, parinteasca (!) …Deci nu cu Vasilica, numele, are el o problema, ci cu femeile indiferent de cum le cheama…nici relatia lui cu tzoapa nationala nu pare sa fie tocmai normala…si acolo e un iz de pervesiune avand in vedere ca el se crede profesor si ea are o prezenta ostentativ scolarita retardata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.