Observator

Klaus Iohannis a confirmat: a intervenit la DIICOT pentru infirmarea Dosarului 10 august

  Cum se întîmplă de obicei cu anchetele penale duhnind a politică, decizia șefei DIICOT de infirmare parțială a clasării […]

 

Cum se întîmplă de obicei cu anchetele penale duhnind a politică, decizia șefei DIICOT de infirmare parțială a clasării Dosarului 10 august a avut parte de relatări și analize tendențioase în presa noastră. Divizia Presă a SRI a primit cu zbierete de satisfacție decizia. Colivăresele lui Klaus Iohannis, foste colivărese ale lui Traian Băsescu și indiscutabil colivărese ale viitorului președinte, care va fi tot de Dreapta, evident, s-au grăbit să vadă în asta victoria societății civile, a asociațiilor de apartament, ba chiar și a Dreptății Eterne. Șefii Jandarmeriei de atunci vor fi trimiși în judecată. Desigur, dacă judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel București va confirma clasarea și prin asta redeschiderea dosarului.

Incitatorii la violențe precum sinistrul Mălin Bot își vor vedea mai departe de îndeplinirea ordinelor pe unitate. Presa de Stînga, antiTeFeListă, la vremea lui 10 august 2018 atentă doar la violențele protestatarilor, a tăcut, intimidată și de agresivitatea așa zisei societăți civile.

Singurul comentariu la decizie– cel puțin singurul citit de mine – obiectiv, preocupat să deslușească și nu să chibițeze politrucist faptul e cel al Sidoniei Bogdan scris în Libertatea sub titlul Tragicomedia 10 august sau despre cum să ocolești o investigație incomodăDIICOT a evitat câteva lămuriri, care nu convin nici PNL și nici PSD! E singurul comentariu din presă care se întreabă de cînd și pînă cînd procuratura ia decizii în funcție de emoțiile care agită opinia publică de la un moment dat. Anterior acestui articol Alina Mungiu Pippidi încercase și reușise să abordeze tulburările din 10 august 2018 de pe pozițiile obiective, scutite de patimile chibițărelii electorale obișnuite în presa noastră împărțită în galerii hăulinde, de pozițiile unui Istoric al clipei pe cale de a deveni istoric. Sub titlul Dosarul 10 august nu trebuia deschis, nu închis, de pe site-ul România Curată din 30 iulie 2020, autoarea semnalează rolul politicienilor, dar și al serviciilor în provocarea violențelor:

„Unii politicieni, ca Tianu Burduja, azi secretar de stat PNL la Finanțe, și mulți membri în guvernul Cioloș din 2016, împreună cu activiști civici secondați în ONG-uri de serviciile secrete au organizat o manifestație a «diasporei». Nicio organizație din diaspora nu a organizat-o, politicienii l-au plătit pe unul cu o rulotă să facă atmosferă și să prindă în plasă cîțiva exilați mai dezorientați cu peisajul authoton și fără să-și dea seama că sunt folosiți fără scrupule, niște psihopați pe net i-au chemat la luptă cu pumnii pe mardeiașii lor ca să dea jos guvernul Dăncilă. Cu acest perfect aranjament, jandarmii s-au trezit că:

1. Trebuie să împiedice lumea să intre în guvern, chiar dacă gol, că suntem țară UE, și

2.  Nimeni nu pleacă acasă la zece noaptea cînd jandarmii spun gata, stingerea, dimpotrivă, unii sar pe jandarmi și ceilalți fac poze cu celularul.”

Dacă e vorba să stabilim adevărul despre 10 august 2018 nu putem trece cu vederea și responsabilitatea celeilalte tabere – a incitatorilor la violențe, a celei care a transformat un protest pașnic într-o manifestare violentă. E ceea ce am spus și scris de zeci de ori pînă acum despre Tulburările din 10 august 20198. Ca toate evenimentele complexe din istoria postdecembristă cel din 10 august nu poate fi redus în chip electoral primitv, așa cum face Klaus Iohannis și Divizia Presă, la depășirea de către jandarmi a hotarelor impuse de profesionalism. Decizia de clasare tocmai de acest adevăr ținea seama. Că nu poți face responsabilă în cazul unei încăierări doar una dintre părți, așa cum comandase Șeful de la Cotroceni.

Pe drept cuvînt jurnalista crede că la 10 august lucrurile au fost mult mai complicate decît le prezintă contestatarii clasării. Ca și Alina Mungiu Sidonia Bogdan atrage atenția că nu putem ocoli, dacă vrem să stabilim adevărul despre 10 august, rolul jucat de „facțiunea liberală apropiată de Klaus Iohannis, cea care a avut un rol în organizarea sau mobilizarea pentru protest (actualii liberali Sebastian Burduja și Rareș Bogdan, premianți politic după rolul pe care l-au avut în acea vară).”

Printre altele Sidonia Bogdan are curajul de a semnala rolul nefast jucat de informațiile false transmise jandarmilor. Fără a stabili cine și cum a manipulat jandarmii astfel încît ei să ia drept ceva personal o operațiune profesionistă, respectînd regulile intervenției în forță, dar fără excese, vom rămîne departe de stabilirea adevărului ani întregi așa cum s-a întîmplat cu Dosarul Revoluției sau al Mineriadelor.

La finele articolului autoarea pune cîteva întrebări al căror răspuns se află chiar în întrebare. O remarc pe cea despre rolul președintelui Klaus Iohannis în toată tulburarea din Piața Victoriei:

„Cît de informat a fost președintele țării cu privire la dimensiunea și pregătirile pentru reprimarea protestului? A încurajat președintele Iohannis, pe căi informale, mobilizarea pentru acest protest?”

Miercuri, la conferința de presă despre școala în Pandemie, răspunzînd unei întrebări regizate, fără nici o legătură cu tema reuniunii, dar necesară campaniei electorale permamente în care se află de șase ani, Klaus Iohannis a dat răspunsul la întrebarea din Libertatea. Recunoscînd într-un fel că infirmarea clasării a fost la intervenția sa, Klaus Iohannis a reluat acuzația de acum doi ani cu gazarea românilor:

„Dacă aş putea să dau timpul înapoi, mi-aş fi dorit să nu existe acea guvernare pesedistă, care a considerat că este un lucru bun să îi bată şi să îi gazeze pe români şi să nu se fi întîmplat acele abuzuri din 10 august.”

Să ne reamintim că pe 10 august 2018, la ora 23 noaptea, cînd violențele nu se încheiaseră Klaus Iohannis intervine public cu un mesaj care stabilește deja, în afara unei minime analize, a evenimentului responsabilitatea jandarmilor: „Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrînge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

Lipsește, îmi dau seama, din articol întrebarea capitală pentru aflarea adevărului în chestiunea lui 10 august.

                                                          Ce rol a avut SRI?

Deși, dacă mă gîndesc bine, această întrebare e cuprinsă în cea despre rolul președintelui. Dacă a existat o încurajare din partea lui Klaus Iohannis, și incontestabil a existat, fie și dacă luăm în seamă rapiditatea cu care a ieșit să ceară nu calmarea spiritelor, ci anchetarea jandarmilor, aceasta nu putea avea loc decît prin intermediul SRI. Serviciul Român de Informații, dînd curs unei secretomanii antidemocratice nemaîntîlnite pînă acum în postdecembrism (ne amintim și azi cu nostalgie de ieșirile în public spectaculoase ale lui Virgil Măgureanu) n-a scos o vorbă despre 10 august 2018.

După evenimentele care au zguduit țara, SRI-ul lui Virgil Măgureanu a prezentat Rapoarte în Parlament. Nu erau ele cele mai bune din lume, dar oricum mărturiseau ambiția SRI de a dovedi că e atent la momentele care ar putea pune în pericol ordinea constituțională. 10 august 2018 a fost unul din aceste momente, ciudate dacă ne gîndim că trecuseră 28 de ani de la violențele din 13 iunie 1990, ani în care se presupune că societatea românească s-a maturizat în materie de comportament protestatar, iar statul român s-a întărit suficient pentru a face față unor astfel de provocări. Ar fi fost normal ca SRI să prezinte opiniei publice o analiză a evenimentelor mai întîi și nu Parchetul General. Nu de alta, dar în desfășurarea faptelor din 10 august sînt și multe momente ce scapă investigației penale, deoarece țin de culisele mai mult sau mai puțin obscure ale politicii.

Întrebarea privind rolul SRI în tulburările din 10 august 2018 trebuie să vizeze și felul în care instituția a dezinformat Guvernul de atunci , sub semnul Diversiunii puse la cale de Președinte, în legătură cu violențele care se pregăteau de zile întregi. În zilele anterioare lui 10 august 2018, internetul duduia de mesaje incitatoare la violențe, la sînge, la incendieri din partea unor TeFeLiști cu nume și prenume, în frunte cu Mălin Bot.

Nu era nevoie însă nici de supravegherea rețelelor sociale. Era de-ajuns ca vreun ofițer SRI să se uite la posturile tv Realitatea și Digi. Despre implicarea acestora în violențele din 10 august 2018 scriam pe cristoiublog.ro în 26 august 2018: „Crearea unei atmosfere antijandarmi a fost opera instigatorilor de pe rețele sociale și de la televiziunile SRI Realitatea Tv și Digi Tv. Libertatea de expresie e sfîntă. Dar ea, libertatea de expresie nu înseamnă instigarea la linșarea altor oameni, fie ei și jandarmi. Deși știa acest lucru din semnalele date de mașinăria SRI de supraveghere a rețelelor sociale SRI a susținut cu îndîrjire, la solicitările Guvernului, că nu se va întîmpla nimic deosebit, că instituția n-are nici un semnal despre o eventuală degenerare a protestului pînă atunci pașnic”.

Miercuri, la conferința de presă, Klaus Iohannis a confirmat preocuparea sa majoră, anticonstituțională, de a impune Parchetului și desigur chiar Justiției condamnarea jandarmilor și din cîte l-a luat gura pe dinainte și a liderilor PSD. Dacă așa se va întîmpla, românii vor avea despre 10 august doar o parte din Adevăr. Întregul adevăr presupune și anchetarea celor care au incitat la violențe, mai mult sau mai puțin pe față.

                                                                                                           Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

 

1 Comment

  1. needucat

    vorba shieia, separarea puterilor in stat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *