Colimator

Klaus Iohannis cel Strâmb

  Nu știu dacă fotografia lui Klaus Iohannis a fost alăturată întîmplător celei a lui Gheorghe Dincă din Caracal. Sau […]

 

Nu știu dacă fotografia lui Klaus Iohannis a fost alăturată întîmplător celei a lui Gheorghe Dincă din Caracal. Sau au fost puse împreună dintr-un spirit de ironie. Esențial este că figurile celor doi se aseamănă, în ciuda distanței enorme între biografiile lor. Și totuși, nu pot să nu observ aceeași răutate în privire, aceeași încruntare amenințătoare, aceeași expresie de pîndă și răzbunare.

Mecanicul era un taciturn. Nu avea nici un dialog cu cei din preajmă. Nu cred că Iohannis dialoghează cu cineva. Or ascultă supus și slugarnic cînd vorbește cu politicieni mai importanți decît el (Donald Trump sau Angela Merkel), or privește de sus și disprețuiește suveran. Mecanicul băga frica în angajați, în femeia de serviciu, în vecini, în copii. Iohannis amenință și el. Domină prin frică, nu prin altruism și superioritate. Te amenință continuu. Cu privirea, cu demiterea, cu răsturnarea. Și răbufnește ca țărănoiul ajuns împărat. Povestea cu paltonul este mai ceva decît secvențele din antologia filmului mut. Cei din jur trebuie să se conformeze, să execute, să reducă lumea și țara la nivelul său de înțelegere. Atît pricepe,tot atît comandă. Propozițiile sale trădează, fie sadismul nedisimulat, fie o limbă română primitivă, scăpată de sub jocul nuanțelor.

A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă” rămîne exprimarea sa antologică după neclarificatul accident de la Colectiv. Și în acest caz l-a trădat limba română? Sau blestematul de subconștient l-a dat în gît? Nu știu! Rămîne psihanaliștilor să lămurească toate aceste contorsiuni de om rudimentar ajuns la putere. Sunt convins că nici acum nu știe ce a spus. Și de ce i se repetă prostia ca un citat din Ceaușescu. Cei din prajma lui se tem să-i spună. Dacă reacționează violent, ca mecanicul de la Caracal? Să fi fost și „guvernul meu” tot o farsă jucată de limba sa română cîrpită? Sau este vorba de o altă trădare a subconștientului său cu aere de împărat, după o operațiune menită a-i inunda sinele cu damfuri de satisfacție?

Duminică seara, cînd România toată se chinuia în lacrimi și revoltă, el s-a grăbit să se întorcă din vacanță și să ne arate suferința și preocuparea. Caraghios, artificial, prefăcut, ca și plutonul de zăltați tăvăliți prin fața Internelor. Numai că nu s-a dat și el cu sos de roșii pe fălci și pe urechi. Ca să ne trezim din șoc, a găsit de cuviință să taxeze scăparea nefericită a primului ministru, legată de un nou referendum, ce riscă să devină mai des decît Crăciunul și decît melodia preferată. Și ce ne-a spus înțeleptul nostru cu dovleacul uitat pe plajă?

Resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui sa se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii.”

Oare Klaus Iohannis n-ar trebui să coboare de pe soclul pe care se imaginează ca să poată vedea că decăderea instituțiilor, tensiunile din societate, neîncrederea și răzbunarea vin și din somnul său de președinte mono-mental și fără program? Mă gîndesc și la orele de muncă și la puținătatea gîndirii sale!

Și ca să bage frica în adversarii săi poltici și în cei care nu-l privim ca pe un pom de Crăciun, a zis: „Vă promit că voi strînge o nouă majoritate, după alegeri,care va face asta.”

Cum face președintele o nouă majoritate? Cu coșul după ciuperci? Ca Traian Băsescu, recurgînd și el la „soluția imorală”? Sau mai scoate 100 de dosare de la DNA și de la SRI și îi strînge cu ușa pe oportuniștii mai slabi de înger din PSD? Nu mi-am imaginat niciodată că președintele României este cel mai periculos vînător de parlamentari și că face majorități de parcă ar găti niște cîrnați cu varză.

Sau folosește SRI-ul, ca și la campania electorală pentru prezidențiale? Sau mai explodează ceva și „dragi români” ies în stradă ca la Colectiv și ca la spectacolul anticorupției și de restul se ocupă băieții?

Nu știu dacă fotografiile celor doi au fost alăturate intenționat sau din greșeală. Mie mi se pare că seamănă nu doar la figură. Și Dincă s-a dovedit un om violent, și Iohanis îmi sugerează un politician primitiv și arogant, capabil să-și muște toți adversarii de beregată!

                                                                                                            Cornel NISTORESCU

 

Citiți și:

Aceeași placă la gramofonul ruginit al președintelui, o singură noutate: Stăpânii i-au promis klausului că-l mai lasă încă cinci ani la butoane?

Pentru încă cinci ani de huzur la Cotroceni, Iohannis se cațără pe cadavre

Iohannis nu-și poate face campanie decât suindu-se pe morți

5 Comments

 1. Iulia

  Vinovate sunt toate instituțiile statului cangrenat de servicii secrete şi a falşilor magistrați.
  La TV se minte la greu!
  Pt.a înțelege adevărul despre RO trebuie să învățăm ceva latină:Veni-Vidi-Vici şi puțină engleză pt.a pricepe în ce ‘barcă” ne aflăm PartnerShip-FriendShip-RelationShip. În cazul nostru traducerea ar fi usor diferită -Venit-Văzut-Viciat şi Parteneriat-Prietenie-Relație İntimă 😀 Aşadar Românismul e de vină întrucât prostia e „Cheia”Statului Corupt!
  Cazul fetelor dispărute e doar un mic episod manipulat de autorități ce sunt disperate să acopere”afaceri sexuale” în care ar fi implicate prea multe capete. Totuşi pt a vedea tabloul complet să facem apel şi la istorie atunci cand soldații poposeau pe plaiul mioritic apăreau şi bordelurile. Acum trăim epoci „Moderne” unde avem „delivery boy” ca Dincă ce a vrut să se înfrupte”şi el” din „marfa oprită” Dar Apelul Alexandrei le-a explodat fața STS si DIICOT care ştiau exact „fenomenul” E de râsul curcilor cum gloata e păcălită din nou chiar de statul care e dator sa spună adevărul. 😀 İar Cumpănaşu crede că şefu STS a demisionat din cauza presiunii lui 😀
  Dacă Dumnezeu a zis: iubiți adevărul voi la ce dreaku vă închinați? Deci:Singurele meserii de viitor în colonia asta ar mai fi: Sekurist, Moravuri Uşoare, Procuror Falsificator, Judecători Executant, Politician Acoperit şi Aplaudac pe creier spălat… menționez că aceaastă simplă postare a fost cenzurată total de Luju.ro care din păcate s-a virusat şi ei de sistem… Păi dacă până şi gândirea şi exprimarea liberă a devenit o problemă atunci mai bine ne întoarcem înapoi în grote…

 2. adria

  VOCEA LIBERTĂȚII #26 Un FLIT prezidențial (despre #Referendum) [nota mea: referendumul pentru căsătorie din octombrie 2018]
  https://www.youtube.com/watch?v=lD3AZofAN1c
  min 0:43 — cu un gest infatuat, Iohannis ia microfonul și vorbește despre respectarea Constitiuției tocmai el care în mod sistematic a ignorat-o.
  Apoi, la minutul 1:57 din discursul prezidențial am avut o revelație: transformarea la față a lui Iohannis, de la un ins încorsetat într-un limbajul de lemn sec, cu multe pauze și ezitări (Ceaușescu vorbea cursiv!) la un ins însuflețit deodată de un rânjet diavolesc. Rușine celor din sală care l-au aplaudat!

 3. Bun articol!

 4. un mizantrop

  Asemanarile sunt uluitoare…spunea un vecin despre suspect: „era cam prost, a ramas repetent, nu prea vorbea, dar, odata cu adolescenta il cautau femeile ca era inalt si blond” …cam asa stau lucrurile, doar ca pe Iohanis il iubesc nu numai femeile de partid si de stat ci si Ioan Oltean („veniti sa va vada femeile, ce frumos sunteti….”) si Orban (asta, saracul, pare ca a avut o copilarie tare nefericita cu un tata dominant si tortionar, reincarnat in Iohanis pe care-l striga „generalul”, probabil asa-i spunea securistului de tata ca sa mai scape de bataie)…Problema noastra e ca se vorbeste prea usor de moarte in mandatul lui, prea putin mai pretuieste viata…apoi, retelele de trafic de oameni stiu ca au in el un patron spiritual, atata vreme cat el pastoreste procurorii (ce abominatie!) si procurorii ii ocrotesc pe ei…Cat rau a facut Iohanis aveti dovada zilele astea, cand niste dezumanizati isi varsa ura politica folosind nenorocirea unui copil…Se vorbeste despre pedepse mari in puscariile in care mor oameni nevinovati, se incrimineaza violenta si apatia fortelor de ordine in vreme ce inca vorbim de „pasnicii” din 10 august, jandarmii sunt pusi sub acuzare si calcatorii de lege #isti sunt mangaiati pe crestet, iar incitatorul la ura si violenta in societate are liber la microfon…
  P.S. Mai e o asemanare terifianta – ambii si-au rezolvat problemele materiale prin trafic de fiinte umane, recunoscut…

 5. Anne

  Apreciez articolul d-lui Nistorescu, cât și comentariile adăugate de cititori. Chiar complet acest sumbru tablou, nu știu ce am avea de făcut, deși îmi doresc din tot sufletul o biată normala, fara acest satrap pe care țin serviciile și procurorii!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *