Atitudini

Klaus, mandatarul politicii externe „pă persoană fizică”, a dat cu mucii-n fasole la ONU

  România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU România nu a mai fost aleasă pentru […]

 

România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

România nu a mai fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru intervalul 2020 – 2021, în urma votului care a avut loc vineri, 7.06.2019, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York.

Estonia a obținut o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României. Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale. După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat rundă decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presă internațională.

Iată comentariul domnului Fifor Mihai, purtătorul de cuvânt al PSD:

„Nu au trecut nici 3 luni de când președintele Iohannis susținea sus și tare că, potrivit Constitutiei, președintele este titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Acum, că România nu a câștigat locul în ONU, Iohannis nu mai vrea să fie titularul deciziei de politică externă a României. Normal să nu mai vrea, oricum nu a făcut nimic din această calitate conferită de Constituție.

În realitate, președintele Klaus Iohannis poartă cea mai mare parte din vină, în calitate de șef al diplomației românești, pentru eșecul privitor la obținerea locului de membru nepermanent al României in Consiliul de Securitate al ONU. Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivalează cu declarații publice oficiale și nici cu solicitări clare în foruri care ar fi putut face diferența.

De ce președintele Iohannis nu a abordat subiectul la recentul Summit de la Sibiu? Dacă ar fi făcut asta, măcar in întâlniri bilaterale, ar fi putut obține voturi în plus.

Președintele Iohannis nu a cerut acest lucru nici de pe peluza Casei Albe, unde a avut onoarea, în numele României, sa susțină o conferință de presă împreună cu președintele SUA, Donald Trump.

Linia de politică externă promovată de domnul Iohannis, fără consultarea Parlamentului, obstrucționând permanent Guvernul în numirea ambasadorilor, a contribuit decisiv la acest rezultat înregistrat la ONU.

Preşedintele ar trebui să ne explice ce a făcut în această calitate pe care şi-a atribuit-o singur, pentru a obţine acel loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Cu câţi şefi de stat sau de guvern a negociat pentru a susţine candidatura României şi care sunt rezultatele acelor negocieri?

Apoi, domnul Iohannis a refuzat cu obstinenţă să vină să explice în faţa Parlametului şi a românilor, care sunt liniile de politică externă în care a angajat România.

A refuzat să prezinte mandatul cu care s-a prezentat la reuniunile Consiliului Europen şi să le spună românilor care au fost rezultatele acelor întâlniri pentru România.

E momentul ca presedintele Iohannis sa își asume acest eșec diplomatic major al Romaniei.”

                                                                                                                          Mihai FIFOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *