Observator

Klaus, șmecherul Europei?

  Klaus Iohannis a fost surprins de fotografii oficiali ai Consiliului European fără mască, în interior, în compania mai multor […]

 

Klaus Iohannis a fost surprins de fotografii oficiali ai Consiliului European fără mască, în interior, în compania mai multor lideri europeni care aveau toți mască. Numai al nostru, sfidând vremurile și virusul, privea condescendent la ceilalți, de la înălțimea celor 994 de noi cazuri pe care urma să le raporteze GSC azi. Poza nu e de azi, totuși, e din una dintre zilele întâlnirii care a dus la alocarea banilor pentru țările UE, dar și atunci eram pe locurile fruntașe ale infectărilor.

În țară, adică în România, unde domnul Iohannis este președinte, este din ce în ce mai plin de mesaje care îndeamnă la portul măștii de protecție. Care, în interior, este obligatorie. Dar se pare că președintele României se bazează pe faptul că la Bruxelles îl cam ignoră lumea. Chiar și aia care-l cunosc.

În imaginea în care președintele României nu poartă mască pare, oricum, destul de izolat de grupul celorlalți. Nu e prima imagine în care lideri ai Europei discută între ei, iar al nostru stă stingher pe margine.

În una dintre imagini, Macron pare a pune diverse lucruri la punct, iar Iohannis, ușor neintegrat, se bucură de atenția pe care o capătă orice cuier mai pricopsit.

Ți-i și închipui pe ceilalți întrebându-se, când se îndepărtează de intrus: „ – Băi, cine era malacul ăla fără mască? – Habar n-am. Îmi pare puțin cunoscut, dar nu știu de unde să-l iau. – O fi de la organizare, de la security? – O fi. Să nu ne batem capul.”

Adevărul e că poate a fost doar o strategie de atragere a atenției. E greu la Bruxelles, mai ales printre atâția lideri bătăioși. Sunt mulți premieri sau președinți, chiar din Europa de Est, care se fac remarcați la fiecare întâlnire la nivel înalt. Au principii, se bat pentru ele, sunt vocali și-și cer drepturile pentru popoarele lor.

Vocea lui Klaus Iohannis nu este una care să se facă auzită. Așa că, printre toți zurbagiii care au varii pretenții, trebuie să inventezi ceva ca să te faci remarcat.

Ce și-or fi zis strategii prezidențiali? Ia să-l pună pe ăsta să iasă în evidență, năvălind nemascat printre ceilalți. Docil, președintele nostru s-a conformat. Doar că strategia funcționa dacă s-ar fi aflat cu adevărat aproape de ceilalți lideri, dacă s-ar fi aflat în mijlocul lor. Așa, suficient de distanțat, a fost, ca de obicei, ignorat.

În fapt, imaginile cu Klaus Iohannis sunt revoltătoare pentru că este vorba despre președintele nostru, care ne ceartă că suntem indisciplinați și nu respectăm regulile. Iată, nu le respectă nici el, așa cum nu le-a respectat nici premierul lui, cum nu le-a respectat nici ministrul mediului și așa mai departe.

Dar nu sunt singurele imagini cu lideri europeni prezenți la acest summit care nu poartă mască în interior și care nu respectă regulile de distanțare. Am fi putut părea șmecherii sfidători ai Europei, având în președinte care a ales să transmită un mesaj prin nepurtarea măștii atunci când toți o purtau. Dar nu suntem. Suntem, ca de obicei, niște imitatori umili.

În primele zile ale întâlnirii, Klaus Iohannis apare mereu purtând mască, riguros, chiar și în spații deschise, chiar și atunci când mai poartă și geanta Angelei Merkel. De-abia în imaginile ultimei zile a întâlnirii apare și el mai relaxat, fără mască. Defazat, desigur.

Dar, poate, în gestul președintelui e și o parte bună. Poate, atunci când s-a tras linie și s-au decis alocările financiare pe state, cineva și-o fi amintit și o fi zis: „Băi, la România mai puneți 2-3 euro în plus, să-și ia și săracul ăla o mască!”

                                                                            Patrick André de Hillerin, „Libertatea

7 Comments

 1. Dima

  Klaus nu poarta masca la intalnirea cu mai marii Europei, dar ne cere noua romanilor sa stam cu botnita 8 ore la locul de munca. Rusine!!

  • gigimutu

   pai nu mai stati fratilor!
   mama ei de masca!

 2. IQ100

  “În țară, adică în România, unde domnul Iohannis este președinte, este din ce în ce mai plin de mesaje care îndeamnă la portul măștii de protecți”
  mesajele acelea sunt pe BANi, pt TV-uri si radio-uri caere le difuzeaza.

 3. Ciobanu

  Daca purta masca il trimitea Macron sa-i aduca cafea, ca nu stia cine este.

 4. un mizantrop

  Asta e aspirationalul lui, sa fie perceput de smecherii sustinatori ai huntei, ori de victimele lor, ca “smecherul ioropei”…in fapt, el e copilul cu nevoi speciale, suferindul de retard vizibil, e ala de care nu te iei, ca tot degeaba, la nivelul lui de intelegere, bine ca nu uda canapeaua…E adevarat ca e foarte util Europei, ca de aia l-au proptit in scaunul din deal, dar, e folositor ca votant al tuturor aberatiilor si ticalosiilor perversilor si senililor care conduc lumea, e ala caruia-i spui sa ocupe un scaun, sa iasa majoritatea…Singura chestie, oarecum inteligenta, a fost recunostereaa conditiei sale (banuiesc eu, ca mutter i-a tot urlat in copilarie, odata cu bataia cu linguroiul, ca asa pare “educat”), cand ne-a anuntat public ca “din doua una, ori esti precaut, ori prost” si cum a vazut toata lumea ca e singurul neprecaut…ne-am dumirit!

 5. Get

  Iohanis poartă mască , capacitatea obiectivului camerei nu poate surprinde masca reală invizibila a lui Iohanis .

 6. gigimutu

  nu,

  klaunus, retardul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *