Observator

Kovesi la Cotroceni, Iohannis la Sibiu

  Fals! Referendumul care va avea loc fix în aceeaşi zi au alegerile pentru Parlamentul European nu este pentru România, […]

 

Fals! Referendumul care va avea loc fix în aceeaşi zi au alegerile pentru Parlamentul European nu este pentru România, aşa cum declară preşedintele Klaus Iohannis: „Voi fi acuzat că fac campanie, dar este normal. Este normal să fac campanie pentru România, nu pentru altceva!”. Referendumul este pe Klaus Iohannis, aşa cum referendumul care a avut loc în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost pentru Traian Băsescu.

În 2009 existau date că Traian Băsescu nici măcar nu va intra în turul II al prezidenţialelor, darămite să le câştige. De aceea, domnul Băsescu şi camarila s-au întors, chipurile, cu faţa către popor şi l-au întrebat dacă este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300. Fie vorba între noi: la ce campanie de denigrare s-a dus împotriva Parlamentului de la reînfinţarea acetuia, poporul ar fi spus că este de acord şi cu desfiinţarea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Întrebarea a fost din categoria „Preferaţi să fiţi sănătoşi şi bogaţi sau bolnavi şi săraci?”. Întrebarea lui Traian Băsescu a adus poporul la urne, care, încântat de ideea preşedintelui, a spus „da”, ţara se descurcă şi cu 300 de parlamentari, şi „da”, Traian Băsescu merită să mai rămână încă cinci ani la Cotroceni. Numărul de parlamentari nu doar că s-a redus, dar a crescut considerabil, iar Traian Băsescu a fost şi este bine mersi. Cu ce rezultate pentru România se ştie.

Klaus Iohannis a demonstrat în cei aproape cinci ani de mandat că este un leneş căruia îi place luxul. Mai ales luxul pe bani publici. Poate cel mai bogat profesor de liceu din România îşi doreşte cu ardoare să rămână la Palatul Cotroceni, Palat care-i dă lapte, brânză, carne, ouă, fonduri de protocol, coloană oficială, gardă de corp, excursii gratuite în străinătate şi fudulia de a fi preşedintele unei ţări membră a Uniunii Europene. Din când în când, atunci când nu este prea obosit din cauza drumurilor la Sibiu şi în străinătate, Klaus Iohannis plimbă anticorupţia pe la televizor, prin pieţe şi prin cancelariile europene. Pentru că altceva nu ştie şi pentru că este o temă care prinde. Dat fiind faptul că se apropie alegerile prezidenţiale, dar şi pentru că-i suflă USR-ul cu anticorupţia lui în ceafă, preşedintele PNL al României, Klaus Iohannis, a inventat referendumul pe Justiţie. Că este vorba exclusiv de o fentă electorală o demonstrează întrebările la care va trebui să răspundă poporul. Cele două întrebări sunt, de fapt, mai multe şi se bat cap în cap mai ceva ca două ouă roşii de Paşti.

Referendumul inventat de Klaus Iohannis şi de camarila lui va bruia puternic zgomotul produs de campania pentru alegerile europarlamentare. Până pe 26 mai nu va fi vorba despre cum se va poziţiona România în Europa şi despre câţi bani va atrage de la Uniunea Europeană, ci despre corupţie şi anticorupţie. Va ieşi învingătoare echipa care va avea cea mai bună propagandă, pentru că nu va fi vorba de argumente. Va fi propagandă pură şi din partea echipei formate din Klaus Iohannis, camarila sa şi PNL, şi din partea celei formate din PSD şi ALDE.

Înainte de a mă opri la jocul periculos pe care-l face pentru el Klaus Iohannis, am să subliniez că de la votul pentru referendum şi pînă la transpunerea acestuia în realitate este cale lungă şi am să reamintesc că referendumul lui Traian Băsescu pentru reducerea numărului de parlamentari a rămas doar un joc electoral al acestuia.

După aproape cinci ani în care n-a făcut mai nimic pentru ţară, leneşul Klaus Iohannis s-a trezit că dacă mai vrea cinci ani de huzur pe bani publici trebuie să intre într-un joc periculos. Aşa că mizezaă totul pe lupta anticorupţie. Însă, dacă nu iese covrumul la referendum, atunci Klaus Iohannis va apărea ca un mare perdant în ochii opiniei publice, iar poporul nu votează cu perdanţii. Acela va fi momentul în care USR se va activa şi, probabil, o va propune pe Laura Codruţa Kovesi drept candidat la prezidenţialele de la sfârşitul acestui an.

Într-o ţară în care sondajele de opinie arată că principala nemulţumire a cetăţenilor o reprezintă existenţa corupţiei, persoana care are imaginea unei adevărate zeiţe a anticorupţiei va fi cea mai de succes alegere pentru candidatură. Dacă va fi aşa, atunci Laura Codruţa Kovesi va avea şanse reale de a câştiga lupta pentru Palatul Cotroceni cu cei pe fruntea cărora s-a scris de mult în Piaţa Victoriei, cu lasere, „ciuma roşie”. Sfârşitul anului 2019 ar putea să o aducă la Palatul Cotroceni pe doamna ai cărei aliaţi sunt Bruxelles-ul, Strada, ambasadele, presa străină şi reţelele de socializare de la noi, prilej cu care Klaus Iohannis va face un ultim drum cu coloana oficială la Sibiu, iar PNL se va retrage cu coada între picioare în cărţile de istorie.

                                                                                                                                     Sorin AVRAM

Sursa: COTIDIANUL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.