Colimator

La DNA se muncește mult. Și se minte și mai mult…

  Una dintre instituțiile eficiente ale statului, lăudată pe merit de organismele europene, DNA dă semne, totuși, că începe să […]

 

Una dintre instituțiile eficiente ale statului, lăudată pe merit de organismele europene, DNA dă semne, totuși, că începe să se molipsească de metehne pur ceaușiste. Cum ar fi raportarea unor false producții la hectar, după modelul brevetat de comuniști, de care ne aducem, încă, atît de bine aminte. Lucru grav, pentru că prezentarea de date false către marele public ar trebui să fie inimaginabil la nivelul unei instituții care prin chiar activitatea sa sancționează asemenea atitudini.

Concret, ieri, la ședința de bilanț a DNA, procurorul șef Laura Kovesi a declarat că, pe parcursul anului 2014, cei 86 de procurori DNA care au desfăşurat activităţi de urmărire penală au investigat peste 9.100 de cauze. Ea a spus că, în medie, un procuror a făcut investigaţii în aproape 105 dosare penale.
Matematic, e corect, 9.100 dosare la 86 de procurori înseamnă cca 105,8 dosare pe cap de procuror.

Toate bune și frumoase, numai că, pe 29 ianuarie a.c., la bilanțul Poliției, de astă dată, Laura Kovesi a prezentat date radical diferite:
„În 2014 am înregistrat peste 4.900 de dosare penale și azi dimineață aveam în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui numar de 86 de procurori.
Avem în jur de 110 procurori în DNA, dar 25 dintre ei participă în ședințele de judecată. Deci vedeți o încărcătură foarte mare de dosare repartizate unui număr mic de procurori”.

Dacă numărul de procurori ai DNA e același, 86, în ambele discursuri, numărul dosarelor care s-ar fi aflat în ancheta instituției anul trecut, potrivit Laurei Kovesi, diferă dramatic: de la 9.100 la 4.900(!!!). Precizăm că datele respective se regăsesc în această formă în toate relatările presei, asta pentru a elimina posibilitatea invocării vreunei greșeli de tipar în cazul unei singure surse.

Care e adevărul și cum sunt posibile asemenea contradicții la nivelul conducerii unei instituții de prim rang din România, iată o întrebare la care, credem noi, cineva ar trebui să ofere un răspuns.

                                                                                                     Bogdan Tiberiu IACOB

 

3 Comments

 1. La această autoritate a statului, se mai practică o metodă, “născută” în vechiul regim. Anume aia de a trimite plângerea penală la procurorul reclamat…!!!??? Acesta declină cauza unui prieten din eșalonul superior. Petentului i se comunică faptul că aspectele sesizate nu se confirmă sau mai grav, că faptelor le lipsesc elementele constitutive…

 2. ipu

  Are mare dreptate domnul Rusu.DNA nu-si face datoria si lasa balta cazuri de coruptie grava,nu ajuta la recuperarea celor furate ,lasind infractorii in libertate,trimitind inapoi sesizarile la cei care fac legea cum vor.
  Asa s-a intimplat si cu 10ha de teren intravilan ,plus alte sute de ha din terenul ADS,retrocedate si ele acum apartinatoare si unor functionari fosti sau actuali din PrimariaVadu-Pasii.
  https://www.google.ro/search?q=retrocedari+ilegale+focsanei&gws_rd=cr,ssl&ei=U4pVVtaoIYymsAG2570I

 3. ipu

  Nu are nimeni initiativa sa patrunda mafia retrocedarilor de la Buzau , ce s-a descoperit pina acum e mizilic !Daca s-ar ancheta din 2000 incoace cei raspunzatori de fraudarea statului,s-ar recupera sume uriase de milioane de euro !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *