Puncte de vedere

La început este frica, va urma furia…

  E de-abia începutul. Tăcerea plutește în aer, pe străzile pustii. Frica ni se cuibărește în inimi. Nesiguranța. Neputința. Incertitudinea. […]

 

E de-abia începutul. Tăcerea plutește în aer, pe străzile pustii. Frica ni se cuibărește în inimi. Nesiguranța. Neputința. Incertitudinea. Angoasa.

Încă nu e ură. Încă nu e furie. Doar frică.

Peste două luni, lucrurile vor sta cu totul altfel. Acum, exponențiala e de-abia la început. De-abia a decolat de cîteva zile. Să vedeți puterea exponențialei în două săptămîni.

Spitalele vor fi pline. Ca în Italia, că ne despart două trei săptămîni față de ei. Morți cu sutele în fiecare zi. Ca în Italia. Lumea va începe să nu mai suporte. Izolarea în casă, recesiunea, pierderea locurilor de muncă. Dar mai ales experiența morții și a sărăciei care stă să explodeze.

Acum avem doar vreo două mii de pozitivi și doar vrei 40 de morți. Practic nimic. Nici nu se simte, la cîte milioane sîntem în țară: vreo 16 milioane, cu totul.

În două luni, însă după ce va trece acest vîrf pandemic de primăvară, foarte mulți români vor avea experiența personală a bolii și a morții.

Nu neapărat ei înșiși. Dar cu siguranță rude, neamuri, prieteni, colegi, cunoscuți.

Boala și moartea se vor transforma dintr-o experiență indirectă, mediată, “dincolo de sticlă”, într-una cît se poate de fizică, de personală.

Acuma e ca la Hollywood: ne uităm la televizor și vedem niște știri și niște vorbitori de vorbe care vorbesc.

În două luni, însă, la sfîrșitul lui mai, cînd vom avea spre zece mii de morți și spre suta de mii de bolnavi, probabil, vom fi din ce în ce mai mulți care să-i știm personal pe amărîții atinși de epidemie.

Care e. Ce a pățit. Cînd a început boala. Cît de grav e. Și în multe cazuri, de la cine a luat-o. Mai ales în comunitățile mici, unde toată lumea se știe cu toată lumea.

Atunci să vezi furie. Atunci să vezi cum se schimbă opinia publică dintr-o extremă în alta. Atunci să vezi emoții negative la adresa diasporenilor care au adus virusul în țară.

Au înjurat țara. Au criticat sistemul de sănătate și statul român. Iar acuma, întorși acasă, medicii nu mai sînt corupți, sînt buni. Spitalele din România nu mai sînt jalnice, sînt locul unde se străduie să-și salveze viața. Străinătatea nu mai e raiul pe pămînt, e locul de unde fug. România nu mai e țara aia de rahat, e locul de refugiu, unde din păcate au adus prăpădul.

Ne așteaptă o primăvară complicată, dragilor. Nu va fi război civil, dintr-un motiv foarte simplu. Populația nu are arme. Și românii, în general, sînt pașnici. Îndură greul cu resemnare.

Însă furia și ura la adresa celor responsabili va crește exponențial, așa cum exponențial crește zilele astea coronavirusul prin țară.

                                                                                                                                Mirel Palada

10 Comments

 1. Sic semper tyrannis

  Razboi civil poate nu, dar sigur ANARHIE! Ma intreb ce se va intampla cand „diasporenii productivi cu fuste lungi colorate” vor ramane fara „produse”. Ne apara militia? Si a’propos de linistea dinaintea furtunii, Romanii „pasnici” isi cumpara arme in draci! Oamenii intreaba de unde pot cumpara arme, de orice, fel, de la prastii profesionale pana la multe altele. Romanii or fi fost pasnici, nu cred ca mai sunt acum. Ar trebui sa va dea de gandit cati nu respecta izolarea si carantina si fug….este asta „pasnic” si „resemnare”?

 2. Sic semper tyrannis

  Nu ma pot uita la tv. De fapt nu ma uit la tv de foarte multi ani! Ma enervez pe orice post as „migra”. Cred ca au ramas foarte putini jurnalisti adevarati in media. Majoritatea urla ca disperatii pentru a crea panica si disperare. Nu mai lucreaza demult pentru oameni, ci impotriva lor. Ma gandesc cine sunt papusarii din spatele papusilor? Jurnalistii isi aleg profesia pentru investigarea ADEVARULUI. Ce se intampla acum este pseudo-jurnalism.

 3. Laura

  Autoritatiile sunt de vina ca nu au inchis granitele si aeroporturile, si au lasat acesti diasporeni sa se intoarca. Iata rezultatul, toti sunt niste idioti

 4. Cornel-Dan Niculae

  Au fost jumătăţi de măsură. La începutul lui martie, un grup de Ong-uri marca #rezist (printre care şi „Corupţia Ucide“, adică Angi şi Bădiţă, cel invitat la Cotroceni înainte de alegerile prezidenţiale, împreună cu alţi oengişti „rezist“), Ong-uri asociate lui Iohannis în 2017-2019 în dărâmarea guvernării PSD, au formulat o scrisoare deschisă în care îi cereau preşedintelui ca statul să aducă în ţară românii din Diaspora pentru a fi salvaţi de Pandemie. Iohannis nu le-a răspuns (public!), dar nici graniţele nu s-au închis. Iohannis şi reziştii plănuiseră să reia „protestele“ din martie 2020, dar s-au trezit cu coronavirusul.

 5. un roman

  Nu vai fi nimic.. Romanul este prost de bun. Atat de prost de bun, incat incep sa cred ca e chiar prost. Nu reactioneaza decat in fata unei situatii imediate…
  Apoi se asterne uitarea, resemnarea si revenim la mica barfa, in timp ce „ei” ne fura ce a mai ramas..
  Cine are trebui sa ne apere? Pei serviciile, ca de aia exista.. Dar deh, sunt santajati si penetrati la varf..
  Ca deh, cand mergi la medic..speri ca stie ce face, si ca face totul pt tine.
  Cand mergi pe un pod, speri ca inginerii si constructorii l-au construit cum trebuie..
  La fel, speram ca cei care ar trebui sa ne apare isi fac treaba. Si-o fac oare? Sau, sunt lasati sa si-o faca? Logic, NU sunt lasati..pei e tot treaba lor sa-si lupte cum pot..ca de aia sunt acolo..

  • Vlad Tepes

   Ba va fi !
   Cind turmele de tigani care ”moare de foame” iti vor sparge usa la orele 11.00 AM, si iti vor spune ”banii sau viata” vei lua masuri ca data viitoare sa le poti furniza un glont fierbinte !!!
   Situatia asta se poate imagina in milioane de variante !!!
   Razboi civil e putin spus !
   Va fi o intifada !!!

 6. Sic semper tyrannis

  Diaspora TREBUIA sa se intoarca pentru ca suntem toti romani! Eu ma refeream la altceva referitor la infractorii veniti de acolo, pentru ca eu deja ii vad dand tarcoale prin piete, pe langa case, blocuri – au nevoie de „munca”… Oricum, DACA se aplicau masurile necesare la intrarea in tara era totul bine. Adica: preluati de la punctele de intrare in Romania si condusi la locul de izolare – goteluri amenajate, apa calda, caldura mancare! Nu bataie de joc, lasati in fig si fara mancare cum am vazut toti materialele trimise. Testare la venire, testari ulterioare pe durata a 14 zile, testare finala si lasarea „la vatra”. Ne-am fi imunizat in timp natural, fara sa aglomeram spitale, fara sa fie nevoie sa oprim viata cotidiana. In Suedia, Finlanda, Olanda oamenii sunt liberi, nu arestati in casa. Copiii sunt la scoala. Viata s-a desfasurat si se desfasoara ca de obicei, cazurile exista, insa oamenii sunt relaxati si sun constienti de ce se intampla. Pana la urma viata merge inainte.

  • silviu

   Adevarat

 7. Adrian Grigoriu

  Ce minciuni spuneți – in Italia nu sunt sute de morti de coronavirus pe zi. Media anulaa este de 1770 de morti pe zi din toate acuzele. IN prezent sut tot 1770 meide pe zi cu tot cu coronavirus deci coronavirus nu adauga nici un mort la media anuala .

  Pericolul este fictiv. Numai minciuni.

  • Munteanu

   In situatii de urgenta sunt „sarite” verificarile/dezbaterile/aprobarile pentru dispozitive ce pot asigura un control eficient al populatiei pentru „evitarea imbolnavirii cetatenilor”. Adica tehnologia 5g. Pentru cine nu stie de ce 5g = moarte, va rog vizionati:https://www.youtube.com/watch?v=C2Z_cSL24eo
   Asadar dupa mine este posibil urmatorul scenariu:
   1) Lansare corona-spanac
   2) Isterie media
   3) Carantina
   4) Instalare sisteme 5g la adapostul carantinei fara constintizarea populatiei(probabil 6-12 luni).https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=NeLWc–eVU8&feature=emb_logo
   5) „Descoperire in sfarsit” a vaccinului care vine la pachet cu microcip/ cerneala nanometric infrarosie pt. piele usor de citit de 5g.
   6) Eliberare de „certificate de imunizare”(pe care Germania farul calauzitor al EU deja il acorda -probabil ca lumea sa se obisnuiasca cu ideea) care vin la pachet cu dreptul de a lucra/deplasa/cumpara.
   7) Identificare „neimunizati” cu ajutorul 5g si sanctionarea lor.
   8) Teren pregatit pentru venirea antihrist.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *