Cap limpede

La Pitești, OMV Petrom urmează să demoleze ceea ce-a fost Arpechim!

               De unde ni se trag toate acestea? La inaugurare era cel mai modern […]

 

             De unde ni se trag toate acestea?

La inaugurare era cel mai modern combinat petrochimic nu doar al României, ci al lumii. Cu toate că, în conformitate cu contractul de privatizare, OMV trebuia să păstreze două rafinării în România, acest lucru nu s-a întâmplat.

Demolarea Arpechim este un caz școală pentru modul în care s-au produs daune ireparabile României. Construcția acestui combinat a fost una gândită integrat pe vremea comunismului. Nu greșim atunci când spunem că această unitate era o perlă a industriei petrochimice autohtone. Partea de rafinărie producea combustibilii pe care-i cunoașteți, în timp ce partea de petrochimie producea o grămadă de compuși pentru industrie. Prin anii 90 era o bătălie pe granulele produse acolo, materia primă din care se fabrica folia agricolă. E vorba de acei polimeri care apăreau în teza de doctorat a Elenei Ceaușescu. De asemenea tot Arpechimul producea aproximativ 80% din bitumul necesar asfaltării șoselelor țării. Ghiciți de unde se cumpără bitumul acum!

Însă, dincolo de produsele comercializate direct, Arpechim producea materia primă pentru Oltchim, celălalt colos al industriei autohtone, combinat care s-a dovedit a fi, până în deceniul unu al secolului XXI, coloana vertebrală a Județului Vâlcea. ?

Închiderea Arpechim a fost o operațiune acceptată cu suspect de mult prea multă ușurință în anul 2011 de către Guvernul boc, marioneta de rahat a regimului băsescu. Cu Arpechim pusă pe butuci, Oltchim a rămas fără etilenă și propilenă, materiile prime utilizate pentru producția de PVC și polioli, adică produse responsabile cu peste 60% din cifra de afaceri a combinatului vâlcean. Așa a fost condus spre faliment Oltchim-ul și, printr-o operațiune specifică, au fost anulate aproape zece procente din PIB-ul României.

Județul Vâlcea este acum unul total dezechilibrat din punctul de vedere al economiei, în ultima decadă producându-se, de altfel, cea mai mare migrație de populație din România: forța de muncă activă a județului a migrat treptat spre Sibiu, locul în care „frații europeni” au decis că trebuie să se oprească investițiile Occidentale.

Nici județul Argeș nu stă grozav decât pe hârtie. Dacă studiind participarea la PIB și la exporturile României am putea trage concluzia că acolo avem de-a face cu o economie solidă, în realitate putem constata că județul e monoindustrial, dependent într-o proporție colosală de Dacia și, în cazul unui accident, riscă să se transforme într-un deșert. Chiar dacă Dacia a fost o privatizare de succes – probabil singura din România – situația actuală a industriei auto în general și a companiei Renault în special ar trebui să ne dea de gândit. O prăbușire a Dacia ar genera un dezastru economic în Argeș și o nouă migrație de populație, de data aceasta dinspre Pitești spre București, cu consecințe nefaste la ambele capete ale segmentului inițial al A1. Dar vom lăsa deoparte această analiză pentru a reveni la industria petrochimică.

La ora actuală România, altă dată exportator net nu doar de produse, dar și de tehnologii petrochimice, este ștearsă de pe harta mondială a producătorilor, fiind dependentă de aprovizionarea din import. Aproape 10% din PIB a fost aruncat la gunoi, iar pagubele produse sunt incalculabile. În timp ce OMV șterge de pe fața pământului Arpechim, valorificând fierul vechi și metalele rare existente acolo(inoxul l-au cărat de mult timp), întrebarea care rămâne este una singură și logică: oare când și cu ce eforturi ar mai putea România să mai aibă o industrie petrochimică precum cea pe care a avut-o?

La ora actuală nici nu vă puteți imagina ce distrugeri ireversibile au fost produse economiei autohtone. România e importator net de combustibili finiți. Despre produsele petrochimice nu mai are sens să discutăm. Exportăm petrolul pe care încă-l mai avem pentru a importa benzină și motorină. Știți care e ironia amară? OMV a justificat închiderea Arpechimului deoarece „nu are deschidere la mare și lucrează cu țiței din import”. Mi se pare foarte corect. Rafinăria OMV de la Viena o avea deschidere la ocean? Iar de lucrat cu ce lucrează? Cu țiței din producția internă a Austriei care n-are habar cum arată petrolul? Urmărind „drumul petrolului românesc” te-apucă disperarea.

Mai țineți minte cum a fost posibil ca o „peștele mic” OMV să înghită balena Petrom fără să plătească, în realitate, niciun ban? Poate îl întrebați pe Băsescu, tartorele care a fost la originea privatizării Petrom (vezi PSAL 1 și PSAL 2) și s-a aflat la butoane inclusiv la momentul loviturii de grație reprezentate de închiderea Arpechim. De întrebat, el și gașca sa, ar trebui întrebați în fața plutonului de execuție.

În final nu vă voi mai spune decât atât: cu mici excepții, absolut toate obiectivele economice ridicate de Ceaușescu cu banii împrumutați de la FMI au fost lichidate. În anii de după Revoluție s-a pus în practică un plan odios de pedepsire a României pentru că a îndrăznit să-și clameze independența pentru prima dată în istorie.

Ce s-a ales după acel discurs fulminant al lui Ceaușescu din 12 aprilie 1989? Opt luni mai târziu Ceaușescu era omorât ca un câine, iar acum, după treizeci de ani, toate obiectivele sale economice – care lucrau integrat – au fost dezafectate.

România a fost aruncată de către o mână de trădători pe o spirală a datoriilor. Rețineți: planul încă nu e terminat. Ceea ce se dorește este inclusiv spargerea țării. Moldova și Republica Moldova se doresc a fi integrate într-o construcție geopolitică nouă care va rupe și-o mare parte din Ucraina, așa-zisul Ardeal de Nord e ca și dat Ungariei, iar mințile înfierbântate au mai gândit două republici aflate sub protectorat german: Transilvania și Banat (care-ar urma să tragă și-o halcă din Banatul sârbesc). Să vă mai spun și că Plăvanul se pregătește să aibă un al treilea mandat ca președinte al Republicii Transilvania?

Iată cum nu învățăm noi nimic din istorie și ne lăsăm duși de vânturile otrăvite ale exteriorului. Am avut atâtea momente mărețe cărora le-am dat cu piciorul. I-am ponegrit pe cei care-au vrut să ne înalțe și i-am ridicat în slăvi pe toți trădătorii. Oare când ne vom trezi? Sau, mai bine spus, ne vom trezi și noi vreodată?

                                                                                                      Dan DIACONU

4 Comments

 1. Marian

  Sub ochii noștri se distruge și ultimul vestigiu al industriei petrochimice (România a fost prima țară din lume care a exportat benzină) și nimeni nu ridică un deget să oprească asta.

  Vă aduceți aminte cum în anii 90 se spunea că prin privatizări se dorește de fapt transformarea României într-o piață de desfacere, iar cei care o spuneau erau etichetați drept comuniști și ceaușiști? Și iată că exact asta s-a întâmplat! Azi nici mere nu se mai produc în cantități suficiente pt necesarul itern.
  Au mai rămas CEC, Hidroelectrica și încă vreo câteva; dar stați liniștiți că liberalii lucrează și la asta.

 2. nuvadpenimeni

  nu vad pe nimeni adunat pe acolo sa protesteze… asa ca..

 3. Dan Diaconescu a venit cu bani și a licitat să cumpere Oltchimul apoi urma să permită Romănilor să devină Acționari La Alegeri Partidul P.P.D.D. a intrat În PARLAMENT CU 14,47% BĂSESCU SI P.N.L. SI P.S.D. cu Securiști Lor IL BAGĂ LA LA PUSCĂRIE SIL Condamnă La 5 Ani Și 6 Luni Reușesc SĂ Scapee Senatori Și Deputați Și Partidul Dispare DIACONESU EST ACUZAT PE Nedrept CONDAMNAT Din Ordinul Politicienilor PRMARUL ADECLARAT IN ISTANTĂ CĂ DAN DIACONESCU NU I-A CERUT NICI LEU SI CĂ NU LA CUNOSCUT PE DAN DIACONESCU DECĂT DE LA TELEVIZOR LA TV. O.T.V. TELEVIZIUNEA I=A FOST INCHISĂ CRE CĂ 65%DIN ROMĂNI SAU BUCURAT INTRUCÂT N=AM VRUT RĂUL POPORULUI ROMĂN CĂ SINT ROMĂN SI IMI IUBESC TARA TATĂL MEU A FĂCUT ARMATA TREI ANI DIN ARMATĂ LA LUAT PE FRONT IN RĂZOI IN PRIMĂVARA ANULUI 1944 A FOST LUAT PRIZIONER DE RUSI SI DUS IN MINĂ IN SIBERIA DUPĂ TREI ANI 1947 ESTE TRIMIS în ROMANIA CĂ CEI CE SE INBOLNĂVEA DE TBC LE DADEA DRUMUL IN TARĂ ROMANI CE ATI DEVENIT PĂRINTI SI STRĂMOSI NOSTRI AU FOST SI VITEJI SI EROI VOI CE SINTETI VĂ SPUN EU TRĂDĂTORI PROPII VOSTRE TĂRI SĂ VĂ FIE RUSINE VETI MURI CA NISTE PROSTI SI LASI VĂ SPUN EU CĂ IN 6o ORE DACĂ ENSM IN BUCURESTI IN STRADĂ O SUTĂ DOUZEECI DE MII INARMATI CU FURCI TOPOARE SI RĂNGI IN FATA NOASTRĂ NU VA MAI FI PICIR DE JANDARMI SAU POLITIST TRECER DE ARESTĂM ORICE POLICIAN FRUNTEA SECURITĂTI SI NE LUĂM TARA INAPOI CEI CE SE OPUNI ARESTĂRI VORI MURI RESTU VOR FI CONDAMNATI CUM LA CONDAMNAT EI PE CEAUSESCU NU CU MOAROARTEA SI INCHISOARE PE VEATĂ FĂRĂ NICI UNDREPT SI NU VA BENIFICIA DE NICI O ELIBERARE CONDITIONATĂ VOR Mn UNCI S
  PÂNĂ VOR MURI IN PUSCĂRIE DUPĂ PE MORMINTELE LOR SE VA SCRIE NUMELE SI TRĂDĂTORI NEAMULUI ȘI POPORULUI ROMĂN

 4. Constantin

  Halucinant….Si totul s-a petrecut avand complicitatea noastra tacuta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.