Investigatii

La Târgu Mureş, alegătorii acuză! (III)

                                   Motto: „Cei ce […]

 

                                 Motto: „Cei ce rabdă jugul ş-a trăi mai vor,
                                             Merită să-l poarte spre ruşinea lor!”
                                                                 (Dimitrie Bolintineanu)

Până vineri am crezut că echipa primăriei va bate în retragere, demonstrația ostentativă a mașinilor miliției și jandarmeriei  veniți, ca și în cazul evacuării mele, într-un efectiv supranumerar a fost dovada că haita primarului Florea nu avea de gând să o facă. Deși oamenii erau pașnici, chiar foarte liniștiți față de tensiunea acumulată, unul dintre cei patru jandarmi prezenți la intervenție l-a împis pe domnul Moțu George chiar în fața intrării în Centrul social… dovada faptului că aceștia au fost bine dresați înainte de a intra în acțiune, știind cum să ațâțe spiritele și să provoace diversiune. Era suficientă o scânteie ca apoi să se declanșeze incendiul.

În fața unei asemenea acțiuni iresponsabile apare întrebarea logică: ce s-ar fi întâmplat dacă domnul Moțu – care suferă de tatrapareză spastică, semipareză, hernie de disc cervicală, mers spastic s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut? Se putea lovi la cap, ar fi putut face comoție cerebrală, sau ar fi murit… Cine ar fi răspuns de moartea lui? Jandarmul cu ochelari de soare, instruit să intervină în forță sară pe oameni, dacă aceștia ar fi îndrăznit să strige mai tare decât normalul impus de autocratul primar? Sau șeful lui, un alt terorist local, Filipaș Tiberiu, obișnuit să între în forță în casele oamenilor, cărora le aduce moartea? Sistemul este bazat pe teroare și în asemenea situații nimeni nu răspunde. Întrucât nu semnează acte, nici oamenii poliției, nici cei ai jandarmeriei nu sunt vinovați, nimeni nu plătește! Dacă mori, să fii sănătos, abia scapă statul român de unul căruia e obligat să-i dea bani!

Să revenim la cronologia evenimentelor. Vineri, 9 august, după risipirea forțelor de ordine trimise să crească teroarea psihologică, m-am retras. La scurt timp am primit un telefon, prin care eram informată să privesc o transmisiune live pe Facebook. Pe cine credeți că am văzut? Pe vice-primarul Sergiu Papuc încadrat de doi bodyguarzi și pe cele două cucuvele-directoare ale Direcția de Asistență Socială (D.A.S.): Mihaela Maier și Corina Todoran. Szekely, care de data asta se simțea în siguranță, ieșise din bârlog.

Cine credeți că erau cei doi bodyguarzi îmbrăcați civil, care nu au binevoit să se prezinte mulțimii? Șeful mare al Poliției Locale, securistul Matiș Raul și adjunctul său, Damaschin Ioan (cel căruia i-a luat locul anul acesta, la ordinul lui Dorin Florea). Pe lângă ei, infiltrați printre oameni, câțiva interlopi puși pe amenințări și intimidări, ținta fiind doamna Jolanda Horvath-o tânără curajoasă care a demascat în gura mare nelegiuirile petrecute la centru. Așa cum era de așteptat, cu aroganța și disprețul nedisimulat, reprezentanții primăriei au venit să ofere un alt spectacol grotesc. Papucu’ a avut tupeul să le spună oamenilor cu nervii întinși la maxim că luni dimineața, un alt reprezentant al primăriei va veni cu soluția definitivă…Măi gunoaielor, de ce nu vă bagă în mașinile lor băieții de la Salubriserv? Că mi s-au plâns azi dimineață că nu îi mai chemați la lucru sâmbăta și duminica, că nu are primăria bani! Ce faceți voi cu banii noștri, măi leprelor? Azi-mâine șobolanii vor circula pe străzi ca oamenii din cauza gunoaielor care se acumulează prin cartiere…iar vouă vă arde de spectacole? Faceți experimente pe ființe umane ? Vreți să testați limita de suportabilitate a oamenilor?

Sâmbătă și duminică oamenii și-au văzut aparent liniștiți de treburile lor. Luni, 12 august, așteptau   marea soluție a primăriei. M-am deplasat la fața locului pentru a vedea starea lor de spirit. Toată lumea nervoasă, agitată, nedormită. Copiii mișunau prin fața centrului. Cei mai mari, care înțelegeau ce se întâmplă, erau la rândul lor agitați. Am început să stau de vorbă cu oamenii…

Rep.: Cum vi se pare intervenția reprezentanților primăriei de vineri după- masa ?

Bogdan Olteanu: O bătaie de joc. Ăștia abuzează de funcțiile pe care le dețin. Când Csurkuly Alex l-a întrebat pe Papuc „De mâine ce vom face? Vrem ceva în scris”… Vicele i-a răspuns, râzând  „Nu mă provocați, că de mâine vă scot eu afară! Ce să vă oferim, vilă cu piscină?” Papuc a vut tupeul să ne spună că vor să mute cinci familii la internatul liceului forestier, cinci la internatul școlii de șoferi și alte cinci la internatul Liceului sanitar. Asta până în 9 septembrie, dar după aceea? Nu mi-a răspuns.

Bogdan Olteanu

Să nu ne creadă proști și inculți. Nu pot evacua 20 de persoane cu handicap și să le trimită la muncă, nu ne pot trimite pe noi, cele 22 de persoane care deja muncim- din care 9 cu contracte de muncă, restul zilieri. E vorba de încălcarea flagrantă a art.50 al Constituției României privind protecția persoanelor cu handicap! Nu pot evacua forțat familii fără o relocare cu dată exactă, pe bază de semnătură. Prin chestia asta încalcă grav prevederile art.13 din Cartea Europeană a Drepturilor Omului, art.22 din Constituția României – dreptul la viață și integritate fizică și psihică. Totodată ăștia încalcă grosolan și prevederile art. 32 al Cons􀆟tuției – dreptul la învățătură. Aici mă refer la cei 29 de copii minori dintre care 22 sunt elevi care studiază în cartier, 6 sunt la grădiniță iar unul are handicap grav. Dintre adulți, 17 au certificate de handicap, iar 3 au pensii de boală.

Rep.: Cine din mass- media locală a mediatizat cazul vostru?

B.O: Cuvântul Liber, Nepujsag, RTV, Pro TV, TVR 1.

Rep.: Cum vi se pare modul de prezentare al acestora?

B.O.: Presa locală a scris după dictarea mai marilor primăriei. Materialele au fost trunchiate. Nu s-au referit la soluțiile propuse de noi, nu au prezentat probele puse la dispoziție (facturi, chitanțe cu sumele plătite ilegal pentru chirie, cheltuielile de consum, certificate de handicap etc.) La PRO TV au prezentat știrea falsă cum că DAS ar fi oferit suma de 1.000 lei tuturor persoanelor din centrul social. Adevărul este că doar familiilor li s-a propus acest ajutor, nu se știe pentru câte luni și asta doar verbal, nimic în scris, cum era normal, uitând să menționeze faptul că și dintre familii doar acelora li se va aproba dosarul cu anchetă socială. Știu, personal, că doar patru familii se încadrează, restul rămânând înafară. Nu știm ce ne așteaptă, în 9 septembrie începe școala. Ce facem cu copiii?

O altă minciună a celor de la PRO TV este aceea că „oamenii au fost somați din vreme că vor fi evacuați, primăria lăsând să se înțeleagă că toți locatarii vor primi cei 1.000 de lei.” Fără cuvinte…

Rep.: Știu că ați sesizat Liga Pro Europa și Avocatul Poporului. Ce răspuns ați primit din partea acestor instituții?

B.O.: Avocatul Poporului mi-a spus să depun o cerere la primărie și să aștept răspuns. Liga Pro Europa a depus petiții la primărie și D.A.S. Doamna Smaranda Enache a participat la Ședința de Consiliu din 1 august prin care a solicitat amânarea evacuării până la data de 4 martie și relocarea noastră pe bază de semnături, acuzând de abuz în serviciu persoanele care au luat decizia de încălcare a Constituției și a drepturilor omului, pentru că marea lor majoritate sunt persoane vulnerabile.

Vreau să vă mai spun ceva: la data de 23 iulie 2019, un grup de șase persoane au făcut greva foamei. Una dintre acestea este Horvath Ilona, care suferă de cancer și este în fază terminală; doamna Horvath este pensionară de boală, suferă și de cardiopatie ischemică, insuficiență cronică respiratorie și sindrom nevrotic depresiv, având gradul III de invaliditate.

Alte declarații ale oamenilor din Centrul social:

Vass Joszef Janos: În tot acest timp cât făceam naveta între primărie și D.A.S., au fost evacuate circa 10 persoane, toți bătrânii de la etajul I, printre care: Ignat Olga, Szakacs Iren, Pecu Emil, familia Ujlaky Eniko și Sandor. Doamna Ignat , care a fost profesoară de romănă-engleză se culcă deja pe străzi, iar familia Ujlaky a fost trimisă la spitalul din Târnăveni. Mailat Ana și fiica Eva au plecat azi și tot azi a fost dat afară și Kiraly Josef, care e pe stradă. Duka Atila – bolnav de SIDA, a plecat la fundația Rhema Mureș. I-a scos pe bătrâni, care, săracii, nu se pot apăra!

Dadi Anton: Chiar azi, administratorul Szekely mi-a spus că îmi scrie referatul pentru a mă da afară din centru. Este o măsură ilegală,abuzivă, nu plec nicăieri! Am bătut la ușa lui Szekely cu camera de filmare, dar acesta, baricadat în birou, a refuzat să dea interviu.

Manuela Kolosvari: Suntem familie monoparentală. Locuiesc cu mama și cei 5 copii ai mei (n.a: în numărul anterior am greșit numărul copiilor, am scris că sunt 2 în loc de 5, îmi cer scuze) dintre care doi majori și restul minori. Am un băiat cu handicap grav – retard sever cu criză de afect, tatrapareză, cu asistent social. Conform actelor de la DGASPC ar trebui să fiu pe locul I cu găsirea soluției de relocare, dar din păcate nici nu am fost luată în seamă. Am fost peste tot, mi s-au închis toate ușile. De 4 ani am solicitat locuință socială. La început eram pe locul 100, acum sunt pe locul 27. Am tot fost în primărie să întreb cât ar mai trebui să aștept. Ultima dată mi s-a spus în batjocură: „Încă 10 ani!” Când a auzit că ne vor scoate afară cu mascaţii, băiatul cel de 16 ani care este la liceu şi are probleme mari cu coloana, a făcut o criză nervoasă. Ce vor ăştia, să ne omoare copiii?

Manuela Kolosvari, mamă singură, aici cu doi dintre cei cinci copii ai ei.

Referitor la memoriul pe care l-am adresat președintelui, când am stat de vorbă cu Claudiu Maior pentru a-l întreba cum l-a soluționat, acesta a afirmat cu cinism „Mă doare-n cot de președinte.”, iar vicele Papuc a mințit că la primărie nu există așa ceva! E revoltător, în ce țară trăim!?! Și acum, în loc să merg la muncă să îmi câștig bucata de pâine, stau aici, ca nu cumva în lipsa mea să vină mascații și să-mi arunce familia în stradă!

Răspuns de la cancelaria președintelui României. Click pe imagine pentru mărire!

Moțu Eva: În conferința de presă din 1 august, Claudiu Maior a afirmat că eu am un salariu de 2.700 lei, Manuela Kolosvari 3.800 lei, iar Estera Moldovan 4.500 lei. A spus o minciună, ca să scape de noi! E clar că fără hârtii semnate nu plecăm! Unde să plec cu un soț pensionat de boală și cu un copil cu handicap Știu că există locuințe libere în cartierul Mureșeni și Unirii, dar fără șpagă nu primim nimic!

Jolanda Horvath: Suntem familie monoparentală, am în îngrijire o fetiță minoră. Vreau să-l întreb pe Szekely unde-s cele 100 kg zahăr, făina, conservele și celelalte alimente care trebuiau date acum 3 ani? Unde au dispărut hainele, saltelele, lenjeriile de pat, păturile și plasma sosite la Centru? Vedeți, de aceea îi acuzăm că-s hoți, ei le-au furat! Au fost aduse 100 lenjerii de pat, 100 de pături și 100 de perne! Câțiva ani boschetarii au primit doar o felie de pâine cu margarină și ceai. Nu se mai poate așa ceva! Dacă îi spui lui Szekely în față că-i hoț și mincinos, amenință că ne dă în tribunal. Mie mi-ar fi rușine să intru în centru cu tupeul pe care-l afișează! Iar Dorin Florea, Puți Pardallian, țigan de la orfelinat, e mai țigan decât noi! Hoții, hoții!!! Iar eu, ca jurnalist, mă tot întreb: cât de ticălos poate fi cineva care fură mâncarea din gura copiilor? Care e limita cea mai de jos a mizeriei umane?

Vass Erno: Sunt pensionar de boală din 2009, am o pensie de doar 640 lei. Sufăr de psoriazis, hemipareză picior stâng, splenomegalie, hepatită cronică. Soția mea este și ea foarte bolnavă. După cum vedeți suferă de hipertensiune arterială gr. II cu risc CV înalt, cardiopatie hipertensivă, fibrilație atrială paroxistică, gastroduodenită acută, diverticuloză colonică, spondilodiscartroză cervico-dorsală…să continui?

Biletul de ieșire din spital la lui Vass Juliana. Click pe imagine pentru mărire!

Cu toate bolile ei lucrează la Auchan ca să ne ajungem cu banii. Iar ei vor să ne dea afară ca pe niște câini? Se vede de la o poștă că toți sunt mână în mână! În 2010 ne-am mutat în Centru. Domnul Szekely a spus că nu plătim nici măcar cei 4 lei pe noapte. Uitați facturile, am plătit 12.000 lei în perioada 2010 și până în prezent! Unde au intrat acești bani? Cine s-a folosit de ei?

Biletul de ieșire din spital la lui Vass Erno. Click pe imagine pentru mărire!

Lăpădat Mihaela: Am 20 de ani și provin dintr-un centru de plasament. Am fost diagnosticată cu scolioză dorso-lombară. Între 13 și 15 ani am purtat un corset. Boala mea e cumplită, evoluează cu fiecare zi ce trece. Acum 2 ani am avut înălțimea de 1,52 m, acum am doar 1,47 cm. Ar trebui să fac operație, dar mie teamă să nu ajung în scaunul cu rotile. Ca să stopez evoluția aș avea nevoie măcar de kinetoterapie, dar cine să îmi dea bani? Am lucrat o perioadă și în străinătate, dar acum chiar nu mai pot și nu am nici o sursă de venit. Dacă te duci și bați la ușa lor, îți spun ori să te întorci mai târziu că nu au timp, ori să mergem noi să ne rezolvăm problemele! Și prietena mea , Moldovan Garofița, suferă de depresie, dar pe nimeni nu interesează ceea ce se întâmplă cu noi!

Lăpădat Mihaela și Moldovan Garofița.

Ca jurnalist de investigații mă întreb: a văzut cineva până acum o fișă a postului angajaților din sistemul de așa- zisă protecție a celor mai năpăstuiți dintre semenii noștri, pe care lumea, neinformată, îi consideră ciori care trăiesc pe bani noștri? Discriminarea e pe față și veți rămâne șocați de ceea ce am descoperit ulterior…

Kelo Erzsebet: Suntem familie monoparentală, am patru copii minori cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani lucrez ca femie de serviciu la Siletina. Locuiesc în Centrul social din 2013, an în care am fost adusă cu Poliția Locală. Până la acea dată am locuit pe străzi, pe unde am putut, dar nu mi-am abandonat copiii. Încă din anul 2003 am depus cerere pentru locuință socială la care, din păcate, nu am primit nici un răspuns. Fetița cea mai mică are retard mental, pe care l-a căpătat în urma unui accident pe trecerea de pietoni. Din cauza șocului are și început de epilepsie, fiind sub tratament. Doamna Corina Todoran cunoaște bine cazul, pentru că fetița a frecventat centrul Rozmarin. Cu toate astea, nu ne-a ajutat cu nimic! Din salariul meu net de 1.400 lei plus alocația de stat de 600 lei nu îmi pot permite să plătesc o chirie care începe de la 200 euro plus garanția pe 2 luni și consumul. Este peste puterile mele…

Kelo Erzsebet cu doi dintre cei patru copii ai săi.

Notar Angela: Provin de la Casa de copii din Str. Revoluției. Suntem familie monoparentală, am în îngrijire un copil minor-o fetiță. Domnul Szekely ne-a dat afară din Centru anul trecut, fără să țină cont că am probleme cardiace cronice și orice șoc îmi poate curma viața. În prezent locuiesc cu fetița la un bătrân bețiv, care ne terorizează. În caz că mi se întâmplă ceva, cine va avea grijă de fiica mea?

Irimia Lucian: Sunt pensionar de boală, am încadrare gradul III handicap. Sufăr de cardiopatie cronică, hipertensiune arterială cu risc cardiovascular, anemie severă- stadiu final, cu probleme renale cronice. Pot muri în orice moment… unde să mă duc cu o pensie de 640 lei și o indemnizație de handicap de 60 lei?

Barabas Bela: Am avut deja un infarct cu factori de risc, am fost operat pe cord și am stent, am fost încadrat în gradu de handicap II, accentuat. Ce vor să facă ăștia cu noi, să ne omoare?

Andrasi Jozsef: Suntem o familie cu 2 copii. Avem venituri foarte mici, 550 lei lunar. Soția mea, Melinda este diagnosticată cu depresie cronică, schizofrenie… are și retard mental. Chiar dacă mă angajez undeva, nu pot lucra mai mult de 3 săptămâni. Când are crize și trebuie să o internez în spital, sunt obligat să întrerup lucrul ca să pot avea grijă de copii. Suntem într-o situație disperată, ne vom îmbolnăvi și noi dacă ne mai țin în tensiune!

Familia Andrasi Jozsef.

Și, în timp ce ascultam mărturiile cutremurătoare ale oamenilor batjocoriți și torturați psihic tocmai de către cei care sunt plătiți de noi ca să-i aparere, din partea primăriei nici un semn de viață. Oamenii, impacientați, au început să se agite și să sune: întâi la D.A.S., de unde li s-a spus că directoarea mare e în concediu, iar directoarea adjunctă e la primărie după soluție… una de șters podeaua, mă gândesc. Când au sunat la primărie să întrebe de Papuc, li s-a spus că și el e în concediu. Când au revenit cu telefonul la D.A.S, acesta era pus pe poziția ocupat. Am sunat și eu, mi s-au spus aceleași minciuni. Am vorbit și c purtătorul de vorbe, slugarnicul Cosmin Blaga, care pur și simplu mi-a ultragiat inteligența cu cretinitățile debitate…

Între timp două mașini ale poliției au apărut în zonă, la interval de circa o oră. Deși era liniște, mașinilestatului paralel, alimentate cu benzina plătită tot de noi, au trecut să vadă ce se mai întâmplă. Am recunoscut numărul de înmatriculare al uneia dintre cele prezente vineri… MAI 38223. Și-a mai venit un spion de-al lor cu un Volkswagen negru MS 05 WIP.

Întrucât nu mai știam ce s-a întâmplat cu Bircea Aurelian – bărbatul care vinerea trecută – 9 august și-a turnat benzină pe cap, am aflat că a fost dus cu ambulanța la Psihiatrie. Am sunat la clinică. O asistentă mi-a spus „După lege, de oamenii fără aparținători trebuie să se intereseze cei de la asistență socială.

Dar lor nu le pasă, nu vin să îi externeze. Veniți personal ca să aflați informații despre pacient.” Menționez că acest tânăr a locuit în Centrul social până acum cu cinci luni, când același șefuț, Szekely, l-a dat afară, constrângându-l să doarmă pe o saltea ponosită, în hotelul HILTON din spatele Centrului…Dar despre drama acestui suflet chinuit și despre situația celor 22 de familii care vor fi evacuate din Str. Băneasa vă voi da informații în articolul viitor.

                                                                                                      Liliana Delia MORARIU

Articolele anterioare:

La Târgu Mureş, alegătorii acuză!

La Târgu Mureş, alegătorii acuză! (II)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *