Atitudini

Legea Falimentului Personal: Un „HAI SUS!” pentru talpa ţării!

La ce mă refer când spun „talpa țării?” În nici un caz nu fac referire la înțelesul iliescian al termenului, […]
La ce mă refer când spun „talpa țării?” În nici un caz nu fac referire la înțelesul iliescian al termenului, […]

La ce mă refer când spun „talpa țării?” În nici un caz nu fac referire la înțelesul iliescian al termenului, denaturat în istoria recentă și devenit deja antipatic chiar și pentru mulți dintre susținătorii „stângii.” În realitate, în sensul propriu, talpa țării ești TU! Da, chiar tu, cel care citești acum. Muncitor sau șomer, salariat sau disperat, ospătar sau patron, familist sau singur, creștin sau ateu, nu are nici o relevanță… Talpa țării reprezintă totalitatea oamenilor care contribuie cu ceva, oricât de puțin sau de mult, la funcționarea societății. Era să zic „bunul mers”, bine că m-am abținut…

02

Plecând de la acest aspect, am decis „de bună voie și nesilit de nimeni” să susțin Legea Falimentului Personal. Ce reprezintă, mai exact? Mass-media autohtonă semnala la debutul crizei acest demers legislativ menit să sprijine cetățenii loviți de dificultățile financiare. O lege venită în sprijinul românilor, ca membri componenți ai acestei tălpi a țării, adică debitorii care n-au mai putut de atâta bine în anii precedenți și au dat buzna la bănci pentru credite nelimitate, de multe ori „doar cu buletinul.”

Criza ne-a lovit pe toți, în plin. Pe mulți dintre ai noștri, atât de grav, încât unii au ales ștreangul, deși aveau soții și copii de crescut. Disperarea a întrecut orice limită pentru o țară cu pretenții „europene”, fie că vorbim de guvernare de „dreapta” sau de „stânga”, realitatea este aici și acum: suntem datori! Suntem datori la bănci, suntem datori la Banca Centrală Europeană, suntem datori la FMI și nu e vorba doar de noi, ci și de copiii noștri, de viitorul acestei țări pentru care ne batem cu berea în piept la terasă că o iubim și respectăm. Probabil, suntem singura specie și cea dintâi generație care își urăște proprii copii, pentru că altă explicație nu am pentru această indiferență.

Proiectul de lege a insolvenţei persoanelor fizice, care reglementează falimentul personal, este deja adoptat în Austria, Letonia, Ungaria sau Polonia. Și vorbesc doar de Europa, pentru că funcționează deja și în țări africane, printre care Madagascar! În multe dintre țările europene, chiar experţii Fondului Monetar au scris legea. În România, inițiativa a venit de la fostul senator de Ilfov, Iulian Urban. În 2009, Urban, alături de Gheorghe Piperea, a fost redactată Legea Falimentului Personal în varianta românească și înaintată la Senat, de unde a și „trecut”, în martie 2010. Toate bune și frumoase, până când a ajuns la Comisia Juridică a Camerei Deputaților și unde stagnează… de trei ani. De altfel, starea de somnolență a deputaților autohtoni nu poate fi deranjată în nici un chip, pentru că nu există nici o reglementare legislativă care să îi determine să voteze o lege. Mai exact, o lege poate sta suspendată între Senat și Camera Deputaților… pe veci, fără să deranjeze pe nimeni. Ea nu este destinată apărării celor care „au luat bani de la bănci și nu vor să-i dea înapoi”, ci celor care, fără voia lor (tăieri salariale, concedieri ș.a.m.d.), au ajuns în imposibilitatea de plată a ratelor la bănci sau alte instituții creditoare (companii de telefonie mobilă, provident, movident, cetelem, metelem și alți cămătari vestiți ai patriei). În această situație se află „doar” peste 4,4 milioane de români, ignorați complet de „conspirația” intereselor de care acest popor blestemat nu mai scapă.

Constat cu amuzament sau, mai degrabă, cu sarcasm, că multe persoane cu care discut acest subiect al Legii Falimentului Personal îmi sunt alături, mă sprijină. Verbal. De altfel, rețin și din negocierile pe care le-am avut la Comisia Primăriei Generale a Capitalei, când discutam aspectele finale, unde un membru al Comisiei a spus fix așa: „O lege foarte bună, dacă mă întrebi pe mine…” Mă rog, nu mi se adresa mie, ci unui coleg. Doar că birocrația stabilea altceva: minoritățile sexuale au voie să defileze în voie, blocând traficul pe bd. Kiseleff, o arteră principală a Capitalei, de la Arcul de Triumf (ironic și tragic), până la Guvern, însă nouă nu ni se permite decât o acțiune statică. Nouă ne este destinat un țarc, ca oile!

Deși, intenția noastră inițială a fost de respingere a unui astfel de tratament, am avut de ales în Bucureștiul democratic al lui Sorin Oprescu între „static sau nimic” și am ales „static”, decât „nimic.” Când am început acest demers, a fost cu convingerea de a nu renunța niciodată, motiv pentru care am ales și această umilință a gardurilor, stigmat pe care PROMIT că îl voi întoarce în avantajul nostru!

Astfel, anunț pe această cale VINERI, 14 IUNIE, ORA 16:00, în Parcul Izvor, din Capitală, protestul pentru adoptarea LEGII FALIMENTULUI PERSONAL!

Potrivit Jandarmeriei, recomand participanților din provincie să „abandoneze autoturismele personale la intrarea în oraș și să meargă cu metroul la locul de întâlnire.” Un detaliu sugerat de Jandarmerie, ca plus pentru cealaltă expresie insistentă: „Cât de mult țineți la acest protest? Nu vreți să renunțați la el?”

NU! NU VREM! Pentru că Oprescu nu vrea să se certe cu băncile? Pentru că politicienii sunt pompați cu banii managementului bancar? Pentru că 4,5 milioane de români, restanțieri la cămătarii impuși de Occident să fie tăcuți în continuare? NU! Chiar suntem insistenți! Mulți, puțini, câți vom fi, suntem, existăm și am pretenția să nu cedăm. Această țară are nevoie de inițiativă și „picior în prag”, măcar o dată după 23 de ani de nesimțire ca politică oficială de stat!

Personal, nu am și nu voi avea rate la bănci și, totuși, sunt implicat trup și suflet în această campanie, pentru alții, pentru ai mei. Eu pot să-mi mișc fundul din fotoliu. Tu, cel care citești acum, probabil și îndatorat, de ce nu poți? Scuza ta care e? Dincolo de preferințele politice, ar trebui să preseze mentalul colectiv faptul că un neam care nu luptă nici măcar pentru viitorul său nu-și mai merită locul printre alte popoare și nu mai poate emite niciodată pretenția la respect!

Marius FLORIAN

Pagina susținătorilor Legii Falimentului Personal

https://www.facebook.com/LegeaFalimentuluiPersonal

Textul complet al Legii Falimentului Personal

http://www.urbaniulian.ro/2009/08/19/senatorul-urban-iulian-depune-la-senat-proiectul-legii-privind-insolventa-persoanelor-fizice/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *