Observator

Legendarul general iranian Qasem Soleimani, ucis de americani în Irak

  Cred că am fost printre primii care-au aflat despre moartea generalului Qasem Soleimani. Inițial am crezut că e fake […]

 

Cred că am fost printre primii care-au aflat despre moartea generalului Qasem Soleimani. Inițial am crezut că e fake news. Apoi, după tweet-ul inițial, au început să se propage informațiile. Știam sursa, astfel încât nu le-am dat crezare. Era absolut penibil să fie așa. Ceva mai târziu, am primit confirmarea din partea a două surse „neinfectate” de tweet-ul inițial: una israeliană și una irakiană. Abia atunci am înțeles că știrea era adevărată.

Înainte de a trece mai departe, trebuie să înțelegeți că Soleimani a fost ucis mișelește. Toate operațiunea nu are absolut nimic de-a face cu războiul, cu vreo poveste complicată de spionaj sau cu altceva. Nu! Soleimani avea statut diplomatic în Irak, era trimis oficial acolo, astfel încât era persoană protejată, beneficiind de imunitate diplomatică. N-a fost nicio poveste cu spioni care-ar fi aflat despre „deplasările secrete” ale generalului iranian. Adevărul e că se știa că se află la aeroport deoarece nu se ferea de nimic. Lucra la vedere, beneficiind de statutul său diplomatic. Dacă ar fi vrut să fie nevăzut, în mod sigur ar fi acționat în umbră, așa cum a făcut-o nu de puține ori în teritoriul inamic.

Ceea ce a făcut Trump ordonând lichidarea unei persoane care se bucura de statut diplomatic și se deplasa neprotejat e o acțiune demnă de „subtilitatea” unor țărănoi nespălați și cu scuipat în barbă. Așa ceva pur și simplu nu se face.

Întrebarea care se pune acum este care va fi riposta? Greu de spus. Americanii au acționat atât de ghiolbănește încât nicio acțiune ulterioară nu va mai fi de neînțeles. Au coborât la un nivel atât de jos confruntarea încât a devenit de neimaginat. De-aceea mult timp am fost blocat și n-am dat crezare zvonului privind asasinarea sa.

Certitudinea pe care o am e că pentru mulți oameni din Orient, dispariția generalului reprezintă, în primul rând, un șoc teribil, urmat de perplexitate. Din punctul de vedere al succesiunii se va trece ușor peste dispariția sa întrucât cei din forțele Quds sunt toți militari bravi, de prim rang. Însă aura legendară pe care o avea va fi extrem de greu să fie obținută de altcineva. Soleimani intră direct în legendă, spre deosebire de dușmanii săi intrați definitiv în rahatul penibilului, al lipsei de onestitate și al banditismului afișat pe față.

Scânteia Orientului pare a se fi aprins odată cu acest gest mișelesc. Acum nu mai vorbim despre „dacă” ci despre „când”, iar de-aici lucrurile încep să se complice teribil. Vă voi reaminti un amănunt trecut cu vederea: tehnologia balistică pe care-o deține Kim Jong-un e de origine iraniană. Nu cred că liderul nord-coreean nu le va întoarce iranienilor serviciile prin know-how pentru obținerea armei nucleare. Iar asta se va produce repede, dacă nu cumva deja s-a produs. Și, cu acest prilej, transformarea Orientului într-un foc de artificii e extrem de aproape. Sunt curios pe cine va ferici cel mai mult noua paradigmă!

                                                                                                                        Dan DIACONU

11 Comments

 1. Adrian Grigoriu

  Este limpede că e un act provocator care așteaptă o reacție a Iranului. NU are nici un efect militar și a fost facut împotriva unui om care nu se ascundea si avea imunitatea diplomatică. Trump se dovedeste ceea ce am știut de la bun început un agent/slugă cel mult un executant de nivel mediu al Mafiei Internaționale.

  Așa cum a fost ucis generalul Soleimani aflându-se în calitate oficială diplomatică, topt așa poate fi ucis orice diplomat din Lume.

  Cum af fi daca Venezuela ar asasina un ambasador american din să zicem, România? Care ar fi reacția?

  Constatăm că este un gest disperat pentru a crea o reacți blamabilă a Iranului. Foarte bine, se dovedește că Mafioții Internaționali nu pre mai au mijloace de păcălire a Umanității.

 2. Dacă e adevărat că generalul ar fi beneficiat teoretic de imunitate diplomatică (şi că nu se afla într-o deplasare secretă în Irak) asasinatul e penibil şi o sfidare fără precent a dreptului internaţional de către SUA.

 3. liz

  “pentru ca vreau” si “pentru ca pot” si “pentru ca scopul scuza mijloacele”.
  orice razboi are parametri astia. pentru ca nu e nimic cavaleresc in el ….

 4. Dar ce ? Generalul nu știa că se află în război? De ce s-a expus. Este culpa lui. Iranul a pierdut un om de valoare. Este foarte probabil ca să fi fost manipulat să se comporte imprudent. Ce diplomație este când stai sub cizma ocupantului. Diplomație a se ține între egali nu între stăpâni și victime. Sperăm să fie ultima imprudență din partea tuturor forțelor pașnice. Vizavi de oligarhia capitalistă mondială nu există decât argumentul forței. E cum a zis Napoleon: după ce vă dau aia și aia îmi veți aia și cealaltă și ajungem la război. Atunci mai bine începem cu războiul!

 5. Cati

  Niste derbedei!!Din golani si derbedei de trag,derbedei sunt!!Tot timpul omoara pe cineva si- SI Baga nasul peste tot!!

 6. Georgescu Viorel

  Un asasinat politic este ceva grav,de neconceput…urmările ar fi bine sa nu le aflăm…🤔
  Speram că Trump a înțeles că locul yankeilor este acolo peste ocean pe pământul ce l-au furat de la indigeni in urma cu 200 de ani…ceea ce fac in lume va escalada nemulțumirile ,dar ar fi de preferat că nemulțumirile sa se petreacă pe teritoriul lor…și să se mulțumească cu ce au,să lase lumea sa se liniștească,căci de la primăvara arabă e tot mai rău în zonă…

 7. Ionela Ionescu

  Odată precedentul creat, de mâine absolut orice diplomat american poate fi omorât simultan în circa 180 de țări…. Și pe cine or să de-a vina , cui o să declare război , la ce “ONU” să se mai jelească dacă 180 de țări vor face exact ce au făcut și ei ?
  Dacă se unesc pe underground țările sărace , se duc drku bogații, pot să aibe ei ce tehnică or avea, majoritatea întotdeauna copleșește minoritatea, e o lege naturală, o găsim în fizică, în chimie, în biologie, numărul mai mare inundă numărul mai mic indiferent cât se opune “ăla micu” și cât de șmecher se crede.
  Deocamdată e tăcere …. înseamnă că lumea se adună, discută, se conglomerează, deci replica va fi bine gândită, nu acum când este ea așteptată ci altădată, când va fi și bine coordonată și maxim eficientizată dar și absolut neașteptată.
  Oricum, asta n-o să rămână așa, e imposibil.

 8. Matei

  Văcarii, din câte am înțeles, au dolarul în cădere liberă de foarte mult timp și îl mai țin “ridicat” prin vânzarea de armament și tot felul de războaie provocate!
  Dar să nu uităm CIA-ul, această organizație satanică ce activează pe pământ “American ” neținând cont de președinte sau FBI sau orice altcineva!
  Da! Vor război! Și ce vor, de asta vor avea parte!
  America va fi în cele din urmă, cel mai mare teren de război pentru nulte națiuni care nu-i mai suportă!
  Al treilea război mondial, după cum și mulți profeți au prezis, va fi un război care va nimici america din temelii !
  Iar după părerea mea personală…..
  Văcarii , acești paraziți și lepădături engleze își merită soarta !

 9. satan existã

  Da,da,avea imutitate si la bombe;sã se plimbe asa nestingherit prin lume cånd stia cã în partea cealaltã a lumii se aflã un sandilãu care a declarat rãzboi tãrii sale poate însemna douã lucruri:ori cã i s a uråt cu viata,ori cã i s a urcat puterea la cap de a crezut cã si bombele îl ascultã
  Dacã Iranul nu va avea sustinere fermã din partea Rusiei sau/si a Chinei nu va face decåt sã i sicaneze local pe americani;iar sandilãul ãla bãtrån atåt asteaptã pentru a se duce peste ei;de abia atunci se poate vorbi de ultimul rãzboi;oricum,este o chestiune de timp;multi ani nu vor mai fi pånã cånd lumea va fi distrusã de pãpusarii ce dicteazã tot în lumea asta,în spetã masonii.

  • Victor

   …Poate aminti cineva un razboi castigat de americani, doar prin propriile forte ?

 10. Sebastian

  Asasinarea generalului Qassem Soleimani de către Statele Unite este în primul rând o încălcare a dreptului internațional, constituind o agresiune împotriva unei forțe armate străine care nu a fost precedată de nicio beligeranță formală.Indiferent de ilegalitatea gestului, în plus, alegerea lui Trump dezvăluie încă o dată privirile de scurtă durată și apăsarea senzațională a alegerilor strategice ale SUA, lipsite de orice organicitate și dedicate exclusiv loviturilor senzaționale, indiferent de consecințele relative pe termen scurt și lung.Generalul Soleimani, pe lângă faptul că a fost un lider incontestabil al țării sale și a jucat un rol de importanță primară în tabloul de șah din ultimii douăzeci de ani, a fost și un bărbat iubit de poporul iranian. Uciderea lui riscă să aprindă ireversibil întregul bazin din Orientul Mijlociu, cu consecințe planetare pe care SUA, evident, nu le știau sau nu voiau să le ia în considerare.Alte 3.500 de trupe americane dorite de Trump vin în Orientul Mijlociu. Rusia și China continuă să fie alarmate, atât de mult încât China începe primele exerciții militare din 2020. SUA doresc să tragă și Iranul într-un război care va aduce doar moartea și noii refugiați în Europa, doar pentru a pune mâna pe petrol. Generalul Soleimani a fost un om grozav, un adevărat patriot iranian.
  Mulți l-au pictat ca un terorist, dar acesta este o farsă mare. Cum poate fi un terorist un general recunoscut internațional dintr-un stat precum Iranul?
  De asemenea, a combătut teroriștii ISIS, aceiași care s-au născut din banii americani.
  În teritoriile Orientului Mijlociu există încă unele state care nu doresc să se înclineze la imperialismul american și din acest motiv sunt etichetate ca state extremiste, dictatorii și așa mai departe.
  De exemplu, în Sira, Assad este considerat un criminal politic corect. În schimb, rebelii armatei siriene libere au fost considerați „moderați” de presă și au fost susținuți până acum câțiva ani de națiuni precum SUA și Israel. Pe lângă aceste națiuni „fantastice”, acestea au fost susținute (în aceeași perioadă) de formațiuni jihadiste legate de ISIS. SUA au sprijinit întotdeauna indirect ceea ce au spus că luptă. Toate acestea pentru interese economice și expansioniste, și nu pentru a exporta multă democrație evazivă.
  Tocmai din acest motiv, trebuie să ne opunem acestui imperialism american și, în schimb, să sprijinim Siria și Iranul și să onorăm bărbați precum Soleimani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *