Atitudini

„Limba vlahă”, invenția sârbilor pentru asimilarea românilor timoceni

  Ați putut vedea în ultima vreme, la agenții de știri din România și pe diverse bloguri, că Serbia ar […]

 

Ați putut vedea în ultima vreme, la agenții de știri din România și pe diverse bloguri, că Serbia ar fi recunoscut comunitatea română din Valea Timocului. Din păcate,această informație este falsă, ceea ce au transmis autoritățile sârbe a fost, în realitate, că, după Constituția Țării, tot omul este liber să se declare cum vrea el ca naționalitate, fiindcă ei oricum consideră  comunitatea română din Timoc ca fiind vlaho-sârbă, nu românească!

Conform statisticilor, în Valea Timocului trăiesc în jur de 300.000 de români, din care majoritatea a fost „sârbizată” prin metode perfide de-a lungul istoriei, cam 45.000 de timoceni se declară ca vlahi și doar 5.000 ca români. Însă, în urma acordului dintre Băsescu și Tadici, semnat la Bruxelles în 2012, România a dat undă verde ca Serbia să înceapă negocierile pentru aderarea țării la UE, în schimb, Serbia a promis că va organiza cursuri de limbă română în școlile timocenilor în care există interesul părinților pentru așa ceva.

În urmă cu doi ani, în jur de 2.000 de copii timoceni s-au înscris pentru aceste cursuri, dar în pofida faptului că li s-au promis cursuri de limbă română, acești românași au primit cursuri de „limba vlahă”, un fel de struțo-cămilă, o invenție recentă a academicienilor sârbi, cursuri scrise cu litere chirilice modificate într-o limbă arhaică și stricată, fără legătură cu limba română modernă.

Alfabetul „vlah” inventat de sârbi.

Alfabetul „vlah” inventat de sârbi.

Autoritatiile sârbești nu permit ca profesorii români să fie aduși din România sau din Banatul sârbesc  pentru a preda în școlile timocene. Au început recrutarea și instruirea profesorilor de „limba vlahă”, iar asta se face prin așa-zisul „Consilliu al minorității vlahe din Serbia”, o instituție înființată de către statul sârb, al cărui scop este asimilarea totală a întregii comunității românești din Valea Timocului.

Acești escroci, care se dau lingviști, istorici și cunoscători ai tradițiilor vlaho-române, au început de curând standardizarea alfabetului și dicționarului sârbo-vlah, deci crearea unei limbi noi, aparte de cea românească, o acțiune asemănătoare  cu ceea ce au făcut „moldoveniștii” lui Dodon în Basarabia și sovieticii înaintea lor,  când au inventat „limba moldovenească” ca să susțină în mod mincinos existența unui popor moldovenesc, separat de cel român. România dispune de mecanisme care ar fi putut opri această batjocură a limbii și istoriei poporului român. România încă poate stopa aderarea Serbiei în UE! Pentru reiterarea acceptului său, România poate să solicite ca acordul între Băsescu și Tadici, din anul 2012, să fie respectat și ca limba română să fie predată în școlile timocenilor.

Alexandru Bălan, vicepreședintele Mișcării românilor din Serbia

Alexandru Bălan, vicepreședintele Mișcării românilor din Serbia

Ca reprezentant al românilor belgrădeni, am cerut acest lucru în nenumărate rânduri Ambasadei României la Belgrad, Consulatului Român la Belgrad, dar fără niciun răspuns. Ce se petrece acum în Valea Timocului este de fapt o plamă data României și românilor. N-ar fi trebuit să înghițim o asemenea umilință, ci să reacționăm ferm!

                                                                                                  Cu stimă și respect,

                                                               Alexandru Bălan, vicepreședintele Mișcării românilor din Serbia

 

4 Comments

 1. alex

  Inca o data se vede ca autoritatile din Romania sunt total iresponsabile, in ceea ce priveste problemele romanilor din Diaspora! Daca am ajuns colonie, nu e de mirare!

 2. Tudor

  Din păcate nu este nimic nou din partea Statului numit Român. La 1920 „majoritatea populației românești a rămas în afara teritoriului României Mari”. (acad. Alexandru Surdu) Toți aceștia au fost dezrădăcinați fără ca Statul numit Român să miște un deget.
  Iona Ghica, într-o scrisoare către Bălcescu, spune că a vorbit românește tot drumul pînă la Săruna (Salonic).

 3. anonim

  Se cenzureaza un genocid pe romanii din Yugoslavia pe perioada 1947-1955.

 4. anonim

  Capturarea legionarilor de la Berna are in spate experienta pe frontul secret al Yugoslaviei in lichidari sau capturari de criminali de razboi yugoslavi. Avem la secret un razboi hibrid in operatiuni de comando pentru care au fost si sunt presiuni infernale pentru pastrarea secretelor. Secretul e ca au fost zece operatiuni de comando din care un singur esec si doua mari succesuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *