Observator

Logică evreiască: Polițistul care a amendat-o pe Maia Morgenstern e de vină că aceasta circula cu ITP-ul la mașină expirat fiindcă nu purta mască!

  Maia Morgenstern: „Eh. Sunt mânioasă. După spectacol m-am dus acasă, cu mașina. Puțin după ora 22. Victoriei colț cu […]

 

Maia Morgenstern: „Eh. Sunt mânioasă. După spectacol m-am dus acasă, cu mașina. Puțin după ora 22. Victoriei colț cu Elisabeta. Conduceam prudent, pentru că obosită, pentru că în seara caldă de vară erau mulți pietoni la plimbare.

M-a oprit o mașină de poliție. Am oprit, am pus masca de protectie, am deschis geamul. Agentul s-a apropiat. Fără mască.

«Actele!»  Am prezentat actele imediat și fără să întreb nimic…

Nu mă știam vinovată cu nimic. Nu aveam chef de discuții cu un necunoscut care nu poartă mască.

M-a întrebat «De ce ați așteptat la semafor? Era deja verde. Ați ezitat să porniți.» Am explicat că în drum era o femeie cu un bebeluș în brațe, cu un cărucior, cu…  se codea: să treacă mai departe, să se oprească, să se întoarcă.

Subliniez, aveam mască și vorbirea îmi era îngreunată. Se înțelegea, probabil, mai greu ce spuneam.
Domnul agent, fără mască, fără să respecte niciun fel de distanțare, se apropia din ce în mai mult. A constatat că nu aveam ITP-ul făcut. Mi-a dat amendă.

«Aveți ceva de adăugat la procesul verbal de constatare?»

«Da. Dumneavoastră, domnule agent, nu purtați mască…»

«Nu sunt obligat. Sunt în aer liber. Am vrut să vă pun etilotestul… Puteți plăti amenda…»

Foarte bine. Voi plăti amenda. Dacă greșești, plătești. Fără ironie. În rest… prevenție, prudență, omenie… hai! Stăm cu mască.

P.S. Later edit, sau cum se cheamă: Evident că s-a aplicat întocmai legea și nu am beneficiat de niciun fel de «înțelegere»: mi-a fost ridicat și talonul. Nu am niciun comentariu, nicio contestație de făcut. Așa spune legea.Și chiar sunt bucuroasă pentru asta: pot spune exact cum s-a petrecut.

P1.S1. Am plătit ameda.

Măi, tanti „vedetă”, ba ai beneficiat de oareșce „înțelegere” fiindcă trebuia să plătești două amenzi, nu doar una singură!

Să vedem ce spune legea, cea pentru toți, nu cele special pentru „poporul ales”: „Obligația de a efectua inspecția tehnică revine deținătorului certificatului de înmatriculare sau de înregistrare. (…) Legislația în vigoare prevede că, în 2020, mașinile de uz personal, adică nu cele folosite pentru transportarea persoanelor sau mărfurilor, trebuie să facă inspecția o dată la doi ani. Există totuși o excepție, și anume este vorba despre mașinile cu vârsta de peste 12 ani, deținătorii acestora fiind nevoiți să le prezinte la ITP anual.(…)

Un alt aspect de care ar trebui să țină cont șoferii este că, în situația în care ITP-ul unei mașini expiră, înmatricularea acesteia este suspendată automat. Astfel, dacă un conducător auto circulă cu o mașină al cărui ITP a expirat riscă atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea totală a amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.” (Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_50231/ITP-2020-Regulile-dup%C4%83-care-se-face-inspec%C8%9Bia-tehnic%C4%83-periodic%C4%83-in-acest-an.html)

Așa că nu te mai da lovită, madam. Shalom!

                                                                                                        Dan FLORESCU

8 Comments

 1. dvf

  i.t.p. lu maya, anual 🙂

 2. Poenaru 2016

  Ei, evreii, saracii de ie sunt vesnicele victime.
  O poveste pe care o stiu de la bunicu meu care a avut de-a face mult cu an-gros-istiii.
  Cica un copil evreu se juca cu un copil roman sau goim. din joaca copilul roman-goim-ul il loveste pe copilul evreu cu o piatra. Copilul evreu fuge la tactu-su si ii spune ca copilul roman l-a lovit cu piatra. Vine evreul al batran la romanul al batran si ii spune ca copilul roman i-a scos un ochi copilului evreu. Cand aude asa ceva romanul al batran il ia la omor pe copilul roman. Copilul roman se apara si ii spune:nu tata, nu i-am scos niciun ochi, l-am lovit din gresala cu piatra in calcai. La care evreul al batran zice: calcaiii, calcaiii, zici, dar daca acolo ar fi fost un ochi nu l-ai fi scos ?
  Cam asta este logica lor !

 3. gheorghe

  Nu a verificat data expirarii – cred ca sint multi in aceeasi situatie, sa observe ca A EXPIRAT fara sa-i fi prins politistul… sa nu fim rautaciosi.
  Ca stai in masina ta cu masca – asta e semn rau: prostie, frica, umilinta si supunere, desigur oarba.
  … ca i-a sesizat politistului ca nu poarta masca… o fi crezut ca “in aer liber” e obligatoriu SI pentru politisti… Pai daca acolo e liber, cu-atat mai mult in mediul propriu, in masina.
  Oricum, chiar daca erea neregulamentar, “nu poti invoca incalcarea regulii pentru a te apara de propria nerespectare a runei reguli”.
  Frustrarea e de inteles – se intampla normal, oricui stie ca era obligatia proprie de care – FARA INTENTIE – nu si-a mai amintit, de care nu a mai tinut cont… si nu rezulta ca s-a simtit persecutata.
  —-
  Cred ca ne-validitatea ITP nu implica automat periculozitate publica; este un interval de timp cu semnificatie tehnica statistic; nu toate masibile “pica” dupa exact 6 luni sau un an sau … 50.000 de km (exemplu).
  Implica- prin extensie – un potential penal fiindca circulatia fara inmatriculare (suspendata, anulata de ne-validitatea ITP) este infractiune.
  … eu as contesta amenda, putea fi avertisment verbal, mai ales ca persoana are notorietate publica si se prezuma onorabilitatea – ca se va tine de cuvant si va duce la inspectie masina urgent.
  Asa “merge” in Canada – politia intelege fiindca se aplica si “common law” – in acest caz, intr-adevar, nu a facut rau nimanui si poate spune Judecatorului ca regreta si ca isi va indeplini deindata obligatiile legale.

  • Florin

   Circulatia cu o masina a carei inmatriculare a fost suspendata pentru expirarea ITP NU reprezinta infractiune ci contraventie, este specificat in lege. Dar oricum doamna Morgenstein a beneficiat de foarte multa intelegere pentru ca nu i s-au ridicat si placutele de inmatriculare.
   Iar treaba cu common law nu se aplica in Romania, nu suntem Canada. Si nu mi se pare deloc justificat ca o persoana de notorietate sa fie scutita de anumite responsabilitati fata de un om normal, nu este etic si nu este just fata de ceilalti.
   In mod normal ar fi trebuit sa primeasca doua amenzi, o amenda pentru ITP expirat si una pentru circulatie cu un autovehicul a carui inmatriculare a fost suspendata. In plus ar fi trebuit sa i se ridice si placutele de inmatriculare, pe langa talon. Asta li se intampla cetatenilor de rand in aceleasi circumstante.
   Dar da, ai dreptate, ar fi trebuit sa conteste amenda, pt ca facand parte dintr-o categorie etnica privilegiata, ar fi castigat cu siguranta.

   • gheorghe

    Common law este ceva legat de bun-simt; nu doar comportament ci si discernamant.
    Legea care se fundamenteaza pe facut bani este jidaneasca.
    Ca si in cazul de fata; masura nu este sanctionarea drepturilor, nu se “ridica” permisul, nu se confisca masina… adica nu e o chestie care “a facut rau” care trebuia reparat.
    Si vad ca multi o aplauda, scapand din vedere fondul – acest tip de amenda este “facere de bani”, nicidecum de reparare a vreo ceva!
    —–
    Cu privire la “notorietate” constat ca se :vede” doar cea negativa, de raufacator.
    Persoana care are notorietate isi obtine beneficiile din faptul ca este cunoscuta.
    Daca este redusa, ori pierduta prin “rusinare publica”, beneficiile pot dispare, adica “plateste” fiindca s-a facut de ras. Indirect, dar sufera inclusiv financiar.
    Persoanele obisnute, fara notorietate nu au aceasta situatie si nu beneficiaza de nimic daca mint si nu se tin de cuvant dat in caz de clementa din partea autoritatii (aici, a statului).
    —-
    Intr-un fel plateste de mai multe ori:
    – sanctiunea jidaneasca; plata contraventiei
    – sanctiunea anonimatului; respingerea respectului public sub lozinca “toti sintem egali” (nu sintem, nu va faceti iluzii franc-masonice).
    – sanctiunea inadmisibilitatii nevinovatiei; aici isi are locul (de bun simt, chiar daca nu scrie in vreo lege) avertismentul verbal, primit sub semnatura.
    —–
    Nu iubesc tribul care – practic – ne-a ingenuncheat, ne exploateaza in orice tara am trai… si a aruncat in aer linistea lumii, nu scriu ca sa apar o femeie “de-a lor”
    Scriu fiindca ceea ce pare amuzant e bine sa fie tratat cu echilibru – cu ratiune si discernamant.
    Ti-a parut vreodata rau ca “nu ti-a iesit” si a trebuit sa platesti, desi te-ai chinuit si ai vrut sa fie bine?
    Sa nu spui ca nu, ca nu te cred!
    Crezi ca se intampla si altcuiva, indiferent daca agreezi sau nu persoana?
    Sa nu spui ca nu, ca nu te cred.
    … nu Maia Morgenstern e problema.
    Face un calcul de “pierdut timpul” si va prefera sa treca la “pierderi necalculate”.
    Cum facem cei mai multi, caci… “asa-i viata”.
    Da’ …orbirea si rautatea fara motiv, o data “plecate” ca glontul pe teava, tot ca glontul … nu se mai pot retracta.
    VEXLER, FLORIAN, OISTEANU, HELLVIG, … toata haita talmudista si sustinatorii lor alogeni si semi-alogeni cat si cozile de topor romanesti cu franc-masoneria in frunte…
    Astia trebuie sa plece!

 4. Florin

  Si mai este ceva, daca masinii i-a fost suspendata inmatricularea trebuia sa-i ridice si placutele de inmatriculare si masina ar mai fi luat-o de acolo cu platforma. Deci a beneficiat de FOARTE multa intelegere, de care noi goyimii nu beneficiem.

 5. Gabriela

  Legile – bune, dar mai ales cele “rele” – sunt pentru “plebe” nu si pentru actorii de “notorietate” – notorietatea provenind in acest caz mai degraba din zona etniei – pe care personal o stimez ca pe multe altele de pe mapamond – decat cu arta ….si, da, obedienta creste – vazand cu ochii – proportional cu privilegiile …oare se intreaba ei, “privilegiatii” – macar cateodata: ” – Quo vadis!?”….

 6. Nenea Iancu

  La evrei se aplica alta lege?
  Pe lângă amenda și talon, mie mi-au fost luate numerele de la mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *