Observator

Ludovic Orban, aidoma milițianului care s-a amendat singur…

                       Poveşti cu milițieni Demult, prin anii 70, erau puține […]

 

                     Poveşti cu milițieni

Demult, prin anii 70, erau puține mașini, dar apăruseră bicicletele Carpați şi ulterior Tohan, ieftine la preț, lesne de cumparat pentru orice buzunar. Ca urmare, în timpul ăla, orice român avea la casa lui măcar o bicicletă.

Iar milițienii, tot milițieni, exact ca ăștia de la rutieră de azi. Numai că mașini fiind puține, opreau bicicliștii şi controlau dacă bicicleta avea clopoțel şi far funcționale şi ochi de pisică în spate.

Ca o paranteză, din cauza asta se furau căpăcelele de clopoțel ca la balamuc, trebuia să-l deşurubezi şi să-l iei cu tine ori de câte ori lăsai bicicleta rezemată undeva, altfel rămâneai fără el în secunda doi.

Şi se dădeau amenzi nenică, nu era de glumă, te amenda milițianul că nu-ți merge clopoțelul, amenda era înregistrată la primărie de venea apoi perceptorul şi-ți bătea în poartă să o plătești. Şi o plăteai repede, repejor, că era mare rușinea în vremea aia să ştie vecinii și lumea că ai luat amendă. Că ai încălcat regulile cum ar veni.

Ei bine, aci în sudul Doljului de unde vă spun isprava, nu mai știu precis locul, Bistreț, Catane sau chiar la Băilești, era un milițian dat dracului, ăsta era zi și noapte în post şi amenda tot ce mişca.

Nea milițianul (am un lapsus al dracului, că știam și cum îl cheamă) avea şi el ca tot omul o bicicletă, şi-ntr-o zi pe înserat – era în centrul localității și mulți oameni de față – vrea să cupleze dinamul la bicicletă, dar ghinion, furca acestuia se rupse, aşa că la farul de la bicicletă – canci lumină. Ce credeți voi că face atunci dobitocul? Ei bine, spre hazul celor din jur, scoate chitanțierul din porthart şi îşi trage singur o amendă.

Asta făcu şi nătărăul de Şică azi! Exact ca milițianul din povestea noastră, „identic la fel”, boul se amendă singur pentru fumat si nepurtatul măștii in spații închise. Aşa ceva, numai la milițieni şi la liberali se poate!

                                                                                                               Dorel BĂLAȘA

1 Comment

  1. roman

    #muepnl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.