Colimator

Lupii moralisti, ambasadorii anticoruptiei!?

  Cu totii ne dam seama ca marea coruptie, nu numai ca poate „ucide” –  asa cum spunea un clasic […]

 

Cu totii ne dam seama ca marea coruptie, nu numai ca poate „ucide” –  asa cum spunea un clasic in viata –  dar poate si distruge aspiratiile noaste ale tuturor. De aceea eu consider ca trebuie sa tratam marea coruptie ca una dintre cele mai mari amenintari la adresa securitatii noastre si trebuie sa luptam cu fermitate impotriva ei. Coruptia nu are culoare politica, nu apartine doar unei formatiuni politice, si institutiile statului abilitate sa lupte impotriva acesteia nu trebuie sa dea dovada de partizanat politic. Si eu doresc sa fie adusi in fata justitiei cei care se fac vinovati de fapte de coruptie, indiferent de culoarea politica, si sa-si primeasca pedepsele cuvenite. DNA este o structura necesara, dar ea sa se ocupe de marea coruptie, nu de faptele minore, de acestea este normal sa se ocupe celelalte structuri din Parchetul General, sa nu se implice in jocul politic, in cel economic, asa cum o face acum. Sa nu protejeze companiile straine si sa nu le sprijine in detrimentul celor romanesti.

Oamenii de buna credinta, care nu cunosc jocurile din spatele cortinei, cand au vazut scrisoarea celor 7 ambasadori, referitoare la Legile Justitiei, si-au spus ca este bine ca incearca sa ne sprijine in actiunile noastre impotriva coruptiei. V-ati pus intrebarea ce i-a determinat pe acestia sa faca acest demers, incalcand toate normele diplomatice? Eu mi-am pus-o si, documentand si analizand faptele, am ajuns la concluzia ca au facut respectivul demers din interese personale, in special financiare.

Daca analizam topul statelor cu cele mai mari investitii in Romania vom obseva ca pe primul loc se afla Olanda, care a depasit inclusiv Germania si Franta, care si ele se afla in fruntea clasamentului, in primele 5 locuri. Este bine ca puternice companii olandeze, austriece, germane, franceze investesc si fac afaceri in Romania. Dar intrarea lor pe o piata concurentiala nu s-a facut, de cele mai multe ori, prin respectarea, ci prin incalcarea regulilor acesteia. Asa cum spuneam, intr-un comentariu anterior, coruptia in tara noastra a fost exportata de catre marile companii straine, care si-au prevazut, in bugetele de dezvoltare a afacerilor, sume uriase de bani pentru a mitui decidentii politici si pe cei administrativi, in vederea obtinerii facile a contractelor si ocuparii pietei interne pe domeniile de interes. In demersurile lor, cu caracter fraudulos, au fost sprijinite permanent de reprezentantii statelor respective, care isi desfasoara activitatea in cadrul ambasadelor din Romania. Sprijinul nu a fost niciodata dezinteresat, ci in schimbul unor importante servicii si unor mari sume de bani. Modificarile aduse Legilor Justitiei ii lasa fara cel mai eficient instrument pe care il au, si anume zanganitul catuselor si modul discretionar prin care acestea sunt puse oricarei persoane politice, din zona administrativa sau de afaceri, care se afla in calea intereselor lor ilegale.

Am promis, cand am mai scris despre ambasadoarea Frantei, doamna MICHELE RAMIS, ca voi reveni cu exemple de coruptie din tara domniei sale si o voi face acum. Nu cred ca a uitat doamna ambasador ca la inceputul anului trecut, peste 2500 de oameni au demonstrat in Paris si in alte localitati importante din Franta, impotriva politicienilor corupti. Daca a uitat, ii reamintim noi. Pe 7 Octombrie anul trecut, Procuratura Nationala Financiara din Franta a cerut ca fostul presedinte al tarii, Nicolas Sarkozy, sa fie judecat pentru coruptie, trafic de influenta si violarea secretului profesional. In acelasi dosar a fost inculpat si avocatul acestuia Thierry Herzog, precum si magistratul Gilbert Azibert. Cu ocazia desfasurarii anchetei, s-a constatat si faptul ca fostul presedinte a primit finantari de la regimul libian al lui Muammar Gaddafi, pe care dupa aceea l-a bombardat fara nicio retinere. De asemenea s-a stabilit ca Sarkozy a incercat sa o ajute pe Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului de cosmetice L’Oreal, care era cercetata intr-un alt dosar si care i-a finantat ilegal campania din 2012. In Iulie 2014, Sarkozy fusese inculpat in acelasi dosar pentru coruptie activa si trafic de influenta, prilej cu care s-a cerut si arestarea sa preventiva. Aceasta practica frauduloasa nu a aparut in Fanta in ultimii ani. Ea are radacini mai vechi.

Este cunoscut si cazul fostului ministru al apararii, Francois Leotard, care a fost inculpat in „Afacerea Karachi” legata de finantarea campaniei prezidentiale a premierului francez Edouard Balladur din comisioane ilegale primite pentru vanzari de armament. Imprimeria Nationala Franceza a fost implicata intr-un dosar de coruptie. Imprimeria, care fabrica pasapoarte biometrice, a dat mita pentru a semna patru contracte cu Romania, Georgia, Siria si Senegal. Din banii dati ca mita, 300.000 de euro au fost deturnati de intermediari. In Romania contractul, pe care francezii nu l-au respectat, avea o valoare de 20 de milioane de euro.

In anul 2016 a izbucnit marele scandal de stat in Franta in urma dezvaluirilor referitoare la faptul ca politicienii din Hexagon au fost mituiti de monarhiile arabe, acestia fiind acuzati de afaceri de coruptie si inalta tradare. Un alt caz de coruptie, in care au fost implicati politicieni francezi importanti, este cel al lui Fillon, candidatul dreptei la alegerile prezidentiale din Franta, a carui sotie a fost acuzata, anul trecut, ca a primit 500.000 de euro ca atasat la cabinetul parlamentar al sotului, fara sa fie angajata vreodata acolo.

In iulie 2014, autoritatile britanice au lansat oficial o procedura penala impotriva grupului francez Alstom in legatura cu faptele de coruptie in contractele de transport in strainatate. Dosarul vizeaza proiecte importante de transport derulate prin intermediul filialei britanice a grupului in India, Polonia si Tunisia. Cu ocazia anchetei s-a descoperit ca grupul francez Alstom a dat mita 7,3 milioane de euro decidentilor de la Budapesta pentru castigarea licitatiei pentru sistemul de metrou din capitala Ungariei. 2,3 milioane de euro au fost date printr-o companie austriaca, iar 5 milioane de euro prin intermediul unei firme daneze.

Alstom a intrat pe piata romaneasca acum 20 de ani, prin demersurile facute de autoritatile franceze si nu numai. In urma presiunilor ambasadelor Frantei si Belgiei la Bucuresti, care nu au fost deloc gratuite, Alstom a semnat un contract controversat de mentenanta, modernizare, infrastructura si instalatii de sisteme de semnalizare pentru metroul bucurestean. Aspectele legate de modul in care s-a semnat acest contract, de durata lui nepermis de mare (15 ani) si de ceea ce s-a intamplat in spatele cortinei, le voi aborda intr-o postare viitoare. Tot atunci am sa ma refer si la afacerile in tara noastra a altui gigant European, Airbus, a carui cifra de afaceri este in jur de 70 miliarde de euro. Anul trecut a iesit la iveala, in urma unei anchete desfasurate de autoritatile franco-germane, fapte de coruptie deosebit de grave savarsite de reprezentantii Airbus. Acestia au pus la punct un vast imperiu de coruptie pentru companie, alocand sute de milioane de euro pentru mituirea celor cu care incheiau contracte in diverse tari. O parte din aceste sume, aproximativ 5 milioane de euro, a fost tranzactionata prin firma unui roman din Bacau.

Desi a trecut ceva timp, sper ca nu ati uitat, doamna ambasador MICHELE RAMIS, de scandalul de coruptie din industria petroliera franceza, scandal in care a fost implicat grupul petrolier Total, prin directorul general al acestuia, Christophe de Margerie, pe care justitia l-a acuzat ca a dat mita 95 de milioane de franci elvetieni, reprezentand aproximativ 60 de milioane de euro, pentru obtinerea unui contract de exploatare a unui camp de gaze naturale, South Pars. Pot continua, doamna ambasador, cu multe alte exemple, inclusiv cu cazurile de coruptie si actiunile dolosive ale Societe Generale, ale fostului ministru al economiei, Christine Lagarde, dar pentru moment ma opresc aici. Voi continua sa scot in evidenta astfel de cazuri pentru ca toti romanii sa vada cine ne tine noua lectii despre lupta impotriva coruptiei. Asa vor constata ca ambasadorii cei mai vocali, in frunte cu domnia voastra, dar si cu doamna Stella Ronner Grubacic, ambasadorul Olandei la Bucuresti, unul dintre cei mai duri critici al Legilor Justitiei si care a stat la masa, la finalul acestui an, cu doi corupti condamnati deja de instanta, sunt, de fapt, niste lupi moralisti care merg dupa zicala romaneasca „Sa faci ce zice popa, nu ce face popa”

                                                                                                                                        Dumitru ILIESCU

 

4 Comments

 1. Eu nu mai suport! Povestea asta cu “e nevoie de DNA” ma ingretoseaza profund. Nu e nevoie de DNA, nici de DIICOT, ar putea fi niste simple sectii in cadrul Parchetului, cu procurori profesionisti si specializati, atat! Institutiile astea nu mai ancheteaza faptele, asa cum e legal, ci oamenii, care “ar putea” sa comita fapte, ceea ce e abominabil! Nu stiu cum de suntem egali in Constitutie, dar, cu fiecare lege data in litera si spiritul ei, ne indepartam de la continutul ei. DNA (si mai nou, DIICOT) a fost infiintat tocmai pentru a ascunde marea si adevrata coruptie, la fel, cred eu, ca directia aia din SRI, de aparare a constitutiei, ocupata cu eludarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor. Daca s-ar analiza, obiectiv, fara tabuuri artificiale, cum s-a prabusit economic si moral Romania, s-ar constata usor ca toate actiunile de demolare au fost acoperite de “institutiile statului”, care ne tinea “ocupati”, invadand “spatiul de emisie” cu tinte false.
  In legatura cu coruptia occidentalilor moralisti, nu ar trebui sa ne mire nimic. Pe langa lunga practica de exploatare “la sange” (de multe ori la propriu) a resurselor lumii a treia, ipocrizia seculara se poate observa in legile lor actuale, de oficializare a coruptiei. Curtea suprema a Frantei nu a constatat nevinovatia presedintelui, dar, atunci cand a realizat ca vinovatia e prea evidenta, a hotarat sa se inchida procesul, ca se aduc “deservicii de imagine natiunii”. Asta in timp ce ambasada lor premia un sef din servicii si unul din Parchet pentru haituirea unor oameni politici de varf, pentru “suspiciuni” si “perceptii” in spatiul public. Daca vrei sa urgentezi obtinerea unui act in hatisul birocratic roman, fie si numai interesandu-te mai des de stadiul activitatii, risti sa fii acuzat de trafic de influenta, sa nu zic mai rau, in Franta, dai, perfect legal, o suta de euro unei firme conectate la institutiile statului si-ti obtii respectivul act in regim de urgenta…Asta, asa, ca exemplu…Anticoruptia a devenit “lupta de clasa” pe stil nou, urmasii acuzatorilor publici ii gasim in ONG-uri finantate abscons, pe langa fondurile publice, nici alea la vedere si USR, aceasta insailare, tradatoare pe fata a intereselor romanesti. Nu vi se pare ciudat, cum urmasii incompetentilor “tehnocrati” isi continua jocul murdar in viata publica, acum si in Parlamentul Romaniei?! Si de unde aceasta “omerta” ca nu poti sa afirmi public ca medicina de top romaneasca e atacata programat in slujba intereselor occidentale. Toata marsavia, inceputa inaintea scandalului Arafat, de Basescu, cu “granturi norvegiene” si oengeuri intermediatoare intre banul public si pusculitele clinicilor private din occident…Da, coruptia ucide, dar, mai ales, tradarea si tradatorii ucid. Facem un departament special antitradare, eventual, tot cu SRI si DNA, sa fim siguri ca vor fi aparati adevaratii ticalosi?!
  P.S. Pentru ca DNA e un pic obosit si compromis, DIICOT ia trenul “paraditului la cetateni” din mers, cu sarg si face dosare disperate de ingropare a medicinei romanesti. Cred ca, dupa Irinel Popescu, Burnei, Lucan, cei de la Targu Mures, toate somitatile medicale din tara ar trebui sa reanalizeze propunerile de colaborare de prin alte zari, aici vine potopul. Si cum apetitul de cancan sangeros e greu de potolit si mahalagioaicele din USR si presa nu se dezmint, eu zic ca tocmai s-a pornit apocalipsa (sper, doar, ca si cu componenta ei de revolutie)!

  • Rena

   Un comentariu pertinent. Subscriu.

  • Ioan

   Cred ca intr-adevar santeti foarte suparat pe realitatea cotidiana si pe buna dreptate! EXCELENT COMENTARIUL DVS ! Subscriu 101%! Ioan Petrescu

 2. IQ100

  Colonisti NENOROCITI…Ion Creanga, adevarat geniu , se prinsese de la ‘Mos Ion Roata si Unirea” si a spus-o asa, mai cotit.
  Celalalt geniu. mai tragic, Eminescu, a spus-o pe de-a dreptul, asa ca l-au innebunit si l-au omorat.
  Nenorocitii astia de cand ne-au “mosit” nascarea nu ne-au vrut decat un soi de Gibraltar mai mare, la Gurile Dunarii, in coasta rusilor si a turcilor.Iar Transilvania ne-au dat-o in leasing pe 100 de ani pt ca vroiau sa slabeasca Imperiul austro-aristocratic-ungar.
  Acum, precum Mefisto, au venit sa isi ia “tara inapoi”, pas cu pas.
  NICIODATA nimeni din colonistii astia spur.cati nu ne-au vrut binele, decat pt. a ni-l lua.
  Ce mi-e “sora noastra Franta” din WW I sau Eurojafulde azi, , ce mi-e “sora mai mare, Uniunea Sovietica” a copilariei mele, ce mi-e ‘Plantatia strategica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.