Investigatii

Mafia transfrontalieră – contrabanda cu țigări din Republica Moldova, frăția hoților cu vardiștii (II)

  Prima parte a serialului nostru a agitat apele în rândurile polițiștilor de frontieră din România și Republica Moldova, având […]

 

Prima parte a serialului nostru a agitat apele în rândurile polițiștilor de frontieră din România și Republica Moldova, având efectul unui bolovan aruncat într-un cuib de viespi. Mass-media românească, fiind împânzită cu acoperiți SRI-ului implicat și el în afacerile ilegale de la frontiera de est, s-a ferit ca dracu’ de tămâie de subiect. Au preluat, totuși, subiectul trei publicații. Primii au fost papagalii de la „Bună ziua, Iași” – o adunătură de pseudo-ziariști, jurnalizde și pupincuriști încumetriți cu ăia pe care ar trebui să-i încodeieze ca mafioți, având cozile îmbârligate cu autoritățile locale și renumiți pentru furtul articolelor de peste tot – care, în „buna lor tradiție”, au furat informațiile și fotografiile din articolul nostru, fără să citeze sursa: https://www.bzi.ro/dezvaluiri-din-mafia-traficantilor-cum-se-actioneaza-in-vama-atunci-cand-transportul-trebuie-sa-treaca-neobservat-un-tir-burdusit-cu-tigari-depistat-din-greseala-foto-656123 La fel au procedat și cei de la „Ziua News”, tot prin furt intelectual de la noi: http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/mafia-traficantilor-cum-se-face-la-vama-atunci-cand-un-tir-burdusit-cu-marfa-de-contrabanda-trebuie-sa-treaca-neobservat-950980 Uite așa descalifică munca de gazetar onest, compromit meseria nobilă de „scriitor la ziar” și determină scăderea încrederii în mass-media niște impostori care se autointitulează  „jurnaliști”! Adică, niște borfași din presă acuză alți găinari de contrabandă. Câtuși de cât corecți au fost cei de la „Comisarul de Prahova”, care au preluat și ei subiectul de la noi, dar măcar au specificat timid sursa, fără să insereze și link-ul, așa cum ar fi fost normal, așa cum procedăm noi când preluăm de la alții și așa cum procedează toate publicațiile corecte: https://www.comisaruldeprahova.ro/2018/06/18/mafia-transfrontaliera-contrabanda-cu-tigari-din-republica-moldova-fratia-hotilor-cu-vardistii/

La mai bine de o săptămâna de la pubicarea articolului nostru despre mafia transfrontaliera care dirijează contrabanda cu țigări la frontiera României cu Republica Moldova, autoritățile din cele două țări vecinenu au binevoit să apară cu o declarație publică prin care să spună celor care plătesc taxe și impozite în aceste țări că au luat la cunoștință despre cele relatate și dovedite de noi și că ar fi ordonat o anchetă, așa cum ar fi fost normal. Când spunem „autorități”, ne referim în special la ministerele de interne, în a căror subordine se află polițiștii de frontieră, implicați și ei în traficul cu țigări. Aceste ministere se comportă de parcă ofițerii nominalizați, Dumitru Leonardo Melinte (România) și Sergiu Lungu (Republica Moldova) nu ar fi angajații lor, ci portari pe la cluburile de fițe unde grangurii din cele două ministere își duc fufele.

Unicul care a avut o reacție, dar în particular, a fost „polițiotul” – sper să apreciați noul termen lingvistic, un cuvânt hibrid format din termenii „polițist” și „mafiot” – „Leo” Melinte. Acesta s- a simțit jignit, cică a fost ofensat de acuze și acum e bășicat rău, amenință cu tribunalul  și cu „cremenalul” toate gazetele care au scris despre implicarea sa în contrabanda cu țigări.

Nu a cerut dreptul la replică în revista noastră fiindcă nu prea are cum contesta cele scrise, însă umblă cu amenințări în mediul colegilor afirmând că va da în judecată toate publicațiile care i-au șifonat imaginea sa de „polițist cinstit” si va cere o grămadă de bani care să-i oblojească onoarea lezată. Probabil că se va freca cu purcoaiele de bani pe „bubele” din capul său și gata, puroiul necinstei nu va mai supura din ele!  Amenințările lui nu se rezumă doar la gazetari, sunt amenințați și superiorii lui. Cică, dacă se întâmplă ceva cu el, toți vor zbura din funcții!

Dorim să-i împrospătam memoria numitului Dumitru Leonardo Melinte că în anul de grație 2010, când ziarul „Moldova Suverană” publica un amplu serial cu el în rolul principal, nu i-a dat mâna să-i cheme în judecată pe jurnaliști și nici nu a solicitat un drept la replică pentru pentru propria sa apărare, fiind acuzat și atunci de implicare în traficul cu țigări prin Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Nu a dorit să se disculpe acest comisar Melinte, să spună că nu el chefuia cu Nicolas Nicula, patronul firmei „Acvila Group”  și restul găștii la Popasul „Păcurari”, nu a avut curajul să nege că a fost înscris la Universitatea de Stat din Chișinău pentru a obține un doctorat prin înșelătorie și nici să infirme alte alea scrise despre el…  În schimb, „polițiotul” a adoptat atitudinea umilă „ghiocel”, cu capul plecat și „ciocul mic”, iar pentru  „batista pe țambal” a  trimis un individ având o valiză cu firfirici  în biroul lui Ion Berlinski, redactorul-șef al ziarului „Moldova Suverană” , pentru  a retracta cele scrise în ziar. Spre cinstea lor, ziariștii moldoveni nu au cedat, dimpotrivă, ei au continuat dezvăluirile!

Ziarul de peste Prut publica în 2010, pe prima pagină, un material cu titlul „Satrapul nazist de la vama Sculeni”. La un astfel de titlul, domnul chestor Buda Ioan, cel numit ieri șeful Poliției Române, inspector general al Politiei de Frontieră  Române la vremea respectivă, ar fi trebuit să-l înlăture pe Melinte din PTF Sculeni în regim de urgență pentru a salva imaginea instituției. Însă nu a făcut-o. Nu o face nici atunci când ziarul moldovenesc publică o poză cu comisarul Melinte călăre pe vamă Sculeni cu placheta „polițistul anului” ,afirmând că „Singura soluție pentru România ca să scape de moldovenii este aceea de a-i extermina pe toți, deoarece ei sunt doar o subspecie umană a poporului român, care nu își justifică existența în lume.” Click pe imagini pentru mărire!

Când este luat la bani mărunți de către jurnaliștii, „Leo” Melinte aruncă la înaintare câte un comunicat, unde spune că el își face treaba bine pe funcția în care a fost numit. Acum, noi nu am prea înțeles exact  dacă este vorba de „treaba mare”, cea  urât mirositoare sau doar „treaba mică” și gălbuie…

Cât de bine își făcea el „treaba” prin 2010 am văzut cu toții în ziarul „Moldova Suverană”.

Cât de bine își face „ treaba” acum, vedem cu toții: un tir cu 570 baxuri (285.000 pachete) de țigări „Ashima” trecut peste Prut, exact prin grădină lui, acolo unde-și face „treaba”. Bine, în bună tradiție a celui cu musca pe căciulă, el zice că nu există nici o probă care să-l incrimineze cu ceva. Ce spui, Franz? Păi, statul român de ce te plătește, dacă exact pe sectorul tău se plimbă ditamai tirul cu sute de baxuri de țigări? Tu ce faci acolo, în afară de a trece peste graniță autoturisme de lux dintr-o parte în alta?

Băi, nea Leo, contrabanda aduce grave prejudicii financiare statului, ăla care care te plătește regește pe tine și-ți oferă mai multe privilegii, mașină de serviciu, secretară și multe alte beneficii.

Între timp, dincolo, în Republica Moldova, se pare că cele scrise de noi i-au urnit pe polițiști. Astfel, săptămâna trecută,  site-ul  Poliției din Republica Moldova publica o informație împreună cu un filmulet prin care arătau publicului că la data de 17 iunie a avut loc o descindere în forță la trenul Chișinău- București, taman în gara Ungheni, fiind descoperite ascunse în podeaua primului vagon zeci de baxuri de țigări „Ashima”: http://www.politia.md/ro/content/o-retea-specializata-contrabanda-cu-tigari-anihilata-1  După cum se vede din acest comunicat datat 19 iunie, au fost sacrificați contrabandiști feroviari cu stagii vechi, de care ne îndoim că s-a aflat doar acum, „întâmplător”,  în urma unui control de rutină, mai ales că, în paralel cu controlul din tren, s-au desfășurat percheziții și la domiciliul lucrătorilor feroviari implicați în traficul cu țigări! De fapt, chiar polițiștii spun asta: „Un grup de moldoveni, în perioada anilor 2016 pînă în prezent,  fiind angajaţi ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, având acces în trenurile cu rută internațională Chişinău-Bucureşti, plasau diferite mărfuri în locuri special amenajate, pentru a eluda controlul vamal şi a ascunde bunurile introduse sau scoase de pe teritoriul Republicii Moldova.” Păi, băi polițiștilor, dacă ăia făceau contrabandă din anul 2016 și voi știați, de ce i-ați descoperit „oficial” doar acum? Este că i-ați prins în scop publicitar, pentru imaginea instituției voastre, cam șifonată în ultimul timp? Subiectul a fost preluat prompt și de presa moldovenească de propagandă la rugămintea prietenilor polițiști: https://telegraph.md/video-o-retea-specializata-in-contrabanda-cu-tigari-anihilata-de-politie/

Harnicii contrabandiști feroviari transportau marfa lor zilnic, de cel puțin doi ani, din 2016 după cum spun polițiștii moldoveni, exact prin PTF Nicolina, unde șef este nimeni altul decât comisarul Dumitru Leonardo Melinte! Iată descrierea punctului de trecere a frontierei (PTF) Nicolina: Specific – trafic feroviar, țara de corespondență – Moldova, localitate de corespondență – Ungheni.

Și aici, în acest caz concret, Melinte și-a făcut „treaba” bine, nu? Bine pentru contrabandiști… Rămâne ca procurorii să stabilească prejudiciul, calculat cu aproximație pentru doi ani de contrabandă zilnică și poate plăteșe nea Melinte, că el este cel care nu și-a făcut datoria.

Dacă tot a venti vorba de prejudiciu, poate ar fi cazul să ne întoarcem la microbuzul intrat în România prin PTF Sculeni cu cele 60 baxuri de țigări „ Ashima” ascunse prin pomi fructiferi, despre care am scris în episodul trecut.  Doamna comisar cu prenume de bărbat, Denis Lazăr, purtătoarea de vorbe din cadrul Poliției de Frontieră Iași evită să vorbească de această captură și să explice de ce până acum nu a fost deschis dosar penal pentru cei doi traficanți prinși în flagrant în data de  7 martie și nici nu ne spune de ce li s-a permis celor doi infractori prinși asupra faptului să părăsească teritoriul României și de ce nu au fost duși în fața instanței judecătorești cu propunerea de arestare precentiva? La un simplul calcul,unde taxele și accizele la un pachet de țigări nu depășesc 11,70 lei, prejudiciul la cele 60 baxuri ajunge la 351.000 lei la o singură intrare în țară.

Ne așteptam ca măcar cei de la Autoritatea vamală să ia atitudine în urma celor relatate de noi. Microbuzul cu cele 60 baxuri de țigări, eliberat de pe pistă de către vameșa Pricop, detașată de la Pașcani, a adus un prejudiciu la bugetul statului de 351.000 lei la o singură intrare, așa cum am arătat mai sus. Dacă mergem pe variantă că acest mijloc de transport la fiecare trecere prin vama Sculeni, efectuată  la un interval două-trei zile, avea câte 60 baxuri de fiecare dată, prejudiciul este colosal. Și cine știe câți alți transportatori de felul acesta mai sunt…  Atâta timp cât această vameșă lucrează în continuare pe pista vamei Sculeni,  ne duce la gândul fie că este agent SRI sub acoperire,  fie doar produce bani pentru ei, din moment ce nimeni nu a declanșat o anchetă, chiar și formală, iar doamnei Denis Lazăr, purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră,  îi este teamă să vorbească despre acest caz.

Doamna Denis Lazăr, plătită din bani publici ca să-și bea cafeaua la serviciu în răcorosul aer conditionat și ca să aburească jurnaliștii, vine în fața cetățenilor, care-i asigură confortul și bunăstarea,  dând impresia că ocrotește hoții, mafioții din crima transfrontalieră organizată și securiștii de la nivelul superior. Vine cu un aer șăgalnic și ne spune că ar exista un dosar penal deschis  – fără să ofere un număr al respectivului dosar! – pentru fapta din 3 iunie 2018 dezvăluită de noi în premieră:  capturarea tirului cu numărul de înmatriculare MM 07 MRS, care avea încărcate 570 de baxuri cu țigări de contrabandă. Penibil!

Cancerul traficului de țigări a cuprins nu numai fâșia verde de la Prut, cu  polițiștii de acolo, ci și vama din punctele de trecere a frontierei. De mai mulți ani se vorbește de clanuri mafiote în aceste puncte. La șefia vamei din PTF Sculeni, de care vă povesteam mai sus, se perindă fel de fel de șefi. Unii fug repede, când văd dezastrul de acolo, alții nu vor să răspundă la comenzi mafiote, iar o categorie nu vor pur și simplu să fie în cârdășie cu „polițiotul” Leonardo Melinte. „ Nemuritor și rece” pare a fi în Vama Sculeni domnul Ioan Pintilei, căruia i-au curs mucii și balele de la un partid la altul ca să obțină un os de ros într-un post călduț, unde,  dacă nu curge, cu siguranță pică. Printre altele, Pintilei este un foarte bun prieten cu „Leo”  Melinte. Acest Ioan Pintilei dacă nu e șef la Vama Sculeni, atunci e adjunct, dacă nu e adjunct, atunci sigur e șef, el țopăind în ambele funcții alternativ. Cert este că pe parcursul acestor ani au ajuns să-l cunoască bine până și câinii vagabonzi din vamă, ăi’ bătrâni. La fel, ei îl cunosc și pe inspectorul vamal Stelian Ghițu. Cum e să-l păstrezi pe nenea ăsta ani buni, tură de tură, doar pe pista de intrare în România a Vămii Sculeni?  Acolo e la permanență doar vameșul Stelian Ghițu, de au ajuns vecinii moldoveni de dincolo de graniță să credaă că-i un simbol occidental, un fel de statuie a libertății vie și mai de la țară. Colegii se revoltă doar pe la colțuri pe tema inamovibilului Ghițu, fiindcă teama de a nu-și pierde serviciul îi face să tacă în fața șefilor. Orice vameș are cel puțin aceeași pregătire cu a lui Stelian Ghițu și are aceleași drepturi și obligații în fișa postului pentru  a lucra atât pe pista de intrare, cât și pe cea de ieșire. Dar, peste omul sistemului nu îndrăznește să se bage nimeni, e musai ca el să fie permanent acvolo, ca o sperietoare de ciori în câmpul cu grâne. Acesta este planul cu „înghețul” pe funcții și poziții, iar planul trebuie respectat.

De altfel, așa este și la poliția de frontieră, la fel ca la vameși. Există oameni care stau de 15-20 ani în PTF-uri, foști grăniceri asimilați de poliția de frontieră. Toți șefii de tură fiind agenți. Adică, în 15-20 ani nu s- au obosit să urmeze niște studii superioare, să se instruiască pentru a avansa în grad sau ca să-și consolideze poziția pe funcție, tocmai fiindcă au certitudinea că nu-i va schimba nimeni din funcții!  Într-un punct strategic, unde contrabanda a luat proporții amețitoare, cum poți să păstrezi aceiași oameni pe funcții timp de 15-20 ani? Iată și câteva nume de polițiști de frontieră încremeniți pe funcții din vremuri imemoriale, precum dinozaurii: Musteață Constantin, Mutică Mihai, Popa Dorin și Daniel Sararu până nu de mult.

Ăștia, uitați de vreme în puncte de trecere a frontierei, se împrietenesc până și cu generații întregi de câinii vagabonzi pripășiți pe acolo, darămite cu traficanții! Caracatița vardiștilor prieteni cu hoții s-a format în timp, aceste relații s-au sudat în ani de zile de complicitate.

În perioada 2007-2010, polițiștii de frontieră Dumitru Leonardo Melinte și cumătrul Flavius Vasile Onofrei năzuiau să ajungă mari doctori în drept la Chișinău pe ochi frumoși și plocoane, vis nerealizat fiindcă înșelăciunea a fost devoalată la timp, dar le-a oferit atunci un motiv oficial ca să se tot fâțâie de o parte și alta a graniței, plimbându-se prin vămile din ambele țări cu mașinile de lux ale omului de afaceri Nicolas Nicula. Timpul a trecut, acum Melinte are „locotenenți”. Primul este Mihai Marius Pavel, șef de tură la PTF Sculeni. Îl urmează ierarhic Daniel Săraru, acum pensionat. Pe Mihai Pavel, „Mișu” pentru prieteni, îl găsim amestecat și în trafic de persoane pe bani grei: https://www.ziaruldeiasi.ro/local/politisti-de-frontiera-traficanti-de-persoane~ni532c

SIS (Serviciul de Informații și Securitate) din Republica Moldova, în urma unor informații care nu pot fi divulgate aici deocamdată,  îl monitorizează de ceva timp pe Mișu Pavel. Ne permitem să-l punem în gardă pe individ fiindcă supravegherea s-a cam finalizat și țintele vizate au fost atinse. Bazându-se pe niște șefuți din SRI, Mișu se crede persoană „tabu”, de neatins, după ce a fost salvat în extremis din potlogăria cu traficul de persoane.

Acest individ intră frecvent în teritoriul Republicii Moldova la volanul a două mașini de lux, ambele Audi A6, una având anul de fabricație 2009, cealaltă – 2011. Ambele autoturisme nu sunt trecute în declarația de avere a domnului Pavel. Plimbările nu le face întotdeauna de unul singur. Uneori, ca să nu-i fie urât sau poate în calitate de pază de corp, îl mai i-a și pe Daniel Săraru, pensionarul fost șef de tură la poliția de frontieră din vamă Sculeni, și el om de casă al lui Leo Melinte. Ce este suspect  în aceste călătorii ale polițistului Mihai Marius Pavel, zis „Mișu”?  A fost filat de ofițerii SIS  la ultima intrare în Republica Moldova de la sfârșitul lunii mai 2018, cu câteva zile înainte de a fi capturat tirul plin cu țigară pe malul Prutului, în noaptea de 2 spre 3 iunie. Dacă SIS-ul moldovenesc monitorizeaza un polițist activ din cadrul poliției de frontieră române, suspectat, printre altele,  că ar avea legături cu mafia țigărilor patronată de fostul său șef,  Leonardo Melinte,atunci ce face DGPI din cadrul Ministerului de Interne de la București? Pentru ce sunt alocate sume astronomice acestui serviciu, dacă nu își justifica menirea? DGPI știe ce fac „Mișu” Pavel, Dan Săraru, Flavius Onofrei și tartorul lor, „Leo” Melinte? Câte rapoarte sunt întocmite pentru acești indivizi? Face cineva de la DGPI o adresă la Poliția de frontieră din Moldova sau la Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova pentru confirmarea sau infirmarea informațiilor acestea despre contrabanda cu țigări și implicarea polițiștilor români? Noi avem certitudinea că informațiile sunt reale, altfel nu ne toceam condeiul pe aici.

Poate ar fi cazul să le reamintim celor de la SRI, Parchete și DGPI incidentul din data de  18 decembrie 2014 care a avut loc în satul Vişani, comuna Bârnova, județul Iași, când a luat foc o casă. Pompierii ajunși la față locului au descoperit că imobilul era plin cu țigară de contrabandă precum rafturile până în tavan de la „Metro”.  Casa incendiată era închiriată unor cetăţeni din Republica Moldova. Prin târg se zvonea că ar fi fost câteva milioane de pachete în casă și în două mașini, un camion și un microbuz,  parcate în curte. Cică ar fi fost vorba de o răfuială între contrabandiști. Știrile „Pro TV” vorbeau inițial de un milion de pachete, o cifră destul de mare,pentru o țara UE unde s-au investit sume uriașe pentru securizarea frontierei. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/1-milion-de-pachete-de-tigari-de-contrabanda-captura-impresionanata-a-politistilor-ieseni-a-fost-facuta-accidental.html

Dar, totuși, pare ciudat cum de la câteva milioane de pachete să se vorbească oficial de un singur milion, iar după aceea, prin rostogolirea știrii în mass-media,  să se cotească brusc  la un milion… de țigări, nu de pachete!  Surse credibile spun că dacă cifră ar fi trecut de un milion de pachete atunci anchetă trebuia preluată de București! Pe atunci șef la poliția de frontieră era domnul Ștefan Alexa, mentorul lui Leo Melinte, tătucul care-l mângâia pe creștet și care îi asigură spatele. Nici până astăzi nu au fost găsiți vinovații în această poveste cu parfum mafiot de criminalitate transfrontalieră. Stăpânul vilei nu știa cui a inchiruat imobilul, tirul și microbuzul din curte erau pline cu țigări, dar nu se știa prin ce vamă au trecut. Exact ca în filmele cu proști. Faptul că într-un județ de la frontieră, dintr-o țara membră UE și membră NATO,  ajung milioane de pachete de țigări și nimeni nu răspunde pentru această afacere ilegală pe picior mare al mafiei transfrontaliere este strigător la cer! Credeți că SRI nu știa pe vremea aceea ce polițiști de frontieră sunt implicați? Așa cum au intrat milioane de pachete de țigări de contrabandă în țară, la fel pot intră cantități mari de armament, droguri, migranți ilegali și alte minunății. Autoritatile române au preferat să închidă ochii pentru ca șeful Ștefan Alexa să iasă la pensie cu o sumă frumușică. Curios, Alexa,  când nu are ce face, se plânge pe Facebook că a fost și esteo  victimă a SRI-ului, deși  noi știm că taman ăia l-au protejat.

Domnul chestor Ștefan Alexa a ieșit în pensie la începutul anului 2016, după ce s-a odihnit timp de șapte ani în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră Iaşi, venind pe funcţia aceasta direct din cea de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău în 15 iulie 2009. S-a pensionat  fără să răspundă sau să fie tras la răspundere pentru cele întâmplate în „parohia” lui, cum ar fi, de exemplu, dispariția a zeci de mii de pachte de țigări din depozitul Poliției de frontieră. Pentru dispariția țigărilor din sediul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră (IJPF) a fost găsit ca țap ispășitor Gabriel Dănilă, gestionarul Camerei de corpuri delicte a IJPF Iași. Un depozit din dealul Copoului, securizat la maximum,  fiind chiar în curtea poliției, de unde dispar zeci de mii de pachete care sunt reintroduse pe piața negră a mărfurilor de contrabandă și șefii  cei mari nu poartă nici o  răspundere. Bine că hoții nu i-au furat și pe ei, cu tot cu izmene și cu secretare! Sau poate era mai bine dacă-i fura, că instituția nu ar fi suferit prea mult, dimpotrivă.

Întorcându-ne înapoi la Melinte, care urlă în gura mare că nu există „probe” care să-l incrimineze în evenimentul cu tirul care transporta cele 570 de baxuri cu țigări „Ashima” (atenție la această marcă de țigară!),  îl anunțăm pe mărețul Leo, acest rege neîncoronat al junglei de la frontieră, să nu pedaleze prea sigur pe această variantă!

Dincolo, la vecini, este dosar penal deschis pentru tranzitarea frontierei de  uriașa cantitate de țigări din noaptea 2-3 iunie 2018. Sursele noastre de la Poliția de frontieră din Republica Moldova ne-au pus la dispoziție noi poze de la fața locului. Se pot observa scările cu parte metalică la partea inferioară, sudate cu „țepi” metalici pentru ancorare în malul abrupt al râului Prut. Click pe fotografii pentru mărire!

Există persoane care confirmă  – și vor fi audiate  –  că în acea seară au văzut două camioane militare de modelul GAZ- 56, care au ieșit din garajurile din apropiere și au fost escortate în avangardă de o Lada Niva de culoare verde. Astfel de modele de mașini, cu o astfel de culoare dețin doar unitățile poliției de frontieră. Mai mult, pentru a ajunge pe malul Prutului trebuiesc trecute câteva bariere metalice încuiate cu lacăt.

Fără ca cineva din cadrul poliției de frontieră, care să deschidă barierele respective, nu se poate pătrunde în zona unde au fost amplasate scările improvizate.  Exista și posibilitatea spargerii lacătelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În plus ,orice mijloc de transport care intră in zona verde este înregistrat într-un registru, ceea ce nu s- a întâmplat în noaptea cu pricina. În mod cert, încărcătura pentru tirul de pe partea românescă a a avut parte tot de transport auto și în partea moldovenească a frontierei, fiindcă nu ne închipuim sute de „negri” angajați ca zilieri, care să-și dea baxurile cu țigări din mână în mână, de la intrarea în zona verde până la Prut și nici transportul cu catâri, cămile sahariene sau iaci tibetani nu pare plauzibil!

Deci, autoritățile de la Chișinău nu  l-au suspendat aiurea pe pensionarul „Serghei” Lungu, care, la momentul penetrării frontierei de către contrabandiști, în noaptea de 2 spre 3 iunie,  deținea funcția de șef-adjunct la Sectorul Poliţiei de Frontieră „Ungheni”.

Gheorghii Petic, ofițer în rezervă provenit de la poliția de frontieră Ungheni, debarcat fiindcă nu se integrase în afacerile mafiote ale șefilor,  a ieșit cu o declarație în spațiul public. Ex-polițistul curajos este acum lider la Platforma „DA” din  Ungheni. Aici aveți punctul de vedere al domnului Gheorghii Petic:

https://www.facebook.com/100004930308366/videos/1048194575354876/

Sunt pomeniți ca parveniți și posesori de averi impresionante următorii: Alexandru Jizdan  –  ministrul de Interne, Gheorghe Cavcaliuc   –  șeful inspectoratului poliției generale si Fredolin Lecari  –  șeful poliției de frontieră.

Vila de lux în care locuiește ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, rămâne în continuare trecuta în acte pe socrii săi. RISE-Moldova scrie că imobilul impunător se află în orașul Codru și are o valoare de piață de aproximativ 4 milioane de lei.

Nici Gheorghe Cavcaliuc  –  șeful inspectoratului poliției nu este mai prejos la capitolul căsoaie!

Fredolin Lecari, șeful poliției de frontieră a devenit vedetă internațională, fiind acuzat de presa străină de corupție: https://unimedia.info/stiri/vladimir-plahotniuc–in-presa-germana-fredolin-lecari–descris-ca-reprezentantul-liderului-pd-la-interpol-148310.html

Polițistul de frontieră moldovean Sergiu Lungu – zis „Serghei” este suspendat din funcție de trei săpămâni și autoritățile vin acum cu povestea că chipurile s-au sesizat din discursul domnului Petic de pe You Tube! Culmea, deși MAI din Republica Moldova are o anchetă deschisă de două săptămâni ca să afle cum s-au scurs fotografiile cu scările de pe malul abrupt al Prutului la o publicație din România!

Un loc aparte în mafia transfrontaliera îl ocupă clanul Slivinschi din Republica Moldova. Tatăl, Mihai Slivinschi, fost șef la SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) și-a aranjat foarte bine pe cei trei băieți, Feții-Frumoși din Ungheni. Cel mai mare fiu se numește Mihail sau cum îl strigă colegii: Mihail Mihailovici (formă de adresare rusească). Acesta a lucrat și el mult timp în serviciile secrete. Acum,  comisarul-șef Mihail Slivinschi este șeful Sectorului Poliţiei de Frontieră de la Aeroportul Chișinău,  de unde, conform presei locale și comunicatelor date de procuratura generală, decolau fără probleme avioane cu tone de chihlimbar, steroizi și alte minunății.

Cel de al doilea fiu, Andrei Slivinschi a ajuns  șef la Poliția de frontieră Sector Vest, adică aproape toate vamele ce stau la hotar cu România. Acest Slivinschi este șeful pe scară ierarhică al lui Lungu „Serghei”, el fiind și șeful Sectorului Ungheni. Cele 570 de baxuri au trecut nu numai prin curtea lui Lungu, ci și prin ograda lui Andrei Slivinschi, că doar el este moșier pe mai toate vamele moldo-române, plus fâșia verde de a lungul Prutului. Același Andrei Slivinschi este cunoscut ca un bun prieten al comisarului român Dumitru Leonardo Melinte. Vorba romanului:  „Banul trage la ban și păduchele la golan”. „Andrușa” Slivinschi este suspectat de serviciile secrete moldovenești, cele pe unde au lucrat taică-său și frate-său, de un statut tip „marionetă” pentru mafioții din crima transfrontalieră.

După apariția materialului din revista noastră despre contrabanda cu țigări de la Prut,  „Andrușa”, cum îl alintă „mămuca”, a somat toți polițiștii de frontieră din subordinea lui să nu cumva să dea like articolului nostru difuzat masiv pe Facebook pentru că el, personal,  va monitoriza rețeaua de socializare. Atât îl duce capul pe Andrei Slivinschi! Confundă frontiera de stat, pentru monitorizarea căreia este plătit cu bani mulți, cu rețeua Facebook.

Mezinul familiei, pe nume Alexandru Slivinschi, e și el șef la Poliția de frontieră, gara Ungheni, deci este subalternul lui frate-său, Andrei Slivinschi. Exact acolo, la stația de cale ferată Ungheni, unde în urmă cu zece zile, în data de 17 iunie, a fost destructurată rețeaua  de traficanți de țigări filată din anul 2016, despre care am scris mai sus. Adică, să înțeleagă și polițiștii de frontieră cu mai puțină școală, trenul căptușit cu țigări tranzita zilnic, de ani buni, ograda lui Slivinschi ăl’ mic, iar dincolo, de partea cealaltă a frontierei, comisarul Melinte Leonardo îl prelua cu flori și busuioc în vama Nicolina-Iași și le ura drum bun contrabandiștilor. Azi, Melinte tună și fulgeră că nu sunt probe împotriva lui. Bine, măi Leo, bifează și asta cu trenul blindat cu țigări care trecea zilnic pe sub nasul tău, ocupat cu mirosul banilor, chit că se spune că ei nu au miros.

Cireașă de pe tortul clanului Slivinschi este Svetlana Slivinschi-Hlistun, nora fostului șef de la SIS, soția lui Alexandru Slivinschi.

Svetlana și Alexandru Slivinschi (Sursa: Facebook).

Aceasta e angajată pe o un salariu generos în serviciul de „Analiza riscului” din cadrul poliției de frontieră, adică un fel de prezicătoare a viitorului, o mama Omida a polițiștilor moldoveni. Cum naiba cu un așa un specialist ca  Svetlana Slivinschi și cu așa o structură numită pompos  „Analiza riscului”, polițiștii șefi nu au prevăzut că don Serghei Corelone alias Sergiu Lungu urzește un plan cu mafia transfrontalieră pentru tranzitarea frontierei cu o enormă cantitate de țigări de contrabandă? Polițistul de frontieră Lungu poate e un nume străin pentru colega lui prezicătoare Svetlana  Slivinschi, dar soțul ei, Alexandru, șef la poliția de frontieră din gara Ungheni, nu i-a suflat, inspirat de ghiocul său personal, că trenul care trece pe tarlaua lui spre București este căptușit cu țigări de ani buni?

Revenind la România, atâta timp cât hotarul de est, de unde vin cantități uriașe de țigări, va fi doar în custodia poliției de frontieră, care poliție de frontieră este cuprinsă acum de o metastaza în formă agravată, fiind sufocată  de indivizi corupți, flagelul contrabandei nu va fi oprit niciodată. Contrabanda cu țigări –  și nu numai  –  aduce sume fabuloase petru serviciile secrete, pentru guverne și alții dinozauri politici. Structurile UE ar trebui să intervină și să ceară României ca aceste segmente de hotar de la frontiera de est să fie patrulate nu numai de poliția de frontieră, ci și de armată, jandarmerie sau chiar în  echipe mixte,  cu  reprezentanți ai societății civile. În așa fel ca Melinte și tot clanul lui, poreclit „Nemuritorii”, să nu se mai comporte pe hotarul țării ca pe tarlaua lui taică-său.

Așa cum am spus, încă din prima parte a acestui material de investigație jurnalistică, comisarul Flavius Vasile Onofrei este șeful adjunct al Oficiului EUBAM în Moldova, EUBAM fiind „Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina”. Flavius Vasile Onofrei este și cumătrul comisarului Dumitru Leonardo Melinte, împreună cu care făcea afaceri dubioase în zona de frontieră și tot amândoi au încercat să se pricopsească cu doctorate în drept luat pe neve la Chișinău, cu ceva ani în urmă!

Cum a fost angajat, cine i-a dat avizul acestui individ ca să fie angajat într-o instituție europeană, el având în spate un trecut și un prezent cu iz puternic de contrabandă? Credem că e cazul ca generalul polonez Slawomir Pichor, șeful misiunii EUBAM, să fie informat în regim de urgență despre activitatea lui Onofrei Flavius și Leonardo Melinte, nu că Melinte ar avea ceva cu EUBAM- ul, ci pentru faptul că este rudă prin alianță cu Onofrei. Misiunea strategică a acestei organizații europene este de a sprijini autoritățile din Moldova și Ucraina în vederea combaterii eficiente a criminalității transfrontaliere. În cazul biroului EUBAM de la Chișinău, Flavius Onofrei este un fel de țap flămând așezat „strategic” în grădină cu varză.  Atenție, toate loturile mari de țigară care au fost depistate  sunt de marca  „Ashima”! Aceste țigări traficate din Republica Moldova în România au un producător incert, fiind fabricate clandestin în mai multe țări, unele tocmai din Asia și America de Sud, dar cele ajunse în Republica Moldova provin cu certitudine din Ucraina. Deci,  țigările acestea ies ilegal din Ucraina și traversează toată Moldova, după care intră la fel de ilegal în România pe sub nasul EUBAM!

Am aflat că ieri, 26.06. a.c., a fost numit ca șef al Poliției Române nimeni altul decât chestorul general de poliție Buda Ioan, inspector general al Poliției de Frontieră din România,  poreclit și „regina șpăgilor”, personaj dubios pe care-l pomenisem și  în primul episod al acestui articol. Ioan Buda are 54 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră. Acesta a fost implicat în scandaluri privind șpaga și contrabanda de la frontierele României, de aceea a și fost poreclit „regina șpăgilor”. Acum, polițiștii de frontieră corupți sărbătoresc numirea lui Buda ca șef suprem al Poliției Române. Acest chestor general de poliție cu numele predestinat Buda a acoperit toate rahaturile rezultate din implicarea SRI-ului  în activitățile Poliției, el însuși fiind un acoperit al respectivului serviciu secret. Probabil că SRI are nevoie de bani negri pentru mișcările de stradă pe care le pregătește și de aceea și-au încoțopenit propriul om în fruntea Poliției, ca să nu obstrucționeze nimeni traseul banilor negri proveniți din economia subterană, inclusiv din contrabanda cu țigări. Numirea a fost făcută prin intermediul pesedistei teleormănene Carmen Dan, ministrul de Interne. Bravo pesedeilor, vă trageți singuri preșul de sub picioare, tot înainte!

Credem că a sosit momentul ca persoane responsabile să sesizeze OLAF (antifrauda europeană) pentru contrabanda cu țigări de nestăvilit în România, fiindcă banii colectați din taxele și accizele de la țigări merg și la bugetul UE.

                                                                                                                                                    M. PAVEL

PS: Avertizăm pentru ultima dată hienele din presă că o să-i dăm urgent în judecată pentru furt intelectual pe cei care reproduc acest articol, integral sau pasaje din el, folosesc informații și fotografii luate de aici fără să citeze sursa prin link funcțional!

Articolul anterior: 

Mafia transfrontalieră – contrabanda cu țigări din Republica Moldova, frăția hoților cu vardiștii

2 Comments

  1. Vanea romanul

    Revin,am scris o ora si nu mi-a fost acceptat mesajul !

    • justitiarul

      Acesta este singurul mesaj primit de noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.