Investigatii

Mafia transfrontalieră – contrabanda cu țigări (I)

                                   Noaptea comisarilor În […]

 

                                 Noaptea comisarilor

În urmă cu exact doi ani, revista „Justițiarul” venea cu dezvăluiri în premieră despre mafia țigărilor la frontiera de Est a României, la hotarul cu Republica Moldova! În data de 2 spre 3 iunie 2018 a fost capturat un tir înmatriculat în Maramureș cu 300.000 mii de pachete de țigări Ashima! Au trecut doi ani de atunci, sursele noastre au continuat investigațiile, monitorizând în același timp reacțiile autorităților și, spre surprinderea tuturor, am constatat că nimeni nu a fost pedepsit, iar dosarul deschis de DIICOT Iași a fost abandonat, prăfuit, pe undeva. Capetele încoronate și încornorate din Poliția de Frontieră rămân în continuare în aceleași scaune de șefi cu salarii babane de la bugetul statului!

În data de 20 mai am trimis următoarele întrebări către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră ([email protected] ) și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași ([email protected]):

                                                           Bună ziua,

Revista de investigații „Justițiarul” vă roagă respectuos să răspundeți la următoarele întrebări pentru conducerile instituțiilor și domnii polițiști de frontieră CONSTANTIN Bogdan și PANDELEA Gabriel:

1. Este adevărat faptul ca în data de 02/03.06.2020 se vor împlini 2 ani de când s-a găsit un TIR plin cu 300.000 de pachete de țigări în localitatea Ungheni, pe malul drept al râului Prut?

2. Este adevărat faptul că nu ați găsit până în prezent vinovații în acest caz?

3. Este adevărat că responsabil de întocmirea Graficului de patrulare pentru tura de serviciu din data de 02/03.06.2018, a fost șeful turei comisarul CONSTANTIN, care a planificat cum a vrut patrulele poliției de frontieră?

4. Este adevărat faptul că prin graficul de patrulare întocmit, comisarul CONSTANTIN a lăsat intenționat liberă zona unde a fost descoperit camionul?

5. La ce oră a fost observat camionul și când s-a acționat?

6. Este adevărat ca după semnalarea camionului, comisarul CONSTANTIN a făcut o serie de greșeli, încălcând astfel regulamentele și fiind posibilă fuga contrabandiștilor?

7. Este adevărat că polițistul de la camera cu termoviziune a observat în jur de 15 persoane, dar a acționat târziu și contrar protocoalelor?

8. Este adevărat ca polițiștii care s-au deplasat la camion au procedat greșit și nu au putut prinde niciun contrabandist.

9. Este adevărat ca din cauza modului gresit de acțiune al patrulei ce s-a deplasat la fata locului, fiind nepregătită, se putea întâmpla ca cel puțin unul din polițiști să fie atacat și rănit de contrabandiști?

10. Este adevărat ca polițiștii nu au făcut nimic ca să prindă contrabandiștii, acționând intenționat mai târziu, oferind-le astfel posibilitatea să fugă?

11. Este adevărat că un grup de 15 persoane au trecut ilegal frontiera și nu a fost reținută nicio persoana?

12. Este adevărat că din cauza lipsei de profesionalism și a coordonării intenționat greșite a comisarului CONSTANTIN, a nerespectării protocoalelor, infractorii au avut timp suficient să traversează Prutul, să încarce camionul cu baxurile cu țigări și apoi să fuga înapoi în Moldova, peste frontieră?

13. Este adevărat că șeful de tura, CONSTANTIN, a trimis doar doi polițiști, deși pe camera au fost observate în jur de 15 persoane?

14. Este adevărat că nu au fost anuntați polițiștii moldoveni ca să încerce să îi prindă pe contrabandiști?

15. Este adevărat că cei doi politisti care au intervenit erau echipați necorespunzator pentru misiunea de a interveni să prinda contrabandiștii și au fost expuși pericolului de către șeful de tura comisarul CONSTANTIN ?

16. Este adevărat ca graficul de patrulare pentru noaptea de 2/3.6.2018 a fost făcut de șeful de tura, comisarul CONSTANTIN împreuna cu șeful de sector comisarul PANDELEA GABRIEL?

17. Este adevărat ca in seara de 2/3.6.2018, ȘEFUL SECTORULUI POLIȚIEI DE FRONTIERA IASI, comisarul PANDELEA GABRIEL, a fost la sediul unității pentru a se asigura ca graficul de patrulare a fost pus in practica de șeful turei de serviciu, comisarul CONSTANTIN, așa cum au discutat cei doi cu o zi înainte?

18. Este adrvarat ca ȘEFUL SECTORULUI POLIȚIEI DE FRONTIERA IASI, comisarul PANDELEA GABRIEL, a condus acțiunile după ce a fost descoperit camionul cu țigări?

19. Este adevărat că cercetarea s-a făcut în „cea mai mare viteză”, pentru a „curăța” locul și dispărea camionul, la îndemnul comisarului PANDELEA GABRIEL?

20. Este adevărat ca PANDELEA GABRIEL nu a făcut cercetarea cum prevede legea în astfel de cazuri, făcând posibilă sustragerea unor dovezi găsite la locul unde a fost descoperit camionul?

21. Este adevărat ca cei doi polițiști, cu toate ca au acționat greșit și nu au prins niciun contrabandist, au fost recompensați fiecare dintre ei, de Politia de Frontieră cu „salarii de excelență” pe o perioada de șase luni?

22. Este adevărat ca exista presiuni politice pentru susținerea comisarului CONSTANTIN și șefului de sector, comisarul PANDELEA GABRIEL, astfel ca aceștia sa rămână in funcțiile avute?

23. Este adevărat ca nu a fost pedepsit niciun polițist in urma acestui caz cu toate ca s-au făcut multe greșeli și nu s-au găsit vinovații nici până astăzi.

Vă mulțumim anticipat!

                                                               Vă rog să primiți asigurarea considerației noastre,

                                                            Marius Albin Marinescu, redactor-șef „Justițiarul”

În data de 9 iunie – după aproape o lună! – am primit următorul răspuns „în doi peri”:

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIȚIEI DE FRONTIERĂ

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Către,
Domnul Marius Albin Marinescu
e-mail: [email protected]
În referire la cererea dumneavoastră din data de 20.05.2020, primită și înregistrată cu nr. 131.079 din 22.05.2020, în urma consultării structurii de specialitate, Centrul de Informare și Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră este abilitat să vă transmită următoarele informatii:
La începutul lunii iunie 2018, la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră lași a fost înregistrat un caz unde polițiștii de frontieră au observat, pe timpul misiunilor specifice de supraveghere a frontierei de stat, mai multe persoane care se deplasau dinspre malul râului Prut, spre interiorul țării, transportând mai multe colete voluminoase. Imediat, polițiștii de frontieră au intervenit pentru depistarea persoanelor implicate, acestea ignorând somațiile verbale, motiv pentru care a fost folosit armamentul din dotare, în condițiile legii, fiind tras un foc de avertisment în plan vertical. Persoanele respective au abandonat coletele, reușind să fugă spre râul Prut, nefiind reținute. La acea dată au fost anunțate despre eveniment autoritățile de frontieră din R. Moldova, în vederea cercetării cazului și identificării persoanelor implicate. In urma cercetărilor derulate la fața locului, a fost identificată o autoutilitară în care erau încărcate mai multe colete, învelite in folie de plastic de culoare neagră, care conțineau țigări de contrabandă. De asemenea, după digul de protecție a râului Prut până la malul apei au fost descoperite alte colete, care conțineau țigări.
Întreaga cantitate de țigări a fost transportată la sediul ITPF lași, iar în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 284.490 pachete cu țigări (568,98 baxuri).
Având în vedere aspectele prezentate, în cauză există un dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă și trecere frauduloasă a frontierei de stat, dosarul penal fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria lași, care este parchetul competent spre soluționare a cauzei, sens în care nu putem comunica detalii suplimentare cu privire la modul de operare și persoanele implicate din dosarul cauzei.
Precizăm că, în situatia în care, la finalizarea cazului se va constata implicarea unui polițist de frontieră în fapte ilicite, la nivelul instituției vor fi dispuse măsuri în conformitate cu prevederile Statutului Polițistului.
În ceea ce priveşte acordarea majorării salariale prevăzute de art. 15 din Anexa nr. 6 la Legea-cadrul nr. 153/2017, menționăm că, procedural, aceasta face obiectul analizei ordonatorului terțiar de credite, în această situație ITPF lași, iar acordarea acesteia se realizează în urma unei analize, criteriile urmărite fiind gradul ridicat de risc și complexitatea activităților, importanța deosebită a activităților și aportul direct adus de poli¡iști asupra dezvoltării instituționale. Personalul care beneficiază de o astfel de majorare salarială este propus de către șefii nemijlociți, selecția fiind realizată semestrial, în urma analizării activității desfășurate de către acesta.
Cu deosebită stimă,
Structura responsabilă cu implementarea Legii 544/2001
Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră

O zi după aceea, în 10 iunie, am primit un răspuns asemănător și de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, ceea ce ne face să credem că a existat o coordonare între cele două răspunsuri, mai ales că sunt și asemănătoare, iar data înregistrării de pe antet este identică (05.06.2020):

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră lași
Serviciul P.C.M.I.I.T.

Către,
Domnul Marius Albin Marinescu Redactor șef „Justițiarul” [email protected]
Referitor la petiția dumneavoastră înregistrată la nivelul instituției noastre cu numărul CR 1230237/20. 05.2020, în legătură cu evenimentul din data de 03.06.2018 când lucrătorii din cadrul SectoruJui Poliției de Frontieră lași au descoperit pe direcția localității Ungheni autocamionul izotermă marca Scania și cantitatea de 284.490 pachete de țigarete provenind din contrabandă , vă comunicăm faptul că în cauză a fost întocmită lucrarea penală numărul 213019 din 03.06.2018, aceasta fiind înaintată parchetului competent spre soluționare. La data solicitării datelor, în cauză se desașoară activități de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă și trecere frauduloasă a frontierei de stat, acestea neputând fi facute publice. La finalizarea cercetărilor, dacă datele vor mai fi de interes pentru dumneavoastră vi le vom comunica.
Referitor la întrebările 21, 22 și 23 din cererea dumneavoastră vă comunicăm următoarele.
– acordarea majorării salariale prevăzute de art. 15 din Anexa nr. 6 la Legea-cadrul nr. 153/2017, face obiectul analizei ordonatorului de credite, iar ordinul privind acordarea acesteia este cJasificat secret de serviciu și de asemenea nu face obiectul informațiilor de interes public;
– Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140 din 02.09.2019 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și cu completările ulterioare,stabilesc condițiile privind încadrarea și ocuparea funcțiilor de polițist;
– verificările disciplinare dispuse în urma evenimentului din 02/03.06.2018 nu fac parte din categoria informațiilor de interes public.
Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate.

Șeful Sediului PCMIIT Comisar șef de politie dr. BODOGA VALERIU

În cei doi ani de zile de la primele investigații, revista „Justițiarul” a reușit să scoată la iveală noi probe și dovezi care arată indubitabil că ofițerii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași au fost și sunt implicați în mod direct în contrabanda de țigări!

Investigând și analizând probele acumulate, am ajuns la concluzia că traficul de țigări în cantități industriale se face la comandă politică, producând bani pentru partidele aflate la putere! Este suficient ca în funcțiile cheie – unde se decide închiderea/deschiderea porților și fâșiilor verzi la frontiera de Est – să fie oameni fără nici o pregătire profesională, indivizi șantajabili care se cramponează cu disperare de funcțiile lor și obligatoriu răspund la comenzi politice!

Cam așa este și în cazul Sectorului Poliției de Frontieră Iași. Aici îl găsim în fruntea formațiunii pe un nene care nu are nici o treabă cu Poliția de Frontieră. Comisarul șef Gabriel Pandelea este „mărețul conducător” și probabil că nici el nu știe cum a ajuns să poarte ținuta poliției de frontieră și nici cum s-a cățărat în fruntea respectivei instituții!

Gabriel Pandelea

Doar nevastă-să știe prin ce a trecut și cât efort a depus ca Găbiță să ajungă polițist de frontieră! Absolvent al Institutului Militar de Tancuri și Auto Pitesti, fătălăul ăsta s-a vrut polițist de frontieră! Și cum nevastă era secretara marelui baron pesedist Neculai Apostol din „dulcele târg al Ieșilor”, fost senator și prefect aflat în Top 300 al celor mai bogați oameni de afaceri din România, cu influențe mari în toate instituțiile statului din oraș, dorința secretă a tanchistului Pandelea Gabriel a devenit realitate! Tanchistul a intrat în structura polițiștilor de frontier fără nici o pregătire!

Frumoase amintiri din trecutul de tanchist al polițistului de frontieră Gabriel Pandelea.

Nu îl recomandau pentru Poliția de Frontieră nici măcar „vocea și talentul”, ci doar nevastă-să! Care nevastă avansa mai repede decât el, madam Pandelea ajungând să fie colaboratoarea fostului președinte al Consiliului Județean Iași, cunoscutul liberal Cristian Adomniței!

Poftele fătălăului Gabriel Pandelea au început a crește concomitent cu avnsarea nevestei! Nu poftele de instruire profesională creșteau la băiețașul asta,ci dorință de a ajunge șef de sector! Și când nevastă-ta are putere de convingere în față șefului, iar șeful ei e Dumnezeu pe pământ, apare în peisaj un nea Gigi tot Pandelea – coincidență de nume – care îl înscăunează pe Găbiță în fruntea Sectorului Iași al Poliției de Frontieră, cu tot cu școala lui de tancuri, în condițiile în care Academia Română de Poliție anual este absolvită de sute de tineri cu o pregătire formidabilă în domeniu! Planul diabolic din noaptea de 2 spre 3 iunie 2018 a fost pus la cale prin birourile unui partid condus de securiști! Și cum totul în viață asta trebuie plătit cu vârf și îndesat, cel care l-a înscăunat pe fătălăul nostru i-a dat ordin să deschidă „poarta raiului” de la Prut în noaptea cu pricina pentru a introduce cele 300.000 de pachete de țigări. Zis și făcut!

Conform regulamentului intern, responsabil de întocmirea graficului de patrulare e șeful de tură, care e în subordinea șefului de sector! Aici, în funcția de șef de tură, găsim un alt șmecher – e adevărat, cu Academia de Poliție la zi – cu un scris caligrafic, bun pe un post de secretar la o cancelarie, un băiat cu o avere considerabilă,care trezește invidia multor colegi! Bogdan Constantin sau „Broască”, cum îl alintă colegii! O „Broască” puțin cam râioasă de felul ei și plină de păcate.

Bogdan Constantin zis „Broască”

La îndemnul fătălăului Găbiță Pandelea, Broască întocmește graficul de patrulare în așa fel ca fâșia cu pricina să rămână nepatrulată , cam 5-6 ore, timp suficient pentru contrabandiști ca să treacă marfă de pe un mal pe celălalt al Prutului!

În seară zilei de 2 iunie 2018, îl găsim pe Pandelea ,venind la sediul sectorului Poliției de frontieră Iași ( nefiind în firea lui să treacă seară pe la sector) pentru a se convinge că subalternul lui a executat ordinul întocmai, adică graficul să fie „tiki-taka”, vorba Broaștei! Comisarul BOGDAN CONSTANTIN, cel care știe cel mai bine „tactica tiki-taka” de la Sectorul Poliției de Frontieră Iași, fiind un Messi al Sectoarelor Poliţiei de Frontieră de Est, a reușit să facă în noaptea de 2 spre 3 iunie 2018, o veritabilă operă de artă, graficul carierei lui, după o experiență de ani buni ca șef de tură la Sectorul Poliției de Frontieră Iași. În timp ce colegii săi de promoție au făcut carieră și mai au puțin să ajungă pe cele mai înalte funcții de conducere în MAI, el s-a mulțumit cu două stele modeste la Sectorul Poliției de Frontieră Iași ca șef de tură pentru că… money înseamnă mai mult decât orice funcție din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Bojdeuca domnului comisar Bogdan Constantin.

Autoturismul BMW X3 al comisarului Bogdan Constantin.

Camionul cu țigările de contrabandă a fost observat la oră 01:00 și s-a acționat pentru identificarea lui după 20 de minute, timp suficient pentru contrabandiști ca să se desfășoare conform planului în goană lor nebună pentru încărcarea baxurilor cu țigări în camion.

Comisarul Constantin a făcut intenționat mai multe greșeli flagrante și în antiteză cu sarcinile sale. Nu a respectat niciunul din regulamentele interne și în loc să aplice protocoalele unei astfel de situații, a ales să acționeze în sprijinul contrabandiștilor. Astfel, acesta le-a creat timp și culoar favorabil pentru a dispărea din zonă.

Polițistul de la camera cu termoviziune, care în seară de 2/3.6.2018, avea în mod normal alte sarcini de îndeplinit, a fost instalat de comisarul Bogdan Constantin să stea puțin și la camera cu termoviziune, fără a-i face însă precizări clare cu ce are de făcut. Acesta a observat cu ajutorul camerei un grup de 15 persoane într-un loc unde în mod firesc nu au ce căută civili, dată fiind zona de frontieră, oră înaintată și poziția față de râul Prut. Comisarul Constantin a acționat intenționat în mod greșit și a trimis doar doi polițiști să verifice cele 15 persoane care au fost observate pe camera cu termoviziune.

Prin decizia luată, comisarul Bogdan Constantin, cu toate că experiență/vechimea ar trebui să-l recomande ca un bun ofițer, onest și integru, a aplicat tactici polițienești într-un mod eronat cu scopul de a-i face scăpați pe contrabandiști. Nu trebuie să fii polițist că să îți dai seamă că doi oameni, pe care îi trimiți să intervină, nu au cum să prindă, să legitimeze și să rețină 15 contrabandiști, decât dacă erau ceva veri cu Superman. Reglementările de specialitate obligă pe cei cu putere de decizie în asfel de situații să aplice tactici polițienești care să asigure siguranța polițistului aflat la intervenție. Ori comisarul Constantin, zis „Broască”, nu avea suficienți polițiști pe zona respectivă pentru că, intenționat și premeditate, i-a comasat pe zona de Nord, partea de Sud fiind nevoie să rămână liberă, nesupravegheată și neasigurată.

În astfel de condiții a fost totuși obligat, la inițiativă celui de la camera cu termoviziune, să trimită doi polițiști de la Punctul Ungheni. Din cauza deciziei proaste de a trimite numai doi polițiști la fața locului, astăzi am fi putut vorbi la trecut despre aceștia pentru că nu erau echipați conform unor astfel de intervenții, nu aveau asupra lor termocamere și materiale necesare intervenției.  Decizia luată  a fost gândită cu premeditare greșit de către comisarul Bogdan Constantin, cu scopul de a lăsa posibilitatea contrabandiștilor să scape. Se spune că unul din polițiștii care au acționat a mers țintă la camion și a tras un foc de armă pentru a-i zori pe contrabandiști să fugă mai repede. Polițistul care a tras, împreună cu colega sa, au respectat indicațiile primite de la Bogdan Constantin, sfidând astfel toate relgulile și tacticile Poliției Române de Frontieră.

Cei doi polițiști au avut posibilităti multe  de acțiune, dar au ales-o pe cea mai proastă, oferindu-le astfel posibilitatea celor 15 contrabandiști să fugă nestingheriți înapoi în Republica Moldova cu bărcile lor cu tot.

Ce este și mai straniu, urmare a intervenției lor „demnă” de filmele americane, cei doi polițiști (Chiuhariu Florentina și pistolarul Prodan Marian) au fost transformați în eroi și au fost recompensați de șeful Inspectoratului de Poliție de Frontieră Iași cu salariu de excelență pentru șase luni, câte 200 euro suplimentar la salariu pentru „implicarea și dăruirea acestora în stoparea contrabandei”.

Capetele luminate din Poliția de Frontieră Română, nu realizează că cei doi polițiști care au intervenit în cel mai prost mod posibil, ar fi putut fi astăzi doar istorie. Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași a făcut ulterior o anchetă unde a încercat și a reușit în cele din urmă mușamalizarea acestui caz. Pentru că la frontiera de Est avem ca șefi tanchiști fătălăi și „broaște râioase” suntem… în siguranță deplină la hotarul de est al Uniunii Europene, siguranță care se rezumă la o concluzie simplă: 15 contrabandiști trec frontiera ca mireasa pragul dormitorului, încarcă în viteză un camion cu țigări și apoi sunt lăsati să plece înapoi în Moldova de către Poliția de Frontieră Română! Cei de la UE ar trebui să știe, de acum înainte, că ITPF Iași oferă servicii complete și competente în sprijinul contrabandiștilor!

                                                               – va urma –

                                                                                                                                M. PAVEL

Citiți și:

Mafia transfrontalieră – contrabanda cu țigări din Republica Moldova, frăția hoților cu vardiștii

Mafia transfrontalieră – contrabanda cu țigări din Republica Moldova, frăția hoților cu vardiștii (II)

1 Comment

  1. Abel

    Alt film cu prosti.. de parca nu am fi stiut deja?! Toate-s vechi și noua-s toate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.