Fără categorie

Mai vrem în Schengen? Granița Uniunii Europene, apărată de agenții de frontieră care și-au ocupat posturile prin fraudă

    Acest articol a fost publicat și în limba franceza: http://alest.blogs.courrierinternational.com/archive/2015/02/04/constanza-l-endroit-ou-tout-devient-impossible.html Vorbim despre localitatea Sulina, aflată la extremitatea graniței […]

 

 

Acest articol a fost publicat și în limba franceza: http://alest.blogs.courrierinternational.com/archive/2015/02/04/constanza-l-endroit-ou-tout-devient-impossible.html

Vorbim despre localitatea Sulina, aflată la extremitatea graniței de est a Uniunii Europene. Pentru familiarizarea cititorului francez, Sulina este un oraș-port, de aproximativ 3.600 de locuitori, nu este conectată la rețeaua de drumuri și, prin urmare, accesul se face numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. A devenit oraș în secolul al XIX-lea, odată cu stabilirea Comisiei Europene a Dunării, organism internațional înființat după semnarea Tratatului de pace de la Paris pe 18/30 martie 1856. Aspectul boem al localității nu a fost, însă, lipsit de criteriul balcanic al organizării sociale. Vorbim de acuzații grave venite tocmai din cadrul Poliției de Frontieră, cea care ar trebui să apere granițele României și ale Uniunii Europene.

Povestea începe în 2011, când a avut loc un examen de departajare, organizat la nivelul Sectorului Sulina. În 30 iulie 2011, la Sectorul Sulina al Poliţiei de Frontieră s-a desfăşurat un examen tip grilă. Au făcut parte din comisia de examinare şi corectare a lucrărilor: Octavian Jingan (preşedinte), Nicolae Furcă (secretar), Anatole Munteanu (membru), toţi trei comisari şefi, apoi Chirilă Leonte (membru), comisar, şi Valentin Slătaru (observator sindicat) inspector de poliţie. La afişarea rezultatelor, au început neregulile. 37 dintre candidați au avut note mari, de la 8 în sus, cei mai mulţi dintre aceştia fiind cunoscuţi ca slab pregătiţi profesional. De la suspiciunea de fraudare a examenului până la sesizare nu a fost decât un pas.

A urmat o expertiză grafologică, cea care a confirmat toate bănuielile: examenul a fost o fraudă de proporții. Cele 37 de lucrări au fost înlocuite, scrisul nefiind al candidaților.

Din acest punct, începe a doua parte a situației, continuarea balcanismului: dosarul demarat la Direcția Generală Anticorupție (DGA) Tulcea a fost trimis către Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Constanța și pe care se așterne praful de patru ani! Temerile celor 14 care se luptă cu sistemul de atâta timp sunt întemeiate, întrucât, potrivit legii, faptele sesizate de aceștia se prescriu în cinci ani. Practic, într-un an, autorii vor scăpa basma curată.

Unul dintre cei 14 care lucrează la Poliția de Frontieră, dar pe alte posturi decât cele pe care și le-au dorit în 2011, a decis să rupă tăcerea și, sub protecția anonimatului, din motive obiective de înțeles, a detaliat situația dosarului de care DNA Constanța refuză să se ocupe de patru ani.

„Concursul a avut loc în 2011 și au fost depistate 37 de lucrări înlocuite. Adică, cineva a rupt acele lucrări, le-a dat foc, le-a distrus, ce le-a făcut și altcineva le-a scris pe toate. Au ieșit numai note de 8 sau 9, să fie siguri că intră, ceea ce s-a confirmat la expertiză. (…) Atunci nu s-a știut nimic, dar circula vorba că s-ar fi dat 3.000 lei de fiecare. Dar, asta e presupunere, nu putem să dovedim. Numai de la 8 în sus s-a intrat. Prima dată a făcut o colegă sesizare, la DGA Tulcea, pentru presupunere de fraudă. Dosarul a stat aproape un an de zile pe undeva, până a ajuns în instanță și cineva a reușit să-l studieze. După aceea, am început demersurile în 2012, în vară. După DGA Tulcea, competența fiind la DNA Constanța, s-a trimis dosarul încoace și aici a înghețat”, ne-a spus agentul.

                                   Dosar tergiversat la DNA de doi ani

Cei 14 au fost reprezentaţi de Sindicatul Democratic al Bugetarilor din România, iar pentru o solicitare a sindicatului privind stadiul anchetei, DNA a răspuns, într-un document semnat de Sorin Constantinescu, procurorul sef, că “la data de 15 aprilie 2013, a fost finalizat şi depus la dosarul de urmărire penală nr. 137/P/2011 raportul de constatare tehnico-ştiinţific grafoscopic”. Potrivit acestuia, “în urma analizarii întregului material probator , a rezultat că un număr de 37 de lucrări de examen au fost înlocuite, iar scrisul executat în matricola foii de examen nu aparține candidatului al cărui nume este înscris în această rubrică”.

(CLICK PE FOTO PENTRU MĂRIRE)

A1A2A3Cei 14 au înaintat un memoriu ministrului Administraţiei şi Internelor în care au descris abuzul comisiei de examinare, au cerut declanşarea unei anchete interne pentru aflarea adevărului şi nu în ultimul rând repunerea acestora în funcţiile anterioa­re, însă memorial a fost redirecţionat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, direct „în gura lupului”. Evident, răspunsul la memoriu nu a venit nici până în ziua de azi. De asemenea, din octombrie 2011, cei 14 au fost puși „pe liber”, 13 dintre ei reușind să se întoarcă pe posturi după exact doi ani, unul reușind să se întoarcă în august 2013.

La Constanța, dosarul pur și simplu a înghețat. Procurorul de caz nu s-a ocupat de dosar și, după patru ani, s-a rămas la stadiul de unde s-a plecat inițial. Expertiza grafologică și începerea urmăririi penale. Și atât.

„A început urmărirea. S-a făcut expertiza grafologică și s-a început urmărirea penală. De atunci, a înghețat. Din 2013, încoace. A fost doamna procuror Oana Blendea, dar am înțeles că a cerut redistribuirea dosarului și așteptăm să vedem cine va intra în posesia lui. Ca și informații, am înțeles că sunt trei procurori care vor sau urmează să plece din cadrul DNA Constanța, în altă parte, la altă structură. Dacă e și ea printre ei, ar fi un motiv. Dacă nu, nu știu… (…) Avem bănuieli că se fac presiuni. Eu cred că implicațiile sunt mult mai mari decât… Probabil, dacă ar fi luat la întors colegii care, efectiv, au zis că sunt lucrările lor și, ulterior, s-a dovedit că nu sunt… Clar, este o declarație mincinoasă. Conform Codului Penal, sunt documente oficiale că s-au măsluit, ar trebui întrebați, strânși puțin „cu ușa”, din 40 de persoane, s-ar fi „vărsat” ceva. 37 de lucrări au fost înlocuite, rescrise de alte persoane”, ne-a mai spus agentul.

Într-adevăr, procurorul Oana Blendea va părăsi DNA Constanța. Începând cu data de 1 februarie, Blendea va înceta activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa și va reveni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Mutarea a fost aprobată, mutarea fiind aprobată pe 28 ianuarie a.c. de Consiliul Superior al Magistraturii.

                                                                                                             Marius Florian VASILE

1 Comment

  1. gafton

    La ce fapte au savarsit Basescu si Udrea comparand cu plagiatul lui Ponta faptele descrise par a fi minore. Cand vezi cum se ocupa locurile de ministri si secretari de stat la ce te poti astepta? Putem spune ca in alte timpuri erai de mult in puscarie.Dar procurorii DNA nu cumva ocupa posturile la fel? Nu ne mai facem bine cu guvernantii de astazi si cu parlamentarii de azi! Dar asteptam timpuri si mai bune.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *