Puncte de vedere

Majorarea pensiilor trebuie respectată conform Legii 127/2019!

  Legile nu se negociază ca la piață, ele trebuie respectate obligatoriu de către toți, chiar și de către cei […]

 

Legile nu se negociază ca la piață, ele trebuie respectate obligatoriu de către toți, chiar și de către cei aflați la putere, indiferent de culoarea politică.

Majorarea punctului de pensie de la 1265 lei la 1775 lei este obligatorie și trebuie făcută de la 01 septembrie 2020 în conformitate cu prevederile Legii 127/2019 votată de Parlament și promulgată de președintele țării.

Pensia este un drept câștigat de către pensionar prin contribuția sa, în perioada activă, la bugetul asigurărilor sociale de Stat, contribuție raportată la nivelul venitului realizat. Deci, pensia este un bun câștigat cinstit și nu ca în situația în care se pot obține bunuri fără să fie plătite, așa cum se întâmplă cu pensiilor speciale făcute cadou din partea Statului, prin varii interpretări, în special celor care ar trebui să împartă dreptatea în spiritul și litera legii.

Practica Curții Europene a Drepturilor  Omului (CEDO) de la Strasbourg și Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxembourg a statuat că pensia constituie un drept patrimonial, iar diminuarea pensiei ar leza acest drept și ar echivala cu o expropiere.

Art.1 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului: „Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauza de utilitate publica și în condițiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.”

Așadar, pensia este drept obținut, pe principiul contribuției, prin sumele plătite la bugetul asigurărilor sociale de Stat și nu poate fi ciuntită nici printr-o  „majorare” mai mică decât cea prevăzută în lege, asta ar însemna o deposedare de proprietate interzisă de Constituția României și de CEDO.

                                                                                                         Petre LUNGOCI

2 Comments

  1. alex

    Intr-adevar, pensia este un drept castigat de catre pensionar, dar cate drepturi legale nu sunt calcate in picioare de catre clica antiromaneasca aflata temporar la putere! Nu cred ca se va trece la punerea ei in practica(e vorba de lege)! Nu mai astept nimic bun de la acest guvern de retardati!

  2. Marian75

    Nu cred că se va mări pensiile ,dacă nu se impozitează cele speciale Niște imbecili clasa asta politică,de 30 de ani ne-au condus numai handicapați ,ar trebui executați toate lichelele astea,Au furat încontinuu,si noi proști că acceptăm….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *