Observator

Mama lui Costache cel Blond își încurajează odrasla aflată pe tronul Ministerului Sănătății, la fel ca mama lui Ștefan cel Mare

  Mama ministrului care privatizează iresponsabil componente ale sistemului național de sănătatea, Victor Costache, a scris o scrisoare fiului ei. […]

 

Mama ministrului care privatizează iresponsabil componente ale sistemului național de sănătatea, Victor Costache, a scris o scrisoare fiului ei. La fel ca muma lui Ștefan cel Mare din poezia lui Dimitrie Bolintineanu, muma lui Victor îl încurajează și ea să nu cedeze și-l trimite înapoi la luptă. Exista, totuși, o „mica” diferență… Ștefan cel Mare se războia cu turcii pentru ca țara să nu le mai plătească tribut și astfel supușii domnitorului să scape de birurile împovărătoare. La viteazul boier Costache cel Blond este invers, el luptă ca românii să plătească biruri cât mai copleșitoare în cazul în care au ghinionul să se îmbolnăvească, conform principiului liberal „Plătești sau mori!”.

Ca să dea un exemplu personal în strategia de jefuire a bolnavilor în scopul îmbogățirii „băieților deștepți”, viteazul boier moldovean Costache, întors din Franța, s-a oploșit în Sibiul cel „normal” al „lucrului bine făcut” iohannisian, unde naivii cu bani sunt mai ușor de găsit și păcălit, iar mafioții din orice domeniu se bucură de protecția autorităților locale. Devenit ministru al Sănătății printr-o simplă coincidență că activa taman în orașul Marelui Blond din fruntea țării, Costache cel Blond (și el) nu a renunțat la bisturiul care l-a îmbogățit. Atunci când își dă jos „în timpul liber” caftanul de mare dregător domnesc și îmbracă halatul de chirurg, vitezul boier își scoate bisturiul din teacă doar în fața pacienților unei clinici private din Sibiu, bieți oameni grav bolnavi care achită sume uriașe pentru spitalizare și ca să fie operați de chirurgul cu calificare dubioasă în străinătate, neatestată prin documente.

Scrisoarea de încurajare a mumei lui Victor a fost expediată pe adresa publicației „Ziarul de Iași”, care a publicat-o integral. De aici am preluat-o și noi. O publicăm după un text hazliu-amar al jurnalistului Patrick André de Hillerin pe pagina sa de Facebook:

„Băi, au trecut două zile și încă nu-mi revin după scrisoarea lu’ mama lu’ Victor «Blondie» Costache.
Ea știe citate, el e un geniu muncitor, ea e supărată că el a acceptat să fie ministru, el trebuie să fie viteaz și să nu cedeze, ea mai dă un citat, noi mai vărsăm o lacrimă…

Și, totuși, propoziția aia, «Lasă-i pe PSD-işti să se bucure de infecţiile intraspitaliceşti!», este de un nazism înfiorător, de o lipsă de umanitate crâncenă. Vă dați seama cum a fost ăla educat? Când însăși mă-ta e un soi de Eichman, tu nu poți să ieși decât un Mengele mic și arian.

Ah, vedea-i-aș pe ăia care azi susțin privatizarea sistemului de sănătate ajungând la mâna unui ca Costache. «Doamnă, vă mai trebuie cinci lei pentru operația asta.» «Păi vine soțul în două ore cu banii…» «Când vine el, vă operez și eu. Sănătate!»”  (Patrick André de Hillerin)

Iată și scrisoarea cu pricina, exact așa cum a fost publicată deZiarul de Iași:

                                                                      Dragă Victor,

În 1997, când a apărut Paradoxul moralei de Vladimir Jankélévitch, ţi-am citit următorul pasaj: „Datoria marelui chirurg, dacă el este singurul care să practice cutare sau cutare operaţie delicată în care este specialist, ar fi, mai degrabă, să nu se dăruiască decât cu bună ştiinţă, menajându-şi, pe cât posibil, inestimabilele aptitudini. (…) Nu e vorba de nebunia sacrificiului ci, pur şi simplu, de o bună gestiune şi de o înţeleaptă economie. (…) pentru fiinţele finite, raţionalizarea este o soluţie raţională” (Ed. Echinox, p. 63).

Erai student. Aveam încredere în viitorul tău. Toate rezultatele tale la şcoală şi facultate fuseseră şi erau excelente. Aveai bursă de merit, lucrai în timpul liber, la 18 ani fuseseşi vicecampion la primul campionat de karate seniori. Cântai şi la pian. Mă temeam doar de faptul că munceai prea mult, aşa după cum văzuseşi la bunici şi la mine. Tu însă ne-ai întrecut. Tare m-am supărat când ai acceptat demnitatea de ministru. Nu de capacităţile tale mă îndoiam, dar ştiam cât de mare putea fi răutatea şi invidia omenească.

Victor, în acest moment, dacă ai accepta sugestia „navei amiral” a presei de investigaţie româneşti, de a demisiona, ar fi o laşitate. Omul curajos (şi eu ştiu cât de curajos eşti), „acceptă şi suportă ceea ce este frumos să înfrunţi şi de care este ruşinos să fugi” (Aristotel, Etica, Cartea a III-a, cap. VII). Nu întârzia totuşi! Nu poţi face bine oamenilor împotriva voinţei lor. Lasă-i pe nistoreşti să-i intoxice pe proşti! Lasă-i pe PSD-işti să se bucure de infecţiile intraspitaliceşti! Copiii tăi, soţia, bolnavii şi cercetarea te aşteaptă! Eu te felicit pentru tot ce-ai realizat!

Mulţumesc tuturor celor care te-au apărat, începând cu domnul premier Orban.

                                                                                                                                        Mama

Citiți și:

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul de la Sănătate cu părul și competența vopsite!

De ce dracu l-am mai condamnat pe Liviu Dragnea? Ca să-i ia locul Ludovic Orban?!

1 Comment

  1. mototol

    Da mă-sa cu ce s-a ocupat până acum de își permite păreri, mari șobolani, mari curajoși, ajuns medic cu o adeverință, semnată de un alt pacient de meserie contabil dar care ca alți eroi martiri din romanistan se sacrificase la fel ca și milogu ăsta să fie ministru, de ce nu le strică nimeni surpriza să le spună că voința oamenilor este să îi vadă bătuți de vânt atârnând de funie nu traficând viața românilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.