Remember

Marin Preda, etc…

  Am ascultat în această noapte la RRA o emisiune la care era invitat Eugen Simion, fostul președinte al Academiei […]

 

Am ascultat în această noapte la RRA o emisiune la care era invitat Eugen Simion, fostul președinte al Academiei Române. Am ascultat suficient de mult ca să îmi dau seama că este un lup în blană de oaie, suficient de mult ca să mă scîrbească. A vorbit și despre Marin Preda..

În primăvara anului 1980 l-am cunoscut pe Marin Preda. Cred că este un blestem, mari scriitori români mor la scurt timp după ce ne cunoaștem (Marin Preda, Nichita Stănescu, apoi Dan Deșliu și Victor Frunză, plus alții mai tineri, Radu G. Țeposu, și mulți alții).

În primăvara anului 1980, tînăr procuror (atipic fiind), mă întorc dintr-o acțiune pe cont propriu și intru în biroul lui Florin Dimitriu, procurorul șef adjunct al PMB însărcinat cu urmărirea penală. Era noapte, și eu eram așa cum mi se permitea doar mie: înalt, pletos, mustață pe oală, scurtă din piele de căprioară, cămașă neagră, cravată roșie (de la Fondul Plastic!), blue-jeans, centură lată din piele cu ținte.

Dan Cristian Ionescu

Cînd am intrat în birou, o femeie tînără care stătea pe fotoliul din stînga, a țipat! Se speriase cînd m-a văzut! I s-a părut că sînt cel care o hărțuia sexual! Era Elena Preda, iar pe fotoliul din dreapta era Marin Preda. Florin Dimitriu mi-a spus că Elena Preda este hărțuită sexual de un huligan necunoscut și, deși nu aceasta era specialitatea mea, mi-a dat mie plîngerea.

Am purtat lungi discuții cu d-na. Preda, încercînd să aflu amănunte care mi-ar fi folosit pentru identificarea agresorului. Doamna Preda era o femeie superbă. La un moment dat, mi-a propus să vină cu mașina și să ne plimbăm prin cartierul său, pe unde crede că ar fi agresorul. Nici asta nu era specialitatea mea, dar l-am informat pe Florin Dimitriu, care mi-a spus foarte clar: NU!. Probabil că deja știa ce eu încă nu aflasem.

La scurt timp, meseriașii de la miliția capitalei cu care lucram, l-au identificat și mi l-au adus pe agresorul „necunoscut”. Era fiul menajerei familiei Preda! Cînd l-am audiat, mi-a povestit pe multe pagini cum doamna Elena îl învățase perversiuni sexuale despre care el nici măcar nu auzise!

La foarte scurt timp, Marin Preda a murit la Mogoșoaia – nici nu aflasem de moartea lui, cînd gen. Gheorghe Diaconescu, pe atunci procuror șef al capitalei, la prima oră, m-a chemat să-i predau dosarul.

                                                                                                            Dan Cristian IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *