Fără categorie

Matrapazlâcurile generalului academician Victor Voicu, cel care vrea să-l înlocuiască pe președintele Ioan-Aurel Pop în fruntea Academiei Române

  Cine este generalul român, membrul Academiei, care a susţinut, la Antena 3, că noul coronavirus ar fi o armă […]

 

Cine este generalul român, membrul Academiei, care a susţinut, la Antena 3, că noul coronavirus ar fi o armă biologică

De mai multe zile, generalul Victor Voicu apare frecvent în presă, mai ales la Antena 3, unde susţine teoria cum că noul coronavirus are toate trăsăturile să fie o armă biologică, un virus creat în laborator. O teorie care a a fost infirmată deja, cu probe, de către oamenii de ştiinţă.

Victor Voicu este general maior, medic și farmacolog român, precum şi membru titular al Academiei Române din 2001. A fost consilierul lui Crin Antonescu în scurtul său mandat de preşedinte interimar al României.

În aprilie 2018, Victor Voicu a fost ales vicepreşedintele Academiei Române, chiar dacă, printr-o decizie definitivă a instanţei supreme, emisă în luna martie a aceluiaşi an, avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de 3 ani, scria România Liberă. Voicu aflase deja de decizia instanţei, dar a
motivat că funcţia ocupată în Academie are alt statut. La UMF „Carol Davila”, Voicu este profesor universitar şi șeful catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie.

                                 Conflicte de interese

Acum 7 ani, Voicu a devenit subiectul unei anchete a Direcţiei de Prevenire a Corupţiei din cadrul MAPN, care a stabilit că generalul a comis o serie întreagă de ilegalităţi. Potrivit ziare.com, Victor Voicu a semnat, ca director al Centrului de Cercetari Ştiinţifice Medico-Militare al MApN, contracte cu o societate a soţiei sale.

Cele trei contracte încheiate, începând din 2010, cu societatea Biopharmacy & Pharmacol, unde soţia sa, Jiquidi Marilena, era acţionar şi cenzor, au adus companiei respective 52.960 lei, după cum arăta şi un
raport al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Tot atunci Voicu a început să fie urmărit penal pentru conflict de interese. Acele contracte fuseseră încheiate fără parcurgerea procedurilor legale de achiziţii publice, iar, pentru două din trei contracte, plăţile au fost făcute fără documente justificative, scria România Liberă în 2018.

După ce a fost anunţat de inspectorii ANI că este cercetat deoarece se află în conflict de interese, Voicu a precizat că „nu am urmărit niciun fel de interes material sau foloase de orice natură, nici direct, nici indirect, pentru mine sau soţia mea” și că „soţia mea … nu a îndeplinit de fapt calitatea de cenzor”, scria Evenimentul Zilei.

Cât a condus Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, generalul nu a înregistrat în contabilitatea instituţiei un deficit de bilanţ de circa 7.600.000 lei şi a efectuat plăţi mai mari faţă de cele prevăzute în contracte către anumiţi furnizori, conform România Liberă.

Un control al Direcţiei de Prevenire și Investigare a Corupţiei și Fraudelor din MapN concluziona că profesorul Voicu îl angajase la Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare în funcţia de contabil șef pe Cosmescu Dumitru, persoană ce ocupa în același timp și funcţia de director economic la SC Biopharmacy & Pharmacol RES SA a soţiei.

Aranjamente dintr-o poziţie importantă la Agenţia Naţională a Medicamentului

De numele academicianului Victor Voicu este legat și scandalul LaborMed Pharma SA, în care soţia sa a deţinut 26% din părţile sociale, până în 2006.

Firma soţiei a primit atunci o treime din autorizaţiile pentru producerea unor medicamente foarte căutate pe piaţă. Celelalte autorizaţii au fost împărţite altor 12 companii farmaceutice.

Victor Voicu a fost nevoit să demisioneze apoi de la conducerea Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Datorită acestui „succes”, LaborMed Pharma SA a fost vândută unui grup de investiţii pentru suma de 123 milioane de euro. Cuplul Victor Voicu –Marilena Jiquidi a încasat 30 de milioane de euro.

                                    Militarizarea spitalelor

Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, Voicu susţine nevoia de a militariza spitalele: „În astfel de condiţii armata are rol hotărâtor, de aceea se dau astfel de ordonanţe, pentru a unifica și disciplina comportamentul. Sigur că, în acest fel, libertatea individuală este știrbită, dar la ce folosește această libertate acum? Să te contaminezi? Singura măsură necesară este prevenţia: nu avem vaccin, nu avem antivirale specifice, deci când nu ai alte soluţii, ce poţi face este să previi prin reducerea contaminării.”

Victor Voicu are cercetări ştiinţifice în farmacologie şi a coordonat studii clinice. În 1 decembrie 2017, Voicu a primit ordinul naţional „Steaua Naţională”, în grad de Comandor.

                                                                  Alexandra NISTOROIU, „Libertatea

Citiți și Se pregătește înlăturarea președintelui Ioan-Aurel Pop din fruntea Academiei Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *