Abuzuri

Mesia din Hermannstadt: Cu anticipatele pe alegeri călcând

  Adevărata miză a guWERNERelor: PNL pregăteşte cea mai mare fraudă electorală la alegerile „anticipate” Cineva care se pricepe bine […]

 

Adevărata miză a guWERNERelor: PNL pregăteşte cea mai mare fraudă electorală la alegerile „anticipate”

Cineva care se pricepe bine la sistemul electoral, mai exact la softurile folosite, mi-a explicat cum se face verificarea votului multiplu: se iau ca bază listele permanente şi se confruntă cu listele suplimentare, astfel încît se depistează automat dacă o persoană a votat şi la secţia lui de domiciliu, dar şi în altă secţie, pe o listă suplimentară. Numai că, spune persoana, DACĂ UN ALEGĂTOR NU VOTEAZĂ ÎN SECŢIA LUI, CI ÎN MAI MULTE SECŢII, VOTUL MULTIPLU NU VA FI SEMNALAT DE SOFT!

Nu e prima oară cînd aud o astfel de strategie, căci despre ea s-a vorbit şi la ultimele alegeri europarlamentare. Mi s-a părut atunci o teorie interesantă, dar nereală, deşi au fost mulţi cei care mi-au confirmat că verificarea votului multiplu în felul descris mai sus este reală.

Acum, însă, cînd PNL a schimbat radical metoda de vot pentru eventualele alegeri anticipate, discuţia redevine actuală şi mult mai credibilă, meritînd să fie discutată cu atenţie. Sînt prea multe coincidenţe pentru ca naivitatea să ne determine să le ignorăm.

          DE CE SÎNT NECESARE TREI ZILE DE VOT PENTRU DIASPORA?

Prima etapă a strategiei de fraudare a fost decizia ca votul românilor din străinătate să se desfăşoare timp de trei zile. Cu toate că acum există varianta votului prin corespondenţă, iar numărul secţiilor de vot s-a dublat.

Nu cumva această ciudată decizie, luată – culmea! – de PSD, la presiunea #Rezist, are rolul de a permite votul multiplu, în mai multe secţii din diverse localităţi? Altfel, de ce, pentru un simplu vot, să fie necesare trei zile, în care comisiile electorale să stea 72 de ore în secţii şi încă vreo 24 pentru a preda buletinele de vot la ambasadă?

Imaginaţi-vă că procesul electoral are cîteva elemente destul de greoaie, de costisitoare şi obositoare:

– în fiecare secţie există obligatoriu o comisie, cu un preşedinte, reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare şi, eventual, observatorii.

– urnele rămîn deschise în secţii pe timpul votării (între orele 07-21), urmînd ca peste noapte să fie păzite de… Chiar, de cine sînt păzite urnele în toate ţările de pe planetă, de jandarmi aduşi din ţară sau comisiile sînt blocate în secţii?

Cine crede că votul de trei zile din diaspora a fost decis pentru eliminarea cozilor se înşală amarnic. La ultimele alegeri prezidenţiale, cele din 2019, au fost 835 de secţii de votare. Să facem un calcul simplu: trebuie să fie 835 de preşedinţi, la care s-ar adăuga cîte 8 reprezentanţi ai partidelor, adică 6.680 de persoane. Deci, un total de 7.515 de oameni care ar trebui să stea trei zile închişi în secţiile de vot sau, dacă acestea ar fi închise pe timpul nopţii, să vină în fiecare zi la ora 5:00 pentru a prelua documentele şi să plece acasă la ora 23:00, după ce fac predarea celor care asigură paza pe timpul nopţii!

Avem noi în străinătate un asemenea regiment electoral, de 7.515 oameni, dispuşi să-şi lase familiile şi serviciul pentru a face parte din comisii? Să fim serioşi! Mai degrabă, se va zburda în voie de la o secţie la alta, de la un oraş la altul, fără ca vreo autoritate să verifice votul multiplu.

DE CE SĂ VOTEZE CINEVA DIN CLUJ CINE VA FI PARLAMENTARUL CELOR DIN CONSTANŢA?

Şi în ţară, PNL ia măsuri pentru încurajarea acestui tip de fraudă electorală, simţindu-se pe val în sondaje. Astfel, în ciuda logicii elementare, nu mai este respectată condiţia ca fiecare cetăţean să voteze în circumscrpţia de care aparţine, adică să decidă cine îl va reprezenta în Parlament, ci poate să vină cineva din Cluj, să voteze pe o listă suplimentară în Constanţa, după care se întoarce acasă. De ce să decidă acesta cine va fi reprezentantul constănţenilor, din moment ce nu-i cunoaşte pe candidaţi?

Situaţia aceasta absurdă înseamnă, practic, că numele candidaţilor nu mai contează, că pe buletinele de vot ar trebui trecut doar partidul, nu şi lista candidaţilor! În acest fel, toată campania electorală se goleşte de conţinut şi, odată cu ea, se alege praful şi de noţiunea de democraţie.

Pe acest fond, turismul electoral devine principalul decident al rezultatului, putînd fi posibil ca un număr mare de cetăţeni să fie deplasat în zone în care partidul X nu stă prea bine în sondaje, schimbînd astfel opţiunile electoratului din acea circumscripţie! Nu neapărat pentru schimbarea ierarhiei, ci pentru a obţine unul sau mai multe locuri în plus în Parlament!

Toţi aceşti „turişti electorali” ar vota, desigur, pe liste suplimentare, iar dacă acestea vor fi confruntate DOAR cu listele permanente, înseamnă că dacă „turiştii” nu vor vota acasă, ci doar pe unde trec în acea zi, niciodată nu se va descoperi votul multiplu, chiar dacă ar vota în 10-20 de secţii de pe traseul „turistic”!

            CINE VA FI LA BUTOANELE PUTERII, VA AVEA CONTROLUL!

Dacă sînt adevărate bănuielile acestui tip de fraudă, atunci va conta enorm cine se va afla la Putere, adică acela care va coordona alegerile, astfel încît verificarea sesizărilor să înlăture orice anchetă privind frauda prin votul multiplu. Este de ajuns ca verificarea să fie făcută cu listele permanente şi să se anunţe că nu se confirmă votul multiplu, deşi o persoană a votat de zece ori în acea zi în diverse localităţi!

Aşa se poate explica de ce PNL şi Klaus Iohannis vor ca „ai lor” să fie la butoane în ziua alegerilor, fie că e vorba de alegeri anticipate, fie că e vorba de alegeri la termen! În acest fel, putem să înţelegem şi de ce Klaus Iohannis riscă în mod constant să se facă de rîs cu desemnarea neconstituţională a lui Ludovic Orban. Practic, este vorba de un risc asumat, adică orice ar fi, în ziua votului alegerile să fie organizate de PNL, chiar dacă ar fi vorba de un guvern interimar!

Cine citeşte cu atenţie declaraţia lui Klaus Iohannis de după decizia CCR, va observa că Preşedintele nici nu vrea să audă de o altă variantă a desemnării: nici să dea guvernul pe mîna unei majorităţi propuse de PSD, nici pe mîna unui guvern de uniune naţională, ci singura variantă admisă de Iohannis este un guvern condus de PNL!

O asemenea siguranţă, deşi riscurile sînt majore, nu i-o poate da lui Iohannis decît de cineva care să-i dea garanţia că nu va fi suspendat, pe care cineva i-o poate da bazîndu-se, desigur, pe complicităţi cu adversarii săi. Altfel, după decizia CCR de luni, principalul subiect ar trebui să fie dacă Iohannis va fi sau nu suspendat!

Or, din ce vedem noi, se vorbeşte acum de stabilitate, de nevoia unui guvern legitim, oricare ar fi el şi chiar de faptul că vinovat ar fi… PSD-ul pentru prostiile de la Cotroceni! Iată ce spunea chiar Iohannis imediat după decizia CCR:

După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și anti-europene guvernări de după Revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză, pe care a aprofundat-o prin sesizarea Curții Constituționale. Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere”.

Poftim? „Vedem un PSD obsedat de putere”? Prin ce? Prin faptul că nu au anunţat imediat că-l vor suspenda pe Klaus Iohannis? Prin faptul că nu scot în stradă „#Reziştii” lor pentru a sancţiona încălcarea Constituţiei de către Preşedinte? Uită Klaus Iohannis că PNL a ajuns la guvernare tot printr-o moţiune de cenzură şi prin înlăturarea guvernului PSD? Cine, oare, pare mai obsedat de Putere?

Mi-e teamă că, aşa cum PNL nu a vrut ca guvernul Orban să treacă, tot aşa, nici PSD n-ar vrea să-l deranjeze prea mult pe Klaus Iohannis. Ca şi cum cineva le-ar face cu degetul semnul că trebuie să stea în banca lor, căci planul este altul, cu bătaie lungă, pînă la alegerile viitoare, cînd „turismul” va deveni coroniţa procesului electoral.

                                                                                       Ion SPÂNU, „Cotidianul” 

 

1 Comment

  1. mitica

    Mintea acestui sas, care mai are pretentia ca este “profesor”, nu se plictiseste singura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.