Atitudini

Ministrul Carmen Dan despre evenimentele din 10 august și manipulări, falsuri, minciuni

  Declarațiile ministrulului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan (duminică 19 august, ora 19), fragmente: „Vă prezint raportul privind acțiunile din […]

 

Declarațiile ministrulului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan (duminică 19 august, ora 19), fragmente:

„Vă prezint raportul privind acțiunile din 10 august. Raportul are 90 de pagini și este clasificat secret de serviciu. E clasificat pentru că are date solicitate de MAI celorlalte instituții.

Au fost deschise 21 de dosare penale, 3 cu autor necunoscut, sunt cercetate 20 de persoane, 3 au fost arestate, 2 puse sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale. Poliția și jandarmeria au lucrat pentru identificarea persoanelor violente, însă parchetele civile au avut doar două zile de lucru, în care s-au înregistrat aceste dosare. De mâine vom merge la parchetele civile cu sesizări și date.

E greu să vizualizezi atât de multe imagini. Până acum, jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe, surprinse în imaginile vizionate. Ele sunt în proces de identificare.

În ce privește acțiunile jandarmilor a început o verificare internă și au fost identificate 5 situații susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane pașnice. Acțiunea continuă, rezultatul va fi înaintat secției Parchetelor Militare din Parchetul General, unde a fost inițiat deja un dosar penal.

Protestul nu a fost asumat de nici o asociație, nu a existat un organizator care să-și asume responsabilitatea oficială. Legea reglementează și adunările publice spontane, dar nu am fost într-o asemenea situație. Acest protest a fost anunțat cu mult timp înainte.

MAI a solicitat oficial serviciilor de informații date privind posibilele riscuri. Fluxul informațional a vizat aspecte generale, fără a avea caracter de noutate pentru economia misiunii, și nu de natură a surprinde aspecte grave care ar fi impus decizii sau acțiuni cu caracter special. După protest am solicitat acelorași servicii date noi privind persoanele care au generat acte de violență.

În legătura cu activarea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, sau conducerea acțiunii de la nivelul aparatului central al MAI, precizez că informațiile primite anterior datei de 10 august nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe stabilitatea politică, economicpă ori socială, ordinea și valorile constituționale, așa cum definește HG 1152 din 2014. În aceste condiții, nu s-a impus activarea acestui centru. Misiunea din 10 august a fost executată de unitatea teritorial competentă, Direcția Jandarmi București. Prin ordin al șefului direcției, comandant al misiunii a fost desemnat maiorul Laurențiu Cazan. Conducerea misiunii s-a executat din punctul de comandă din Piața Victoriei.

Ora 13.55: Operaționalizarea punctului de comandă din Piața Victoriei. La acel moment erau două grupe restrânse de protestatari. Nu a existat nici o intenție de intimidare sau provocare din partea jandarmeriei.

Ora 16.00: La punctul de comandă au venit prefectul Capitalei și un viceprimar al Bucureștiului.

Ora 16.22: Primele manifestări violente, forțarea cordonului de jandarmi și încercări de intrare în curtea Guvernului. Se aruncă cu pietre și sticle de plastic.

Ora 16.53: Primul jandarm rănit și transportat la spital. Raportul arată că deși erau întrunite condițiile pentru intervenție, jandarmii au optat pentru un mod de operare descurajant.

Ora 18.00: Comandantul acțiunii convoacă o scurtă ședință cu șefii de dispozitive. Conform raportului, la ședință participă și un procuror militar. În piață ajung reprezentanți ai galeriilor de fotbal. Protestatarii violenți au folosit oamenii pașnici din primele rânduri ca un scut uman.

Manifestanții pașnici au fost reticenți în a se disocia de elementele ostile. De aceea, oameni pașnici au fost afectați de gazele lacrimogene aruncate spre cei violenți.

Ora 20.00: Comandantul informează prefectul, prefectul dă acordul pentru evacuare.

Ora 21.30: Se conturează un grup violent pe bulevardul Iancu de Hunedoara, protestatari din galeriile de fotbal. Acțiunea de evacuare nu a reușit din cauza celor pașnici. Au început acțiuni de vandalizare.

Ora 22.02: Ultima somație, li s-a acordat un timp suficient timp să plece.

Ora 22.50: Telefon la 112 semnalează un grup violent în zona unui fast food. În jurul orei 23.01, echipajele de poliție ajunse acolo anunță că nu sunt violențe. Nu se pot întoarce pentru că sunt blocate de protestatari. La solicitarea Poliției sunt trimise trupe de jandarmi. Acesta e momentul când doi jandarmi sunt izolați și răniți.

Ora 23.10: Comandantul operațiunii comandă evacuarea pieței. La acel moment, o armă de foc fusese sustrasă.

Au existat interacțiuni violente între jandarmi și manifestanți.

Ora 1.15: Ordinea publică a fost restabilită.

În legătură cu gazele lacrimogene, acestea sunt omologate și au certificate de conformitate, confirmate deja de Parchet.

Nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească obiecte contondente la proteste.

70 de persoane au fost transportate la spital, din care 14 jandarmi. Nouă spitalizate, trei jandarmi.

Cei care acuză acum desfășurarea evenimentele trebuie să accepte că violențele unor manifestanți au dus la pierderea caracterului pașnic al manifestării.

Ne-am confruntat cu o serie de falsuri, minciuni. E motivul pentru care trebuie să separăm adevărul de manipulare. Iată câteva dintre cele mai grosolane manipulări:

Jandarmeria trimisă la frontieră să oprească oamenii din diasporă. Fals. A circulat o fotografie de pe o autostradă din China, care inducea ideea că e aglomerație foarte mare la Vama Borș. În realitate, situația a fost normală.

Au fost oameni în cărucior cu rotile atacați de jandarmi. Femeia în scaun nu a fost atacată de jandarmi, imaginile arată că ea s-a aruncat din cărucior.

Medic pensionar bătut de jandarmi. Minciună. În realitate, bărbatul a atacat jandarmii, a fost dus la poliție. Doctorul pensionat avea mâna acoperită. E sub control judiciar.

Alți protestatari, Mălin Bot sau Ovidiu Gros, sunt sub cercetări pentru instigări.

Au fost folosite gaze interzise. O minciună demontată inclusiv de declarația Parchetului.

În piață au fost doar manifestanți pașnici, doar doitrei au provocat violențe. Fals, din imagini se văd câteva sute de oameni care provoacă violențe.

Cei doi jandarmi agresați au fost lăsați intenționat în urmă. Fals grosolan. Tânăra a căzut fiind apoi lovită. Un coleg a venit s-o ajute, dar au fost loviți, au intervenit mulți protestatari să îi ajute. Le mulțumesc!

Tânăra nu a fost spitalizată. În imaginile transmise din fața spitalului, unde a fost internată femeia jandarm agresată la miting, femeia prezentată era colega celei agresate.

Traumatism coloană cervicală a fost primul diagnostic. Ulterior, în urma investigării computer tomograf, a fost schimbat diagnosticul. Cum v-aţi fi aşteptat să iasă Ştefania din spital. Eraţi fericiţi dacă ieşea în scaunul cu rotile?

Acuzații că jandarmii au exagerat asupra diagnosticului. Se vede diagnosticul clar inițial, dar el nu a fost confirmat de tomografie. Le mulțumesc din suflet doctorilor care au îngrijit-o!

Au fost viralizate imagini din alte țări, respectiv fotografia cu un polițist american care lovește o femeie. Imaginea cu jandarmul care plânge împreună cu sora sa – era din Bulgaria.

Poliția și jandarmeria opresc mașinile și trenurile pentru a împiedica diaspora să vină la protest. Fals.

Au venit jandarmi din 14 județe. Fals: au venit doar din 5 județe.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.