Atitudini

Mircea Dinescu: „Disprețul neamțului pentru țăranul valah care nu mai are loc în propria-i țară”

  „Obiceiul strămoșilor iohanieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi din cetatea Sibiului înainte de apusul soarelului, […]

 

„Obiceiul strămoșilor iohanieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi din cetatea Sibiului înainte de apusul soarelului, să le fie sașilor somnul lin și porțile zăvorâte, văd că le-ați extins în această iarnă dând afară românii din piețele românești chiar în timpul zilei”, îl apostrofează poetul Mircea Dinescu pe președintele Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de socializare. „Nu e de mirare că un lucru nevolnic atât de bine făcut i-a entuziasmat și pe semi-ungurul Ludovic Orban și pe arabul fugit de acasă Raed Arafat, ca să nu-l mai pun la socoteală pe tătarul Nelu răspunzător cu număratul morților la ora micului dejun”, lovește Dinescu în năpraznicul stil caracteristic. Redăm integral textul adresat de Mircea Dinescu actualului președinte:

                            „Scrisoarea a III-a către Șahinșahul de la Cotroceni

                                             Domnule Klaus Iohannis,

După ce am afirmat despre dumneata că ești la fel de inteligent ca un dulap săsesc, am revenit cerându-i scuze dulapului pentru nedreapta comparație. În afara frumuseții arhaice, un dulap are încărcătura simbolică a generozității față de cel flămând, sentiment izgonit din magazia dumitale sufletească și din retorica prezidențială producătoare de baloturi de suficiență și câlți.

Obiceiul strămoșilor iohanieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi din cetatea Sibiului înainte de apusul soarelului, să le fie sașilor somnul lin și porțile zăvorâte, văd că le-ați extins în această iarnă dând afară românii din piețele românești chiar în timpul zilei.

Nu e de mirare că un lucru nevolnic atât de bine făcut i-a entuziasmat și pe semi-ungurul Ludovic Orban și pe arabul fugit de acasă Raed Arafat, ca să nu-l mai pun la socoteală pe tătarul Nelu răspunzător cu număratul morților la ora micului dejun.

Pe cât sunt de fericit că prin venele copiilor mei curge și puțin sânge înmiresmat de stepele cazace și de pusta maghiară, care le-au mlădiat frumusețea și caracterul, pe atât sunt de trist că alergia mea la naționalismul grobian și scârbavnic nu mă scutește de pedeapsa de a-mi aminti că sunt român când văd disprețul neamțului pentru țăranul valah care nu mai are loc în propria-i țară.

Vechea ură a lui Lenin față de micul producător care ar submina comunismul s-a întors, iacătă, ca un bumerang jalnic în mâna dumitale, speriat ca nu cumva băbuțele din târguri și piețe să arunce în aer supermarketurile cu papornițele lor burdușite cu explozive de arpagic și leuștean.

Mă întreb dacă această tentativă de stârpire a micilor producători români ține de ticăloșie sau de prostie. Dacă ne gândim că, acum un an, Diaspora cu rădăcini în satele românești și-au îndemnat rudele aflate în țară să vă voteze, de data asta părinții umiliți o să-și cheme în ajutor copiii plecați să vă execute, cu tăișul buletinului de vot, slugile și lingăii care vă cântă în strună.

Oi fi dumneata mândru de sparangheliada pe care ai lansat-o nu demult, îngenunchind o parte a poporului român în țărâna germană, dar tare mi-e că, dacă o să te mai joci în continuare de-a șahinșahul cu tarabagii amărâți din bazarele românești, or să iasă mulahii ortodocși din adormire cu rogojinele aprinse în cap să-ți cânte Prohodul de Crăciun sub ferestrele palatului.”

 

Sursa: demnitatea.info

15 Comments

 1. Nenea Iancu

  Pai nu nenoricitul asta penal tipa la televizor ca a invins ? Ce a invins ? Sa ne spuna si noua …

  • Nenea Iancu

   Mare ordinar ! A avut rolul lui in lovitura de stat din 1989.
   Probabil ca si acum face serveste anumite interese.

  • Marian

   Când a zis ”am învins” se referea la el și la ruși; adică i-au învins pe români.

   • IQ100

    Posibil si scum sa aibe conexiuni. De aceea are si cojonesc sa ii arate ursul lui merkel,aaaj, astuia Inalt

 2. ZSOLD AURICA

  JOS PALARIA! FELICITARI!

 3. Nu e nici un jos palaria.Acest individ zis revolutionar nu e decat emblema jigodismului care a atacat Romania si poporul roman printr-o”Revolutie”,dupa care a furat ce-a putut,prin provincie unde jidanii nu prea misunau la acea vreme a anilor ’90.Astfel el a devenit mosier ,latifundiar prin furt,nu prin munca,iar acum da lectii de morala si patriotism asezat pe coarnele plugului la care este inhamat neamul roamnesc.El nu e departe de clantaul dela Cotroceni.El este inaintasul impertinentului suit la presedentia Romaniei prin efractie.Doi ticalosi care-si duc nemernicia prin metode diferite dar pe acelas drum,drumul ce impinge poporul roman la pieire.

  • IQ100

   Corect.Tocmai de aceea trebuie folosit ceea cr spune.

  • alex

   Felicitari pentru comentariu! Excelent! Ca sa vedeti cat de ipocrit este acest Dinescu, ” marele boier” , adica noul ciocoi! El , care in ’89, de la balcon, striga cat il tineau bojocii: ” Am invins!”, el care a participat direct la ‘Lovilutie, mana in mana cu Securitatea!

 4. Max

  Sasului cotrocel ii,doresc o fuga in miez de iarna prin ogoarele valahe,urmarit fiind de o ceata de tarani valahi fluturand coasele si securile, ca sa poata fi numit tabloul “Iobagi(i) lui Iohanis in fuga!! “

 5. Mircea Dinescu, disidentu’ lu’ peşte

  Fiu al lui Ştefan Dinescu, muncitor metalurg şi al Aureliei Badea, casnică, Mircea Dinescu a studiat la Facultatea de Jurnalism a Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu” de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist Român, Şcoala Superioară de Partid.

  Şi-a efectuat stagiul militar la Securitate [1], pentru că: „Protectorii săi l-au ajutat să «facă armata» într-un mod netraumatizant“ [2]. Aceiaşi „protectori“ l-au susţinut şi „să publice o primă carte“ [3] „Pentru ca apoi să îi găsească o sinecură – pitorescul post de portar al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, ocupat de poet (mai mult cu numele) în perioada 1972-1976“ [4]. Direcţionat puternic spre prim-planul vieţii literare de aceiasi „protectori“, Mircea Dinescu pătrunde rapid în cercurile literare din epocă, devenind membru al Uniunii Scriitorilor, Secretar UTC al Uniunii Scriitorilor din Republica Socialistă România, membru al Partidului Comunist Român şi redactor la revistele Luceafărul şi România literară.
  Dintr-o notă a Securităţii, publicată în Cartea Albă a Securităţii, aflăm: „De exemplu Titus Popovici, Anghel Dumbrăveanu, Teodor Balş, George Bălăiţă, Eugen Barbu, Mircea Dinescu au spus scriitorilor aflaţi la vila Paltinul din staţiunea Neptun că sunt profund mişcaţi de aprecierile de care se bucură scriitorii în faţa conducerii, ca oameni ataşaţi, oricând gata să slujească patria şi poporul.“ [v. Cartea Albă a Securităţii, nota 129, p. 137, 1978].

  În anul 1981, pe când era încă student al Academiei de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu”, suferă o condamnare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru agresarea unui coleg de redacţie de la revista Luceafărul, Iulian Neacşu [5].
  În continuare, poetul este un răsfăţat al sistemului comunist şi al Uniunii Scriitorilor din România, apărând, în calitate de ziarist oficial, cu pixul în mână, luând notiţe, lângă Preşedintele RSR Nicolae Ceauşescu[6].
  În 1989 este concediat de la „România Literară” din cauza unui interviu acordat ziarului francez comunist „Libération”, în care făcea o critică acidă la adresa lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist de la Bucureşti, dar susţinea cu mare aplomb sistemul comunist de la Moscova, perestroikist, prezentându-l ca pe un model pentru comunismul practicat în România [10], făcând chiar unele afirmaţii terifiante: „Nu ştiu dacă Gorbaciov e sau nu considerat un ţar bun de către popoarele de dincolo de Prut (…) dar în Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, R.D.G. şi România, el este un vestitor de bine, un Mesia al socialismului“ [11]. Din Cartea Albă a Securităţii, D 10 966, vol. 6, f. 9-16, p. 505, aflăm că Mircea Dinescu, deşi supravegheat, putea transmite mesaje în afara ţării, prin telefon, în mod liber (v. conţinutul unei convesaţii telefonice dintre Mircea Dinescu şi Alexandru Papilian: „Mircea Dinescu: «Şi de-aia am intrat în partid, ca să mă port ca un membru de partid liber». (…) În legătură cu interviul apărut în Franţa, între cei doi s-a purtat următorul dialog: Alexandru Papilian: «Am văzut, astăzi, cum îţi spun, interviul din Libération». Mircea Dinescu: «A apărut interviul în Libération?». Alexandru Papilian: «Da. Cu o fotografie mare, foarte frumoasă». Mircea Dinescu: «Da». Alexandru Papilian: «Ocupă aproape două pagini de ziar». Mircea Dinescu: «Aha! Sunt fotogenic?». Alexandru Papilian: «Eşti fotogenic. Cam trist. Dar eşti fotogenic…» Mircea Dinescu: «Tristeţea este meseria mea să ştii…» [12]. Interviul are drept consecinţe arestarea sa la domiciliu şi excluderea din partid. Este pus sub supraveghere permanentă şi i se interzice contactul cu orice persoană în afara familiei. În străinătate, începe o largă campanie de solidaritate cu poetul, susţinută în special de „Frankfurter Allgemeine Zeitung” şi postul de radio „Europa liberă„, cu rezonanţă în Olanda, Franţa, Elveţia şi Germania.

  • IQ100

   Deci f
   posibil ardent multiplu.
   Deci destept. Deci scapă si informatii si intoxicari.
   Deci il citesc.

 6. Realistul

  Aici a dus cosmopolitismul promovat după lovitura de stat din decembrie 1989, să vină americani , franțujii și germani, uite că au venit, aveți ce-ați vrut. Nu numai că ați furat și jefuit , aruncat un popor în mizerie dar v-ați aliat și cu dușmanii lui spre a vă satisface interesele mercantile, acum “aliații ” au pus ochii și pe ce ați agonisit voi prin jaf și furt cot la cot cu iei, străinii cu care m-ai ieri vă pupați în piața independenței azi vă vor afacerile și privilegile ,vă împing alături de ceilalți de cei mulți și oropsiți și disprețuiți de voi. Acum plângeti pe umerii țăranilor și muncitorilor români, dar n- ați plâns atunci când au ajuns să muncească cu ziua pe doi euro împinși de voi, nu v -ați scandalizat atunci când chiriile în românia au depășit salariile mizere ale majorității , din pacate acum e deja prea târziu…

 7. unu

  Mai ramane sa iasa si andreea esca sa ne povesteasca cum era sa “moara” ea de covid ….
  Astia sunt in stare de orice. Nu mai au deloc bun simt.

 8. G

  Mai lipseste sa fie fugarit pe strada si luat la bataie pentru ce a scris Dinescu.
  Oare cati dintre cei ce au postat aici ar fi scris ce a scris Dinescu?
  Dar cel ce a scris slujirea a fost laudat?!
  Probabil. Felicitari dragi comentatori.

  • Cetățean responsabil

   Mă, voi ce vă luați de Mircea Dinescu, sunteți copii securității? Dinescu se poate apăra singur. Eu vă întreb pe voi următoarea chestiune: nici sub anonimat nu sunteți în stare să-l atacați pe Iohannis? În schimb vă luați de Dinescu fricoșilor. Pe cine deranjează atitudinea lui Dinescu? Pe când deciziile și atitudinea lui Iohannis ne afectează pe toți, chiar și pe voi cei fără de minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.