Cultura

Mircea Eliade: Prin Eminescu, neamul românesc şi-a asigurat dreptul la nemurire

Cuvânt înainte la Mihai Eminescu – “Poesii”, “Ediţie de pribegie” îngrijită de Mircea Eliade: După rezistenţele pe care le-a întâmpinat […]

Cuvânt înainte la Mihai Eminescu – “Poesii”, “Ediţie de pribegie” îngrijită de Mircea Eliade:

După rezistenţele pe care le-a întâmpinat în timpul scurtei şi chinuitei lui vieti, opera lui Mihai Eminescu s-a impus fulgerator neamului intreg, iar nu numai paturei culte. Nu stiu daca s’a facut vreodata socoteala exemplatelor tiparite din Poeziile lui Eminescu. Dar, in mai putin de o jumatate de veac. poeziile acestea au fost reproduse in multe zeci de editii, dela modestele tiparituripopulare pana la admirabilaeditie critica a Fundatiilor Regale, ingrijita de Perpessicius. Astazi, dupa ce-au cunoscut atatea culmi si atatea onoruri Poeziile lui Eminescu, cenzurate in tara, apar, asa cum le vedeti, in haina sfioasa a pribegiei. Gloria lui Mihai Eminescu ar fi poate mai putin semnificativa, daca n’ar fi luat si el parte, de peste veac, la tragedia neamului romanesc.

II

Ce inseamna, pentru noi toti, poezia, literatura si gandirea politica a lui Eminescu, o stim, si ar fi zadarnic s’o reamintim inca o data. Tot ce s’a creiat dupa el, dela Niculaie Iorga si Tudor Arghezi pana la Vasile Parvan, Nae Ionescu si Lucian Blaga, poarta pecetia geniului, cugetului sau macar a limbei eminesciene. Rareori un neam intreg s’a regasit intr’un poet cu atata spontanitate si atata fervoare cu care neamul romanesc s’a regasit in opera lui Mihail Eminescu.

Mircea ELIADE

Il iubim cu totii pe Creanga, il admiram pe Hasdeu, invatam sa scrim de la Odobescu, il respectam pe Titu Maiorescu si anevoie putem lasa sa treaca mult timp fara sa il recitim pe Caragiale. Dar Eminescu este, pentru fiecare din noi, altceva. El ne-a revelat alte zari si ne-a facut sa cunoastem altfel de lacrimi. El, si numai el, ne-a ajutat sa ne intelegem bataia inimei. El ne-a luminat intelesul si bucuria nenorocului de a fi roman.

III

Pentru noi, Eminescu nu e numai cel mai mare poet al nostru si cel mai stralucit geniu pe care l-a zamislit pamantul, apele si cerul romanesc. El este intr-un anumit fel, intruparea insasi a acestui cer si a acestui pamant, cu toate frumusetile, durerile si nadejdile crescute din ele. Noi, cei de aici, rupti de pamant si de neam regasim in el tot ce-am lasat in urma, de la vazduhul muntilor nostri si de la melancolia marii noastre, pana la cerul noptii romanesti si teiul inflorit al copilariilor noastre. Recitindu-l pe Eminescu, ne reintoarcem, ca intr-un dulce somn, la noi acasa. Intreg Universul nostru il avem in aceste zeci de pagini, pe care o mana harnica le-a tiparit si le imparte astazi in cele patru colturi ale lumii peste tot unde ne-a imprastiat pribegia. Pastrati-le bine; este tot ce ne-a ramas neintinat din apele, din cerul si din pamantul nostru romanesc.

Paris, Septembrie 1949

Postfaţă: Eminescu

Obscur, dar mai putin patetic, neamul romanesc simte ca si-a asigurat dreptul la “nemurire”, mai ales prin creatia lui Mihail Eminescu. Petrolul si aurul nostru pot intr’o zi, seca. Graul nostru poate fi facut sa creasca si aiurea. Si s’ar putea ca intr’o zi, nu prea indepartata, strategia mondiala sa sufere asemenea modificari, incat pozitia noastra de popor de granita sa-si piarda insemnatatea pe care o are de un secol incoace. Toate acestea s’ar putea intampla. Un singur lucru nu se mai poate intampla: disparitia poemelor lui Eminescu. Si cat timp va exista, undeva prin lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului romanesc a fost “proiectata in eternitate” prin versurile unui poet care a suferit toata viata de saracie, uneori chiar si de foame, si a murit, omorat de un nebun, intr’un ospiciu…Este o lectie de modestie pe care insasi istoria ne-o da, noua tuturor…

La 15 Ianuarie s’au implinit o suta douazeci si cinci de ani de la nasterea lui Mihail Eminescu. Romanii din exil au comemorat acest eveniment dupa puterile lor, pretutindeni unde i-a aruncat soarta: in Argentina, in Statele Unite, in Franta, sau in Germania si Austria.

Nu e deloc de mirare solidaritatea intregei emigratii romanesti in jurul lui Mihail Eminescu. Deasupra tuturor gloriilor efemere si desertaciunilor legate de patimile noastre omenesti, un singur punct ramane fix, neclatinat de nici o catastrofa istorica: geniul. Vechea Helada a pierit demult, dar geniul lui Homer, al lui Eschil sau al lui Platon a supravietuit tuturor naufragiilor si va supravietui chiar daca ultimul descendent al Greciei clasice va fi sters de pe suprafata pamantului. Lumea medievala a disparut demult din istorie, dar opera lui Dante continua sa nutreasca viata spirituala a milioane de cetitori, din toate colturile pamantului. Dramele lui Shakespeare vor fi tot atat de proaspete si tot atat de “adevarate” chiar cand istoria Angliei va fi uitata pana si de ultimii descendenti. Orice s’ar intampla cu neamul romanesc, oricate dezastre si suferinte ne-au fost urzite de Dumnezeu, nici o armata din lume si nici o politie, cat ar fi ea de diabolica, nu va putea sterge Luceafarul lui Eminescu din mintea si din sufletul Romanilor.

In dragostea neamului romanesc pentru cel mai mare poet al sau, se desluseste setea de nemurirea a comunitatii intregi. Un neam supravietuieste nu numai prin istoria sa, ci prin creatiile sale. Daca vechea Helada n’ar fi avut decat istoria sa, si n’ar fi avut geniile ei dela Homer si pana la Plotin, astazi am fi stiut despre Heleni cam tot atata cat stim despre Sciti, Elamiti sau Iliri; adica atata cat suntem obligati sa invatam la scoala (evident, presupunand ca, fara patrimoniul spiritual Helen, ar mai fi fost posibil sistemul european de educatie, ceeace e cu totul improbabil). Istoria este prin definitie devenire, transformare continua, in cele din urma desertaciune. Zadarnic incearca un rege sau un despot sa-si cladeasca Statul pentru eternitate. O forma istorica, chiar daca ar fi perfecta, este totdeauna precara: dureaza un anumit numar de ani, sau de decenii, si apoi lasa locul unei alte forme istorice. Nici un fel de “eternitate” nu este ingaduita organismelor politice si sociale. Singura “eternitate” acceptata de istorie este aceea a creatiilor spirituale. Care, bine inteles, reflecteaza si specificul national al gintei creatorului si momentul istoric in care a vietuit acesta; le reflecteaza si, am spune, le proiecteaza in “eternitate”. Patetica lupta a Heladei cu Persii este actuala pentru lumea moderna, pentru ca a cantat-o Eschil. Au mai fost si alte invazii, de o parte si de alta a Marii Egee, dar despre ele stim foarte putin, pentru ca n’a existat un Eschil care sa le scoata din istorie si sa le fixeze in “eternitate”.

Mircea ELIADE

15 Ianuarie 1975 – Ziarul America – an 69, nr. 11, Detroit/ Michigan

5 Comments

 1. Iubitul nostru Eminescu
  A pogorat dumnezeiescu
  Si a cladit pe Duhul Sfant
  O Catedrala pe Pamant.
  O Catedrala peste frati
  Pe-o culme-nalta din Carpati.
  Si din samanta vorbii cea strabuna
  A ctitorit Limba Romana.
  Cu care se inchina mirii
  Pe cararile iubirii,
  Toti indragostitii lumii
  Coplesiti in fata humii
  Frumusetilor din oamneni,
  Cei pe care sa-i asameni
  Doar cu ingerii din Ceruri.
  Printre fel de fel de feluri
  De minuni in miezul Firii
  Cu darul dumnezeirii.

 2. D.M.

  Superb articol! Probabil ca Mircea Eliade a caracterizat “timpul” lui Eminescu mai bine ca toti.🌳

 3. M

  Luceafarul este o poezie demonica!
  Eliade prin faptul ca a scris “Istoria religiilor” a contribuit la erezia ecumenismului pentru ca este scrisa dintr-un atare punct de vedere, iar indianismul sau a provocat mii de tineri sa practice yoga si sa se rataceasca si chiar sa-si piarda sufletele!
  Cred ca trebuie sa privim dincolo de intelectualitate in spiritul fiecaruia dintre ei pentru ca indivizii, nu le pot spune oameni din acest punct de vedere, pot fi inzestrati cu o inteligenta sclipitoare dar lipsita de intelepciune.

 4. M

  Idolatria/idolatrizarea este si ea frecventa!

 5. Poezie demonica in sens de diavol?.Frumusetea spirituala a Universului nu implica demoni.Doar imaginatia poetica,a creat imaginea demonica a frumusetilor lumii.Nici Lermontov in poemul sau Demonul,care este mult mai aproate de imaginea raului ,decat in Luceafarul lui Eminescu,nu l-a prezentat pe uriasul indragostit de frumusetile lumesti,omenesti,ca pe diavol.Iar filosofia Yoga si Aiurveda nu se indeparteaza de Dumnezeu,dupa cum multi parereisti,cei ce-si dau cu pararea,glasuesc.Studiul medicinei reprezinta incercarea oamenilor de al descoperii pe Dumnezeu.Asa cum am mai spus si cu alte ocazii,Dumnezeu nu a lasat un manual de anatomie pentru omenire ci i-a dat omului minte,creier pe care sa-l foloseasca,sa caute cai spre sanatatea sa.Medicina moderna,Yoga si Aiurveda reprezinta aceste cai de descoperire a dumezeiescului din oameni.Yoga si Aiurveda sant proceduri studiate cu foarte mare responsabilitate umana,nu impotriva Lui Dumnezeu,ci reprezinta chiar acte de Descoperire a minunatiilor dumnezeiesti aflate in constructia corpului uman.Dumnezeu l-a creat pe om pe scheletul Duhului Sfant.Medicina moderna,Yoga si Aiurveda se ocupa cu partea materiala a fiintei umane.Spiritul din strctura fiintei umane ramane la indemana credintei individului,credinta care duce,in toate cultele religioase,spre Creator,noi spunem Dumnezeu,altii spun Alah,altii spun zeul Buda,Yahve,de care se ocupa Religia.si Filozofia.Dar in intreg organismul uman exista o interepatrunderte a spiritualitatii cu materia organica,act ce da consistenta umana omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.