Fără categorie

Mita la vedere a primarului Iohannis

       Klaus Iohannis a primit cadou un BMW. Apoi altele! În 2007, anul în care Sibiul a fost […]

 

     Klaus Iohannis a primit cadou un BMW. Apoi altele!

În 2007, anul în care Sibiul a fost capitală culturală europeană, primarul Klaus Iohannis a primit spre folosință o limuzină germană, grație parteneriatului cu dealerul zonal al mărcii BMW. Acesta nu a fost decât începutul unei „colaborări” fructuoase între nemții de la Automobile Bavaria și neamțul de la primăria Sibiului. Iohannis a primit, rând pe rând, mai multe autoturisme de lux, unele chiar unice în țară și aduse pe comandă. Asta deși Primăria Sibiu plătea, încă din 2004, câte 6.000 de euro leasing pentru un Audi A6, destinat special edilului.

La sfârșitul lui 2007, dealerul auto a obținut autorizația pentru a-și construi o reprezentanță în Sibiu, după ce Klaus Iohannis a inițiat proiectul.

În plină pregătire pentru proiectul Sibiu – capitală culturală europeană, Primăria condusă de Iohannis a semnat un parteneriat cu reprezentantul Automobile Bavaria, SC Contempo SRL, prin care 15 autoturisme de lux au fost puse la dispoziția oaspeților de seamă ai orașului, iar edilul a primit și el o limuzină. Deși, potrivit presei locale, Klaus Iohannis a declarat că va renunța la automobil după ce se va încheia proiectul Sibiu – capitală culturală europeană, nu numai că nu s-a ținut de cuvânt, dar a primit, periodic, spre folosință, mai multe BMW-uri, de sute de mii de euro și unele chiar unice în țară.

Iohannis și-a ascuns beneficiile în spatele parteneriatului încheiat între Primăria pe care o conduce și dealerul auto, fiind singurul care conducea limuzinele date de BMW. Carburantul pentru autoturismele de lux a fost achitat din banii publici. În același timp, Primăria Sibiu plătea un leasing costisitor pentru un Audi A6, care stătea în garaj, fiindu-i destinat tot edilului. Prin primirea limuzinelor oferite de dealerul BMW, Klaus Iohannis a încălcat articolele de lege care interzic funcționarilor publici să accepte cadouri, servicii, invitații sau orice alt avantaj.

                                           Iohannis, peste lege

Art. 14., din Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcţionarilor publici, prevede că „Funcționarii publici nu trebuie să solicite sau să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitații sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, părinților, prietenilor sau persoanelor cu care au avut relații de afaceri sau de natură politică, care le pot influența imparțialitatea în exercitarea funcțiilor publice deținute sau pot constitui o recompensă în raport cu aceste funcții”.

Potrivit art. 147 din vechiul Cod Penal, „prin funcționar public se înțelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei entități dintre cele la care se referă art 145″. Acesta din urmă prevede că: „prin termenul public se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public”.

Actualul Cod Penal definește și el, în art. 175, termenul de „funcționar”: „persoana care exercită, permanent sau temporar, atribuţii care îi permit să ia decizii, să participe la luarea deciziilor sau să influenţeze luarea acestora în cadrul unei persoane juridice care desfăşoară o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat. De asemenea, este considerat funcţionar în sensul legii penale persoana care exercită o activitate pentru care a fost învestită de o autoritate publică şi care este supusă controlului acesteia”.

Totodată, decizia 1611/2011 a Curții Constituționale arată că „ţinând seama de sfera atribuţiunilor ce intră în competenţa primarului, care prin excelenţă au conotaţii de putere publică, apare justificată vocaţia primarului la calitatea de subiect activ pentru infracţiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul, precum şi pentru cele de corupţie. În caz contrar, se poate desprinde concluzia că primarul este deasupra legii, neputând fi cercetat şi pedepsit pentru săvârşirea unor infracţiuni care aduc atingere activităţilor de interes public, cum ar fi de exemplu cele de abuz în serviciu contra intereselor publice, de luare de mită, de primire de foloase necuvenite, de fals intelectual şi altele, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept”.

Un argument în plus care demonstrează că Iohannis a primit el însuși limuzinele este chiar un articol publicat pe blogul dealerului BMW, în care este pomenit doar numele edilului ca fiind adevăratul beneficiar al mașinilor, și nu cel al Primăriei Sibiu: „După ce a participat la evenimentul de lansare a noului model în luna martie a acestui an, Primarul Klaus Johannis a primit un BMW Seria 5 prin dealerul BMW – Contempo Cars Sibiu – ce face parte din reţeaua Automobile Bavaria Group, cel mai mare dealer BMW din Europa de Est şi Centrală”.

                           Edilul din Sibiu, stăpânul cailor putere

Printre cele mai puternice mașini pe care Iohannis le-a primit de la Contempo Cars se numără: BMW 730i, BMW 750i, BMW X5 3.0i. În 2010, edilul și-a ales, după cum apare chiar într-un comunicat al firmei, un BMW Seria 5 cu pachet M, varianta 550i – motorizare 4.4 l, 407 cp şi tracțiune integrală xDrive, a cărui valoare depășește 100.000 euro și care consumă peste 13 litri în oraș.

În doar 4,4 secunde Iohannis poate ajunge la 100 km la oră. Când a primit mașina, edilul era singurul român care conducea un astfel de model.

                                 Recompensa pentru BMW

La sfârșitul anului 2007, Consiliul Local al Municipiului Sibiu a adoptat, în unanimitate, „proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism PUD – Construire reprezentanță BMW în Sibiu, zona industrială Vest, beneficiar SC CONTEMPO SRL Săcele, jud. Braşov. Inițiatorul proiectului a fost chiar primarul Klaus Werner Iohannis.

Firma este deținută de Werner Schmidt și Michael Horst Schmidt. Cei doi dețin și compania Contempo Cars Sibiu, înființată în 2008, cea prin care, practic, i-au dat mașinile lui Klaus Iohannis.

Michael Schmidt este implicat în mai multe afaceri în țara noastră, majoritatea în domeniile auto și asigurări. Potrivit informațiilor apărute în presă, Michael a fost asociat cu Daniel Dăianu în firma Protector-Broker de Asigurare SRL. Un alt partener de afaceri al acestuia a fost Valeriu Șerban Romulus Patriciu, fratele lui Dinu Patriciu.

                                                                                Sursa: Ziua News, 11.06.2014

                                   Addenda „Justițiarul”

Michael Schmidt, patronul firmei Automobile Bavariaa devenit sponsorul lui Klaus Iohannis începând cu anul 2007, când cu evenimentul „Sibiu – Capitală culturală a Europei”, acesta oferind ultimele modele de autoturism BMW, cele mai luxoase şi mai scumpe, pentru folosinţa personală a primarului sibian. Cu toate eforturile de a da un aspect de legalitate acestei şpăgi, printr-un contract de comodat între dealerul auto şi Primăria Sibiu, toată afacerea se vedea de la o poştă că este o mită mascată.

Nu am mai auzit de politicieni care să facă reclamă unor mărci de autoturisme prin propria imagine, explicaţie pe care a încercat să o inducă opiniei publice presa sibiană pentru folosirea gratuită a limuzinelor BMW de către Iohannis, acest soi de publicitate fiind în exclusivitate pentru actori şi sportivi cunoscuţi! Iohannis s-a revanșat prin construirea unui sens giratoriu amplasat nepotrivit, ca să ușureze accesul la reprezentanța Automobile Bavaria din Sibiu, în zona aeroportului, sufocând patru benzi de circulație, giratoriul respectiv fiind și cauza a cel puțin două accidente mortale. Susţinerea financiară a lui Schmidt a continuat mai abitir în anul electoral 2014, când candidatul Iohannis a şi locuit într-un apartament din Bucureşti al omului de afaceri german.

Veronica Usatîi și soțul ei, Michael Schmidt, cetățean german, patronul firmei Automobile Bavaria și bun prieten al lui Klaus Iohannis. Click pe foto pentru mărire!

Cârnatul din fotografie este omul de afaceri Michael Schmidt, cetățean german, patronul firmei Automobile Bavaria și bun prieten al lui Klaus Iohannis. Între cei doi este nu doar o prietenie ci şi o relaţie de afaceri: Automobile Bavaria a pus la dispoziţie primăriei din Sibiu numeroase limuzine spre folosința exclusivă a lui Iohannis, începând cu anul 2007, în cadrul unui contract de comodat. Abia în iunie 2014, Iohannis a întrerupt contractul cu Automobile Bavaria, dar nu şi prietenia cu Schmidt, în a cărui apartament de lux din București a locuit în timpul precampaniei electorale si a celei electorale din anul 2014.

Michael Schmidt este căsătorit cu o frumoasa basarabeancă, fost angajată a companiei rusești Lukoil, Usatîi Veronica, strângătoare ca furnica, sora lui Renato Usatîi, cel mai aprig antiromân din Republica Moldova, agent FSB toxic și virulent, liderul Partidului Nostru din Moldova, partid prorus și antiromânesc. Cu siguranță, o căsătorie din dragoste, doar se vede pe chipurile celor doi soți în fotografia de mai sus!

Același Michael Schmidt, cu prietenul său Iohannis devenit președintele României, și-a plasat angajatul firmei sale, Wolff Werner-Wilhelm – director în cadrul firmei Automobile Bavaria, compania condusa de  Schmidt, ca director general la TAROM în noiembrie 2017, unde a activat până în martie 2019, deci un an și patru luni – cât era stagiul militar pe vremea lui Ceaușescu! –, fără mari performanţe, dar remunerat lunar cu 10.000 de euro.

                                                                                                         Marius Albin MARINESCU

Citiți și Acei nemți minunați și mașinile lor amăgitoare

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.