Tribuna democratiei

“Moarte conspiraţioniştilor!”

Ca și dumneavoastră, aud tot mai des cuvântul ”conspiraționist”. Ne invadează din discursurile bombastice ale politicienilor, e captat de microfoanele […]

Ca și dumneavoastră, aud tot mai des cuvântul ”conspiraționist”. Ne invadează din discursurile bombastice ale politicienilor, e captat de microfoanele abil ascunse sub veșmintele de firmă ale prezentatoarelor de știri și se revarsă agresiv din difuzoarele televizoarelor aflate în casa fiecăruia dintre noi.

Deși a ajuns la modă în România, ”Conspiraționist” este un cuvânt care nu există în DEX. Nu este românesc. El se alătură celorlalte ”neologisme” (carantinare, vaccinist, virusosceptic, coronasceptic, vaccinosceptic,  antivaccinist, political correctness etc) care abundă de când am descoperit că soarele răsare de la apus iar nenorocirile sosesc numai dinspre est, ba chiar din orientul îndepărtat, tropăind cu virușii în desagă pe drumul odată benefic al mătăsii.

Mai complicat este că, întrucât cuvântul despre care discutăm nu făcea parte din dicționarul matern, fiecare pricepe ce vrea, sau ce poate, atunci când îl aude. De cele mai multe ori, neînțelegându-i exact sensul, unii îl folosesc pentru a transmite celorlalți ceea ce își închipuie ei că ar fi ăla conspiraționist, chiar dacă substanța spuselor lor nu are nicio legătură cu realitatea. Este motivul pentru care acest cuvânt, inventat de noii noștri îndrumători spirituali televizați, ne cutremură urechile în cele mai năstrușnice situații.

Cine sunt ei, conspiraționiștii?

Conspiraționiștii sunt de mai multe feluri. Niciunul nu seamănă cu altul. Totul depinde de poziția socială, etică sau spirituală, pe care se află acela care îl descoperă pe conspiraționist.

Pentru politicianul instalat comod în fotoliul cald și matlasat cu abundența financiară al puterii, ești conspiraționist atunci când, pe baza experienței tale de viață, nu mai crezi în promisiunile guvernanților sau refuzi să te supui necondiționat măsurilor (uneori aberante și excesiv punitive) emise pentru a ți se aduce un bine iluzoriu. Un bine pe care nu l-ai cerut, impus în numele tău, fără consultarea ta.

Pentru adepții fanatici ai incisivei religii impuse în numele zeului Noul Coronavirus, ești conspiraționist dacă îndrăznești să grăiești împotriva nenumăratelor sale percepte. Percepte care, în mod inutil, de mai bine de un an, ne transformă tuturor viața într-un chin. Pentru ei, pentru preoții practicanți ai noii religii, ajunge conspiraționist oricine își pune întrebări despre modul în care omenirea a ajuns în situația de a fi îngenunchiată de o gripă nu mult diferită de celelalte mii de gripe dinaintea ei. Încrâncenați în misiunea de a-și preamări zeul și de a-i pedepsi exemplar pe eretici, propăvăduitorii  Noului Coronavirus  au readus din uitare perceptul ”crede și nu cerceta”, apoi l-au lustruit și uns financiar îndeajuns pentru ca el să fi renăscut mai puternic decât era în evul mediu întunecat. În final, inventând noi legi, Ordonanțe Militare și Hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, l-au însoțit de o inchiziție de tip nou, înarmată cu întregul arsenal de ascultare și interceptare al secolului 21, pregătită să pedepsească orice urmă de îndoială cu privire la minunile acestui virus-zeu.

Pentru susținătorii ritului de sorginte bill-gateistă al ”Sfântului Vaccin”, al acestui apostol vindecător care sosește pe drumul dinspre soare-apune ascuns în dube frigorifice, gata porționat în doze ale sănătății, spre a ne izbăvi de toate necazurile și pentru a ne readuce pe făgașul vieții normale, ești conspiraționist dacă te îndoiești cumva de binele ascuns în seringă. Acel bine picurat în tine, direct și violent, prin acul de oțel al instrumentului de injectat.

Pentru alții, rătăcitori inconștienți printre zăpăcitoarele valuri ale oceanului de restricții și de sfaturi binevoitoare care îndeamnă la supușenie fără crâcneală, conspiraționistul este dușmanul ce trebuie nimicit. Ei văd în omul etichetat astfel un pericol concret pentru sănătatea publică și, în particular, o amenințare pentru viața fiecărui cetățean care are nefericirea de a-i fi în preajmă.

Ce a determinat apariția acestui nou cuvânt?

La o primă vedere, cuvântul conspiraționist pare a fi menit să înlocuiască, pentru a-i da o notă mai duioasă, expresia ”conspirator”. De ce s-a simțit nevoia de a înmuia sensul substantivului conspirator? Deoarece, pentru a numi pe cineva conspirator ar trebui să arăți concret care este conspirația la care participă, împotriva cui a fost îndreptată conspirația și care sunt scopurile ei. Un demers complicat și care asumă unele riscuri.

 ”Conspiraționist” nu impune astfel de obligații. El subînțelege că persoana numită astfel este adepta unor teorii, apreciate a fi ale conspirației, care sunt vag, foarte vag definite dar care sunt considerate a fi, oficial și în mod indiscutabil, dăunătoare pentru sănătatea publică sau politică a țării. Din câte am văzut și am simțit din plin, odată cu apariția din neant a acestui virus ciudat, sănătatea publică a ajuns de departe atributul esențial al noii societății în devenire. O societate în curs de plămădire prin Marea Resetare, prin eforturile reunite ale Big Pharma și cu sacii de bani investiți de marii bogătași ai lumii pentru ungerea mecanismului. Am atins deja stadiul în care, la comanda Big Pharma , conceptul de sănătate publică, contorsionat în favoarea colosului farmaceutic mondial, a devenit mai important decât oricare libertate democratică, mult peste ceea ce este înscris în Declarația Universală a Drepturilor Omului, Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene sau în Constituția României.  

Pe de altă parte, conspiraționistul chiar era necesar să apară. De ce? Fiindcă trebuia să primească un nume cei care se încăpățânează să caute, să descopere și să facă publice carențele sistemelor politice, economice sau financiare menite să schimbe realitatea în sensul dorit de marii manipulatori ai lumii. Prin acest joc de logică politică au apărut atât teoriile conspiraționiste cât și conspiraționiștii. Exemplele abundă. Cele mai multe ne vin din ”lumea bună”, de la cei care ne sunt modele, de la cei pe care (într-un fel sau altul) ni i-am ales stăpâni. La 4 ianuarie 2021 The Washington Post titra cu litere de-o șchioapă: ”Un grup alarmant de mare de conspiratori îl ajută pe Trump” Conspiratori sau conspiraționiști au fost cei care au argumentat că alegerile americane au fost furate. Conspiratori sau conspiraționiști au fost cei care au invadat Capitoliul. Conspiratori sau conspiraționiști sunt aceia care, inclusiv azi, pentru părerile contrare punctelor de vedere oficiale sunt urmăriți penal, hăituiți și pedepsiți exemplar de organele represive ale celei mai democratice țări din lume, țara unde libertatea cuvântului și libertatea de exprimare sunt declarate sfinte.

Ar trebui să ne mirăm apariția cuvântului ”conspiraționist”?

În mod sigur, nu. N-ar trebui să ne mire apariția de cuvinte noi în lexic din nevoia de a-i incrimina pe unii care nu sunt de acord cu cele spuse și promise de guvernanți. Acei guvernanți care și-au făcut un titlu de mândrie din a minți cetățeanul și a fura din puținul lui mințindu-l că o fac spre binele său.

N-ar trebui să ne mire și pentru că, alegerile au dovedit-o cu prisosință, milioane de români au ales ca partidele aflate azi la putere să-i conducă deși cunoșteau foarte bine atât amatorismul cât și impotența intelectuală și politică a componenților acestora. Pe ce s-or fi bazat acești alegători? Rămâne un mister.

Și, pentru că veni vorba despre mistere, este cât se poate de clar că enigma s-ar extinde chiar dacă am vota mâine. De ce? Deoarece, cu o îndârjire specifică numai celor cu creierul spălat, aceleași milioane de români, sau altele, ar vota aceleași formațiuni politice și aceiași politicieni pe care îi vedem întrecându-se acum în a ne nega istoria, distorsiona cultura, contorsiona educația generației viitoare, desființa acea parte a sistemului de sănătate destinată săracilor țării și vinde ceea ce a mai rămas viabil din prăpădita asta de țară.

Ați observat câtă satisfacție se revarsă din vocile oficiale atunci când se anunță îmbolnăvirea cu SARS Cov-2 a vreunuia dintre aceia care susțin că pandemia aceasta este manevrată politic și financiar de către cei interesați în a se îmbogăți peste noapte din durerea și frica săracilor planetei? Iată, ne spun vocile acelea, dovada că virusul nu doarme și nu iartă! Și, undeva în subsidiar, parcă se și aude, reverberând între Hotărâri de Guvern, Decizii și Ordonanțe Militare, strigătul oficial de luptă:  Moarte conspiraționiștilor!

Teo PALADE

6 Comments

 1. Cornel-Dan NICULAE

  Iar Klaus Iohannis se luptă şi el cu naţionalismul românesc „conspiraţionist“. Astfel,
  preş. Iohannis a spus personal în 27 ianuarie 2021 că România poartă „vina teribilă de a-şi fi asasinat proprii cetăţeni evrei şi romi“, când a cerut şi condamnarea neîntârziată a negaţioniştilor care „minimizează suferinţa victimelor“, adică cerea, evident, condamnarea celui care chiar atunci avea proces pe rol, aşteptând pronunţarea amânată a instanţei, colonelul Vasile Zărnescu, autorul lucrării „Holocaustul: gogoriţa diabolică“ (după intervenţia publică a lui Klaus, dl. Zărnescu a şi primit o condamnare de 13 luni închisoare cu amanare), căci, zicea Iohannis, „statul de drept se fragilizează cu fiecare întârziere a condamnării discursului negaţionist, cu fiecare teorie a conspiraţiei permisă a se rostogoli în spaţiul public, cu fiecare abdicare în faţa avalanşei de curente extremiste“.
  Ha! Ceea ce nu le convine lor ca opinie, mai ales adevărurile, deranjante când sunt spuse public, este „teorie a conspiraţiei“ şi le „fragilizează statul“: „Sintagma Teoria conspiraţiei este un termen inventat de CIA în 1964 pentru a-i discredita pe toţi cei care se îndoiesc de versiunea falsă a guvernului despre anumite evenimente…“ – Roger Stone, politician american conservator de marcă.

 2. maxtor

  @Cornel-Dan NICULAE
  -haida de,klauss vorbeste?
  mamicii si taticii aluia sunt prin germania,se poate face proba:
  -daca le fredonezi un cantecel nazist din copilaria lor aia incep sa tremure,sa planga si sa dea “heil hitler” cu mana de tavan!
  “vina teribilă”?!
  -il phoot in gat,maxtor nu are vina!
  “vina teribilă” a lui stefan cel mare-aia cu asiaticii,a lui mihai viteazul,a lui decebal-nu le am nici pe alea dar mi-ar fi placut,m-ar fi ONORAT!

 3. Maria

  Din punctul meu de vedere, atata timp cat stati pe net de despicat conspiratii in patru, iar in Romania nu se schimba nimic, chiar daca aveti dreptate, munca voastra este egala cu zero. Toata istoria au fost grupuri care le-au dezvaluit oamenilor din secretele ocultei. Oculta este tot bine merci, pentru ca, asa cum Massini i-a ras in nas lui Cezar Brad, in cartea ” Viitor cu cap de mort”, ei au in mana toate sforile cu care ne joaca, precum păpușarii isi joacă papusile pe scenă.
  Singura arma de care sforarii se tem este Lumina. Iar Lumina se dobandeste prin fapte, nu cu burta la soarele virtual de pe net. Chiar daca manipulati din spatele unor ONG-uri dubioase, docilii, empaticii care se implica activ in a ajuta cat pot de mult pe cei aflati in impas, de a curata Romania de gunoaie, sunt mult mai aproape de Dumnezeu decat cetele de tranca fleanca de pe net, care nu fac nimic, dar au pretentii sa-i respectăm.
  Omul e om…sfinteste locul in care traieste. Nu il spurca. Prea multi
  ” spurcaci” prin tara asta ca sa ne fie bine. Avem o țară. O tara se curăță si se pastreaza curata. Dumnezeu nu o sa vina in persoana, ca sa faca asta.

  • Cornel-Dan NICULAE

   Doamna Maria, elucubraţiile dumitale sunt egale cu a reproşa sfinţilor că nu se supun diavolilor, căci cei din urmă sunt oricum mai puternici, iar lumea este tot la fel. De partea cui eşti? Îmi pare mie că ceea ce faci este tot o „lucrare diavolească“, mascată. Ai atacat tot timpul Justiţiarul.ro şi citititorii săi cu diverse „argumente“ la fel de ceţoase cu cele de acum. Ajunsesei să îl şi blestemi de moarte pe dl. Marius Albin Marinescu, până ţi-a tăiat comentariile. Acum că săracul s-a dus, te-ai întors să împungi din nou şi… te rezemi în argumentaţie pe o ficţiune, precum este romanul „Viitor cu cap de mort“, care nu are baze reale (nu a existat, de exemplu, „Departamentul Zero“ al Securităţii, şi mai nimic din ce este scris acolo). În asemenea cărţi găseşti dumneata înţelegea lumii şi „Lumina“ despre care spui că lipseşte aici?
   Pe cine critici? Pe autorul articolului? Ai capacitatea să ştii când şi cum se schimbă lucrurile prin dezbatere şi informare? Vrei să spui că informarea este „spurcare“?
   Autorul articolul, domnul Teo Palade, este un specialist care a lucrat o viaţă în domeniul informaţiilor. Este general-maior în rezervă după ce a fost ofiţer de carieră specializat în „informaţii militare şi politica de apărare“. A fost ataşat militar, locţiitor al Şefului Direcţiei Informaţii Militare din Marele Stat Major; subsecretar de stat la Departamentul pentru Politica de Apărare din Ministerul Apărării Naţionale, şef cu rang de secretar de stat al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale din Guvernul României.
   Pe scurt, autorul (dl. general-maior Teo Palade) spune corect că azi, aceia care au păreri contrare punctelor de vedere oficiale, sunt acuzaţi pervers de către deţinătorii puterii ca fiind promotori ai „teoriei conspiraţiei“, pentru a putea fi denigraţi, ridiculizaţi şi chiar urmăriţi şi pedepsiţi de organele represive.
   Oare aţi înţeles, doamna Maria, cele spuse în acest articol? Aveţi această capacitate? O aveţi, dar vreţi să deturnaţi subiectul? Articolul nu prezintă o conspiraţie, ci denunţă folosirea abuzivă a termenului „conspiraţionist“.
   Doamna Maria, te adresezi celor către Justiţiarul.ro sau cititorilor acestuia cu acuza „staţi pe net de despicat conspiraţii în patru“, după care spui direct „cetele de tranca fleanca de pe net, care nu fac nimic“. Cine comunică (net-ul este doar un mijloc de comunicare, ca şi graiul direct), automat nu face nimic? Asta o poţi spune cu siguranţă doar despre dumneata (probabil aşa te cunoşti), căci nu poţi să şti cum sunt ceilalţi! VĂD CĂ STAI PE INTERNET, şi o faci de regulă atacând Justiţiarul.ro, probabil (sau, sub diverse nume, mai ataci şi în alte părţi, „stând pe net“).
   De ce nu îţi urmezi propria idee? Nu mai sta pe net, că poate stând eşti doar un „spurcaci“, cum singură zici.

 4. Nationalistul

  Doi istorici ai Holocaustului condamnați pentru defăimare în Polonia

  “Un tribunal din Varșovia a decis că doi istorici au pătat memoria unui sătean polonez într-o carte despre Holocaust și trebuie să-și ceară scuze. Totuși curtea nu a acordat despăgubirile cerute de reclamanți.

  Curtea a decis că Barbara Engelking și Jan Grabowski, autorii lucrării în două volume “Noapte fără sfârșit. Soarta evreilor din anumite județe ale Poloniei ocupate”, trebuie să-și ceară scuze pentru că au scris că Edward Malinowski a predat evrei nazistilor germani.

  “Decizia instanței nu trebuie să aibă un efect descurajator asupra cercetării academice. În opinia instanței, suma cerută de 100.000 de zloti (22.000 Euro) ar constitui un astfel de factor “, a motivat judecătoarea Ewa Jonczyk respingerea cererii de acordare a daunelor.

  Istorici polonezi și organizații evreiești, cum ar fi Memorialul Holocaustului Yad Vashem, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul ar putea submina libertatea de cercetare, iar Congresul Mondial Evreiesc s-a declarat “consternat” de hotărâre.

  “Nu există nicio îndoială că este un fel de efort de a crea un efect de îngheț, pentru a arăta cadrelor universitare că există probleme pe care nu merită să ne concentrăm”, a spus Engelking după decizie, împotriva căreia atât ea cât și Grabowski intenționează să facă apel.

  Decizie “absurdă și șocantă”

  “Eu cred că cei doi istorici polonezi ar trebui să ceară scuze evreilor sau urmașilor acelora pe care săteanul polonez i-a dat pe mâna naziștilor. Decizia pe fond a justiției poloneze este absurdă, șocantă și incompatibilă cu valorile unei țări membre în Uniunea Europeană!”, a comentat la RFI directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România, ‘Elie Wiesel’, Alexandru Florian.

  “Dar, nimic nou sub soare, ea se înscrie în trendul deschis de Ungaria lui Victor Orban la care s-au raliat cu repeziciune Polonia conservatoare și Bulgaria. Responsabilă de Holocaust este, în opinia lor, Germania nazistă, iar ceea ce urmează după virgula se ascunde sub preș: rolul populației locale sau al unor instituții ale administrației centrale și locale din cele trei țări.”, a adăugat el.

  Reclamanta în acest caz era nepoata lui Malinowski, în vârstă de 81 de ani, Filomena Leszczynska, iar procesul a fost finanțat de Liga Poloneză Împotriva Defăimării, care se opune afirmațiilor de implicare a polonezilor în uciderea evreilor în timpul Holocaustului.

  Avocatul lui Leszczynska, Monika Brzozowska-Pasieka, a susținut că Engelking și Grabowski nu au reușit să urmeze metodologia de cercetare corectă la scrierea cărții, o acuzație pe care Grabowski a negat-o.

  Controversă politică

  Aproape toți cei 3,2 milioane de evrei ai Poloniei au murit în mai mult de cinci ani de ocupație nazistă, reprezentând peste jumătate dintre evreii care au fost uciși în Holocaust. Alte trei milioane de cetățeni ne-evrei au murit, de asemenea, sub ocupația nazistă a Poloniei între 1939 și 1945.

  Unele cercetări sugerează că, în timp ce mii de polonezi și-au riscat viața pentru a-i ajuta pe evrei, mii de alții au participat, în același timp, la Holocaust. Mulți polonezi nu acceptă astfel de descoperiri.

  În 2018, reacția internațională a obligat partidul aflat la putere, Lege și Drepate (PiS), să renunțe la o lege care ar fi incriminat orice sugestie că Polonia ar avea vreo responsabilitate pentru atrocitățile naziste.

  După mai bine de șapte decenii, această controversă rămâne o problemă politică în Polonia, unde naționaliștii aflați la guvernare spun că studiile care arată complicitatea unor polonezi la uciderea evreilor de către Germania nazistă reprezintă o încercare de a dezonora o țară care a suferit imens în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”

  SURSA: https://www.rfi.ro/politica-130449-doi-istorici-ai-holocaustului-condamnati-pentru-defaimare-polonia

 5. Adi

  Am invatat multe din comentariile dumneavoastra, va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.