Colimator

Momeala senatorului Resmeriță

  În septembrie 1997 s-a dat startul sfârșitului mineritului  în România, și implicit și în Valea Jiului, prin „celebra” Ordonanță […]

 

În septembrie 1997 s-a dat startul sfârșitului mineritului  în România, și implicit și în Valea Jiului, prin „celebra” Ordonanță de urgență a Guverului nr. 22/1997, când peste 20 mii de angajați și-au pierdut locurile de muncă numai în Valea Jiului !  Disponibilizările au continuat și în următorii ani până au mai rămas în prezent circa 2500 de angajați din cei 55 mii care lucrau în urmă cu 22 de ani în mineritul Văii Jiului. Dezastrul produs de masivele disponibilizări nu a întârziat să apară, făcând ca Valea Jiului să revină la numele de „Valea Plângerii”.

Ultimele zvâcniri ale mineritului din această zonă se găsesc la cele două mine viabile (Livezeni și Vulcan)  care au mai rămas din cele 12 ce funcționau până la concedierile colective din anul 1997, an fatidic pentru mineritul Văii Jiului. Cu ajutorul politicienilor aflați la putere și aceste două mine vor fi închise, așa cum au fost închise și celelalte 10, prin diferite mijloace de ademenire precum și legea, inițiată de senatorul Resmeriță Cornel-Cristian, prin care se momesc minerii să se pensioneze chiar dacă au 15 ani în subteran și vârsta de 45 ani.

Acest senator, din lipsă de cunoaștere, inițiază o lege cu mari lipsuri de claritate privind unele elemente substanțiale în ceea ce privește calculul punctajului mediu anual și implicit al calculului pensiei, asta pentru că această lege nr. 135/2019, are următorul cuprins:

Articol unic – La articolul 56 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, litera a) a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

a) 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) sau 15 ani în locurile de muncă prevăzute la art.30 alin. (1) lit. a) în cazul în care activitatea ninieră încetează ca urmare a obligațiilor pe care și le asumă statul român în negocierile cu Comisia Europeană, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 20 ani.

Prin urmare, acestă lege, prin unicul său articol, se referă la dreptul de pensionare și pentru cei care au 15 ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) fără a preciza clar ce stagiu complet de cotizare ce se folosește, adică nu se precizează cum se calculează pensia celor care au 15 ani de subteran, la care cifră se împarte numărul de puncte realizate de asigurat, viitor pensionar.

Spun asta pentru că, persoanele care fac obiectul acestei legi, inițiată de senatorul Resmeriță, nu se încadrează la niciun alineat al art. 56 legea 263/2010 unde găsim stagiile complete de cotizare ce se folosesc  la calculul pensiilor, în funcție de anii realizați.

Așadar, calculul punctajului mediu anual nu are definit un parametru foarte important, stagiul complet de cotizare ! Ca atare este greu de precizat ce stagiu complet de cotizare va utiliza Casa Locală de Pensii, cel mai probabil va aștepta o nouă modificare a legii pentru că prin eventuale norme nu se poate adăuga la lege, normele având doar rolul de-a explicita modul de aplicare al legii ! În asemenea condiții este greu de estimat când această lege va produce efecte !

Prin urmare, dacă analizăm atent această lege inițiată de senatorul Resmeriță, cel care are pretenții ca legea să-i  poarte numele, putem să o numim mai degrabă „Momeala  senatorului Resmeriță”

                                                                                                             Petre LUNGOCI

Citiți și:

Răzmeriță împotriva senatorului Cornel-Cristian din clanul Resmeriță

Cazul primarului corupt Resmeriță din Lupeni… Mult v-a trebuit, domnilor procurori!

Resmerita, primarul cu nume predestinat, din Valea Jiului

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *