Investigatii

Mostenitorul lui Maor Zinger!

Obedientul consilier local Mihail Tarbã îi face jocurile imobiliare ale şefului de partid

Primăria municipiului Braşov a acordat de-a lungul timpului o serie de terenuri în intravilan unor firme pentru ca acestea să se extindă. Problema care însă sfidează bunul simţ dar si legea, priveşte modul preferenţial în care aceste firme sunt tratate de către aleşii locali (printre care şi prim-vicepreşedintele PD-L Braşov, Mihail Tarbă, aflat cel mai probabil într-un vădit conflict de interese, dar nu de partid), din perspectiva concesionării directe şi a redevenţei anuale pe care trebuie să o încaseze primăria, faţă restul. ">

<p style="text-align: left;"><strong>Obedientul consilier local Mihail Tarbã îi face jocurile imobiliare ale şefului de partid</strong></p>
<p>Primăria municipiului Braşov a acordat de-a lungul timpului o serie de terenuri în intravilan unor firme pentru ca acestea să se extindă. Problema care însă sfidează bunul simţ dar si legea, priveşte modul preferenţial în care aceste firme sunt tratate de către aleşii locali (printre care şi prim-vicepreşedintele PD-L Braşov, Mihail Tarbă, aflat cel mai probabil într-un vădit conflict de interese, dar nu de partid), din perspectiva concesionării directe şi a redevenţei anuale pe care trebuie să o încaseze primăria, faţă restul.

De exemplu, sponsorul din campania trecută a primarului Braşovului, George Scripcaru, Maor Zinger, a primit cu 57 euro cenţi terenuri ultracentrale, terenuri care au acum o valoare de piaţă de peste 1000 de euro metru pătrat. Tarbă s-a cadorisit sau a fost cadorisit asemănător cu niscaiva rezidenţiale şi hectare prin municipiu.

Jumătate de euro pe an pentru metrul pătrat intravilan

În urma unor raporturi de specialitate realizate de „experţii” primăriei ca urmare a unor adrese primite din partea firmelor SC Tivina SRL şi SC Prescom SRL de către deliberativul Primăriei Braşov, s-a acceptat concesionarea unor terenuri de 1.200 mp, respectiv 461,17 metrii pătraţi situaţi in intravilan pentru „extinderea unor construcţii existente”. Perioada pentru care au loc aceste concesiuni este de 49 de ani, conform adreselor către Consiliu Local cu numerele 59533 din martie 2005 şi  18081 din aceeaşi perioadă. Trebuie amintit că în ambele cazuri concesiunea s-a făcut, conform capitolului referitor la expunerea de motive din hotărârile promulgate la solicitarea firmelor amintite. Încredinţarea a fost directă, neexistând nici o licitaţie pentru acordarea acestor spaţii. Ceea ce însă provoacă stupoare este preţul pe care primăria îl va încasa din această concesiune. Respectiv modica sumă de 0,57 Euro pe metrul pătrat într-un an de zile. În timp ce, conform altor hotărâri ale forului deliberativ municipal, cei care doresc să aibă terenuri pentru acces de până la 10 metri pătraţi trebuie să achite o redevenţă anuală de cel puţin 10 ori mai mare decât firmele apropiate de primarul Scripcaru. Mai mult, SC TIVINA SRL aparţinând omului de afaceri Maor Zinger a obţinut încă 1,3 hectare de teren pentru un centru comercial. Suma solicitată de Consiliul Local şi aprobată de primarul Scripcarul, a fost de 0,75 euro metru pătrat pentru 25 de ani, conform HCL 40144.Interesant este că, pentru o altă firmă, aparţinând unui om de afaceri aflat în opoziţie, SCA COMIX  Braşov, s-a acordat prin HCL nr. 34129 dreptul de a fi cumpărate direct de către firma amintită a unor terenuri, similare ca valoare a celor oferite către SC TIVINA, cu preţul de 80 euro metrul pătrat. Totodată, chiar în centrul economic al Braşovului, mai exact pe strada Hărman, s-a oferit tot printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local ca un alt hectar de teren să fie acordat, tot fără nici o licitaţie, firmei ,,SC ORIART HOUSE SRL”, aparţinând lui… Maor Zinger. Ca haosul să fie perfect, în hotărâre apare că este vorba de 9.800 de metri pătraţi, iar în documentaţia făcută de o firmă de experţi se spune că este vorba de 10,21 hectare intravilan. Deci, dintr-o mişcare a mâinii, la solicitarea expresă a primarului Scripcaru, finanţatorul din campania electorală, Zinger, îşi trage o ditamai hardughia de clădire pe unul sau poate zece – nici cooperativa din consiliu local nu mai ştie ce votează – hectare intravilan.

Cam la fel, dar ceva mai recent, prim-vicepreşedintele PD-L Braşov, adică un consilier local democrat-liberal, care a ajuns şef la Pensii este şi el implicat în scandaluri imobiliare. Bineînţeles, că este vorba despre Mihail Tarbă, patron pe acte al RTT (Radio Televiziunea Transilvania) – este bine ştiut că patron de facto este însuşi primarele Scripcaru -,. a cărui avere estimată de gurile rele ar sări peste două-trei milioane de euro. Credem şi noi având în vedere ce datorie are omul numai către o anumită persoană fizică, aspect pe care îl vom dezvălui un pic mai jos.

În dauna tinerilor

În timp ce Primăria Braşov nu a oferit niciun petic de pământ tinerilor pentru construirea de locuinţe, chiar dacă acest lucru a figurat în programul electoral al primarului George Scripcaru, colegii de partid ai acestuia, au pus mâna pe hectare întregi în municipiul Braşov.

În campania electorală dinaintea alegerilor locale din 2004, George Scripcaru le promitea tinerilor fără locuinţă că le va da terenuri să-şi poată construi câte o casă. Au trecut cinci ani şi până acum nu a fost acordat niciun petic de pământ, pe motiv că nu sunt bani pentru introducerea utilităţilor. Astfel, terenurile au fost cedate apropiaţilor care au demarat construirea unor ansambluri rezidenţiale, cum este cazul în Răcădău. Sau al împroprietăririlor făcute la Institutul Cartofului, unde consilierul local PD-L Mihail Tarbă are vreo 16 ha. Există însă şi dovezi care demonstrează că Tarbă a solicitat construirea unui ansamblu pe strada Fânarilor.

Cel mai bogat consilier local îşi tine, însă, milioanele la saltea

Prim-vicepreşedinte PDL Braşov şi consilier local,Tarbă poate fi considerat cel mai avut şi plin de „mălai” ales al braşovenilor. Peste doua milioane de euro îi apar în declaraţia de avere, proveniţi din vânzarea unor terenuri în 2008. Dar, băiat simplu de la ţara şi temător pentru bănuţii lui, alege să-i ţină sub pernă, la saltea, prin ciorapi sau în chiloţi, pentru că nu se regăsesc şi în vreun cont bancar pe numele sau. După cum se vede…

Altfel, Tarbă este un mare artist al jongleriilor imobiliare, mai ales de când a devenit consilier iar partidul său controlează şi Braşovul. Printr-o astfel de şmecherie imobiliară şi-a tras PDL televiziune, cumpărând RTT de la PSD cu banii obţinuţi de Tarbă pe un teren plimbat şi spălat prin Consiliul Local până şi-a mărit valoarea de peste zece ori. De ceva vreme, cu sprijinul masiv al primarului şi al partidului, amuşină vârtos şi dă târcoale cu succes pe la preţioasele terenuri ale Institutului Cartofului.

Datorii pe măsura(?)

Totuşi, ceva i-a scăpat consilierului. Când şi-a reactualizat în 2009 declaraţia de avere, „conştiincios”, a trecut la datorii numai vreo 2.170.000 de euro către o persoană fizică, aspect pe care nu l-ar descoperi nici mama lu` mama lu` ANI (Agenţia Naţională de Integritate) nici dacă ar fi vrut. Noroc că are niscaiva vânzări-anterioare, cum e cutuma de partid, altfel nu l-am vedea pre bine. Nu de alta, dar, având în vedere că veniturile sale anuale din 2009 nu depăşesc 23.000 de RON, iar ale soţiei vreo 12.000, iar imobiliarele nu prea întrevăd să se dezvolte în acest an, şi, cu cei 30.000 de euro depozitaţi la bancă, omul ar fi puţin „mâncat”. De altfel, oricine ar fi fost sau s-ar fi declarat mort în atare condiţii. Noroc că e şi şef la Casa Judeţeană de Pensii, astfel încât, poate participa la „reforma statului” (eventual, beneficia), în fapt, la tăierile în carne vie din veniturile vârstnicilor.

Marius OLA

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *