Atitudini

Moțiunea de cenzură, regal de prostie și psihiatrie

  N-ai cum să nu te umfle râsul când parcurgi textul moțiunii de cenzură. Băieții ăștia care vor să conducă […]

 

N-ai cum să nu te umfle râsul când parcurgi textul moțiunii de cenzură. Băieții ăștia care vor să conducă țara sunt repetenți. Repetenți la logică, la limbă română și chiulangii la realitate. Vedeniile lor, exprimate într-un limbaj bolovănos în care până și ei s-au împiedicat deși capodopera prostiei le aparține, nu sunt pardonabile. Iar credibile nici atât. Să-i impuți Vioricăi Dăncilă că în urmă cu cinci ani, când nu era premier, Titus Corlățean i-a împiedicat pe români să voteze, este ca și cum nebunul i-ar spune psihiatrului că, la alegeri, Stalin a furat urnele din salon și i le-a predat lui Kelemen Hunor, ca să piardă turcii bătălia de la Rovine.

Ce-ar putea face medicul într-o situație ca asta? Pacientul are momente de extaz când înoată cu știucile în cadă, când cântă Traviata doar pocnind din degete și când îl aude pe Iohannis vorbind la telefon cu Calea Lactee. Nu e violent, numai că nu acceptă ca Ludovic Orban să mai joace în Lacul lebedelor dacă nu strigă „Cavalerie, pentru cucerirea cetății, înainte!” Este exact momentul în care psihiatrul îi spune „Perfect! Bagă moțiune de cenzura”.

                                    De ce vă „grăbit”?

Cum să nu dai în hohote când găsești scris „Doamna Prim-ministru, din păcate, nu vă dezminteți și, în loc să va dați demisia și să va cereți scuze românilor pentru atentatul la democrație pe care l-ați dirijat, ați considerat de cuviință să sfidați pe toată lumea”? Nu vă ce? Nu va dezminteți? Aoleu! După care gramatică? Aia penelista, în care se poate spune și „Doamna Prim-ministru, de ce nu vă simteți să plecați de la guvernare?” Conjugarea a patra devine a treia în raport de cum pronunță Iohannis „justițea” sau „trebă”? E cam același drac. Nu spun că Viorică Dăncilă ar fi o expertă în limbă română, le-a avut și ea pe ale ei care au stârnit râsul sau revoltă, dar să apari cu asemenea violuri gramaticale e un atentat la inteligență nației și pudoarea Academiei Române. Dacă moțiunea ar fi fost recitată în vreo toaletă din Parlament, mai treacă-meargă. Mai au și partidele momente de constipație intelectuală și trebuie să-și screamă verbele, dar să apari cu ea în văzul țării și să o citești aidoma scrierii, e de pomină. Voi vreți să conduceți România, băieți? Da’ de ce vă „grăbit”?

                                  Despre ce e vorba?

Textul moțiunii e un amestec de palpitații și ifose de partid. Dacă ar fi fost un referendum pe tema fără inculți în funcții publice cred că lucrurile ar fi arătat altfel. Dragnea fiind la pușcarie, acum Dăncilă e de vină. De vină pentru că românii din diaspora n-au putut vota, de vina pentru inflație, pentru dezastrul din economie, din Justiție, pentru tot ceea ce li se pare partidelor din opoziție și nu prea există. Dăncilă e de vina pentru lipsă infrastructurii, a spitalelor, a școlilor și grădinițelor promise.

Nu e nicio deosebire între eternele tânguiri prezidențiale și conținutul moțiunii. Cine de la cine a copiat cuvânt cu cuvânt? Exact în ziua depunerii ei, Iohannis perora din nou pe aceeași temă. Omul asta nu se plictisește niciodată să recite aceeași poezie pe care, se vede, nu o poate învață pe de rost? Mereu o citește de pe hârtie. E adevărat că nu stăm prea bine la drumuri, dar mă întreb și eu, ca neștiutorul, câtă vreme a fost ministru la Transporturi, Ludovic Orban a construit măcar o poteca? Una pe care să se plimbe cu mașină primită de la Nelu Iordache, un pic pușcăriaș, un pic denunțător și de restul băgător de seamă la șpăgi și la poalele Elenei Udrea?

                            Populism deșănțat și ipocrizie

Ați destabilizat întreagă arhitectură constituțională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituțiilor constituționale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenți și servili.”, zice un pasaj din moțiune. Frumoase cuvinte, alese că să dea bine în față populimii. Le-am citit de câteva ori și mi-am dat seamă că, de fapt, nu au ce caută acolo. Cred că au încurcat hârtiile. Nu sunt reproșuri ce pot fi aduse Vioricai Dăncilă și miniștrilor ei, ci lui Klaus Iohannis.

Cine a călcat în picioare Constituția, transformând-o într-o anexa în care își ține peria de lustruit pantofii? Cine și-a bătut joc de națiune când a trebuit să semneze demiterea Laurei Codruța Kovesi? Viorică Dăncilă? Cine a pus, pe blat, presiuni asupra Curții Constituționale când se încerca eliminarea judecătorului Petre Lăzăroiu? Tot Dăncilă? Cine a ridicat în rang servilii? Pe Livia Stanciu, fosta șefă a Înaltei Curți de Casație, cine a impus-o la Curtea Constituțională? Incompetenții din guvernul Dăncilă? În fine, n-are rost să ne ambalăm pentru o coțcărie la care participă toată turmă de patrioți pârâți, care au o singură preocupare: puterea. Ceva-ceva îmi spune că moțiunea nu va trece. Iar atunci, dintr-o minimă decență, opoziția ar trebuie să depună o altă moțiune. De data asta chiar împotriva ei, pentru populism deșănțat și ipocrizie. Să vă„simteți bine”, băieți!

                                                                                                                        Valentin BOERU

Sursa: NAȚIONAL

1 Comment

  1. gigimutu

    Ha ha,

    pai penele plus usere plus toti care vor vota mo(r)tiunea sunt dancila reloaded, cateodata sunt mai tembeli decat prim ministreasa, dupa cum o dovedeste si acest simulacru de motiune, se vede clar ca nici nu vor acesti tovarasi sa treaca motiunea, ei fac numai gargara ieftina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *