Puncte de vedere

Ne întoarcem în interbelic?

  Acum că am scăpat de partidul din buzunarul de la spate al lui Traian Băsescu, PMP, o mică adunătură […]

 

Acum că am scăpat de partidul din buzunarul de la spate al lui Traian Băsescu, PMP, o mică adunătură de oportunişti, şi că Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu au fost trimişi prematur la pensie, împreună cu colegii lor, să vedem cu ce am rămas în Parlament. (Mihai Tudose: „Îmi pare rău pentru Tăriceanu, a supravieţuit la cinci căsătorii şi l-a omorât Ponta” – Antena 3, 7.12. 2020, apud Bogdan Tiberiu Iacob FB)

Ce fel de partide s-au salvat vremelnic în Parlament ? Avem un partid neomarxist, soroşist, de fabricaţie locală pe patent occidental, USR, care reprezintă un bun canal de negociere, o curea de transmisie cu Partidul Democrat din SUA dacă Joe Biden câştigă alegerile. USR este util şi în relaţia franco-română dacă Emmanuel Macron şi partidul său, LREM, vor reuşi să se menţină la putere după 2021 (cel mai prost an pentru toată lumea din 1930 încoace). În oglindă cu partidul neomarxist (USR) avem, iată, şi un partid neolegionar, AUR.

Marea surpriză AUR pentru „public” nu e chiar o surpriză pentru Statul Profund băştinaş, care anticipează încă o posibilă victorie a lui Donald Trump în alegeri. Alegerile americane încă se joacă, pentru Donald Trump au votat cca 74 de milioane, iar naţionalismul şi suveranismul în SUA sunt în continuă creştere. AUR poate fi un bun canal de comunicare cu Partidul Republican şi cu o eventuală nouă echipă Trump. Pe de altă parte, având în vedere creşterea naţionalismului, suveranismului şi populismului în toată Europa, AUR poate fi util şi în alte dialoguri, cum ar fi cele cu Ungaria, Polonia, dar şi cu Italia lui Matteo Salvini. Ipoteza că AUR ar fi un partid de inspiraţie rusă sau chineză nu pare deloc serioasă. Statul Profund autohton a reuşit, în sfârşit, să fabrice în viteză un partid neaoş, de data asta mult mai aproape de partidul legionar decât de încercările aproximative care au fost PUNR şi România Mare.

„Pentru noi începe un război ideologic al cărui deznodământ va sta în înlăturarea actualei clase politice. În patru ani vom disloca partidele din Parlament. Vom schimba figurile, vom primeni limba, vom aduce bucuria de a fi români. Vom regăsi gustul mistic de a fi creştini în umbra oricărei catapetesme din bisericile din ţară. Vom recăpăta căldura pe care ne-o dă gândul de a fi una în virtutea apartenenţei la un neam. Vom aduce exaltarea de a fi parte dintr-un întreg numit România.” (Sorin Lavric – „De murit, murim cu toţii. Nu e păcat să nu ne dăruim României?”, QMagazine, 7.12.2020).

Toţi cei care l-au citit pe Sorin Lavric – scriitor, filosof, eseist, senator AUR de Neamţ – în textul de mai sus au simţit un puternic fior legionar. E doar un frison literar sau mai mult decât atât ? În cel mult un an vom fi, probabil, lămuriţi. Dacă se vor organiza alegeri anticipate în 2021, din cauza crizei economice, a pandemiei, a instabilităţii politice, AUR poate deveni chiar primul partid politic din România. Cu Călin Georgescu, Florian Colceag, Ovidiu Hurduzeu, Sorin Lavric, Andrei-Emil Dîrlău (teolog şi filosof), AUR are deja un nucleu politico-ideologic fără concurenţă în celelalte partide. Şi, probabil, or mai fi şi alţii.

Despre PSD şi PNL, două partide-sistem, unul pretins de stânga, socialist sau neocomunist, celălalt pretins de dreapta, zis liberal şi pseudopopulist, nu prea mai sunt multe de spus. Amândouă partide „oportuniste” (în sensul lui D. Gusti), corupte, compuse din incompetenţi şi oricând potenţial penali, PSD şi PNL par să se afle la final de carieră deşi au fiecare acum cca 30 % din Parlament. Ambele sunt recesiv comuniste şi ne-au făcut o tranziţie mizerabilă. Celelalte două partide, astăzi doar pe locurile trei şi patru, USR şi AUR, le pot marginaliza uşor la un nou scrutin, în mijlocul unei mari crize. UDMR continuă să fie singurul partid etnic din Europa, o altă aberaţie care nu poate dura veşnic.

Criza economică devastatoare care se anunţă pentru 2021, de ce nu şi pentru 2022?, îl poate confirma pe Sorin Lavric („În patru ani vom disloca partidele din Parlament” – vezi citatul de mai sus) – o predicţie care se poate împlini, de fapt, mult mai repede. Şi copia ratată a lui Carol al II-lea, Klaus Iohannis, riscă, la rândul său, să fie dislocată c-un drum. Ne întoarcem iar în interbelic, cum ne-am mai întors de câteva ori, şi în anii ’60, şi în anii ’90, şi chiar după 2004 ? Criza în curs pare să o repete în mai grav pe cea din 1929-1933, condiţiile ar fi deci reunite…

                                                                                                 Petru ROMOȘAN

11 Comments

  1. Maria

    Istoria se repeta…Ce credeati? Atata timp cat nu ne invatam lectiile ca popor, istoria se va repeta. Amintiti-va ce spunea Iisus si o sa intelegeti de ce poporul roman este in bucla de timp. Unde vedeti voi Iubire in Romania? E mai degraba luptă pt ciolan si mult Ego. Unde este Ego, Dumnezeu nu are ce cauta.

  2. bali

    Nu ne putem intoarce in “interbelic” pen’ca, Ghiolbanis, spre deosebire de priapicul Carol 2, n-are ce sa beleasca.

  3. Cetățean responsabil

    Domnule Petru ROMOȘAN, ce ușor și repede puneți etichete. „În oglindă cu partidul neomarxist (USR) avem, iată, și un partid neolegionar, AUR.” Sunt mai vocali, căci altfel cum s-ar fi remarcat. „Mai radicali” cum spune liderul lor. Dar până la legionari e cale lungă. Recunoști că trebuie să le acordăm timp și șansă pentru a se afirma, „În cel mult un an vom fi, probabil, lămuriți.” Așa că mai ușor cu punerea etichetelor, văd că vă înmulțiți cei ce puneți etichete, ca ciupercile după ploaie.

  4. gheorghe

    “Dacă se vor organiza alegeri anticipate în 2021, din cauza crizei economice, a pandemiei, a instabilităţii politice, AUR poate deveni chiar primul partid politic din România.”

    Singura “parere” care este rationala intr-un articol plim de frici, ipoteze paguboase si nelamuriri personale…

  5. Dr Copy Paste

    ”Președintele trebuie să fie mediator, nu un competitor electoral. Iohannis numește, din nou, guvernul lui, după ce a pierdut alegerile, a mințit că avem vaccinul, că vin miliardele de euro?”, a declarat revoltat Simion, completând ”Eu nu înțeleg de ce PSD nu inițiază suspendarea președintelui”.
    Simion a spus ferm: ”Mai stau o săptămână, două, și dacă nu o inițiază, o să o inițiem noi – românii ne-au cerut suspendarea lui”.

    Asta pentru că, în conformitate cu Art. 95 ”Suspendarea din funcţie a Preşedintelui României” din Constituție, ”Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui”.

  6. Dr Copy Paste

    AUR nu e un partid de marionete. Nu avem pe nimeni în spate. În patru ani, alături de George Simion, Claudiu Târziu, Cristian David, Marius Lulea, Andrei Dîrlău, Ovidiu Hurduzeu şi încă o cohortă lângă ei, vom sparge paradigma obedienţei parlamentare.

    RIDICĂM ROMÂNIA SAU O PRĂBUŞIM PE SPEZELE UNOR AMBIŢII EFEMERE?
    Îi rog pe intelectualii de dreapta, adversari până de curând în aceste alegeri, a căror decepţie după alegeri le-o înţeleg, să-şi revină de pe urma şocului şi să privească la viitor. Vreţi o Dreaptă unită care să dreneze mlaştina castei politice? Puteţi să ieşiţi din amărăciunea unei dezamăgiri de moment spre a pune umărul la o renaştere în spirit?

    Voi, Mihai Neamţu, Mircea Platon, Adrian Papahagi, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Radu Paraschivescu, puteţi fi lângă noi, pentru binele României? Voi, Pompiliu Diplan, Iulian Capsali, Răzvan Codrescu, Răzvan Bucuroiu şi toţi oamenii de dreapta, pe care vă am la suflet fiindcă suntem din aceeaşi stirpe, puteţi să intraţi într-o mişcare menită a schimba din temelii falanga politică? SORIN LAVRIC

  7. Nea Gheorghe De La Tara

    Mihai Neamţu, Mircea Platon, Adrian Papahagi, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Radu Paraschivescu pe care-i Sorin Lavric cheama la sinul AUR sint recrutati demult. Teodor Baconschi, ambasador si ministru basist, Catalin Avramescu, ambasador basist, la fel ca si ceilalti pseudointelectuali se inchina la alta biserica, biserica lui Soros. Sorin Lavric e inocent sau naiv?

  8. Nu uita ca esti roman

    Nu cred ca aveti inca curajul sa scrieti de rostul unul general care a mai incalcat legea odata, in postura de vasal al americanilor.

  9. Ciuca a distrus armata romana ,armata ,,mea ”cum spune iohannis Militarii au niste cladiri darapanate ,echipamentul este deteriorat ,au haine ferfenita Gradele se acorde dupa cum vrea Ciuca dar a dat 3miliarde de dolari la americani pe avioanele din capul sau A facut la nivel de armata exact cum a facut Iohannis la nivel de taraArticolul pe larg l am citit chiar aici in ,,justitiarul”singurul ziar care are sange in instalatie

  10. Am scapat de Basescu dar am scapat si de imbaxitul ala puturos TOMAC tolomac jigodie perversa care are limba otravita Du te naibii tolomac cu tot cu jivinele tale

  11. Ion

    Un partid care se declară de dreapta nu poate fi neomarxist fiind doua noțiuni politice incompatibile …se pare ca deocamdata numai psd poate prezenta persoane competente in domeniul lor de activitate…pentru alegeri anticipate ar fi necesar ca adeziunea renunte la mandatele lor ceea ce pare imposibil..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.