Abuzuri

Structura poliției politice ocrotită: Noaptea, ca hoții, guvernul Orban a trecut la secret absolvenții Academiei SRI

  Decizia de creare a unui registru matricol unic special pentru Academia SRI este mizerabilă și lipsită de sens. Timp […]

 

Decizia de creare a unui registru matricol unic special pentru Academia SRI este mizerabilă și lipsită de sens. Timp de 30 de ani nu a fost nicio problemă ca absolvenții de licență, de masterat și de doctorat de la Academia SRI să fie trecuți în același registru cu toți ceilalți absolvenți. Acum este. Și nu mă miră deloc.

Acum, după aproape cinci ani de scandaluri despre diplomele postdoctorale date unor politicieni care nici măcar nu au trecut o dată pe la Colegiul Național de Informații al SRI – vezi cazul Eugen Orlando Teodorovici -, sau scandalurile legate de cele 45 de teze de doctorat plagiate din totalul de 85 de teze susținute la Academia SRI, s-a găsit soluția ca presa să nu își mai bage coada printre matrapazlâcurile de acolo: își crează registru matricol paralel.

Și, desigur, asta nu se putea face decât cu largul concurs al clasei politice. Nu cred că trebuie să mire pe nimeni că ministrul Educației Monica Cristina Anisie a propus o asemenea ordonanță de urgență – chiar așa, care e urgența? – iar premierul Ludovic Orban a acceptat-o, în final pe 27 decembrie, noaptea ca hoții, când lumea e preocupată de sarmale și cârnați. Până la urmă directorul SRI este un fost membru al Partidului Național Liberal, iar această prevedere care opacizează învățământul universitar este luată de guvernul PNL.

Klaus Iohannis, alături de directorul SRI, Eduard Hellvig, la Academia Naţională de Informaţii a SRI pentru festivitatea de absolvire a studiilor universitare de licenţă a promoţiei „SRI – 25 de ani” (30 iulie 2015): „Aveţi datoria de a furniza cunoaştere liderilor şi factorilor strategici care vor ghida România…” (Foto și text „Justițiarul”)

Ce-i drept, a fost nevoie ca SRI-ul să aștepte ceva pentru a promova această prevedere, iar pentru mine nu e de mirare faptul că această decizie este luată de ministrul Educației înainte de adoptarea unui Cod Național de Etică, înainte să fie numită componența unui nou Consiliu Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, care, apropo, a demisionat acum vreo două luni în bloc, dar despre care nu vedeți știri în presă, sau înaintea unui audit real al sistemului doctoral din România. Dar, na, secretizarea cerută de Academia SRI e mai importantă și e chiar urgentă?!

Și dacă SRI-ul tot nu vrea ca cineva să afle cine sunt absolvenții Academiei SRI răscolind prin registrul matricol unic, a făcut SRI-ul ceva împotriva profesorilor care în urmă cu câțiva ani obligau masteranzii de la masterul profesional al Academiei SRI să scrie referate pe care mai apoi le publicau în cărți pe care se treceau coordonatori pentru a-și crea operă și punctaje pentru raportările academice? A depus cumva vreo plângere penală împotriva lor pentru divulgarea identității unor ofițeri acoperiți?

Și ca să nu fac două drumuri, că tot sunt la capitolul întrebări publice, i-a dat SRI-ul în judecată pe cei cărora li s-au retras titlurile de doctor pentru a li se anula și diplomele, așa cum prevede legea adoptată în vară sau Departamentul Juridic încă analizează sau poate doar trage, strategic, de timp?

                                                                                                                              Emilia Șercan

1 Comment

  1. Care mai este situația d-nei Emilia Șercan în urma agresiunilor comise de unii membri ai Academiei Naționale de Poliție (A.N.P.)? Fostă de Miliție?!
    În Socialism circula o anecdotă cum că unitatea de măsură a inteligenței este „țianul”, cu submultiplii săi: decițianul, centițianul și milițianul.
    Unul dintre studenții de la A.N.P. a amenințat-o cu moartea pe reputata ziaristă Emilia Șercan fiindcă a continuat să dezvăluie practicarea plagiatului în obținerea diplomelor de către milițieni – pardon, polițieni!
    Care, deci, mai este faza agresiunilor? I se pregătește asasinarea în stradă, cum a pățit o ziaristă rusoaică, sau „se va trezi moartă în casă” – cum se exprimase vice-premiera lui Ludovic Orban, Raluca Țurcan?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *