Abuzuri

Noi abuzuri la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu (II)

  Către: Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii; ​Marius Ion Oltean, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu Se încearcă în acest moment […]

 

Către: Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii; ​Marius Ion Oltean, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu

Se încearcă în acest moment „execuţia” unuia dintre cei mai competenţi şi integri specialişti din domeniul patrimoniului românesc, care a avut o contribuţie majoră la protejarea clădirilor istorice din centrul istoric al Sibiului şi din judeţul Sibiu de-a lungul anilor.

În urma publicării articolului din data de 24.09.2020 în ziarul „Justiţiarul” (Noi abuzuri la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu) care a tras un semnal de alarmă major, semnalând problemele din singura instituţie din judetul Sibiu care reprezintă interesele Statului român cu privire la protejarea patrimoniului este de datoria noastră să fim alături de unul dintre cei mai integri funcţionari.
Ca arhitect în cadrul Direcţiei pentru cultură, Ştefania Romaşcan a reuşit organizarea a numeroase conferinţe pro-patrimonio, a conceput panouri de informare privind intervenţiile în zonele protejate pentru județul Sibiu, zeci de întâlniri cu primarii din jud. Sibiu pentru introducerea unor regulamente de protectie a patrimoniului rural in documentatiile de urbanism, s-a opus inserării unor funcţiuni neadecvate de tip mall în apropierea centrului istoric, reuşind blocarea construirii unui mall pe amplasamentul fostei berării, lângă centrul istoric, a analizat mii de dosare şi a întocmit referate argumentate, oprind astfel luarea unor decizii care duceau la distrugerea patrimoniului, a inventariat sute de imobile şi a identificat valorile de patrimoniu din judeţul şi municipiul Sibiu, a reuşit protejarea unor zone din municipiul Sibiu şi recunoaşterea lor în documentaţiile de urbanism şi multe altele. Toatea acestea le-a făcut cu profesionalism, verticalitate şi integritate.

Solicităm de urgenţă luarea măsurilor care se impun pentru:

– inventarierea tuturor actelor şi documentelor din arhiva D. J. C. Sibiu, conform legislaţiei,

–  oprirea hărţuirii morale la care este supusă arh. Ştefania Romaşcan şi lăsată să-şi exercite meseria cu profesionalism aşa cum a făcut până acum,

– publicarea tuturor avizelor emise, pe site-ul D.J.C. Sibiu, conform prevederilor legale.

                                              De ce este important?

– pentru că numai cu ajutorul unor funcţionari publici integri se poate proteja patrimoniul ţării. Arhitectul Ştefania Romaşcan fiind un astfel de exemplu;

– pentru a se asigura independența și transparența instituțiilor publice;

– pentru efectuarea inventarului arhivei D.J.C. Sibiu, conform legislaţiei;

– pentru ca D.J.C. Sibiu să nu fie transformată într-o instituţie de avizare formală.

                                                        Campanie inițiată de Asociația Monumentum

           Salvaţi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu

E inimaginabil ce se petrece in acest moment cu patrimoniul din Sibiu la nivel institutional. Mafia imobiliara si cativa politicienti si functionari au pus stapanire intr-un mod bine organizat pe institutii cheie in zona dezvoltarii imobiliare care a devenit in ultimii ani extrem de tentanta si aducatoare de profituri financiare dar total nesustenabila economic si distrugatoare de patrimoniu.

Se incearca in aceste momente lovitura finala. Din acest film fac parte numirea recenta a demolatorilor din comisia monumentelor istorice (cea din care mi-am dat demisia) si numirea unui nou director interimar no name, pe nume Marius Oltean, la conducerea DJC Sibiu si care, fara scrupule, incearca in acest moment intimidarea Stefaniei Romascan, persoana din interiorul institutiei care a facut cu siguranta mai multe lucruri pentru protejarea patrimoniul acestui judet decat oricine altcineva.

Arhiva cu proiectele avizate de DJC Sibiu pe care o gestioneaza Stefania, o veritabila disketa a lui Tano Cariddi, este suparatoarea urma lasata de multe personaje care s-au perindat prin aceasta institutie si care au facut pactul cu demolatorii. Arhitecti fara realizari notabile in domeniul patrimoniului si urbanismului dar care sunt implicati la cel mai inalt nivel in forurile de conducere ale breslei s-au aliat cu aceasta caracatita si contribuie din plin la distrugerea patrimoniului prin avalansa de PUZ-uri din ultimii ani, miza fiind dezvoltarea imobiliara haotica dar care scade semnificativ calitatea vietii locuitorilor din centrul istoric si zona adiacenta a acestuia. Dosarul de clasare a centrului istoric al Sibiului in UNESCO este asteptat de mai bine de 10 ani la Paris dar administratia locala prefera sa tina pe stand by acest dosar sprijinind in schimb dezvoltatori lacomi prin documentatii de urbanism distructive, uneori aprobate ilegal.

Discursul arhitectural este la un nivel atat de scazut in Sibiu incat arhitecti care ar trebui sa vegheze la protejarea patrimoniului preiau sintagme standard precum „orasul este viu si trebuie sa se dezvolte” folosite ca o scuza de rechinii imobiliari peste tot in lume, ca si cum, cei care traiesc in respectul pentru patrimoniu nu contribuie la, si nu si-ar dori o dezvoltare a orasului. In loc sa ne uitam la societati avansate care au inteles ca o crestere a calitatii vietii bazata pe patrimoniu ca resursa se refera la a chestiuni mai subtile precum a conserva, a amenaja, a refunctionaliza, a ingriji, a readapta, unii arhitecti prolifici din Sibiu se comporta ca omul de la tara intors de la munca din strainatate a carui prim gand e sa-si distruga casa veche pentru a construi lucruri noi de care nu are nevoie. Pe cei care sunteti de buna credinta si carora va pasa de soarta patrimoniului din judet si din intreaga tara va invit sa facem un pas spre normalitate si sa ii protejam pe cei care lupta in prima linie pentru noi si pentru pastratea identitatii noastre culturale semnand aceasta petitie pe care tocmai am lansat-o prin Declic pentru sustinerea Stefaniei Romascan. Ulterior, vom initia o campanie „SibiuInUnesco”!

Cu siguranta cazul de la Sibiu nu este singular. Directorul Sorin Predescu de la DJC Timis a fost indepartat si el recent iar in locul lui a fost adus tocmai un reprezentant al celor pe care i-a dat in judecata pentru alterarea fara aviz a centrului istoric al Timisoarei, dupa conflictul cu primarul Robu. Mai stiti cartea aceea “1984” in care Ministerul Pacii se ocupa cu razboiul, Ministerul Adevarului cu propaganda…

https://campaniamea.declic.ro/petitions/salvati-directia-judeteana-pentru-cultura-sibiu

#StopMafieiImobiliare
#SibiuInUnesco
#OameniCuratiInInstitutii

                                                                                                         Eugen VAIDA

Citiți și prima parte: Noi abuzuri la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *