Atitudini

Nu mai confundați diaspora cu gruparea #rezist din străinătate!

               Votul în Diaspora – o mare batjocură Nu încape îndoială că problema votului […]

 

             Votul în Diaspora – o mare batjocură

Nu încape îndoială că problema votului în Diaspora este cu mult mai gravă decât cea din ţară. A reuşi să pui cabine de vot la dispoziţia celor peste 5 milioane de români împrăştiaţi prin toate colţurile Europei şi nu numai, este cu siguranţă o problemă extrem de dificilă, dacă nu aproape imposibilă. Ca să aveţi o idee mai clară a situaţiei, comparativ, în România este amplasată o secţie de vot la fiecare 1.000 de români, iar în Diaspora se amplasează una la aproximativ 15.000 de români. Asta, lăsând la o parte distanţele uriaşe care-i separă pe românii din Diaspora de secţiile de vot, faţă de cei din ţară, care de cele mai multe ori merg pe jos să voteze.

Tocmai de aceea știm că problema votului în Diaspora nu este una simplă. Însă, nu mai este un secret pentru nimeni că niciun guvern şi niciun partid din România nu a fost şi nu este interesat ca această situaţie să se schimbe. Dimpotrivă. Dacă e să vorbim despre începutul problemelor electorale în Diaspora, putem începe cu voturile multiple şi turismul electoral perpetuat la toate alegerile din 2004 şi până în 2016.

Cu siguranţă alegerile prezidenţiale din 2014 au fost cele care au înfierbântat cel mai mult spiritele. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat atunci. Imediat după scandalul acelor alegeri, noul preşedinte, Iohannis, a promis că va tăia în carne vie şi că va lua măsuri pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Nu numai că nu s-a ţinut de cuvânt, dar numirile pe care le-a făcut ulterior la ambasade au fost mai mult decât dubioase.

Imaginaţi-vă că atunci, atât el cât şi PNL, aveau tot interesul să rezolve problema votului în Diaspora, ţinând cont de procentele uriaşe pe care le-au luat de la „căpşunari”. Şi o puteau face, pentru că în Parlament chiar se discuta o nouă lege electorală. Hai să zicem că PSD nu avea niciun interes să facă asta, că sunt răi şi ciumă roşie şi au o problemă cu Diaspora, dar Iohannis şi liberalii ce problemă aveau?

Dacă ne aducem bine aminte, mai mulţi liberali au boicotat legea ieşind din sală sau chiar votând împotrivă. Bine, veţi spune voi, dar era PSD cel care deţinea majoritatea în Parlament şi tot ei aveau și guvernul, cu Ponta prim-ministru. Adevărat, doar că a urmat nenorocirea de la Colectiv, în urma căreia guvernul Ponta a demisionat. Şi atunci s-a îndeplinit dorinţa arzătoare a lui Iohannis, adică aceea de a avea „guvernul meu!”. Bruxelles-ul i-a trimis în plic „guvernul lui”, sau, mă rog, pe cel care avea să-l conducă, adică nimeni altul decât Dacian Julien Cioloș.

Un an de zile, până la alegerile din 2016, la putere s-au aflat Iohannis ca preşedinte şi Cioloș, ca prim-ministru. Nimeni, dar absolut nimeni nu-i putea împiedica să rezolve problema votului în Diaspora cu o simplă ordonanță de urgență. N-au făcut-o. De ce? Pentru că aşa cum am spus la început, niciun partid din România nu are interes ca problema electorală a Diasporei să fie rezolvată. PSD pentru anumite motive şi anume pentru că Diaspora votează de obicei împotriva lor, iar Iohannis, PNL, USR şi Ciolos, pentru că scandalurile produse la alegeri în străinătate le sunt întotdeauna benefice lor şi doar lor!

Iohannis a profitat din plin de nemulţumirile și scandalurile cozilor din Diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014, pentru că nu este niciun secret că radicalizații din diaspora l-au votat pe el nu pentru că-l iubeau, ci pentru că urau PSD. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat la alegerile europarlamentare și la așa-zisul referendum despre justiție din 26 Mai 2019. Votul masiv dat în diaspora Aliantei 2020 şi PNL este mai ales un vot de răzbunare împotriva PSD.

Totul a fost bine gândit din timp, altfel ce rol credeţi că au avut #diasporezisst, dacă nu acela de a pregăti terenul acestor alegeri şi, mai ales, ale celor prezidenţiale de la sfârşitul anului 2019. Tot în acelaşi scop a fost și organizat așa-zisul mitingul diasporei de pe 10 august 2018 din Piața Victoriei de la Bucureşti, miting despre care nimeni nu poate afirma că a fost al Diasporei. Nici măcar 1% din cei prezenţi atunci în piaţă nu erau din Diaspora.

Dacă credeţi că nu avem dreptate, judecaţi voi singuri ce s-a întâmplat în această perioadă, adică de la primul scandal de la prezidenţialele din 2014 şi până la scrutinul electoral din 26 Mai 2019. Iohannis, PNL, USR şi Cioloș au avut câştig de cauză doar atunci când Diaspora a explodat, adică în 2014 când Iohannis a câştigat, şi la aceste alegeri, care ştim cum s-au terminat. Între aceste alegeri au fost cele parlamentare din 2016, când introducerea votului prin corespondenţa a tăiat din start orice motiv de scandal în Diaspora, şi, surpriză, PSD a câştigat zdrobitor alegerile. Ulterior s-a dovedit că votul prin corespondenţă nu este adecvat din foarte multe motive, dar între timp scandalul a fost evitat.

Deci, pur şi simplu ni se face scârba când îi auzim acum pe Iohannis, Barna şi Cioloș că vor introduce ei votul electronic, că ei sunt de partea Diasporei şi alte caramele post electorale care vor rămâne doar vorbe. Puteau face foarte bine acest lucru când unul era (şi este încă) preşedintele ţării, iar celălalt era prim-ministru.

Singurul lucru care-i interesează este manipularea nemulțumirii radicalilor din afara țării în aşa fel ca evenimentele din Diaspora să producă un val de sentimente anti PSD, val care să ajungă bineînţeles până în ţară şi care să se transforme automat în voturi în favoarea lor.

Apoi, ar mai trebui adăugat un lucru esenţial: Diaspora este formată din peste 5 milioane de români. Sunt foarte mulți, din păcate, cei care nu votează, de silă, din lipsa unei oferte politice viabile sau din lipsă de timp, atât în procente cât şi ca număr efectiv de votanți. Imaginaţi-vă cum s-ar putea schimba peisajul politic din România dacă Diaspora ar vota în proporţie de, hai să nu spunem 50%, să spunem doar 30%! Asta ar însemna cel puţin 1.500.000 de voturi. Şi acum imaginaţi-vă că majoritatea acestor voturi ar putea ajunge la un partid, un partid al Diasporei, construit de Diaspora, care să urmărească efectiv interesele românilor din Diaspora. Ei bine, atunci cu siguranţă bătaia de joc la care sunt supuşi românii din Diaspora ar înceta şi românii din afara granițelor ar putea spera pentru prima dată la o reîntoarcere acasă. Dar pentru asta este nevoie în primul rând de conştientizarea faptului că niciun partid aflat astăzi pe scena politică româneasca nu ne vrea binele şi că nu suntem pentru ei decât masă de manevră.

Au fost încercări şi în trecut de a pune pe picioare un partid al Diasporei, încercări care din motive clare au eşuat sau nu s-au concretizat. Piedicile sunt uriașe şi taie cheful oricui, mai ales atunci când Diaspora are în teacă o spadă mult prea periculoasă pentru actualii actori ai circului politicii românești de azi iar cei care vor să te împiedice trag în tine cu toate tunurile politice, juridice și administrative.

Partidul Diaspora Română a fost înfiinţat în Diaspora și va activa pentru România, cu oameni din Diaspora şi cu români din ţară care au înţeles importanţa Diasporei și că numai împreună poate fi refăcută ființa și spiritul poporului român.

Vă invităm pe situl https://pdr.partiduldiaspora.ro/, unde puteţi citi statutul şi programul nostru politic care va fi îmbunătățit cu propunerile tuturor celor care simt românește şi unde, dacă doriţi să ne daţi o mână de ajutor, vă puteţi înscrie ca membri sau ca simpatizanţi.

Și nu în ultimul rând, nu mai confundați Diaspora cu #diasporezisst, fiindcă asemenea confuzie dă doar dovadă de necunoaștere crasă.


           28 Mai 2019                                                                        Partidul Diaspora Română

10 Comments

 1. IQ100

  Bravo, oameni buni!
  Romania de aici, geografica, va dispare.Noi , simpatizantii normalitatii si votanti din inertie cu PSD,o vom face pe cale naturala, usor accelerata de ce va urma.
  Noii # mancurti nu sunt romani, sunt europeni.
  Voi insa aveti sansa sa fiti o aschie de Romanie, intr-o lume in transformare.Aveti bagajul sufletesc si cultural roman.
  Romania de acasa, destramat deja, se va fragmenta si practic numai are consistenta.
  Voi veti perpetua poate inca o generatie consttinta de roman.Succes!!

 2. adria

  Am văzut imagini care m-au îngrețoșat; ăștia sunt românii din ‘diaspora’? Cu ‘m**e’ ridicat la rangul de slogan național unificator?
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Z04dJAq0QDQ

  De zeci de ani infiltrații securității au avut grijă să-i țină dezbinați. Acum, în sfârșit, ei sunt uniți, din păcate, numai prin ura viscerală împotriva lui Dragnea, noul Moțoc, vinovat de toate relele de pe lume.

 3. Oprea

  Diaspora nu ar trebui sa voteze, de ce trebuie oamenii care traiesc intr-o tara sa traga ponoasele la alegerile pe care le fac unii ce nu traiesc aici.

  • gelu

   E anomral ca romanii care traiesc in strainatate si-si platesc impozite in tarile unde sunt asezati la casele lor aiurea-n lume sa voteze pentru influentarea vietii politice in Romania. Vor sa voteze??? Sa se intoarca in tara sau sa plateasca incaodata impozitul si-n Romania.

 4. Get

  Soluția e simplă ISLANDA 2009 orice alte variante cu partidele actuale sunt inutile . Se vrea ca nu se vrea toata lumea are interese cu propria familie Romania si pe deasupra mai ales străinii ce si-au trimis marionetele aici .

 5. Tot aud de diaspora, diaspora. Eu m-am nascut la Paris in 10 august 1990 si stiu ce spun pentru ca am vorbit cu foarte multi “capsunari” de Paris sau aiurea. Cine sunt? Niste tarani fugiti de foame si saracie din cauza lenei si a consumului de alcol. Marea lor majoritate sunt analfabeti sau semi-analfabeti. Mai puneti si toate satrele de tigani ce sunt la furat sau cersit. A mai aparut o noua satra ce ocupa Parisul. Se numesc rudari si pretind ca ei sunt adevaratii urmasi ai dacilor. Cine iese noaptea pe strazile Parisului poate vedea diaspora cum doarme prin ganguri, trotuare si corturi, alcolizati si scandalagii. Mai sunt unii ce se dau constructori. Daca au cladit case din chirpici si au lipit cu balega in satele lor, aici se dau zidari sau decoratori. Nu incercati sa-i angajati. Putinii oameni de calitate nu se vad. Am impresia ca tot ce a fost mai rau in Romania, astazi se chiama pompos, diaspora”. La Paris, in ziua votului, (intre orele 15-16) urla un betiv folosind cuvinte obscene si deranja toata strada dar niciun barbat nu s-a dus sa-l puna la punct. Radeau ca niste dobitoci si-l credeau spiritual. Asta-i diaspora din Paris. Toti cersetorii din Paris sunt in proportie de 90% cetateni romani.

 6. Fanica

  Dar la Basescu diaspora votase cate un vot la secunda, ceva de cartea recordurilor si erau si mai putine sectii de votare. Deci e clar ca totul e o facatura. Plus alegerile castigate de PNL USR la europarlamentare de s-a mirat toata lumea cum de au castigat. In mod clar e vorba de fraudarea alegerilor. Serviciile sunt de vina in frunte cu politicienii tradatori de neam si tara. Astea sunt sursa raului. Numai tradatori de tara in politica servicii justitie. O lovitura de stat perfecta ce s-a intamplat la alegerile europarlamentare. Dar …daca stam si doar ne uitam fara a se actiona la timp ( asa cum s-a intamplat pana acum) va fi jale…

 7. Diaspora să vină măcar la vot prin România dacă așa de tare le pasă de țară.

 8. Minerva

  Fostul basist si PDL-ist Gelu Visan scria marti pe blogul personal (pe fb e suspendat) [Posted at 16:44h in Uncategorized by Gelu Vișan 0 Comments 2 Likes Share] (de ieri linkul nu se mai deschide, oare de ce 🤔) :     PSD a fost capturat de Statul Paralel, Noua Securitate sau Servicii și de Multinaționale. PSD nu a pierdut alegerile. Au fost luate voturi de la PSD, dar și de la USR, și date la PNL, UDMR, PRO România, PMP, pentru a intra în Parlament. In trecut au fost alegeri in care, cu martori, am știut rezultatul alegerilor pe țară, la zecime, cu două ore și jumătate înainte de a se Închide urnele. Acum, de la PSD s-au luat minimum patru sute de mii de voturi, de la USR minimum trei sute de mii și redistribuite. Agenții cu tabletele, au avut rolul lor: de a influența rezultatul, de a mări cvorumul, dar și se a transmite din secții anumite lucruri. Singura greșeală pe care i-o imput lui Dragnea este că a plecat noaptea de la sediul PSD fără să facă numărătoarea paralelă. I s-a comunicat probabil că a pierdut și că va fi condamnat a doua zi, și a cedat. Era omenește să cedeze. În direct cu mine, la trei dimineața, Rareș Bogdan a transmis date după așa numită numărătoare paralelă de la sediul PNL, in care PSD, dupâ numărătoarea paralelă a PNL, avea cu totul alt procent, egal cu cel al PNL-ului de azi. Numărătoarea paralelă e o șmecherie inventată de Videanu pentru a masca accesul la Softul de numărare. In acest moment, pot doar să spun că sunt două partide, unul din ele fiind PNL, care au acces la soft in timpul alegerilor, in paralel cu STS. Ambele sunt in PE. Duminică noaptea a fost un compromis: vreți să băgați ProRomânia și UDMR, intrăm toți. A fost sacrificat ALDE, care de fapt trecuse pragul. Pentru cunoscători, cheia de final trebuie să bată și pe orizontală. Rezultatul real al alegerilor este următorul: PSD: 29%, USR 28%, PNL: 25%, ALDE: 6 %. Pro România, UDMR, PMP nu au trecut pragul. Înțelegerea a fost clară, procentele redistribuite astfel încât să îngenuncheze PSD și ALDE și pentru ca Dragnea să poată fi săltat ușor a doua zi. In urmă cu două săptămâni am primit un telefon și mi s-a spus că Dragnea a fost condamnat, sentința scrisă, iar lui Viorica Dăncilă i s-a comunicat acest lucru și că dacă îl va aduce pe Mazăre va fi președintă la PSD. S-a conformat. Este prima dată când nu am crezut, până duminică noaptea, când am primit din nou confirmarea. Era prea târziu. Atunci, în emisiune, am spus-o de multe ori, aproape pe față. Degeaba. Cărțile fuseseră aruncate, cătușele pregătite iar Softul mergea. La ora la care discutăm, o parte a Noii Securități controlează PNL, PSD, Pro România, PMP, UDMR, iar cealaltă parte USR. Prima e condusă de Helvigh, cea de-a doua de Coldea. Singurul partid rămas pe dinafară este ALDE, care va fi sfârtecat de PNL și ProRomânia. PSD a fost capturat cu totul de Helvigh, care a scăpat de frica schimbării de către Dragnea. Principalul motiv al condamnării lui Dragnea a fost războiul declarat împotriva Statului Paralel, care cuprindea și schimbarea legilor Serviciilor Secrete, inclusiv schimbarea lui Helvigh și Pahonțu, dar și războiul declarat dominației multinaționalelor in România. Dăncilă va anula OUG 114, dar și toate măsurile care deranjează multinaționalele. Nimeni nu mai are voie să vorbească despre Statul Paralel, Noua Securitate și Servicii, nici despre Multinaționale. PSD NU MAI EXISTĂ. LA ORICE TIP DE ALEGERI VA LUA PÂNĂ IN 20%, MULȚI LIDERI FIIND ȚINUȚI PRIN DOSARE. România a fost capturată definitiv, Securitatea controlând toate partidele. Tabăra lui Helvigh-Iohannis, paradoxal, mai are o singură problemă: Coldea și USR. Acesta va fi războiul următoarelor luni: Războiul între Helvigh și Coldea, un război între Securiști. Chiar că nu mai contează ce vrea Veorica, care l-a vândut pe Dragnea la colț de stradă: ea va face ce-i ordonă direct Helvigh și Iohannis. Opoziția este USR, Coldea și Cioloș, eventual Kovesi. IN LEGĂTURĂ CU RĂZBOIUL CU STATUL PARALEL, ACESTA S-A ÎNCHEIAT, MAI DEVREME DECÂT CREDEAM: A CÂȘTIGAT STATUL PARALEL, DRAGNEA, SINGURUL CARE RĂMĂSESE ÎN RĂZBOI CU EL, A FOST EXECUTAT, IAR LUI TĂRICEANU, CARE ORICUM SE ÎNMUIASE, ÎI VA FI RIDICATĂ IMUNITATEA.

 9. gelu

  Cata dreptate are Gelu Visan!!! De 30 de ani in Romania atat SRI cat si SIE, detinatoarele puterii adevarate stabilesc tinte, ataca mediatic si arunca-n inchisoare politicienii care le pun in pericol puterea ilegala pe care o detin. Si mai nou se folosesc si de ONG finantate masiv de guvernele occidentale si corporatiile straine, ca trupe de asalt stradale impotriva adversarilor politici. In aceste conditii pentru ca Romania sa devina o democratie adevara si functionala trebuie ca Parlamentul sa voteze legi prin care: 1.SRI sa nu mai aiba voie sa desfasoare operatiuni financiar-economice de orice fel. 2. SRI sa fie demilitarizat si redus cu 5/6 din capetele de organe active in acest moment la nivelul cap organ/100.000 locuitori din Franta, Germania, Italia, USA, Spania, USA. 3.Toti ofiterii servicii-politie judiciare-procurori-judecatori care au lucrat pe baza Protocoalelor sa fie concediati cu interdictia de a mai activa in SRI, Politie, Parchete si Instante de Judecata si Mass-media. 4. ONG sa fie obligate sa-si transparetizeze finatarile din tara si strainatate. 5. ONG finantate din strainatate sa fie declarate Agenti de Influienta Externa. Fara aceste 5 masuri Romania va avea parte de acelasi balci politic instrumentat de SRI si SIE ca si pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.