Atitudini

Nu vă apucați de fumat!

    Trăim cea mai virulentă campanie din cîte am cunoscut în viața mea, campania anti-fumat. Nu au existat altfel […]

 

 

Trăim cea mai virulentă campanie din cîte am cunoscut în viața mea, campania anti-fumat. Nu au existat altfel de campanii, atît de puternice, împotriva armelor nucleare, împotriva apartheidului, împotriva atacării de către SUA susținută de partenerii din NATO (inclusiv România) a unor state suverane și independente, împotriva traficului de droguri (foarte profitabil, se pare că în primul rînd pentru CIA!), împotriva deșănțatelor campanii pentru homosexualitate și pentru încuviințării adoptării copiilor de către homosexuali, împotriva libertății de exprimare, împotriva minciunilor care, promovate oficial, se transformă în adevăruri, etc.

Glumind, eu trag de aici concluzia că evreii nu s-au implicat în industria tutunului. Dacă aș putea, aș bate țara în lung și în lat să sfătuiesc tinerii să nu se apuce de fumat. Fiindcă important, este să nu începi să fumezi. Apoi, este foarte adesea, greu să te lași. Am mai mulți prieteni care dupa ce au fumat un timp, au reușit să se lase. Am vrut și eu, am încercat de 5 ori (în total cam un an și jumătate), dar după ultima abandonare a fumatului (6 luni și o zi), a trebuit să mă reapuc – începusem să mă tîmpesc! Dacă în cazurile precedente, mîncam foarte mult timp de o lună după care reveneam la normal, de data aceasta mîncam neîncetat, zi și noapte! Avînd un sînge foarte îngroșat, acesta mergea în special la stomac, să asigure digestia, nu mai ajungea să îmi oxigeneze creierul. M-am reapucat de fumat, am dat burta jos și, mai ales, așa am putut să scriu „Codul lui Lucifer” (pentru mine, a fost una dintre cele trei dovezi că Dumnezeu nu are nimic împotriva fumatului).

În urmă cu mulți ani, în toate filmele artistice, „durii” și „divele” fumau. Iar marii actori, cîștigau bani foarte mulți din reclamele la țigări, în special la Marlboro. În ultimul timp, cînd mai vedeam filme, nu se mai fuma! Dar am sesizat o perioadă intermediară, în care cei care fumau (sau purtau la gît crucea creștină) se constată fie pe parcurs, fie la final, că erau personajele negative!

Repet, nu sfătuiesc tinerii să se apuce de fumat (chiar dacă are efecte pozitive ca de pildă faptul că îți liniștește nervii în momente de stress sau te ajută să te concentrezi). Am fost alergător de semifond (fiind fumător), am urcat ani de zile munții (făcînd pauze de țigară, întrucît nu fumam pe timpul urcușului), au fost perioade în care fumam 3 pachete de Carpați fără filtru pe zi, în timp am constatat că mi-a scăzut capacitatea pulmonară – dar oare din cauza fumatului sau a avansării în vîrstă? Acum 40 de ani, un unchi al meu, fumător, a murit de cancer la plămîni – dar oare din cauza fumatului? Alte astfel de cazuri eu nu știu.

Este ceva greu de înțeles. Înainte de a arunca pachetele goale, mi-am notat cîteva dintre atenționările pe care legea obligă să fie tipărite pe acestea.

Pe laterală, se menționează: „Fumatul ucide” (pe o parte) respectiv „Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancerul” (pe partea cealaltă). Nu ni se spune care sînt acestea, după cum nu ni se spune nicăieri nici care sînt substanțele cancerigene din hrana care ni se oferă zilnic în supermarketuri.

Iar pe partea frontală, însoțite de niște imagini dezgustătoare care eu cred că ar trebui interzise (nu mă plătește pentru asta nici o firmă producătoare de țigări), sînt următoarele înștiințări:

Renunțați la fumat – rămâneți în viață pentru cei dragi

Fumatul blocheaza arterele

Fumul dvs. dăunează copiilor, familiei și prietenilor dvs.

Copiii fumătorilor sunt mai predispuși să înceapă sa fumeze

Fumatul poate ucide fătul nenăscut

Fumatul cauzează cancer al gurii și al gîtului

Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare

Fumatul reduce fertilitatea

Fumatul crește riscul de impotență

Fumatul crește riscul de orbire

Eu sînt curios să aflu care este grupul de cercetători de la o renumită universitate americană (sau canadiană, sau britanică, fiindcă așa sună anunțurile la modă) a realizat aceste studii total lipsite de suport și imbecile.

Vreau să menționez că părinții mei nu au fost fumători. Au aflat cu stupoare că fumez (și recunosc, am început să fumez din teribilism) atunci cînd am fost eliminat 3 zile de la liceu fiind prins în timp ce fumam în WC. Apoi, au început să „pufăie” și ei cîte un Kent la o cafea specială (cu coniac și frișcă) sau la un whisky. Dar pe vremea aceea, țigările erau plăcute, aromate, erau de calitate. Astăzi, au ajuns niste porcării (inclusiv în SUA) – eu fumez fiindcă sînt dependent de nicotină – dar nu pot să le înțege pe tinerele eleve care ieșind de la școală, își aprind țigara! Cum aș putea eu să le critic sau să le dau sfaturi, stînd cu țigara în mînă?

Sînt fumător constant de 50 de ani, nu am murit, și nici nu voi muri din cauza fumatului – voi muri din cauza stresului pe care mi-l provoacă în mod continuu statul român (cum a murit și biata mea mamă, în urma unui grav atac cerebral provocat de refuzul judecătorilor români, pe timpul lui Valeriu Stoica, de a ne face dreptate).

Vă mirați poate de ce statul român (ca și celelalte state din UE) are această atitudine agresivă împotriva fumatului deși acesta asigură bugetului de stat sume enorme (accizele încasate de la țigări, depășesc la noi cu mult impozitele pe profit plătite de bănci, care de fapt nu declară profit) – numai eu plătesc anual peste 1.000 euro pentru țigări, accize care se vor majora în continuare din cîte am înțeles pînă (cel puțin) în 2021, conform obligațiilor pe care ni le-am asumat față de UE. Exagerînd paradoxal (după cum ați văzut în minciunile trecute în mod obligatoriu pe pachetele de țigări), statul pretinde că fumătorii folosesc pentru tratament de la bugetul de stat cheltuieli care pot fi evitate, astfel încît se justifică majorarea accizei! Statul român m-a jefuit în folosul CNAS – dar ei nu îmi oferă nimic!

Astăzi, am primit pe mail următorul text:

„Ne omoară cu bună ştiinţă Industria alimentară – otrava administrată populaţiei de dragul profitului Auzim de tot mai multe cazuri de cancer în jurul nostru, iar bolii acesteia îi cad victime inclusiv oameni care au dus o viaţă cumpătată şi s-au ţinut departe de tutun sau de alcool. Te întrebi de unde. Unul dintre răspunsuri se află în otrava nevăzută care ne este băgată în hrană.Te fereşti să mănânci carne de porc, pentru că ştii că nu e bună pentru colesterol. Ţi se recomandă puiul, că e mai sănătos. Dar puiul, pentru a creşte pe repede-nainte, să fie bun de sacrificat după 40 de zile (ceea ce în bătătura ţăranului se întâmplă în câteva luni), e îndopat cu hormoni şi cu tot felul de chimicale. Dai copilului să mănânce piept de pui, că e slab şi bun, dar, din cauza hormonilor estrogeni, fetiţelor le apare menstruaţia cu câţiva ani mai devreme şi sunt expuse riscului de cancer uterin, iar băieţii se confruntă cu riscul de cancer mamar. Te gândeşti că mai sănătoasă e, totuşi, carnea de peşte. Numai că peştii mari (ton, cod) reţin metalele grele (plumb, mercur, cadmiu etc.), provenite de la poluare, iar acestea, ajunse în corpul nostru, se acumulează în rinichi, ficat, oase, creier şi duc la inevitabilul cancer. Peştii din crescătorii sunt şi mai periculoşi. Pangasiusul e considerat o adevărată otravă. Zici că e sănătos să mănânci somon, că are Omega 3? Somonul de crescătorie, cel care se găseşte de obicei în magazin, e chiar boală curată şi medicii sfătuiesc femeile gravide să se ţină departe de aşa ceva, aşa cum le sfătuiesc să nu fumeze. În carnea de somon de crescătorie ai parte de pesticide, de mercur, de dioxină, inclusiv de colorant (căci i se administrează colorant în hrană, să se obţină carnea roz). Vrei să eviţi aceste pericole şi te gândeşti la o alimentaţie vegetariană? Nu ai rezolvat nimic. În afară de organisme modificate genetic, dai de pesticide sau de îngrăşăminte chimice. Ţi se spune că e bine să mănânci cât mai multă verdeaţă? Tocmai în frunză planta îşi face stocuri din azotaţii, nitraţii sau nitriţii cu care o alimentează agricultorii, pentru produse mari şi arătoase, pentru recolte record. Prin urmare, oricum ai da-o, nu ai scăpare. Otrava îţi este administrată lent, cu fiecare îmbucătură, şi va exista un moment critic în care corpul tău va ceda. Înainte de termen. Şi nu vorbim de cazuri izolate, ci de un fenomen generalizat. Prin urmare, nu sunt doar crime, ci e de-a dreptul genocid. Şi de ce toate acestea? Pentru ca unii să facă profituri uriaşe. Ne omoară, deci, ca să aibă ei un iaht în plus. Îi arătăm cu degetul pe cei care pornesc războaie? La fel de vinovaţi sunt cei care ucid omenirea lent. Nimeni nu-i pedepseşte nici pe unii, nici pe alţii, cu toţii sunt consideraţi nişte lideri, nişte învingători.”

Nu se opune nimeni armelor nucleare (deținute de cel puțin 10 state, dintre care doar Coreea de Nord este unanim condamnată), nu se opune nimeni mîncării otrăvite, nu se opune nimeni noii ordini mondiale. Dar se opun să beau și eu o bere și să fumez în acest timp o țigară, întîlnindu-mă cu prietenii.

Nu vă apucați de fumat, măcar pentru faptul că țigările au ajuns mai scumpe decît mîncarea!

                                                                                                                             Dan Cristian IONESCU

1 Comment

  1. ion

    Vrei cu adevarat sa renunti la fumat? Citeste pe net ,,In sfarsit nefumator” de Allen Carr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.