Cap limpede

Nu vă panicați!

  Periodic, numeroasele instituții create special pentru a „lupta din greu” cu coronavirusul buclucaș emit așa numitele press-release. Adică, niște […]

 

Periodic, numeroasele instituții create special pentru a „lupta din greu” cu coronavirusul buclucaș emit așa numitele press-release. Adică, niște comunicate către noi, potențialii infectați, trimise nouă prin intermediul presei. Minunat! ar spune nepoțica mea de doi ani și jumătate. Numai că, ea, micuța, încă nu știe să citească…

Ce se spune în minunatele comunicate? Păi, spre exemplu, să-l luăm pe cel din 9 martie 2020, elaborat de Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență: Se suspendă cursurile în unitățile școlare din toată țara! E momentul să fim responsabili! Să ne protejăm familiile! Să-i protejăm și pe ceilalți! Să facem tot ce putem pentru a limita răspândirea noului virus! Pare încurajator, nu-i așa?

Nu trece mult și, tot emulator, după ce și-a văzut „guvernul meu” la putere, iese în față și cel mai iubit dintre sași și ne anunță că peste vreo două-trei zile (de ce nu imediat?!) va decreta starea de urgență în toată țara. Nu spune ce înseamnă asta pentru mine, Mitică din Ferentari. Îmi va fi mai bine? Îmi va fi mai rău? Nu spune nici dacă situația asta de urgență va închide drumuri, orașe, magazine, unități comerciale. Ori dacă  armata sau Arafat îmi vor rechiziționa mașina și îi vor lua boii fratelui de la țară. Nu spune nici dacă mi se vor restrânge niște drepturi și niște libertăți constituționale și care ar fi acelea. Nici cât durează urgența asta. Nici dacă este făcută pentru mine, pentru el și familia lui ori dacă a fost decretată numai pentru ca „guvernul meu” să poată fura în liniște și legal.

Tot ca să ne încurajeze, ore întregi, diferiți medici, epidemiologi, străinii cercei și arafații, încearcă să ne convingă cât de rău este virusul acesta chinezesc (doar chinezii puteau fi de vină, ne-a spus-o el, partenerul strategic!), cât de ucigaș este Covidul ăsta, cum te atacă el mișelește pe la spate și prin față, cum îmbolnăvește el cinci români din 20 de milioane într-o singură zi, cum mor (la alții, nu încă la noi!) bătrânii pe capete, cum s-au pus corturi prin curtea spitalelor ca să nu mai știe virusul pe unde să intre înăuntru, cum ar trebui să umblăm mascați și la mai mult de un metru unul de altul, cum să ne salutăm fără să ne strângem mâna și cum să ne sărutăm pe obraz fără să ne atingem cumva, cum un nenorocit purtător de virus scăpat de sub control a mai imbolnăvit vreo zece, cum și cât de buni cetățeni suntem noi dacă ne turnăm vecinul care tocmai s-a întors de la cules căpșuni și n-a raportat primăriei că ar putea să-l doară capul peste vreo două săptămâni.

Vine rândul primăriței capitalei. Nu se putea să nu primim un stimul pentru calm și de la ea! Ca și ceilalți, pe un ton serios, cu lacrimile abia ținându-se sub pleapele rimelate, ea ne anunță că nu vrea să ne sperie, dar crede că va fi desființat transportul în comun fiindcă prea ne înghesuim în el. Mai crede ea, deși nu este complet sigură, că și metroul ar trebui închis fiindcă, zilnic,  se plimbă cu el ucigașii viruși chinezești (iar noi, nenorociții, tocmai ce i-am refuzat pe chinezii care doreau să ne facă o linie de metrou până la aeroport..).

Cel mai tare ne-a încurajat domnul Adhanom Ghebreyesus! Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dl  Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, după ce ne-a spus, nouă, omenirii, cât de periculos este acest virus, a declarat nici mai mult și nici mai puțin decât că este pandemie mondială! Nu ne-a spus dl doctor dacă vom muri cu toții, nici câți vor scăpa de or avea noroc și nici unde dreacului și cine ne va îngropa pe toți.

Încurajările de până acum reprezintă numai o mică parte a problemei… S-au anulat zboruri internaționale! S- au închis granițe! S-au blocat orașe cu milioane de locuitori în ele! Au dispărut ramuri întregi industriale fiindcă au trimis acasă lucrătorii! S-au autoizolat câteva milioane de persoane! Sunt supuse carantinei alte câteva sute de mii! S-au golit magazinele! Nu se mai știe cine și cum să-i hrănească pe autoizolați și pe carantinați! Nu se mai joacă fotbal, tenis, oină și nici bambilici! Nu mai poți bea o bere la cârciumă dacă ai mai mult de doi prieteni și asta numai dacă dumneaei, cârciuma, potențială împrăștietoare de viruși, nu s-a închis încă! Parlamentarii votează de acasă și aleșii neamului depun jurământul cu masca pe figură, iar biblia de sub mâna dreaptă trebuie neapărat înecată în spirt medicinal sau în soluție de clor!

Câtă ipocrizie! Câtă inconștiență în a gestiona o astfel de situație, absurdă și manipulatoare până în străfundurile ei chiar și pentru cel mai inocent cetățean al mapamondului!

Ce aș mai putea adăuga? Doar, urmând sfaturile „guvernului meu”, ale președintelui, ale primarului general, ale directorului general OMS, ale doctorilor, epidemiologilor, care oră de oră ne amenință de pe ecranele televizoarelor, ale moderatorilor de emisiuni în care vorbesc cu gura plină despre periculozitatea ne mai întâlnită a virusului cu coroană: FRAȚILOR, NU VĂ PANICAȚI!

                                                                                                         Teodor PALADE 

Post scriptum: Număr morți în lume între 1 ianuarie 2020 – 10 martie 2020:   3.310 – coronavirus;      85.925 – gripa sezonieră;    884.152 – fumat;    442.355 – alcool;     238.749 – accidente trafic; 7.516.249 – avorturi;  Sursa: Worldometer

6 Comments

 1. PK

  Doamnă, dumneavoastră chiar credeți că acești indivizi sunt îngrijorați sau își fac probleme pentru ceva? Ei sigur știu scopul acestei isterii false, dar nu fac nici mai mult nici mai puțin decât șă-și joace rolul în acest film prost. Acești “oameni” sunt doar niște trupuri fără suflet care execută ordine fără să pună întrebări.

 2. Laura

  Coronavirus este utilizat pentru a controla populatia si a le lua drepturile. Totul a fost orchestrat in Event 201 – Evenimentul 201. Il atasez pentru cei care vor sa vada videoul de 11 min in engleza din pacate.
  https://www.youtube.com/watch?v=AoLw-Q8X174&t=446s

 3. SaakasBilly

  Crizele se fac ,nimic nu e intamplator ! Se fac de cei care se cred (si sunt ) atotputernici pentru a controla si mai mult ,pentru a deveni si mai puternici, iar cei slabi vor fi si mai slabi sau chiar o sa dispara ! O criza din moment ce e artificiala si controlata ,ea poate fi usor inlaturata ,dar intrebarea e daca exista acest interes ! A aparut o remarca a chinezilor la nivel guvernamental care veneau cu o acuza clara la armata americana cum ca ar fi plantat virusul in mijlocul Chinei, intentionat ,apoi a aparut o barfa in ziarele de dezinformare cum Trump cica a vrut sa cumpere un ipotetic antivirus de la nemti care binenteles ca nu exista inca ,doar pentru uzul lor, si informatia initiala destul de grava a fost anihilata ! Traim intro lume a minciunii si a manipularii !! Dincolo de numarul de morti foarte mic pentru o pandemie acest virus putem sa-l numim o pandemie economica facuta ca sa schimbe ordinea economica mondiala ! Va merge sau nu va merge dar imperiul american va fi scos din stransoarea economica a nu stiu cata oara ! Presimt asta ! Iar cei ca noi vom pierde cu nonsalanta si bruma aia de nimic cu care ne-am pricopsit in minciuna asta numita “Democratie” !! Asta e marea jecmaneala sau mulgerea oilor ! Si ma tem ca aceste fenomene se vor multiplica si vor fi la scara tot mai mare ! Cand au fost falimentate crescatoriile noastre de pasari ne radeam de ei cat de penibili au fost cu gripa aviara ,apoi a venit gripa porcina africana cand iarasi pierderile au fost colosale,in marele penibil devenit cotidian ! Acum e vorba de oameni ! Sincer ,metoda e de zeci de ori mai eficienta decat orice forma de razboi, pentru ca singure, statele, vor implora ca sa fie luate sub control ! Am vazut aici calcule de cat de afectata va fi globalizarea ,nu stiu, dar eu sunt sigur ca in spatele a tot ce se intampla sunt aceleasi forte care uite, pot jecmani si china sau rusia cu aceiasi usurinta ! Toti pierd bani in canditati mari ,cica, nimeni nu castiga pentru ca toti pierd ! Ei asta iarasi e o mare minciuna ! Imperiul american e in colaps economic dar nu se spune ,insa sunt sigur ca acum va urma marea resetare si isi va revenii spectaculos !!Intre timp “democratia” e de mult doar un simplu basm de adormit copii !! Ne amagim cu basme !!

 4. gigimutu

  base,

  caricatura aia umana, jegul ala, ala se baga ca musca in curul calului, jigodia, nu degeaba i-au strigat politaii ”iesi afara javra ordinara”!
  lui ciolanis ar trebui sa-i strige, tot poporul ”iesi afara, javra extraordinara”!!!

 5. Ionela Ionescu

  Da, toți aveți dreptate, dăcât că vor muri oameni reali, oameni pe care îi cunoaștem…. Asta este ceea ce vă scapă din vedere, mi se pare mie.

  Statisticile sunt statistici, dar mama e mama și fi-miu e fi-miu.

 6. Ion

  Multumim pentru articol. Este bine sa stim ca mai sunt oameni care GANDESC LIBER si nu sunt PANICATI pentru binele propriu. Dictatura globala foloseste pretextul gripei pentru eradicarea in timp si totala a drepturilor. Isteria generata de mass-media vanduta impinge omenirea spre dictatura. Se pare ca oamenii sunt extrem de usor de controlat cu televizorul. Te uiti 5 minute la tv si te sinucizi DIRECT sau ii ucizi pe cei din jur ca inecatul in incercarea de supravietuire – devalizarea tuturor magazinelor. Nu te gandesti ca de fapt, trebuie sa te lupti cu sistemul pentru a-ti recapata libertatea, ci accepti sa SUPRAVIETUIESTI intr-un sismtem vandut care te vrea pe timp nedeterminat in AREST LA DOMICILIU. In felul asta orice reactie de grup este eradicata din start. Politie si armata pe strazi pentru “binele tau”. Este incredibil dupa o epoca de totalitarism cum romanii accepta cu usurinta dictatura din nou si nu vad ca DICTATURA BINELUI ESTE TOT DICTATURA! BINE CU FORTA NU EXISTA CI DOAR INTERESE! Urmeaza disparitia banilor – pe motiv ca sunt “murdari”- asta duce la pierderea ibertatii individuale. Pierderea proprietatii de orice fel, inclusiv proprietatea asupra animalelor din gospodariile proprii pentru crestere si consum – incercarea de interzicere a inmultirii porcilor, declararea gripelor la animale de tot felul si incercarea de convingere a populatiei ca animalele ne pot imbolnavi. Nici un virus NU traieste la temperaturi RIDICATE. Carnea cu trichinela se poate consuma daca ESTE BINE GATITA – adica la temperatura ridicata! De aici pana la controlul total prin implantarea unor sisteme de urmarire permanente este inca un mic pas…. Virusul Wuhan este un virus de gripa si atat. Aspectul ca” raman plamanii afectati” este valabila pentru TOATE coronavirusurile. Pentru ca toate formele de gripa sunt CORONAVIRUSURI. Din primavara de cand apare mai puternic gripa ii auzi pe oameni “buhaind” pe strazi, pentru ca orice forma de gripa pentru un organism slabit si fara imunitate ataca sistemul respirator – bronsite simple sau agravate, pneumonie etc. Plamanul, ca si ficatul, sunt organe care din fericire, printr-o alimentatie sanatoasa SE REFAC! Tot sper ca oamenii sa se “trezeasca” si sa vada ADEVARUL din spatele scenariilor pe care conducatorii vanduti le organizeaza impotriva lor. Si aici nu vorbesc de politica, pentru ca toti “alesii” sunt MIZERABILI SI CORUPTI si pentru ca, din pacate, de la Ferdinand noi nu am mai avut un conducator care sa iubeasca Romania cum a iubit-o el. Roman in suflet cum multi dintre noi nu sunt!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.