Colimator

O fotografie cu aeroportul din Țăndărei face mai mult decât o mie de cuvinte

  Ah, prieteni! Puțini sunt capabili -în lumea eterată a elitelor de dreapta- să-și tragă cu firma bine șmirgheluită în […]

 

Ah, prieteni! Puțini sunt capabili -în lumea eterată a elitelor de dreapta- să-și tragă cu firma bine șmirgheluită în cap, cu acel minunat aer de grobianism afișat, așa cum o face Volodea Tismăneanu! Și mai înduioșător este însă faptul că marele profesor de la Universitatea din Maryland, marele gânditor anticomunist și umanist la maximum, marele analist politic și sociolog, după ce și-a tras cu firma-n cap, caută acum o teslă de dimensiuni potrivite pentru a-și aplica următoarea lovitură, în altă zonă a gingașei sale anatomii…

Poate că nu ați aflat ce s-a-ntâmplat… pe scurt, Volodea al nostru, care, știți, combate din toate puterile „ura, intoleranța și bigotismul” a primit de la Denisa Comănescu, Directoarea Editurii Humanitas Fiction, o altă umanistă cum n-ați mai pomenit, o fotografie cu niște ciori pe un gard… Până aici, nimic reprobabil… „dăcât” că sub fotografie scria: „Aeroportul din Țăndărei. Toate zborurile anulate”. Dumneavoastră, prieteni, oameni inteligenți și cu analizele la zi, v-ați dat seama din prima cam unde bate textul… însă Denisa Comănescu și Volodea Tismăneanu, intelectuali de marcă și trestii gânditoare erecte, n-au înțeles… lor li s-a părut o poză așa, de primăvară, ca și cum „se-ntorc păsările călătoare” de s-au și mirat că imaginea era cu Corvidae și nu cu berze sau, mă rog, pentru oameni fini ca ei, cu Ciconia Ciconia… Măi, dar și când și-au dat seama despre ce era vorba în propoziție… să vedeți atunci cenuși puse moț în cap și scuze… dar să admirați și cohortele de susținători, din rândul cărora iese, ca păduchele în frunte, ca întotdeauna, Mircea Cărtărescu:

Mă bucur că dragul meu prieten Vladimir și-a cerut scuze pentru postarea dizgrațioasă despre Țăndărei, mai curând neatentă și care nu-l caracterizează. E un gest nobil, de care nu mulți sunt în stare. Am trăit să-i văd, în aceeași lună (…) pe Denisa Comănescu și Vladimir Tismăneanu numiți rasiști de către oameni care nu au avut nimic de spus pe lume, dar care cred că le sunt superiori pentru că ei și numai ei cunosc adevărul. Cine te-a pus pe tine, fariseule, să veghezi la puritatea moravurilor? Boborul?”( Mircea Cărtărescu, pe pagina de FACEBOOK, postare ștearsă după o oră, așa cum ne informează LIBERTAREA.ro, 11 aprilie 2020)

Ei, citind eu cele de mai sus, sigur că m-am rușinat… dar cu toată mustrarea lui Cărtă’, „moi, le pharisien”, aleg să vă povestesc mai departe… Așadar, Denisa Comănescu, cea de la care au plecat suferințele lăuntrice ale lui Volodea, s-a grăbit și dânsa cu scuzele… Acum, având în vedere faptul că Denisa i-a trimis lui Volodea fotografia „în privat”, pe MESSENGER, iar fraierul a afișat public nu numai imaginea ci și numele expeditoarei, grăbindu-se să scrie „Super tare! Mulțumesc, Denisa Comănescu!” cred că doamna Denisa i-o fi spus și vreo două vorbe „de dulce” printre dinți, gen: „…așa un prostovan de politolog eu n-am mai văzut”… dar în rest a fost numai regrete: „În urma scurtei postări pe Facebook a unei imagini cu implicaţii rasiste de către Vladimir Tismăneanu, imagine pe care o primisem și i-am trimis-o pe Messenger, îmi cer scuze public pentru trimitere. Îmi exprim regretul profund pentru faptul că nu mi-am dat seama de la început de substratul rasist al imaginii, legând-o numai de situaţia noastră de claustrare.

Sigur că Denisa exact deoarece se gândea la „situaţia noastră de claustrare” nu a postat imaginea pe pagina ei, ci i-a trimis-o pe sub mână lui Volodea, ca să se râdă ei „în privat” de ciorile de pe gardul din Țăndărei… și, evident, niciunul dintre ei nu a sesizat „substratul rasist”.

Ah… eu aș fi vrut ca în situația de față să se facă o anchetă epidemiologică: adică, Volodea a primit-o de la Denisa… dar eu sunt curioasă de la cine a luat-o Denisa… și ăla care i-a dat-o luʹ Denisa, la rândul lui, de unde a căpătat-o? Căci, dacă am fi avut o anchetă epidemiologică serioasă, tare mi-e teamă că am fi descoperit o „contaminare” fără precedent în rândul elitelor de dreapta… știți, despre europenii ăia cu papioane, toleranți la maximum și indignați de orice manifestare rasistă, dar care cred că M**E PSD e doar o nevinovată opinie politică, da, despre ăia e vorba.

Pentru Volodea-al nostʹ deranjul produs a fost mare… și iată de ce:

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se va autosesiza în ceea ce privește postarea rasistă de pe Facebook a profesorului Vladimir Tismăneanu, de vineri seară. Tismăneanu, politolog și sociolog, profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite, a publicat pe Facebook o fotografie cu mesaj rasist la adresa minorității rome din România. «În situația puțin probabilă, în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor. Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică», a scris, pe Facebook, Asztalos Csaba, președintele CNCD.” (DIGI 24, 11 aprilie 2020)

Or, este lucru știut că nu există pepiniere mai rodnice pentru „corectitudinea politică” decât universitățile americane – ipoteză valabilă, nu mă îndoiesc, și pentru Universitatea din Maryland, acolo unde Volodea este profesor aflat pe statul de plată. De unde și reacția rapidă a acestuia pe FACEBOOK, după ce a șters postarea buclucașă:

După ce am petrecut ore reflectând, aș dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit și cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri. Deși nu m-am gândit profund la implicațiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama am șters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări și să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăța din asta. Știu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun și asta e dreptul lor. Știu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o. Acestea fiind spuse, sunt deschis să lucrez cu cei care activează în comunitatea romilor despre cum să combatem ura, intoleranța și bigotismul.

Așa, Volodea… așa să faci… și să le explici și ălora de la Universitatea din Maryland că a fost doar o glumă nevinovată, adică așa, ca și cum ai pune aceeași fotografie, dar cu New Orleans scris dedesubt în loc de Țăndărei!… Ce-o să mai râdeți cu toții! Și dacă tot reflectezi matale la mesajele nepotrivite pe care le-ai transmis de-a lungul timpului pe FACEBOOK, poate revizuiești și această creație lirică pe care ai conceput-o cu ocazia arestării lui Dragnea Liviu: „Un găzar tare rău/ A ajuns într-un bulău/ Pe grătarul ruginit/ Micii putrezeau cumplit/ Iar din țuica de gutuie/ El se sufoca de m**e/ Mitocană- precum el/ Pehlivan, pungaș, mișel!

Primele versuri, după revizuire, ar putea să sune cam așa: „Un Volodea bun la toate/ aut! din Universitate!/ și-un politolog în trend/ ușuit din Maryland”… Daʹ cum eu nu sunt o poetă prea grozavă, te invit să completezi tu, măi dragă, câmpurile goale ale elegiei cu ce versuri îți mai trec prin minte!

                                                                                                         Luminița ARHIRE

4 Comments

 1. Dr Copy Paste

  Constantin spune:
  12 APRILIE 2020 LA 19:19
  Denisa Comănescu, mereu în frunte, este fiica unui fost ofițer de Securitate din Buzău.
  Cotidianul

 2. Agentul Volodea

  Nedumerirea in legatura cu cele mentionate in raportul de la acea data, vine dintr-o serie de alte rapoarte ale aceleasi institutii. De exemplu, din documente ale Directiei de Informatii Externe ,din anii ’70, reiese ca V.T . avea rude in mai multe tari precum: Franta, pe Cristina Boico (sora mamei si fiica acesteia, Olga si Andrei Boico, fiul Cristinei Boico), Venezuela, Sofia Imber, verisoara tatalui lui V.T., in URSS, Tismenetchi Nahona (sora tatalui lui V.T).

  Mai mult, V.T. voiajase in anii 70 si in tari capitaliste (RFG) si in tari socialiste (RDG).

  Momentul intocmirii fisei respective, primavara 87, este de asemenea , foarte important, deoarece atunci V.T. impreuna cu Dorin Tudoran si Michael Radu au obtinut fonduri de la National Endowement for Democracy pentru a publica revista Agora (unde colaborau opozanti din Romania). Revista era distribita in Romania pe diverse cai si comentata la Europa Libera. Acest grup, prin Agora, erau primi reprezentanti ai opozitiei din Romania finantati de guvernul american , dezvoltind grupurile de mai tirziu ale societatii civice, primele reviste, formatori de opinie, etc., in continuare finantate cu sume semnificative pana in anii 93-94.

  Din perspectiva celor de mai sus s-ar putea interpreta ca V.T. ar fi putut beneficia de un anumit sprijin/protectie, intr-un moment cheie, din partea unor persoane foarte influente in conducerea statului (probabil CC/PCR) pentru a explica exceptia acordarii vizei de calatorie… Cum interpretati ? Cine ar fi avut puterea sa ghideze producerea si scurgerea (pentru ochii americanilor) a datelor incorecte? Cu rezultatul ca acea “fisa curata” a permis crearea grupului de reprezentare a actiunilor sponsorizate in Romania. (De remarcat ca V.T. a fost contestat vehement inainte si dupa initierea acelor programe. V.T. a intimpinat greutati pentru emigrarea in S.U.A. A putut emigra prinr-o casatorie aranjata , divortand apoi imediat ce si-a obtinut resedinta permanenta ).

  2) V.T. are doua surori, amandoua nascute in URSS. Una dintre ele, Rodica, casatorita Tonciulescu, inginer chimist, a lucrat in apropierea Elenei Ceausescu. Dupa activitatile “anti” Ceausescu ale lui V.T., cum poate fi interpretata aceasta alta exceptie ?!

 3. IQ100

  Mi-e tema ca asta provine dintr-un vechi “duble standart” de unde vine si “usefull idiots”sau ‘Stobe etc etc” ‘Un indian bun este un indian mort” “budos olah”,”le salut roumain je vous prie, Mr.!” si alte rasisme ce macina omenirea de mii de ani. Este absolut regretabil ca un reprezenant al unui neam care a SUFERIT de pe urma rasismului, suferinta pe care o invatam cu totii, poate sa fie asociat cu asa ceva.

 4. gigimutu

  he he ,

  pai daca puneai tu poza asta acolo la matale in sua, (desi am ris si eu un pic, da, de ce sa nu recunosc), dar e rasista totusi, pai matale tismanetski erai expulzat din state, daca nu-ti luau intai gitu negrisorii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *