Cultura

O teorie interesantă: Limba română este mai veche decât latina și e vorbită în Asia

       În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română!   Lucian Cueşdean: „Limba punjabi, din India, are 2.000 […]

 

     În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română!

 

Lucian Cueşdean: „Limba punjabi, din India, are 2.000 de cuvinte curat româneşti, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta pentru că ei sunt urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de 4.500 de kilometri”.

Cuședean

Noi am învăţat la şcoală că daco-geţii ar fi fost o ramură a neamului tracic, care trăia exclusiv în Dacia, pe actualul teritoriu al României şi care vorbea o limbă diferită de latină. Imperiul Roman a cucerit Dacia, iar daco-geţii ar fi renunţat parţial la limba lor pentru a învăţa vorbirea cuceritorilor. Din combinaţia acestora ar fi apărut, în timp, româna. După 20 de ani de studiu, dr. Lucian Cueşdean a ajuns la concluzia că această teorie este falsă. Cueşdean spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă, din Europa Centrală până în Asia, aproape de China şi de India. Actuala populaţie punjabi, din nordul Indiei, de pildă, este urmaşa unui trib de geţi localizaţi în Asia Centrală cu peste 2.500 de ani în urmă. Aceşti urmaşi ai geţilor vorbesc o limbă asemănătoare cu româna. Dar multe din cuvintele punjabi comune cu româna sunt comune şi cu latina. Problema este că acum 2.500 de ani nu exista Imperiul Roman. Asta înseamnă că geţii vorbeau o limbă „latină” mult înainte de expansiunea romană.

 

                      Războinicii geţi au urmaşi în India

 

„Am pornit de la informaţiile legate de marele trib al masageţilor, atestat în centrul Asiei de către istoricii antici şi pomeniţi în Evagrius Scholasticus, scris în secolul VI d.Hr. şi tradus în formula Ecclesiastical History de către E. Walford în 1846, din care citez: «Actuala populaţie JAD din nordul Indiei este descendenta masageţilor. În limba pahalavi, messagetae este tradus Marii Jats». Am plecat pe urmele acestei populaţii, Marii Jats. Chinezii îi numeau Yueci, adică Geţi, consemnând dominaţia lor în Punjabi. Deci, geţii au trăit cândva în Punjabi. De reţinut: neamurile geto-dacice vorbeau aceeaşi limbă, după cum spune geograful antic Strabon (60 î.Hr.-26 d.Hr.), adică de la Carpaţi până în centrul Asiei”, ne-a spus Lucian Cueşdean.

Dacă geţii au stăpânit teritorii din Europa până în Asia, dacă populaţia punjabi este o urmaşă a acestora, iar românii sunt, la rândul lor, urmaşi ai geţilor, dr. Cueşdean a fost curios să vadă dacă există vreo legătură lingvistică între noi şi ei, comparând cuvintele din cele două limbi.

punjabi

„După 20 de ani de studiu, am ajuns la concluzia că cele 80 de milioane de persoane ale comunităţii punjabi vorbesc o română arhaică. Au 2.000 de cuvinte identice, multe din ele comune şi cu latina. Dar dacă punjabi este o limbă vorbită cândva de geţi, înseamnă că neamurile getice vorbeau o limbă «latină» înainte de apariţia Imperiului Roman. De unde rezultă că limba română e mai veche decât latina. Concluzia e că într-un trecut imemorial exista o singură limbă europeană, cel mai probabil româna arhaică, sau getodaca, şi care printr-o serie de migraţii şi modificări a născut toate limbile numite indo-europene, printre care şi latina. Iar războiul dacoroman a fost unul fratricid. Până în ziua de azi se vorbeşte româna sau aromâna din nordul Mării Adriatice, până la Volga. Mai mult, în Kazahstan sunt acum, oficial, 20.000 de vorbitori de limbă română”, spune Cueşdean.

 

                     A studiat 20 de ani problema masageţilor

 

Lucian Cueşdean are 70 de ani şi şi-a dat doctoratul în ştiinţe medicale. Înainte de 1989 a lucrat câţiva ani în Libia, fost teritoriu al Imperiului Roman. Acolo a început să caute explicaţii pentru faptul că dacii au renunţat la limba lor în favoarea latinei, iar libienii nu. În 1990, studiind toată istoriografia legată de geţi, a ajuns la datele despre masageţi, care l-au condus la urmaşii lor, populaţia punjabi.

 

                       Herodot a scris despre masageţii din Asia

 

Primele atestări ale tribului masageţilor în Asia le găsim la Herodot: „Caucazul formează barierea parţilor (neam scitic – n.r.) dinspre apusul Mării Caspice, iar pe urmă spre vest şi înspre răsăritul soarelui vine o câmpie de o întindere imensă (Asia Centrală, în apropiere de China – n.r.), care se pierde în depărtare; această câmpie mare o ocupau masageţii, în contra cărora avea Cirus poftă să pornească cu armata”. Cirus, regele perşilor, chiar a pornit împotriva masageţilor conduşi de regele Tamyris, dar armata sa a fost nimicită, iar Cirus, decapitat.

 

                               Teoria se verifică pe internet

 

Ceea ce spune dr. Cueşdean se poate verifica pe internet. Pentru lămurire, propunem un exerciţiu: cititorul poate alege cuvântul în română, îi dă căutare pe dicţionarul online în engleză, iar din engleză îl traduce, tot prin internet, în limba punjabi. Nu putem da toate cele 2.000 de cuvinte comune. Vom arăta câteva dintre cele pe care le credeam de origine latină. O să observaţi că sunetele sunt aproape identice, iar înţelesurile sunt absolut la fel. La o privire mai atentă pare un fel de aromână.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/reportaj/in-asia-80000000-de-oameni-vorbesc-limba-romana-468369

 

2 Comments

  1. In concluzie, avem de unde pleca. Numai sa nu ne mai plecam capul! Daca “istoria a fost scrisa de invingatori” si de secole suntem indemnati sa plecam capul, ca n-avem suficienta “vechime” sa ne reclamam respectul de neam, ca, mai intotdeauna, ne-am aflat de partea gresita a tablei de joc, poate, in sfarsit, sa aflam si sa afirmam cine suntem si cu ce rost pe pamantul pe care nu l-am parasit, cu pretul umilintelor si asupririlor indurate din partea vremelnicilor stapanitori (navalitori si “refugiati” ca si astia cu care incearca sa ne “incuscreasca” cu forta, ca urla vocea strabunilor in ei!). E timpul sa se raspunda la intrebarea care ne macina pe toti cei care mai avem un neuron functional: cum, naiba, o tara ocupata pe sfert a renuntat in toralitatea ei la limba vorbita, mai mult, indiferent pe unde i-a purtat pasii pe locuitorii ei (Asia, Balcani…) au pastrat cu sfintenie limba ocupantului partial si vremelnic?! Si poate ca acei conformisti, care-si inchipuie ca e mare tragedie sa “negam” originea latinitatii noastre, mai citesc si ei cate ceva, ca ne-am saturat de tefelisti si de istoria dictata de interese politice…
    P.S. Poate ca, la vremea ei, teoria originii latine a limbii romane si etnogeneza daco-romana a fost oportuna atunci, dar, vine si momentul adevarului si romanii au dreptul sa stie! Nu stiu daca exista vreun popor obligat, de-a lungul vremii, sa renunte la istoria lui si sa-si insusesca teoriile fabricate ale asupritorilor, nici macar pieile rosii, ca si aia au fost lasati sa-si recupereze istoria, desi, prea tarziu!

  2. CHIOREAN

    Vă mulțumesc pentru această susținere adevărată. Trebuie să mai știm că suntem poate singura țară din lume care în Imnul Național într-o strofă laudă gloria invadatorului Traian despre ale cărui ,,isprăvi,, istoricii italieni de astăzi susțin că a făcut un jaf în Dacia.
    Sunt de părere că mai adevărat era dacă România de azi, cea de după 1848-1849 s-ar fi numit de drept Dacia fiindcă noi nu suntem urmașii Romei ci ai Dacilor cu strămoșii Traci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.