Cadran international

Olanda și COVID-19 (II)

  Adepții unei atitudini de forță în problema COVID-19 mă anunță, cu o nedisimulată satisfacție, că din 23 martie nu […]

 

Adepții unei atitudini de forță în problema COVID-19 mă anunță, cu o nedisimulată satisfacție, că din 23 martie nu mai există model olandez, deoarece Olanda a înăsprit măsurile și a trecut la modelul chinezesc. Prin urmare, am crezut că s-a introdus carantina, interzicerea circulației (ziua și noaptea), modificarea Codului penal, armata a fost scoasă din cazarme etc. Surpriză. Nimic din toate acestea. Guvernul comunica pe 23 martie: “Măsurile anunțate anterior vor rămâne în vigoare. Măsurile noi se potrivesc cu abordarea olandeză a coronavirusului, care are ca scop să nu supraîncarce capacitatea de îngrijire și să ajute persoanele cele mai vulnerabile. Abordarea și măsurile se bazează pe sfaturile experților, care se întâlnesc în echipa de management al focarului prezidată de Jaap van Dissel, directorul Centrului pentru controlul bolilor infecțioase la RIVM.”

Iată, sintetic noile măsuri (de bun simț aș spune) introduse de Guvernul Olandez.

  • Stați acasă cât mai mult. Încercați să plecați de acasă mai ales pentru muncă, alimente sau să aveți grijă de alții.
  • Persoanele se pot plimba fără restricție, dar nu în grup (grup = mai mult de 3 persoane excepție membrii familiei)
  • Toate întâlnirile sunt interzise până la 1 iunie (în loc de 6 aprilie ) – excepție slujbe religioase, botezuri, nunți bisericești și înmormântări).
  • Cazinourile se închid.
  • Magazinele și mijloacele de transport în comun trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că oamenii își păstrează distanța.
  • În parcurile de vacanță, trebuie luate măsuri pentru a permite oamenilor să țină 1,5 metri distanță. Dacă nu este posibil să facă acest lucru, municipalitățile pot închide aceste locații.
  • Piețele sunt excluse de la închidere, deoarece sunt o parte esențială a lanțului alimentar din țară. Totuși, municipalitățile și proprietarii pieței trebuie să analizeze modul în care se poate asigura o distanță suficientă între persoane.
  • Guvernul dorește să poată aplica mai bine măsurile existente. De aceea, primăriilor li se oferă posibilitatea de a acționa mai rapid și mai ușor prin ordonanță de urgență.
  • Primarii pot închide locații specifice, cum ar fi parcuri, plaje și locuri de campare, dacă consideră necesar.

Cei care m-au atenționat cred că nu au citit conținutul știrii. Au citit doar titlurile “Guvernul Olandez înăsprește măsurile…” Da, înăsprește măsurile… cu măsură.

                                                                                     Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

P.S. 1. Există, cred, o competiție între autoritățile române și cele olandeze: înăspresc Rutte , De Jonge, Grapperhaus și Van Rijn măsurile, Iohannis,Orban și Vela nu se lasă mai prejos și dau și ei o ordonanță de urgență.

P.S. 2. Nu este exclus ca, la presiunea specialiștilor OMS și a Uniunii Europene, Olanda să renunțe la abordarea proprie, dar până în prezent observ că își mențin opțiunea inițială.

Citiți și prima parte: Olanda și COVID-19

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.