Colimator

Oligarhia din România şi Moise Guran

  Pentru cei care nu sunt încă lămuriţi pe deplin, merită să insistăm: societatea românească e una dominată de oligarhie, […]

 

Pentru cei care nu sunt încă lămuriţi pe deplin, merită să insistăm: societatea românească e una dominată de oligarhie, asemănătoare cu cea din Ucraina şi cu cea din Rusia, vecine, iar această societate se căzneşte să joace tontoroiul democraţiei. Dominanţii din România (de la George Soros şi multinaţionale – Telekom, Orange, Vodafone etc. – la latifundiarul Gigi Becali şi toată banda de inculpaţi şi condamnaţi, Dinu Patriciu fie iertat, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Puiu Popoviciu şi destui alţii) simt încă nevoia să se acopere cu vălurile democraţiei. Oligarhii străini şi băştinaşi controlează tot ce merită să fie controlat. Economia, dar şi politica, milităria, sănătatea şi şcoala, şi sunt apăraţi până la ultimul fir de păr de servicii secrete supranumerice, de procurori (şi, parţial, de judecători), de poliţişti corupţi, mult prea „întreprinzători” şi ei. Travestirea oligarhiei în comedie democratică ţine de obligaţii europene şi americane sau oligarhia din România este interesată să-şi ascundă responsabilităţile, uneori criminale, sub ştampila votului universal (oricât de contrafăcut)?

Evident, dacă în realitate avem o oligarhie (cea definită mai întâi acum 2500 de ani de Xenofon în Sparta), nu avem un preşedinte, un prim-ministru şi un guvern democratici. Iar Parlamentul este unul de paie, tragicomic, penibil, în care voturile PSD-Ciolacu nu mai contează. Este „ciocănitoarea” Raluca Turcan un fel de Woody Woodpecker în interiorul PNL dar şi pentru opinia publică, în numele preşedintelui? (Ludovic Orban, actual prim-ministru: „Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea. Nu trebuie să treceţi prin patul nici unui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante.”) Sau Raluca Turcan este mai degrabă, la fel ca marele europarlamentar Rareş Bogdan, „number one”, doar o vuvuzea, o trompeţică a satrapului naţional al oligarhiei?

Ultima mutare importantă pe eşichier, foarte discutată şi îndelung „analizată”, translarea jurnalistului economic Moise Guran în USR (şef de campanie?) merită, într-adevăr, să fie privită cu seriozitate. Moise Guran e un personaj mult mai consistent decât Rareş Bogdan, Robert Turcescu, Gabriela Firea sau Dan Diaconescu, alte exemple de ziarişti aspiraţi de politic. Guran poate fi comparat doar cu „sacrificatul” Ilie Şerbănescu, amândoi comentatori specializaţi, oameni capabili să înţeleagă marile mecanisme economice, indiferent de parti-pris-urile lor. Cei enumeraţi mai înainte – Gabriela Firea, Dan Diaconescu, Rareş Bogdan, Robert Turcescu – pot fi mai degrabă comparaţi cu Adrian Păunescu, Corneliu Vadim Tudor, Alexandru Mironov de la începuturile anilor ’90, şi ei ziarişti intraţi în politică. Moise Guran e un candidat posibil la postul de premier sau, peste cinci ani, chiar pentru Cotroceni.

Lovitura de imagine realizată de USR cu Moise Guran poate fi esenţială pentru următoarele două rânduri de alegeri. De unde şi suspiciunea că generalul Florian Coldea şi o parte a statului subteran ar fi amestecaţi într-o asemenea operaţiune. Va fi „translat” şi Cristian Tudor Popescu, colegul de emisiune patetic al lui Moise Guran de pe Europa FM, de aceiaşi oligarhi şi de servitorii lor militarizaţi? Nu facem aici decât o modestă propunere. Şi poate vor mai fi şi alţii care să treacă de la ziaristica de propagandă direct în politică. Pentru că, oricum, presa nu prea mai există şi nici nu mai interesează multă lume.

Adevărata „chestiune” e că între politicienii şi ziariştii ultimilor 30 de ani nu prea sunt mari diferenţe. Şi unii, şi alţii, mai toţi, continuă să fie „arendaşi” sau „argaţi” ai marelui capital, ai oligarhilor băştinaşi dar mai ales străini. Ce este oligarhia azi ? Tribalismul din jurul miliardarilor recenţi, din interiorul serviciilor speciale şi al Ministerului de Interne (actualul ministru a descoperit întregi familii angajate în aceeaşi instituţie) este oligarchic, şi nicidecum democratic. Abia ieşiţi din comunismul nostru familist, tribal el însuşi, nici nu puteam redescoperi pe termen scurt altceva decât, cel mult, idealurile triburilor în capitalism, ale mafiilor, ale interlopilor.

                                                                                                            Petru ROMOŞAN   

5 Comments

  1. Dr Copy Paste

    Nu știu câți își mai amintesc, dar prin februarie 2013, Moise Guran realiza o ediție incendiară a emisiunii „Ora de Bussines” la TVR 1. Așa se chema atunci, „Biziday”.

    În discuție era un comunicat dat de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) și semnat de alte 22 de ONG-uri (printre care și Fundația Pact a tânărului Burduja, azi la PNL, creată de Bogdan Aurescu) în care se acuza faptul că statul român ar oferi „cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro”.

    Guran a făcut emisiunea, repet, la Televiziunea Română (finanțată din banii contribuabililor) în care a pus un carton în care a scris așa, cu litere mari că Bugetul de stat dă 540 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe, 200 de milioane pentru „salarii medici” și 1,2 miliarde de euro pentru „salarii profesori”.

    Emisiunea a fost un succes total, iar comparația lui Guran a creat unde de șoc în blogosfera și presa românească.

    A fost o singură problemă: cifra scrisă de Guran și pe baza căreia s-a construit ideea emisiunii, prea mulți bani către biserici, era falsă. În realitate, după cum a ăratat o anchetă realizată de jurnalista Andreea Pocotilă la România Liberă (azi, doamna scrie la Vice.com, deci nu poate fi vorba de vreo simpatie bisericească la mijloc) și citată de istoricul George Damian, suma destinată Bisericii Ortodoxe era de circa 56 de milioane de euro. Deci cu un zero mai puțin decât titra domnul Guran. Să vedem cum ar fi arătat cartonul proaspătului USR-ist: salarii medici – 200 milioane euro, salarii profesori – 1,2 miliarde euro, salarii preoți – 56 milioane euro. Parcă e altceva, nu?
    Mihai Somanescu – Active News

  2. un mizantrop

    Sa-l compari pe Guran cu Ilie Serbanescu?! “lovitura de imagine a USR”?! restul nici nu mai conteaza…

  3. Dr Copy Paste

    CUVINTE LIBERE. CÂND GURAN DEVINE… MOISE
    Nicolae Stanciu19 Ian., 2020
    În pauzele de… respirație și curățare a gurii de greața omniprezenței alegerilor anticipate la televiziunile de tâmpire în masă aflăm că jurnalistul Moise Guran renunță la meserie și intră în politică. Ducă-se unde vrea Guran ăsta bun da’ rău de gură, care a profețit un cutremur ce va șterge România de pe planetă… Nu e nicio pierdere pentru presa noastră, care, cu el , fără el, tot pierdută este, dar surprind înjurăturile la adresa dezertării sale din breaslă. Nu e vorbă că astea i se datorează direct, pentru că tocmai el le declanșează cu o zicere mai veche a sa. “Nu detest nimic mai mult decât un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra în politică”, scria el pe Facebook prin 2015. Or, după așa ceva, când tocmai deontologul de tine ajungi detestat, apăi chiar îți meriți vorbele… dulci, colegiale. Inclusiv cele venite dinspre Robert Turcescu, tartor în materie de trădări și ticăloșii. -Ziarul Hunedoreanului

  4. Nea Ion De La Raion

    E adevarata informatia ca firma lui Moise Guran a fost cumparata cu 1 000 000 de euro (cit nu face, evident) ca sa plece la USR? Asta e pretul lui Moise Guran, nu al firmei sale minore. Mai avem ziaristi de investigatii sau sint toti recrutati de Securitate?

  5. jykk

    nu,moise “guran” e doar atat:un surogat!

    nu exista niciun fel de modalitate de comparatie cu emeritul ilie serbanescu:totul ce-l spune i.serbanescu IL PUNE IN CONTEXT NATIONAL-ROMANESC.

    “Ilie Șerbănescu: „Stăpânul extern al României așteaptă cu grăbire roadele….”

    moise “guran” ar fi spus ca un securila bine dresat: “prostia romaneasca….”;numai prostie,nici vorba de rea intentie…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.