Atitudini

Onoarea unei naţiuni şi cea a unei biserici, salvate de o femeie straşnică: Manuela Hărăbor!

  S-a organizat ieri seară, la Bucureşti, o ceremonie solemnă de inaugurare a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, preşedinţie […]

 

S-a organizat ieri seară, la Bucureşti, o ceremonie solemnă de inaugurare a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, preşedinţie exercitată timp de şase lui de statul român

Nu am niciun comentariu de făcut (veţi recunoaşte aceeaşi partitură, cântată pe diferite voci) – poate cu excepţia faptului că profilul acestei întruniri ar fi cerut închirierea Sălii Palatului, unde nu numai că ar fi încăput 3-4000 de „cetăţeni europeni”, dar şi aplauzele sacadate şi prelungite ale asistenţei ar fi rezonat, peste timp, cu cele de la Congresul al XIV-lea, al XIII-lea, al XII-lea…

Astfel, ceremonia (sau ceremonialul, mă rog) s-a ținut la Ateneu. Baiul e altul. E adânc. E grosolan. E de netrecut. Corul „Madrigal” – o valoare naţională – a fost invitat să intoneze imnul de stat. Imnul de stat al României cuprinde patru strofe din „Un răsunet” de Andrei Mureşanu. Probabil pentru a nu supăra distinsele oficialităţi ale Uniunii (a cărei ideologie este vestită şi a mai aparţinut unor alte uniuni, în trecutul nu prea îndepărtat), ultima strofă nu a fost cântată:

„Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ.”

Fireşte că „oastea” nu va să zică „armată”, ci „naţiune”. Unei naţiuni născute – nu făcute – şi datorită creştinismului (mă refer la dreapta credință), deci, i s-a interzis să se prezinte aşa cum este şi nu poate fi altfel: creştină şi liberă. Patriarhul Bisericii Ortodoxe, prezent în primul rând al lojei regale, nu s-a retras, protestând civilizat. Dar, de la eşecul referendumului încoace, oare ce mai putem aştepta de la Preafericirea Sa?

A salvat onoarea acestei naţiuni (şi a acestei biserici, fără îndoială) cea care a prezentat solemnitatea: actriţa Manuela Florina Hărăbor, care a purtat o cruce la gât. Femeia română, în faţa căreia mă plec până la pământ.

Totuşi, mă mir că nu le-a trăznit prin cap organizatorilor ideea ideilor: să acopere cu o cortină neagră (la fel ca în 1948, când ne-am alăturat oficial unei alte uniuni) fresca monumentală – capodopera lui Costin Petrescu şi a asistenului său, Arsenie Boca -, reprezentând parcursul bimilenar al naţiunii române.

Sărut mâna, doamnă!

                                                                                                                               Ştefan PARASCHIV

Sursa: Q magazine

 

 

 

4 Comments

 1. ANDREI TALIANU

  Credeti c-au fost pidosnicii oficiali impresionati de frumusetea Manuelei Harabor ?

 2. Gheorghe si Ion asupriti de straini

  iata rezultatul aburelilor vicleniilor si linguselilor alogenilor, asta pe langa faptul ca ne-au furat resursele, economia, padurile, pamantul :

  pentru ca alogenii ne-au ocupat si ne exploateaza pas cu pas…e foarte greu de digerat pentru ei strofa a 11-a din imnul national, cea care-i arde cel mai tare, pentru ca le este frica sa nu cumva sa ne trezim din somnul cel de moarte in care ne-au adancit cu „valorile” lor si cu statul lor de „drept” :

  „Preoți, cu crucea-n frunte! căci oastea e creștină,

  Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.

  Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,

  Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’pământ!”.

  sa ne trezim, sa ne ridicam, si sa constientizam ca santem ocupati de straini, de alogeni, ca lupii la oi prin minciuna si viclenie, sa constientizam ca santem „integrati”(dezintegrati) fara voia noastra in noul comunism babilonic ue, care ne impune cu forta invazia mahomedana si sodomia homosexuala, pentru a distruge orice urma de identitate crestina, nationala, si umana….pentru a fi manipulati si controlati ca o turma de animale prin paine si circ si card si cip….

  …iata dovada ca santem ocupati de straini, de alogeni…pentru ca le sta in gat Adevarul, si ii deranjeaza foarte tare poporul crestin unit, care a luptat pana la moarte la Posada, Rovine, Vaslui, Calugareni, Plevna, Vidin, Marasesti, Oituz…pentru pamant, libertate si legea stramoseasca…

  • Geofreeland

   Excepțional!

 3. Cristian Lorin

  Ar fi fost cu adevarat democratic cum ar fi fost si in1991 cand Casa Regala Romana ar fi trebuit sa fi fost de fata sa reprezinte Romania -Regatul Romaniei dar ca si atunci cand in numele poporului roman sa “hotarat” ca Romania nu este “pregatita” -cine a hotarat acest lucru in numele celor peste un milion de regalisti ?Cine a hotarat ca Mihail Sora ,Dan Grigore ,Andrei Plesu sa nu fie de fata dar Adrian Severin si Adrian Nastase da?Nu cumva tot cei din 1991???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *