Abuzuri

Oradea: Administrația locală dorește să scoată statuia lui Mihai Vitezul afară din Piața Unirii

    CATRE CONSILIUL LOCAL ORADEA În atenția domnului primar, Ilie BOLOJAN                 […]

 

 

CATRE CONSILIUL LOCAL ORADEA

În atenția domnului primar, Ilie BOLOJAN

                                                Domnule primar,

                                          Doamnelor și domnilor,

La cumpăna anilor 1600-1601, România înscrisă pe harta Europei, între Tisa și Nipru, între Snyatin și Balcani, de Mihai Viteazul, mai rezista, în condițiile agresiunii concentrice a marilor puteri de atunci, doar prin garnizoanele de la Oradea și Ineu. Acesta a fost motivul hotărâtor pentru care noi, militarii, pe atunci activi, am militat și susținut financiar, în 1992,la inițiativa dlui. general Corneliu Lungu, proiectul ridicării și amplasării monumentului închinat primului Întregitor de Țara, Mihai Viteazul, în Piață Unirii din Oradea.

Inexplicabila insistență a dvs., nesusținută nici de Prefectură, nici de Ministerul Culturii, de a dezafecta monumentul și de a-l muta într-un cimitir unguresc marginal, insistență concretizată prin HCL 895/21.12. 2014 constituie, pe cale de consecință, o blasfemie sau, de ce nu, un act de trădare națională. Cu atât mai mult cu cât, deja, se agită spiritele pentru a se amplasa în locul sau, pe lângă bustul lui Ferdinand, o statuie a regelui pe care ungurii îl numesc Sfântul Ladislau. Din perspectivă căror interese și ce anume urmăriți dvs. să provocați, pe fonduri europene, la Oradea, mutând, atât monumentul Întâiului Stătător de Țara, cât și statuia celui fără de care generația Unirii de la 1918 n-ar fi izbândit Emanuil Gojdu?

În numele generațiilor de militari și patrioți care s-au jertfit pentru ca noi, românii, să avem o țara numită România, vă somăm să revocați în totalitate amintita Hotărâre, care este o insultă la adresa națiunii române, în caz contrar manifestându-ne disponibilitatea de acționa împotriva dvs., mediatic și în Justiție, în plan intern și internațional. În calitate de președinte al SCMD îmi asum și susțin întrutotul Plângerea prealabilă, formulată de domnul mr.(r) Valer Toncean, președintele Filialei 1 SCMD Bihor și de reprezentanții celorlate asociații ale rezerviștilor orădeni.

 

                                                                                                           Presedintele SCMD,

                                                                                                     Col.(r) dr. Mircea DOGARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *