Atitudini

Oradea, din ciclul „Primarul Bolojan, ca un bolovan”: Statuia românului Mihai Viteazul înlocuită cu neamțul Ferdinand

  Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marţi, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piaţa Unirii […]

 

Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marţi, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piaţa Unirii din Oradea, în urma unei operaţiuni care a durat în jur de o oră. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administraţia locală de „trădare de ţară” şi considerând acţiunea „o ruşine naţională”. („Bihoreanul”)

Imaginea asta cu Mihai Viteazul prăbușit în al o sutălea an de când există statul român în forma actuală (nu discutăm acum modificările teritoriale față de 1918), este emblematică. Și parcă premonitorie.

Si nu, Mihai Viteazul nu are ca și calitate principală aceea că a fost unificator al Țărilor Române. Nici vorbă. El este cel care a vrut să ia Constantinopolul înapoi de la turci si să refacă Imperiul Roman de Răsărit. Trecuseră doar 150 de ani de când căzuse. Si a si primit promisiunea că va fi sprijinit de catolici. Dar a rămas cu ea. Cu promisiunea. Ba a mai si cheltuit o grămadă, că el a luat de bună înțelegerea și s-a dus la întâlnire la mama naibii, cu trupele promise de habsburgi si de catolici, pe câmpurile unde se află azi Edîrne. Trupe care, ce sa vezi?, n-au mai venit. Cinismul migratorilor care au pus stăpânire pe Europa este de nedescris.

De abia după ce și-a luat țeapa asta, s-a instalat la Alba Iulia si a vrut să ia Transilvania; asta i se părea floare la ureche.

A pierdut însă din vedere că ăștia îi pot lua gâtul ca la pui. Ceea ce au si făcut.

Culmea e că se luptă cu el si acum, după 400 de ani. Și vor să îi șteargă urmele.

Sper totusi că statuia va fi amplasată în altă parte, cum am auzit că se intenționează. Deși asa au zis si cu statuia sau bustul, nu mai stiu ce era, al lui Emanoil Gojdu care a fost aruncată si părăsită intr-o magazie cine stie pe unde. Are rost să mai spun cine a fost Gojdu si cât bine a facut României si in special orădenilor? Tare nerecunoscători mai suntem.

                                                                                                          Cristina LEORDEANU

 

3 Comments

 1. gigimutu

  Da,

  suntem pe cale sa ni se stearga si istoria, asta ca sa nu mai stim cine suntem.

  am citit undeva sa fim atenti, ca peste tot, la 9 mai, ni se spune ca sarbatorim ”ziua Europei”, nu ziua in care germanica hitlerista si aliatii ei au fost invinsi, si astfel, sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in care si Romania a avut o contributie cat de cat mare, asta asa, ca ”politically correctness”, ca pe nemtalaii de acum care conduc Europa cam ii deranjeaza ca au luat-o pe cocoase in 1945.

  pai in ritmul asta, o sa ni se spuna ca 6 si 8 august 1945 (daca imi aduc bine aminte datele, ca ma cam lasa memoria), nu o sa mai marcheze bombardamentele CRIMINALE ale SUA asupra Japoniei, ci zilele mondiale ale pacii!!!

 2. Despa

  Primaru ăla Bolojan e o labă tristă dacă face așa ceva. A avut aprobare de Consiliu lovcal? Și cine anume a făcut propunerea asta de dărîmare a statuii și care a fost scopul? Oradea era un oraș de oameni cuminți și de bun simț. Șia trimis Soros sclavii și acolo, să înebunească lumea?

 3. Dan

  S-a motivat că statuia este mutată pentru amenajarea unei piețe pietonale și a unui pasaj auto subteran, statuie care nu este a primăriei, aparține Fundației „Mihai Viteazul”, la care au cotizat militarii din jud Sălaj.
  Dar aducerea statuii lui Ferdinand nu mai împiedică realizarea obiectivului urbanistic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.