Cadran international

Ordin de la împărăție: Musai ca polonezii să fie și ei participanți la holocaust, la fel ca românii!

  LAGĂRE DE CONCENTRARE POLONEZE! ALTFEL, NEGI HOLOCAUSTUL ȘI EȘTI COMPLICE LA CRIMELE NAZISTE!   In 2012, Barack Obama a folosit […]

 

LAGĂRE DE CONCENTRARE POLONEZE! ALTFEL, NEGI HOLOCAUSTUL ȘI EȘTI COMPLICE LA CRIMELE NAZISTE!

 

In 2012, Barack Obama a folosit expresia „lagarele poloneze ale mortii”. A facut-o exact in timpul decorarii postume a lui Jan Karsky, erou al Armatei de rezistenta poloneze, cel care l-a informat primul pe Franklin Delano Roosevelt despre genocidul la care germanii ii supuneau pe evrei si despre suferintele indurate de evreii din Varsovia! Gafa presedintelui american nu a ramas nesanctionata: Radek Sikorski, ministrul de externe al Poloniei, a cerut prezentarea de scuze oficiale, care au si fost acordate, iar premierul Donald Tusk a vorbit intr-o scrisoare adresata lui Obama, despre ignoranta.

Tommy Vietor, purtator de cuvant al presedintelui Barack Obama, a declarat: „Presedintele s-a referit la lagarele de concentrare naziste din Polonia. Regretam aceasta greseala de exprimare care nu trebuie sa arunce vreo umbra asupra intentiei noastre evidente de a onora pe Jan Karski si pe curajosii sai concetateni care s-au situat de partea demnitatii umane in fata tiraniei.”

Lech Walesa a spus si el: „Este o ocazie pentru a sfarsi odata pentru totdeauna cu toate astea. Sa profitam de ocazie pentru ca expresia asta sa nu mai se auda niciodata.”

Dar expresia „lagarele poloneze ale mortii” a fost preluata de media internationala si folosita din ce in ce mai des! Langa ea a aparut, pandant, si expresia „lagarele poloneze de exterminare a evreilor” – lucru ce i-a adus la exasperare pe polonezi!

UNESCO si Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului au intervenit si au aratat ca este vorba de lagare de concentrare naziste construite de germani pe teritoriul Poloniei. N-a contat: expresiile au continuat sa fie folosite!

Guvernul conservator polonez a decis sa reactioneze si a modificat printr-un amendament legea privind Institutul Polonez al Memoriei Nationale. Legea continand amendamentul a fost votata de Dieta poloneza miercuri 31 ianuarie.

Acesta este amendamentul votat de parlamentarii polonezi:

Art. 55a. 1. „Acela care, în public și împotriva faptelor, îi atribuie națiunii poloneze sau Statului polonez, responsabilitatea sau co-responsabilitatea pentru crimele naziste comise de către Cel de-al Treilea Reich German, la care se face referire în art. 6 din Carta Tribunalului Militar Internațional atașat la Acordul internațional privind urmărirea și pedepsirea marilor criminali de război ai Axei din Europa, semnat la Londra la 8 august 1945 (Monitorul Oficial din 1947 poz. 367) sau pentru alte infracțiuni constituind crime împotriva păcii, umanității sau crime de război, sau reduce flagrant în vreun alt mod răspunderea adevăraților făptași ai acestor crime, este supus unei amenzi sau unei pedepse privative de libertate de până la 3 ani. Hotărârea va fi făcută publică.”

Fara a prezenta acest articol opiniei publice, mass media internationala, aproape  in integralitatea ei, a „informat” imediat ca autoritatile „nationaliste” poloneze incearca limitarea arbitrara a libertatii de exprimare, persecutarea istoricilor ce studiaza Holocaustul, neaga Holocaustul si ascunde crimele comise de polonezi, cat si complicitatea polonezilor cu nazistii la exterminarea evreilor!

Interventiile reprezentantilor polonezi, care au aratat ca obiectivul de modificare a legii adoptate de Dieta este de eliminare a comportamentelor care continua sa atribuie Poloniei, sau natiunii poloneze, in mod public si contrar adevarului istoric, responsabilitatea s-au coresponsabilitatea crimelor naziste comise de cel de al Treilea Reich, si care au evidentiat ca activitatea stiintifica, istorica si artistica sunt explicit excluse din campul de aplicare al legii, dispozitiile acesteia nelimitand cu nimic libertatea cercetarilor istorice, a discutiilor istorice si a activitatii artistice si ca legea nu sanctioneaza denuntarea rusinoaselor crime comise de indivizi, au fost inutile.

In Israel, reactia nu a fost numai mediatica dar si politica. Astfel, ca raspuns la legea poloneza, deputatul Itzik Shmuli a prezentat in Knesseth un proiect de lege care prevede introducerea unei pedepse de 5 ani de inchisoare pentru „cei care reduc sau neaga rolul jucat de cei care i-au ajutat pe nazisti sa comita crimele contra evreilor.” Din 120 de deputati, 61 au sprijinit proiectul lui Shmuli.

Yaïr Lapid – seful Partidului de centru din Israel – s-a ridicat si el contra amendamentului polonez. El a scris pe Twitter: „Condamn ferm aceasta noua lege care incearca sa nege complicitatea poloneza la Holocaust. Acesta a fost conceput in Germania, dar sute de mii de evrei au fost ucisi fara sa vada vreun soldat german. Au existat in Polonia lagare de concentrare poloneze si nicio lege nu poate schimba asta!”

Ambasadorul Poloniei la Tel Aviv  i-a raspuns: „Afirmatiile dumneavostra nesustenabile dovedesc cat de mult este necesara educatia asupra Holocaustului, chiar aici, in Israel.”

Ambasadorul polonez a subliniat astfel cat de mult difera concluzia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului de afirmatiile lui Yaïr Lapid!

Memorialul Yad Yashem de la Ierusalim, dedicat memoriei Holocaustului, a emis si el un comunicat in care reaminteste ca expresia „lagarele mortii poloneze” este incorecta si ca aceste lagare au fost construite de Germania nazista in Polonia ocupata. Yad Yashem a criticat insa legea adoptata de catre Dieta poloneza.

Asadar, pentru ca intentioneaza sa impiedice folosirea unor expresii ca „lagarele poloneze ale mortii” si sa-i pedepseasca pe cei care „atribuie națiunii poloneze sau Statului polonez, responsabilitatea sau co-responsabilitatea pentru crimele naziste comise de către Cel de-al Treilea Reich German… sau pentru alte infracțiuni constituind crime împotriva păcii, umanității sau crime de război, sau reduce flagrant în vreun alt mod răspunderea adevăraților făptași ai acestor crime”, guvernul si statul polonez este acuzat de negarea Holocaustului si complicitate cu Reichul nazist! Pentru ca, cititi cu atentie,ii va pedepsi pe cei care „reduc flagrant” raspunderea criminalilor nazisti!

Daca insa guvernul polonez va renunta la acest amendament si va permite, in continuare, sa se vorbeasca liber despre lagarele de concentrare poloneze, nu naziste, nu germane, poloneze, atunci totul va reveni la normal!

Pentru ca, se pare ca s-a hotarat déjà, cel putin la nivel mediatic,  Yaïr Lapid are dreptate: „In Polonia au existat lagare de concentrare poloneze si nicio lege nu poate schimba asta”!

                                                                                                                                Bogdan CALEHARI

http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2012/05/30/la-bourde-polonaise-d-obama_1709477_3222.html

http://www.liberation.fr/planete/2018/02/01/une-loi-polonaise-irrite-israel-et-provoque-une-mise-en-garde-de-washington_1626615

https://www.yadvashem.org/press-release/01-february-2018-10-04.html

http://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-politicians-slam-Poland-for-passing-controversial-Holocaust-law-540408

1 Comment

  1. Asta, pentru ca “invingatorul ia totul” si adevarul unuia e mai tare decat adevarul istoric. La noi, tranzitia de la o tara normala la una coautoare de holocaust s-a facut cu complicitatea, uneori strident de vocala, a “elitei” intelectuale. Bietul popor roman s-a trezit “criminal” si bun de plata, fara ca, macar un politician sa-i ia apararea. Polonezii traverseaza toate etapele fenomenului Overton, dupa manual, dupa “greseala” lui Obama…
    P.S. In Suedia s-a modificat legea violului, daca e acuzat, barbatul trebuie sa produca dovada ca femeia “si-a dat acordul”. Lasand la o parte absurdul ambelor variante, pentru ca, totusi, e o lege europeana, se vorbeste de violator si violat, adica, in orice lege penala, avem acuzat si acuzator, nominal, nu “populatia”, nu “gasca”, “poporul”, deci, cand acuzi de fapte atat de grave, n-ar trebui sa ai si un nominalizat, spre exemplu?! Un condamnat la Nurmberg, n-am reusit sa producem, in afara Grupului Etnic German (recuperat cu “compensatii” de Iohanis), macar un condamnat penal, aici in tarisoara, sau aiurea?! Poate, daca aveam demnitatea polonezilor si ne cinsteam si noi mai vocal martirii din Ardealul ocupat, lucrurile nu degenerau pana aici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *