Istorie

Pagini din istoria falsificată: Cazul Titulescu

  Sunt din ce în ce mai deranjat de falsificările istoriei. Știu, istoria e scrisă de învingători. Asta însă nu […]

 

Sunt din ce în ce mai deranjat de falsificările istoriei. Știu, istoria e scrisă de învingători. Asta însă nu ne-a împiedicat niciodată să ne informăm, să punem cap la cap bucățelele de puzzle rămase pentru a vedea care e interpretarea corectă a faptelor. Trebuie să ne învățăm să privim istoria ca pe o un șir de crime. În cele mai multe cazuri criminalul e cel care scrie cărțile de istorie, dar, cum bine se știe, nu există crimă perfectă. De-aceea e bine să citim printre rânduri și să căutăm documente ale vremii pentru a înțelege cu adevărat ce s-a petrecut într-un moment sau altul al istoriei.

Pentru azi o să vă aduc în față o personalitate care este văzută aproape în unanimitate pozitiv: Nicolae Titulescu. Ați citit probabil despre el. A fost geniul care a prevăzut Uniunea Europeană, ba chiar a pus și-o cărămidă la temelia ei. A fost – ni se spunea la școală – cea mai mare personalitate politică pe care-a dat-o țara aceasta înainte de socialism(pentru cei care nu știu, studiile mi le-am făcut în comunism).

Practic tot aceste festivism, toată această apreciere de care se bucura Titulescu în comunism m-a făcut să-l privesc circumspect. După ce ne spălau creierii cu „regimul burghezo-moșieresc”, a-l lăuda pe un individ de frunte al respectivului regim era cel puțin ciudat.

După răsturnarea comunismului de la noi, în ceea ce-l privește pe Titulescu, opiniile au rămas neschimbate. Ba, la un moment-dat, în termeni apreciativi, unei mari jigodii i s-a spus „micul Titulescu”. Asta i-a deranjat pe mulți. Pe mine însă m-a distrat teribil deoarece asemănarea de caracter între mica jigodie a prezentului și marea jigodie a trecutului e extrem de mare. Desigur, suplimentar, Titulescu mai avea și creier.

Dar să nu anticipăm. O să încep prin a vă spune lucruri pe care, probabil, nu le cunoașteți despre Titulescu. În primul rând realitatea că, în ciuda faptului că era Ministru de Externe al României, Titulescu nu prea se obosea să stea în țară. Mai deloc. În fapt, toată politica externă o conducea de la Geneva unde funcționa într-un organism vizibil (Liga Națiunilor) al unor organisme oculte. Dacă ar fi să-i găsim vreo calitatea, aceasta ar fi cea de strecurător. A reușit remarcabil să pătrundă în zonele rarefiate ale organizațiilor oculte care, pe vremea aceea, făceau politica lumii. Însă asta a transformat-o prea puțin în beneficiu pentru România.

De altfel, strecurarea lui Titulescu spre zonele înalte din politica mondială s-a făcut pe umerii țării sale. Fără a avea funcțiile pe care i le dădea țara n-ar mai fi fost băgat în seamă de nimeni. Culmea e că, în timp ce de aici i se asigurau funcțiile de care avea nevoie ca de aer, de la Geneva Titulescu transmitea ordinele stăpânilor săi care trebuiau duse la îndeplinire fără crâcneală. În timp ce oamenii din țară își făceau iluzii că avem „reprezentantul nostru de frunte” în liga mare a grangurilor mafioți, în fapt noi aveam – prin Titulescu – un shortcut prin intermediul căruia mafioții puneau în practică prima dată în România deciziile lor discutabile.

Citind biografiile lui veți fi surprinși să constatați cât se insistă pe iubirea lui pentru România. Culmea e că, în fapt, Titulescu este unul dintre artizanii distrugerii naționalismului autohton. La fiecare manifestare în care țara încerca să-și scoată în evidență independența și suveranitatea, Titulescu urla din toți bojocii că „suntem de râsul Europei”.

Probabil cea mai scandaloasă acțiune a lui Titulescu – din partea căreia suferim și în prezent – a fost politica față de URSS. În timp ce URSS era izolat pe scena politică mondială, cel care l-a luat de mânuță pe Litvinov (Ministrul Sovietic de Externe de atunci) și l-a împins în politica mondială a fost Titulescu. Practic toată politica externă a URSS se lovea de Polonia ca de un zid. Atunci, breșa găsită de comuniștii sovietici a fost România. Semnarea pactului de neagresiune care, cumva, prin neaducerea în discuție a Basarabiei ne-a creat un avantaj aparent. Asta însă a venit la pachet cu semnarea unui pact de asistență mutuală potrivit căruia se se acorde ajutor reciproc în cadrul Ligii Națiunilor împotriva oricărui agresor. Asta însemna, nici mai mult nici mai puțin decât aruncarea noastră cu totul în barca rusească. Norocul nostru a constat în faptul că Titulescu a fost destituit pe nepusă masă de către Carol al II-lea la 29 august 1936. Mă rog, acesta nu vreun gest de eroism de-al deviantului rege de atunci al României. A făcut-o nu din patriotism ci pentru că popularitatea lui Titulescu risca să-i strice lui calculele în ceea ce privește propriul cult al personalității.

Răul însă fusese deja făcut. Rusia sovietică reușise prin intermediul politicii duplicitare a României să spargă blocada și să-și întindă tentaculele acolo unde nici nu visase. Cu un loc în Liga Națiunilor și băgată în seamă de toate forțele Continentului, Rusia se pregătea să acapareze o halcă cât mai mare din Europa. Totul prin intermediul facilităților făcute de Titulescu.

În fapt, prin politica sa de „europenizare a URSS”, Titulescu n-a făcut altceva decât să întindă Rusiei Sovietice o mână tovărășească pentru a-i deschide „calea europeană”. N-a fost o inițiativă a sa, ci a stăpânilor săi oculți, pe care însă Titulescu a dus-o la îndeplinire cu sfințenie, chiar dacă asta a însemnat sacrificarea țării sale. Acesta este motivul pentru care comuniștii îl lăudau atât de mult: el a fost cel care le-a servit interesul. Și-acesta este motivul pentru care e lăudat și în prezent. Comunismul e același, doar fața sub care se prezintă e alta.

                                                                                                                                      Dan DIACONU

Sursa: Trenduri economice

 

6 Comments

 1. Dan Cristian Ionescu

  Cind am putut sa citesc si puncte de vedere neoficiale despre Titulescu, am aflat si eu ca a fost un tradator care a actionat in interesul Moscovei. Numai in acest an am citit despre asa ceva in cartile scrise de doi legionari: Mihail Sturdza (intre sept. – dec. 1940 ministru de externe legionar) – “Romania si sfirsitul Europei. Amintiri din Tara pierduta” si Spiru Zechiu – “Memorii octogenare – insemnari de pe front, din inchisori si lagare”.

 2. oioioi

  Rolul lui Titulescu in deschiderea bresei diplomatice a URSS cu apusul este exagerata. Diplomatia sovietica a incercat dupa primul razboi mondial sa imbunatateasca relatiile cu puterile apusene si vecinii sai, dar sperietoarea cu “ciuma rosie” prevala in politica apuseana. O prima miscare a fost tratatul de la Rapallo din ’22 care a inaugurat relatiile cu Germania interbelica, ambele state fiind practic izolate diplomatic pe plan mondial.
  Prima reala deschidere cu puterile apusene a fost cu Parisul, care a si recunoscut URSS in ’24. De abia in ’32 va fi semnat pactul de neagresiune si prietenie cu Franta, dupa ce sovieticii l-au propus cu 7 ani in urma, pentru a zagazui Germania si a preveni un conflict armat cu aceasta. Acest proces a culminat cu Tratatul de Asistenta Mutuala din ’35, an in care a fost semnat si cel cu Cehoslovacia.
  Una din reusitele diplomatice ale lui Litvinov a fost Protocolul din ’29 incheiat la Moscova pentru implementarea Pactului Kellogg-Briand, semnatar fiind si Regatul Romaniei.
  URSS a incercat insistent sa incheie o alianta antinazista cu marile puteri apusene, dar acestea au tot taraganat, pana cand Molotov, care l-a inlocuit pe Litvinov in mai ’39, a semnat pactul cu Ribbentrop, in speranta ca va preveni razboiul intre parti.
  Ar trebui reamintit ca Wall Street s-a implicat in venirea la putere atat a lui Lenin, si victoria Revolutiei Bolsevice, cat si a lui Hitler.
  In special SUA, dar chiar si Marea Britanie, au finantat masiv masina de razboi nazista. Puterile apusene sperau intr-un razboi intre al 3-lea Reich si URSS, care sa duca la distrugerea ambelor.
  PS: Este gresit sa ai relatii bune cu vecinii?

 3. oioioi

  Referitor la Polonia, si politica sa antiruseasca, trebuie mentionat si Pactul de Neagresiune dintre Pilsudski si Hitler din ianuarie ’34, tipic pentru atitudinea de curva a lesilor. Dupa anexarea Tarii Sudetilor de catre Germania nazista, Polonia a anexat si ea regiunea de granita Zaolzie si orasul Bohumin. De asemenea Polonia a fost unul dintre promotorii prozelitismului catolic si convertirea fortata a ortodocsilor, si uciderea in masa a celor care au refuzat.

  • IQ100

   ‘De asemenea Polonia a fost unul dintre promotorii prozelitismului catolic si convertirea fortata a ortodocsilor, si uciderea in masa a celor care au refuzat.” de aceea se “iubeau” atat cu ucrainienii, care au avut si ei ‘Unitii” lor…

 4. IQ100

  Cooorect”În fapt, toată politica externă o conducea de la Geneva unde funcționa într-un organism vizibil (Liga Națiunilor) al unor organisme oculte. Dacă ar fi să-i găsim vreo calitatea, aceasta ar fi cea de strecurător. A reușit remarcabil să pătrundă în zonele rarefiate ale organizațiilor oculte care, pe vremea aceea, făceau politica lumii. Însă asta a transformat-o prea puțin în beneficiu pentru România.”
  Mi s-au aprins beculetele de la “A fost geniul care a prevăzut Uniunea Europeană, ba chiar a pus și-o cărămidă la temelia ei.”

 5. Admiral Aliev jr.

  A dat Tezaurul Romaniei pe mana rusilor in ciuda sfaturilor competente primite.Era ministru de finanțe.Tradator nenorocit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *